5 auto’s in de fik gestoken in Culemborgse wijk

Auteur: , 41 Reacties

Afgelopen nacht was het weer zover.

Culemborg

Als autobezitter en inwoner van Culemborg zijn het onzekere tijden. Staat je geliefde bolide niet in een garage dan kan het zomaar zijn dat deze de volgende dag uitgebrand op de stoep staat. De gemeente in Gelderland kampt al een langere tijd met autobranden.

Ook afgelopen nacht was het weer raak. Maar liefst vijf auto’s werden in brand gestoken. Deze stonden allemaal geparkeerd in de wijk Terweijde. Eerder op de avond brandde een leegstaand oud zwembad uit. De politie onderzoekt of de branden een verband hebben.

Het is de zoveelste autofik in de Gelderse gemeente. 2016 is goed voor tientallen autobranden in Culemborg. Vooral de wijk Terweijde is populair onder de brandstichter(s). Tot op heden zijn er nog een aanhoudingen verricht. We gokken dat de inwoners het inmiddels spuugzat zijn.

Foto: een eerdere autobrand in november te Culemborg, via Bernt van Dongen op Twitter41 reacties

Willen we meer of minder auto’s? (Sterkte aan de autobezitters van wie hun bezit omgesmolten is tot een stuk troosteloos blik)
@850t5r: Meer! Meer! Meer!
Ik hoop zo graag dat zo iemand betrapt wordt en dan opgepakt wordt om hem vervolgens net als bij de arrestatie van El Chapo aan het publiek te tonen.
Maar goed, dat roept de emotionele ik. Verstandig zou zijn dat we er snel achterkomend wie dit is, waarom hij of zij dit gedaan heeft en hoe we de verdachte kunnen helpen om van deze ongetwijfeld aanwezige psychische stoornis af te komen.
@granlusso:

Dan kunnen we het met een gerust hart een “verwarde man” noemen en verder slapen ..
Klinkt als een verwarde man, en slechts incidenteel
@lekkaah: grapje zeker. Is al langs gaande, verre van incidenteel. Men vermoed dat het een inwidijngsritueel is bij bendes hier.
Kort daarvoor is er ook een oude zwembad in brand gestoken in dezelfde stadsgedeelte. Die wordt binnenkort wel omgebouwd tot een moskee, lijkt me geen toeval dit en er 100% iets mee te maken heeft..
@moewat: Tuurlijk… En er zijn zeker alleen maar witte auto’s in brand gestoken…
Was daar niet in het verleden iets gaande tussen de Indonesiërs en de Marokkanen? Zou me niks verbazen als dat geweld weer oplaait.
@baklava: Volgens mij was dat iets met Molukkers. Moet wel eens tegen die lui voetballen, is net of je een interland speelt. Maarja, we moeten niet gaan generaliseren natuurlijk..
via iPhone app
@baklava: tussen Molukkers en Marokkanen, was dat toen… Dat zwembad dat naast terweijde ligt, zal een moskee worden. Dus de oorzaak is wss al duidelijk.
@toeter11: stop met deze domme speculatie jongens. Er zijn momenteel geen grote problemen tussen de marrokanen en molukkers hier. Die auto branden (waar we al een half jaar last van hebben) hebben niet met interraciale spanningen te maken.
@toeter11: Wat een kul. Als Molukker zijnde kan ik je zeggen dat er momenteel niks speelt daar. Lijken me fan nog eerder een stel kortzichtige Islam-haters die de Marokkanen een slechte naam willen geven.
@pesu: Duidelijk :) Ik las het artikel en het stond me bij dat daar in het verleden problemen waren. Maar mooi om te horen dat die er niet meer zijn dan.
@toeter11: Dus islamitische Molukkers hebben nu geen moskee ?
En een leegstaand zwembad!
Vervelend, hoop dat hij een foutje maakt en zichzelf in de fik steekt.

En klein foutje in de tekst. Er staan een maar moet geen zijn vermoed ik. Het is nog vroeg.
@sketcher: Het is waarschijnlijk een groep.
@rrvliet:
U heeft wel erg veel daderkennis.
Is dat toevallig?
@fiestacruizer: begaan met mijn stadje, er is daarnaast meer info te vinden dan alleen dit artikel. Zeker als je ook met je medemens praat.
In 2014 werd de wijk nog geterroriseerd door een groep van ongeveer 50 jongeren die inbraken pleegden, de bewoners intimideerden en vernielingen aanrichtten.

NOS:
Achterstandswijk

De problemen in Terweijde ontstonden niet van de ene op de andere dag. Volgens criminoloog Henk Ferwerda heeft Culemborg een grootstedelijk probleem in een kleine gemeente.

