8 inhaalacties uit de Formule 1 die je gezien moet hebben

Auteur: , 58 Reacties

Hoewel we maar wat graag steen en been klagen over het gebrek aan actie in de Formule 1, heeft de raceklasse ons meer dan genoeg spannende momenten opgeleverd. Check onze selectie van vette inhaalacties door de jaren heen.

Villeneuve en Arnoux

Senna vs de rest (Donington Park, 1993)

Senna en Prost

We trappen af met misschien wel de meest legendarische eerste ronde ooit. Senna valt na een matige start terug naar plek 5, maar laat in de regen geen spaan heel van de voltallige concurrentie en rijdt rond alsof de baan kurkdroog is.

Raikkonen vs M. Schumacher (Spa, 2012)

Raikkonen en Schumacher

Normale mensen zullen niet gauw op het idee komen om in te halen in de beroemdste én beruchtste bocht ter wereld, maar de extreem coole Raikkonen doet het gewoon.

Piquet vs Senna (Hungaroring, 1986)

Piquet en Senna

Een bijzonder heetgebakerd Braziliaans onderonsje, compleet met rokende banden en fikse glijpartijen. Piquet drijft z’n Williams tot het uiterste in een ultieme poging om landgenoot Senna in te halen.

Hakkinen vs M. Schumacer (Spa, 2000)

Hakkinen en Schumacher

Achterblijver Ricardo Zonta weet niet wat hem overkomt, als kemphanen Hakkinen en Schumacher hem links en rechts voorbij stuiven. Een briljante move van de altijd coole Fin.

Zonta vs Verstappen (Monza, 2000)

Zonta en Verstappen

Diezelfde Zonta laat op de bloedsnelle omloop van Monza zien dat hij wel degelijk uit het juiste racehout gesneden is. Strijdend om plaats drie met onze eigen Jos Verstappen, leggen de heren elkaar het vuur aan de schenen bij meer dan 350 km/u.

G. Villeneuve vs Jones (Zandvoort, 1979)

Villeneuve en Jones

Een vette inhaalactie met een Nederlands tintje! Gilles Villeneuve zet Alan Jones brutaal op z’n plek, door buitenom te gaan in de beroemde Tarzanbocht.

Alonso vs M. Schumacher (Suzuka, 2005)

Alonso en Schumacher

Wederom een inhaalactie die een link met Nederland heeft. Het circuit van Suzuka werd namelijk ontworpen door Hans Hugenholtz, die daarmee ook meteen verantwoordelijk is voor de 130r; een linkerbocht die tegenwoordig volgas wordt genomen. Alonso deinst niet terug voor 7-voudig kampioen Schumacher en deelt een gevoelige tik uit.

G. Villeneuve vs Arnoux (Dijon-Prenois, 1979)

Villeneuve en Arnoux

Het mooiste gevecht in de geschiedenis van de Formule 1? In elk geval een hele vette battle tussen Villeneuve en Arnoux, die elkaar het leven zuur maken op het vloeiende circuit van Dijon.58 reacties

Zonta vs.. Verstappen… Wat een actie was dat! Toen zaten we nog allemaal op het puntje van de bank op zondagmiddag!!
@awesome: Als ik die actie nog eens zo bekijk, kan ik niet anders concluderen dan dat Zonta, zou hij dit in 2014 nog een keertje zo overdoen, subiet een stop-and-go penalty aan z’n broek zou hebben gekregen, want in die laatste bocht (@ 00:49) pakte die méér mee dan alleen de curbs van de binnenbocht…
@RRRobert:
Ach, als ze nu zo’n gevecht zouden hebben als Arnoux en Villeneuve hadden zouden ze goed wegkomen met 1 wedstrijd schorsing..
Oh wat een nostalgie! Geweldig! Een paar heb ik zelfs gezien, toen was F1 nog dé sport. Nu met dat stomme geleuter over voetbal…
Bij de naam Jos Verstappen moet ik altijd glimlachen. Wat een matige coureur was dat.
Er wordt weleens gezegd dat talent een generatie overslaat dus Max wordt zeker Wereldkampioen;)
@bitethepillowimgoingindry: Ik moet altijd lachen om dit soort reacties; mensen die zelf geen benul hebben van autosport en talent totaal niet herkennen, maar die anderen na gaan lullen omdat ze toch mee willen praten. Heb je de wedstrijden van jos in de F3 nooit gezien jongen?
@wif1:

Ik heb juist het idee dat op Autoblog mensen elkaar napraten. Iemand heeft hier ooit gezegd dat Jos stiekem toch wel een goede coureur was en nu praat iedereen elkaar na. Ik vraag mij altijd af waar ze dat op baseren. En kom nu niet aan met ‘dat ‘ie ooit drie races goed heeft gereden’. Overall was het gewoon een zeer matige coureur.

