8 tips om voordelig(er) te parkeren in Amsterdam

Auteur: , 97 Reacties

De roofridders van de gemeente Amsterdam plukken je met liefde kaal als je je auto wil parkeren, dus zochten we eens uit hoe je voordeliger uit kan zijn.

Smart parkeren...

Als we iets over Amsterdam schrijven, duurt het meestal niet lang voor het woord parkeren in de comments opduikt. Meestal staan dan in dezelfde zin woorden als diefstal, dievenbende of oplichterij. Zoals toen we over de AutoRAI schreven: ‘Organiseer je een autobeurs en vraag je meer om auto te parkeren dan entreeprijs,’ reageert @vinz667. En misschien ook wel enigszins terecht, als je leest wat Het Parool onlangs schreef: ‘Gemeente verdient miljoenen meer aan parkeergeld’. Vorig jaar werd gemeld dat de parkeergelden in 2014 voor een recordopbrengst hadden gezorgd, maar in 2015 ging Amsterdam daar nog eens overheen. Stilstaande auto’s brachten de gemeente maar liefst 190,3 miljoen euro op. In het artikel meldt een woordvoerster van de gemeente ook nog dat niet betalen een slecht idee is: ‘Ongeveer alle parkeerplekken worden tegenwoordig wel gecontroleerd op een dag. Waar je voorheen nog weleens een gokje kon wagen, is dat nu niet meer het geval.’ De alternatieven staan hieronder.

1. Ga er wonen
Als je in Amsterdam woont, kun je een parkeervergunning aanvragen. De prijzen daarvoor verschillen per stadsdeel, want natuurlijk is het centrum duurder dan bijvoorbeeld Zuidoost, maar in ieder geval is een parkeervergunning altijd voordeliger dan de parkeermeter. Zo betaal je bij een parkeermeter in het centrum € 5 per uur, maar met een bewonersvergunning mag je je auto een half jaar laten staan voor € 267,50. Nog steeds een stevig bedrag, maar voor die € 267,50 kun je bij een parkeermeter je auto nog geen week parkeren; als je hem er op maandagmorgen neerzet, kun je hem tot donderdagmiddag laten staan. Daarmee is een bewonersvergunning bijna 50 keer voordeliger dan de parkeermeter!

2. Begin er een bedrijf
Niet alleen als inwoner van Amsterdam kun je een parkeervergunning aanvragen, ook als bedrijf kun je dat doen. Er zit wel een addertje onder het gras: de bedrijfsvergunningen zijn duurder dan de bewonersvergunningen. Zo kost de vergunning voor het centrum je € 428, terwijl je als bewoner € 267,50 betaalt. Daarmee is een bedrijfsvergunning overigens nog steeds zo’n 30 keer goedkoper dan de parkeermeter.

3. Zoek een gratis plek (1)
Amsterdam heeft een uitgebreid tram- en metronetwerk. Je kunt dus ook gewoon gratis parkeren, als je tenminste bereid bent je in het openbaar vervoer te storten. In het grootste deel van Nieuw-West parkeer je gratis, in het grootste deel van Noord ook.

4. Zoek een voordelige plek
Her en der in de stad kun je voordelige parkeerplaatsen vinden. Allereerst zijn dat de bekende P+R parkeerplekken, die je in Amsterdam op meerdere plaatsen vindt: in Zeeburg, Bos en Lommer en Sloterdijk, maar ook bij de Arena, de RAI en het Olympisch Stadion.
Maar het kan goedkoper. Zo zijn er in Oost de 10-cent-tariefgebieden. Ongeveer op de plek waar vroeger het Ajax-stadion stond, kun je nu maximaal vier uur parkeren voor een duppie per uur. In datzelfde stadsdeel kun je op de Wenckebachweg tot maximaal drie uur parkeren voor 10 cent per uur. Ook in West vind je een aantal 10-centzones. In Zuid vind je echter de meeste 10-centzones.