“Dat heeft alles te maken met de demografie van Culemborg”, zegt hij. “Terweijde is een achterstandswijk met een hoge werkloosheid, armoede en veel mensen met een verschillende etnische achtergrond. Dat is een slechte voorspeller voor crimineel gedrag.”
@awesome:
ja, dat verklaart waarom in de jaren 30 toen iedereen werkloos was en er ook geen buurthuizen waren ook alles in de fik werd gestoken.
@super:

Criminoloog = ambtenaar ..

De daad is dus het gevolg van alles en iedereen behalve van de werkelijke dader ..
@super: toen gebeurde het ook maar had je geen internet. Dus wist niemand buiten Culemborg het, tenzij benoemd in een courant…
@super: Toen had men andere ”hobby’s” en kort daarna stond heel Europa in brand….
De politie weet wie het zijn ..
Maar zal er opzettelijk nix tegen doen ..

Gewoon weer het bekende verhaaltje ..
Ik ben net zo zat. Ze meppen ook ruiten in voor de lol. Moest zowel mijn bestuurders- als achterruit vervangen. Mn auto heeft een maand naar brand geroken toen een auto ernaast in de fik stond en als ik mijn auto wil herverzekeren tegen brandschade is de premie 60% hoger. Kan niet wachten tot ik een huis met eigen parkeerplaats kan kopen. Denk ook niet dat dat in Culemborg zal zijn. Leuke stad, die criminaliteit verpest het hier.
@rrvliet: Dat is balen kerel! je zit blijkbaar midden in de warzone als ik het zo lees, niet cool. En je hebt gelijk dat je weg wil!
@rrvliet: Pff balen zeg!
Jij zit er echt middenin dus kan het jou het beste vragen; wat is volgens jou het echte probleem? Hoe is dit zo geëscaleerd?
@janjansen: het zijn vermoedelijk jeugd’bendes’ waarbij het in de fik steken van auto’s en openbreken van auto’s onderdeel is van de initiatie. Er zijn geen vetes of financiële motieven. Het is nu bijna een jaar gaande, het aantal autobranden wordt met de tijd meer. De afgelopen 4 weken elke week 2 of 3 branden. Ik heb geen idee of het zwembad hiermee te maken heeft maait vermoed zelf van niet.
@rrvliet:

Die zelfde bendes verklaren zichzelf nu “burgerwacht” ..
En je burgemeestertje doet helemaal nix nul nada ..
@lincoln: ik kijk ook niet naar de burgemeester voor hulp. Er zijn genoeg burgerinitiatieven waar ik erg blij van wordt en de politie neemt ook zichtbare maatregelen. Het is altijd de vraag hoeveel effect het daadwerkelijk sorteert maar het geeft een goed gevoel.
@rrvliet:

Burgemeester is hoofd van politie ..
Die MOET jou veiligheid waarborgen ..

Anders kan je beter maar geen belastingen meer betalen ..
@lincoln: Als dat zo is dan ben ik tevreden over onze burgemeester.
Wanneer lezen we het eerste bericht dat er een halve zool dood is aangetroffen met de afdruk van een honkbalknuppel in zijn nek? Dat moet een keer fout gaan daar.
Het is ook schandalig hoe weinig politie er normaal gesproken in Terweijde te zien is. Geen wonder dat dit soort dingen gebeuren, want ze kunnen gewoon hun gang gaan.
Altijd zeer pijnlijk dit!
Dit zijn de zogenaamde thuglife straathyena’s op scootertjes die een kaarsje met aanmaakblokken op je wiel zetten. Bontkraagjes van een jaar of 15 die zich op deze manier afzetten van de westerse maatschappij.

Een klein beetje rondkijken op op straat en instagram en en je wordt met dit feit geconfronteerd. Maargoed, vooral blijven niet willen benoemen en wegkijken!
Afzetten tegen de maatschappij?
Is het niet gewoon verveling en een uitzichtloze positie (die ze overigens zelf creëren, maar goed)?
@artje: ik vermoed dat je gelijk hebt. Jongens die, als ze zelf halverwege de twintig of ouder zijn, alleen maar denken; ‘wat heb ik me achterlijk gedragen’. Sterke verhalen voor later maar nu zo kut. Ik hoop dat die gasten binnenkort op heterdaad betrapt worden, hier zet politie Culemborg momenteel op in.
http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/02/almost-1000-cars-torched-around-france-new-years-eve-government/
In Frankrijk gaan er iedere jaarwisseling zo’n duizend auto’s in de fik.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).