Ik volg trouwens wel de autosport en ik zie dat Max Verstappen veel meer talent heeft dan Jos.
@bitethepillowimgoingindry: Je vraagt je altijd af waar ze dat op baseren; dit zegt dus al genoeg over jouw kennis mbt autosport. Ik merkte al eerder op of je uberhaupt wel eens races van Jos in de F3 gezien hebt. Je hebt het over Max en talent; Jos werd destijds als eenzelfde groot talent gezien, verschillende teams vochten om zijn handtekening. Talent was er zeker, maar dat biedt voor de F1 geen enkele garantie.
@wif1:

Jos en Schumacher reden in dezelfde auto, bij Benetton dacht ik. Schumacher was altijd sneller en toen zei Jos dat Schumachers auto beter was. Gelul natuurlijk, Schumacher had gewoon veel meer talent.

Of die keer dat Jos werd ingehaald op de kartbaan door een amateur. Belachelijk natuurlijk, en dan heb ik het nog niet eens over die vuistslag die die vervolgens uitdeelde.

En ook tegen jou wil ik zeggen; 8 jaar F1, 17 Wk-punten.

Je kan nu weer gaan reageren op mijn reactie maar ik denk dat je na die 17 punten wel bent uitgepraat.
@bitethepillowimgoingindry:
Als jij werkelijk denkt dat Jos en Michael met hetzelfde materiaal reden heb je weinig kaas gegeten van de F1. Der Michael zorgde er altijd voor dat hij net even beter materiaal had dan zijn teamgenoot, of die nou Jos, Eddie of Rubens heette..
Komt bij dat Jos dat jaar tegen wil en dank zijn debuut moest maken door een zwaar ongeval van JJ Lehto. Dan vind ik 2 derde plaatsen eigenlijk helemaal niet zo slecht in z’n debuut jaar.
Dat Jos over zijn hele carrière maar 17 punten heeft gehaald komt trouwens doordat destijds de eerste 6 punten kregen en je slechts 10 punten kreeg voor een overwinning.
Bij de huidige puntentelling had Jos dus al 15 punten voor een derde plaats gehad.

Resumé Overflakkee, dat je een hekel hebt aan Jos is prima maar praat geen onzin..
@tupperware:

Die 17 punten zijn een feit dus ik praat geen onzin en Jos en Schumacher hadden hetzelfde materiaal bij Benetton, alleen volgens Jos niet omdat ‘ie er werd uitgereden. Ik had hetzelfde gezegd in zijn plaats.

En waarom denk je dat ik een hekel heb aan Jos? Ik had het graag anders gezien. Ik had het fantastisch gevonden als Jos een keer Wereldkampioen was geworden. Helaas was Jos niet goed genoeg.
@bitethepillowimgoingindry: Dat je totaal geen kaas hebt gegeten van F1 is nu wel duidelijk, bij deze leg ik je even uit dat zelfs Senna er zo van overtuigd was dat Schumacher illegaal traction controle aan boord had, de FIA een speciale heli heeft ingehuurd om de wielspin van de achterwielen van schumachers Benetton te monitoren bij de start. Maar dit staat allemaal los van het talent dat Jos wel degelijk heeft. Alleen ben je in de autosport heel erg afhankelijk van het materiaal dat je krijgt, of ben je Schumacher zijn jaren bij mercedes vergeten…
@bitethepillowimgoingindry: de auto waarin Jos debuteerde was de Benetton die speciaal voor Schumacher, compleet naar zijn wensen was gebouwd. Het ding stuurde scherper dan een scheermes maar daarmee was de achterkant gruwelijk onrustig. In die auto waarin Jos naar eigen zeggen niet “uit de voeten kon” haalde Jos in zijn eerste jaar F1 twee keer het podium en scoorde in totaal 10 wk punten (waarbij zoals @tupperware: terecht opmerkte er toen minder punten verdeeld werden per race dan nu).
Het jaar mocht Jos niet afmaken omdat men verwachtte dat de meer ervaren Herbert beter met de auto uit de voeten zou kunnen. Dat bleek gedeeltelijk waar, zelfs Herbert heeft een nieuwe voor en achterwielophanging geeist omdat de auto te lastig was. Wat Jos niet voor elkaar kreeg lukte Herbert wel… de auto bleek aan het eind van het seizoen ook voor iemand anders te rijden en kon wel normaal naar de punten worden gereden.