5. Zoek een goedkope parkeergarage
Bij de parkeergarage naast De Bijenkorf betaal je 2 euro per 20 minuten, en je parkeerduur wordt altijd naar boven afgerond tot een veelvoud van 20 minuten. Voor 21 minuten betaal je dus 4 euro. Dat moet goedkoper kunnen, nietwaar? Om te beginnen zou je een abonnement in diezelfde garage kunnen nemen. Dat kost je € 1.106,78 per maand. Nog steeds een klap geld, maar als je je auto vervolgens de hele maand laat staat kost dat je nog geen € 1,50 per uur — als je tenminste een maand met 31 dagen uitzoekt.

Het kan natuurlijk ook goedkoper. Veel goedkoper zelfs. De minder populaire parkeergarages rekenen tarieven die veel vriendelijker zijn. Bij Flowparking (tegenover de RAI) betaal je het eerste uur 1 euro, het dagtarief is daar 15 euro. Wil je langer dan een dag parkeren? Dan verlies je je parkeerkaart gewoon, want zonder parkeerkaart betaal je er 25 euro.

Ook dichterbij het centrum kun je parkeren zonder dat je een tweede hypotheek hoeft af te sluiten. Bij P1 Parking Amsterdam Centrum bijvoorbeeld; als je daar een paar dagen van tevoren reserveert, betaal je er 20 euro per dag. Niet slecht als je bedenkt dat deze parkeergarage vlak voor het Centraal Station is.
In Parking Centrum Oosterdok ben je nog voordeliger uit. ‘Een dagje Amsterdam Centrum met de auto is weer betaalbaar,’ is de eerste zin op de website van deze garage. Deze garage ligt ook min of meer naast het station, met de inrit aan de achterkant van de Openbare Bibliotheek. In deze garage betaal je 13 euro per dag. Ook de perfecte garage als je uitgaat in Amsterdam trouwens; van 21.00 tot 6.00 betaal je maar € 1 per uur.

Je kunt je ook aanmelden bij Parkbee. Dat bedrijf maakt parkeergarages van bedrijven toegankelijk voor het publiek. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amersfoort, Groningen en nog een paar plaatsen. Zo parkeer je op de Nieuwe Prinsengracht voor € 2,75 per uur en maximaal € 15 per dag. In een andere garage, op loopafstand van het Leidseplein, betaal je € 2 per uur en en maximaal € 10 per dag. Afrekenen doe je met je telefoon, je hebt daarvoor wel de Parkmobile App nodig (powered by BMW).

6. Parkeer niet
Parkeren in Amsterdam-Centrum kost je 5 euro per uur. Het minimumloon voor een 18-jarige ligt rond de 4 euro. Je kunt dus net zo goed een 18-jarige voor een paar uur per week in dienst nemen als je regelmatig in het centrum van Amsterdam moet zijn. Dan ben je ongeveer hetzelfde bedrag kwijt, alleen krijg je dan wel alle service die je bij de parkeertarieven in 020 eigenlijk ook zou verwachten: aan het eind van de dag is je auto gewassen en afgetankt, en met een beetje geluk is thuis het gras ook nog gemaaid.

Op termijn is de zelfrijdende auto een aardig alternatief voor de 18-jarige; dan kun je je auto rondjes laten rijden over de grachten terwijl jij naar Ajax kijkt. Dan is je auto niet schoon en afgetankt op het eind van de dag, maar die autonome auto drinkt niet en blijft waarschijnlijk ook van je dochter af.

7. Haal een motorrijbewijs
We houden van auto’s, en veel motorrijders zijn mafklappers met te veel haar, te veel tatoeages en te weinig manieren. Maar er zijn uitzonderingen. We lopen heus wel warm voor een lekkere Ducati of een coole Bimota, om eens wat te noemen. In Amsterdam slaat het alleen nergens op om op een supersnelle racemotor met veel plastic en opvallende kleuren te rijden. Iets waarbij je een beetje rechtop zit daarentegen, waarmee je in de spits de file vrolijk voorbij gaat en waarmee je lachend iedere file van het Leidseplein naar Zandvoort passeert? Laat maar komen! Een Ducati Monster 821 bijvoorbeeld, of BMW’s nieuwe R nineT Scrambler. En wat dat met goedkoop parkeren te maken heeft? Daarvoor quoten we even de website van de gemeente: ‘U kunt uw motor op de stoep parkeren. Op de stoep hoeft u géén parkeergeld te betalen.’