Der vele crashes van Verstappen waren soms zijn fout, soms omdat de auto stuk ging (afgebroken wielophanging of geexplodeerde remschijf bijvoorbeeld) maar ook werd hij regelmatig het slachtoffer van coureurs die niet wilde wijken voor de onbekende nieuweling.
Bij Tyrrel, Arrows, MTV en Footwork heeft hij geen normale seizoenen kunnen rijden door gebrek aan financiële middelen of zelfs doordat het team er voortijdig mee moest ophouden. Daarnaast waren de auto’s overwegend onbetrouwbaar als de pest. De Hart motor was een stukje huisvlijt met praktisch geen budget en dat was snel duidelijk… het ding ging vaker stuk dan dat er een race voltooid kon worden….

Had hij al die jaren met een normaal team, dat de auto kon doorontwikkelen zoals de concurrenten deden en een auto die degelijk genoeg was om heel te blijven kunnen rijden dan had hij heel wat meer kunnen laten zien.

Dat hij de auto’s vaak over de limiet pushte is hem vooral aangerekend door no-knows die hard schreeuwen maar de ballen snappen van F1. Kennelijk hoor jij daarbij… ik niet en de geachte heer @tupperware: ook niet
@w0o0dy:

Mensen die Jos een matige coureur vinden no-knows en schreeuwerds noemen. Tja, praat je tegen iedereen zo die een andere mening heeft dan jij? En waarom ga je ervan uit dat ik de ballen verstand heb van F1? Ook vanwege diezelfde mening? De felle reacties die ik krijg bevestigen mijn vermoeden; op Autoblog is 90% pro Jos Verstappen. Niks mee mee overigens.
@bitethepillowimgoingindry: je mening over Verstappen is niet juist als je de geschiedenis en de sport echt kent… argumenten waardoor je laat zien dat je het wel snapt geef je niet… verder roep je hard… case closed.
@w0o0dy:

Enige argument wat ik nodig heb is; ’17 WK-punten in 8 jaar’. Inderdaad mijn beste w0o0dy, case closed.
@bitethepillowimgoingindry: Je zegt het verkeerd, het enige argument dat je hebt… en dat argument slaat kant noch wal. Maar wat wil je ook met jouw beperkte kennis en inzicht in de F1
@w0o0dy: denk dat Je een mening niet aan iemand kan opdringen of wel?.. Volgens mij is een mening iets wat iemand vind.. Dat kan niet juist of onjuist zijn. Dat kan jij onjuist of juist vinden;) dus wat meneer zegt moet ie zelf weten zeg niet dat ik het er mee eens ben.
@bitethepillowimgoingindry: oh en nog wat info mocht het je interesseren
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jos_Verstappen
@bitethepillowimgoingindry: Matige coureurs rijden niet 8 jaar lang F1. Het enige wat hier matig is, is jouw autosport-kennis.
@soup:

8 jaar F1 en 17 wk-punten. Niet 17 per jaar, wat al belachelijk slecht zou zijn, maar 17 totaal.

17 punten in 8 jaar, in elke andere bedrijfstak word je ontslagen als zo presteert. Als je het zo bekijkt is het inderdaad heel knap dat Jos het zo lang heeft volgehouden in de F1.
@bitethepillowimgoingindry: Het overgrote gedeelte van het veld rijdt slechts sporadisch in de punten, dat is helaas inherent aan de sport.
@bitethepillowimgoingindry:

Veel teams die in de achterhoede rijden en waarvoor Jos meerdere punten heeft gescoord met veel minder goede auto’s en minder vermogen zijn blij met 1 of 2 punten in een jaar omdat ze daarmee veel geld uit tv rechten pot krijgen, dat is het verschil vaak tussen leven en failliet gaan..