8. Zoek een gratis plek (2)
We sluiten af met de tips voor de echte schrapers. Gratis parkeren op de beste plekken zonder een euro te betalen. Zelf parkeerde ik na mijn studie nog regelmatig bij de Hogeschool van Amsterdam. ‘Goedemiddag, ik heb een afspraak met…’ Dat kun je natuurlijk nog steeds proberen, je moet dan alleen wel even de naam van iemand die daadwerkelijk op die locatie werkt uit een studiegids plukken. Op de locatie waar ik parkeersucces beleefde, is inmiddels echter betaald parkeren ingevoerd.
De gratis parkeerplaats bij een kerk middenin het centrum (‘alleen voor bezoekers’) is inmiddels ook afgesloten, helaas. Maar er zijn vast meer van zulke plekken.

Iets buiten het centrum, maar wel vlak naast een metrostation, ligt bijvoorbeeld bedrijvengebouw Entrada. De parkeerplaatsen horen uiteraard bij de bedrijven die er gevestigd zijn, maar wie controleert dat? Voordelen: het ligt direct aan de snelweg (afslag S111) en direct naast metrostation Van der Madeweg, vanaf daar ben je binnen een paar minuten middenin het centrum. Nadelen: je moet dus wel met een metro. En het zal eigenlijk wel niet mogen.

Tot slot zijn er natuurlijk nog de allerbeste vrienden van Autoblog: de autoimporteurs. In Amsterdam vind je Ford, PSA (Peugeot, Citroën en DS) en Tesla. De laatste twee zitten in Zuidoost, maar Ford zit een heel stuk dichter bij de bewoonde wereld, aan de rand van de Rivierenbuurt.
Net buiten Amsterdam, in Lijnden, vind je FCA Netherlands, de importeur van onder meer Alfa en Fiat. Daar parkeren en een taxi naar Schiphol is goedkoper dan parkeren op Schiphol P3. Dat geldt overigens helemaal voor Renault, op de Boeingavenue in Schiphol-Rijk. Als het daar vol is, zou je het ook nog kunnen proberen bij Subaru in Aalsmeer.

Wat is jouw favoriete parkeerplaats in Amsterdam?

Imagecredits: @mevipp op autojunk.nl97 reacties

@perry_snijders bij punt 4 heb je het natuurlijk over bruto bedragen, want je zal toch een hoop onkosten als werkgever boven het salaris moeten tellen. ik ga er vanuit dat menig autoblogger natuurlijk nooit zwart zou werken ;)
@arashrsf: correctie punt 6
@arashrsf: Inderdaad, want ik zou niemand adviseren om het handje contantje te regelen. Nooit!
Tip 9: Neem de fiets.
@Edge: Als je de fiets kan pakken betekent het dat je al in Amsterdam of in omgeving woont. Je bent er dus al.
Of je blijft gewoon weg uit Amsterdam
@Mika_Hakkinen: het mooiste moment van een dagje Amsterdam is als je die stad uit rijdt.
@str8six:

Zoals een Rotterdamse kennis ooit eens zei:
“A2, de verkeersader van Nederland? Flikker toch op met die klote weg. Of je komt in die schijtstad uit in Limburg en over die grafstad in Noord-Holland ga ik niet eens beginnen”.
€4,- voor een 18 jarige. Zou bijna buiten Amsterdam gaan wonen voor het grasmaaien. Leuk artikel! Parkeren is een crime hier. Favo plek voor mijn deur in Zuid. €4,- per uur tot 21:00. Zondag gratis geloof ik.
Nog een goeie die niet iedere Amsterdammer weet, maar misschien ook niet overal geldt: via https://parkeervergunning.amsterdam.nl/ kun je als bewoner met een vergunning je visite aanmelden voor de helft van het geldende parkeertarief. Wel maar met een maximum van 30 uur per maand.
@jxrr: Bedankt voor de tip! Wist ik niet eens.
“Wil je langer dan een dag parkeren? Dan verlies je je parkeerkaart gewoon, want zonder parkeerkaart betaal je er 25 euro”

Held!