Misschien moet ie eens een regenrace van Jos bekijken waarin toch echt de kwaliteit van een coureur het verschil maakt ipv de betere wagen..zelfs Schumacher zei destijds dat er op Jos geen vergelijkbare goede coureur was…je praat echt megadom…

Het behalen alleen al van de formule 1 is een topprestatie..of vindt jij olympische sporters die nooit een medaille halen ook losers?
@johanw:

Ik heb gezien dat Schumacher dat zei. Logisch ook, ze waren vrienden. Schumacher gaat natuurlijk niet op internationale tv zeggen dat Jos er niets van kan.

En je vergelijking met olympische sporters gaat mank. Als de top 10 op de olympische spelen dicht bij elkaar zitten in de einduitslag, prima, goede sporters. Jos finishte echter meestal met 4 ronden achterstand, of hij stond in de grindbak. Hoe denk jij trouwens dat Jos aan de bijnaam ‘grindbak’ komt? Waarom heeft Schumacher die bijnaam niet?
@bitethepillowimgoingindry:

ja elke coureur heeft wel een bijnaam….en grindbak ja is logisch als je continue op de limiet rijdt met een auto die eigenlijk te min is…hij scoorde punten met autos die normaliter in de achterhoede reden. in een van bovenstaande filmpjes rijdt hij 3e met een auto en budget die nog geen 25% is van de topteams die de punten verdelen.

welke autos scoren nu de punten? drie merken/teams, meer niet…

je moet wel een beetje weten hoe de wereld in elkaar steekt, jij gaat verwachten dat veel mindere autos ook punten scoren.

en schumacher heeft dat echt neit gezegd omdat men vrienden alleen was, heel kortzichtig van je. Alle coureurs zeiden dat in het veld…

en topsporters is enkel als voorbeeld, neit iedereen haalt de medaille of punten maar dat maakt je nog geen midnere sporter, enkel kan er maar 1 de beste zijn.

is jan lammers nu ineens een slechte coureur? heeft toch echt minder punten als Verstappen ooit behaald heeft…is Rubens barichello dan ook ineens minder omdat hij al decennia lang rijdt maar nooit uit de schaduw van een schumacher etc kon komen, nee het is en blijft een topprestatie. Iets waar jij en ik alleen maar over kunnen dromen.

als wij op topsnelheid 1 of twee bochten doorgaan liggen wij al flauw in de auto omdat ons lichaam dat al niet aankan, het zijn topsporters en slechts enkele worden de kampioen en is het budget gegund om dit te bereiken.
@bitethepillowimgoingindry:
Het is maar net wat je als referentiekader neemt. Jos hoorde op dat moment bij de beste coureurs van de wereld, want anders kom/blijf je echt niet in de Formule 1.

Maar t.o.v. de andere Formule 1 coureurs was hij misschien wel matig, ja
Toen Formule 1 nog echt Formule 1 was…
@theracingelf: Wat mij vooral opvalt is hoe gi-gan-tisch veel breder de F1 auto’s vroeger waren t.o.v. de latere jaargangen, en dat de coureurs dan toch de cojones hadden om iemand binnendoor dan wel buitenom voorbij te durven gaan. Zeker in de wetenschap dat vooral de grip in de bochten vroeger véél minder was dan met de windtunnelmodellen van de laatste 15-20 jaar.
@RRRobert:
Nope, de oorzaak zit hem in de reglementen, vroeger was de maximale breedte 2m en nu is dat alweer jaren 1,8m.
Dit is mede gedaan om de bochtensnelheden te beteugelen.
Villeneuve vs. Arnoux, zat net op het puntje van m’n stoel! Ge-wel-dig!
@123bat:
Daar had ik het vandaag nog met een vriend over, erg gaaf om dat dan na thuiskomst nog een keer terug te zien.
AB, hartelijk dank daarvoor..
Om de echte spanning en sensatie op de baan terug te brengen, zal het voor een coureur mogelijk moeten worden ook in een bocht dichter achter een tegenstander te kunnen rijden. Door het grote verlies aan downforce is dat nu praktisch onmogelijk. Door de herintroductie van de skirts, die de zijkant afsluiten aan de onderzijde van de auto, kan dit voor een groot deel mogelijk worden gemaakt. De bochtensnelheden zullen hierdoor wel weer veel hoger zijn.
Jammer dat ze vroeger met aardappels filmden.
Ligt het aan mij of is het hou ouder hoe beter? Damn die actie van piquet..
Allemaal uit tijden dat er nog leuke motoren en weinig elektronica in de wagens zat.
Ik mis de geweldige inhaalactie van jos in canada op barry cello
@Soulmaster: Als het goed is mis je er nog veel meer, het is maar een selectie :)
@mauritsh: ik vind persoonlijk de acties tussen Webber en Alonso op Spa nog wel van een stuk grotere klasse dan de actie van Raikkonen op Schumacher. Schumacher was gewoon op een stuk slechtere band al een stuk langzamer dan Kimi….dus die was er sowieso wel voorbij gekomen…
uitgerekende uitgekiende uitgenaste acties allemaal ..
te saai voor woorden ..
zit nix spontaans bij ..

vroeger ..
toen coureurs de champagne voor de wedstrijd zopen ipv erna ..
een leren pet op .. vuurwapen mee .. zwart/wit foto .. dikke snor .. sigaartje mee voor onderweg .. stofbril op en gaaaaaaan muterfoekers ..
@lincoln: Het is niet verboden om positief te zijn over iets, indien je dat nog niet doorhad.
@lincoln: vroeger… Toen friet nog een kwartje was en we nog met een baksteen voetbalden
@lincoln:
Thanx, ik heb weer gelachen..
Alles is immers relatief..
Helaas heb je hier te maken met lieden die dat niet snappen..
Veel van deze momenten kan ik me nog heel erg goed herinneren, niks beters als zondag middag op het puntje op de bank naar de F1 gaan kijken, iets wat ik nu niet echt meer doe…. Maar dit filmpje vind ik de mooiste inhaalactie in de afgelopen 40 jaar, zeker weten http://m.youtube.com/watch?v=L2Xar-CD6MM
Ik mis de mooiste inhaalactie uit de F1; Nigel Mansell die Gerhard Berger aan de buitenzijde passeert tijdens de GP van Mexico 1990.
Ademloos zat ik destijds aan de buis gekluisterd met sensationeel verslag van Murray Walker.

http://m.youtube.com/watch?v=V2g1yrGputA
Wat klonken de wagens toch lekker met de V10
@Mika_Hakkinen: erg lekker: http://youtu.be/SSQIgY9DJs4
@awesome: Damm wat een geluid, mooi man!
@Mika_Hakkinen: de v12’s jankten nog veel lekkerder !!
@406_v6: Ik begon pas rond 96/97 formule 1 te kijken als klein manneke, dus ik heb de V12`s gemist
Hakinen die schumacher inhaald op SPA. Live op tv stond ik op juichen, wat was dat een mooi moment…
@arnoldh:
Daarbij had ik het gezicht van Zonta (die was het dacht ik) willen zien.
Die wist echt niet wat hem overkwam..
Is er een speciale reden voor om alles op Autojunk te zetten? Hinderlijk als je via de app filmpjes wil bekijken en je telkens eerst na het klikken op een filmpje doorgestuurd wordt naar een andere pagina en dan weer op t filmpje moet klikken. Waarom niet gewoon YouTube embedden en rechtstreeks speelbaar maken vanuit de app?
@borrelnoot:

Puur reclame inkomsten kunen genereren…

Hierdoor is autojunk goed bezocht en veel hits zorgt ervoor dat een adverteerder eerder meer geld betaald om zijn reclame te laten zien…ofwel autoblog kan zeggen hoeveel bezoekers ofwel hits er zijn…slim maarja autoblog is ook gewoon commercie en geld verdienen!!
@johanw: Heldere en verklaarbare uitleg!
Van 75 tot 2005 alle f1 race’s gezien,daarna werd het minder en minder.
Nu kijk ik niet meer….Waarom? Omdat er te veel regels zijn, te veel geld meegemoeid is en te veel veiligheidregeltjes.
Formule 1 moet een sport zijn voor mannen met ballen!
Das pas leuk om naar te kijken.
Jaren lang was zondag voor de f1…. heeft me bijna mijn relatie gekost…. nu kies ik sneller voor een andere invulling en is het niet meer vanzelfsprekend. Ik weet niet waar het aan ligt. (Oh ja in ben Ferrarifan) ;-)
Die van Webber op Alonso op eau rouge (2011) was ook heel spannend.
http://www.youtube.com/watch?v=5Xq4JyrsV4I
Is het te moeilijk voor autoblog om ervoor te kunnen zorgen dat de filmpjes gewoon hier kunnen worden afgespeeld? Zelfs een 12 jarige kan zo’n script schrijven.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).