Was dat ook niet zoiets dat je beter op de stoep kon parkeren als een oud parkeerkaartje? Omdat handhaving daar geen boete voor mocht geven??
@peug206: Pfff nu voel ik me genaaid heb €112 moeten betalen voor 24 uur.
@a45edition1: dan kon je hem beter zonder kaartje neerzetten had je sws al 20 euro gescheeld ;)
Parkeer altijd bij P+R Zeeburg. 5 euro voor een dag en 4-tramtickets. 3 haltes verderop ben je in bij het CS, ideaal
@87sandyd: kijk dit is heel handig! Bedankt voor de tip
@87sandyd: Goede tip! Maar wat houden die tickets precies in qua reizen (hoever, hoe lang)?
@MrShifra: vanaf ArenA heb je dit ook, volgens mij moet je binnen een bepaalde zone blijven (binnenring waarschijnlijk) en ben je een soort van verplicht om je OV-tickets te gebruiken. Als je dat niet doet betaal je nog steeds de volle mep namelijk. Is gewoon bij de automaten te regelen, ook hoeveel kaartjes je wil en betalen kan met plastic. Wat mij betreft een van de beste parkeeroplossingen
@87sandyd: Langs de Wibautstraat heb je enkele parkeergarages van de HvA. Kost €4 per uur met een maximum van €10 per dag. Heb je geen gedoe dat je per se die OV-chipkaarten moet gebruiken
@87sandyd: Ik parkeer altijd op de NDSM-werf. Kost ook niet veel en je stapt gratis op de veerboot naar het CS (5 min).
Tip 10: ga niet naar Amsterdam. Serieus, wat moet je daar?
@larini: Eng hè een wereldstad zonder tokkies. Wat zal jij je tijdens die vrijgezellendag op je bierfiets kut en bedreigd hebben gevoeld. Alleen maar lekkere wijven die je mouwloze t-shirt niet sexy vonden. En dat terwijl je net een nieuwe tribal op je schouder had. “No fear” je bent nog steeds welkom hier. En ja we zijn arrogant en trots! Maar jij ook anders maak je die opmerking niet.
@fmgarcia: ?????? (of bedoelde je het serieus?)
@larini: Nee natuurlijk bedoel ik het niet serieus. Je vraagt toch zelf om zo’n reactie als je zegt, wat moet je daar?
@fmgarcia: eh, ik, van oorsprong Amsterdammer, was dit weekend in Amsterdam, heb daar diverse bierfietsen, vrijgezellenfeesten en massa’s dronken en stoned toeristen gezien. not a pretty sight. In het centrum, dat dan weer wel. Blijf weg uit het centrum is een goede tip, er blijft een hoop mooi Amsterdam over.
@pomoek: Je hebt helemaal gelijk. Het is ook helemaal ruk in het weekend. Je moet in iedere stad je plekjes weten. Vond alleen @larini gewoon vragen om zo’n reactie. Ik ben als Amsterdammer ook trots op de havens in Rotterdam om maar wat te noemen. Nederlanders zouden wat minder verdeeldheid moeten creëren, want dat is er al teveel. Als je zegt wat moet je in Baku oid kan ik me daarin vinden.
@fmgarcia: plusje voor jou!
@fmgarcia: kan me helemaal vinden in bovenstaande comments.
@damrakker: joduh!
@fmgarcia: Ik snap die verdeeldheid ook niet helemaal. Maar ik zie toch een stuk vaker Rotterdammers negatief over Amsterdam dan andersom. Ik woon in Amsterdam en vind het een prachtige stad. En inderdaad, je moet de plekjes weten, zolang je Leidseplein en Rembrandtplein vermijdt mis je vrijwel niks en loop je wle 90% van de toeristen mis. Rotterdam daarentegen heeft ongetwijfeld ook zo z’n leuke en mooie delen. Kan ik helaas weinig over zeggen, want ik kom er vrij weinig. Geldt voor de meeste Nederlandse steden wel, want het meeste dat je nodig hebt is in je ‘eigen’ stad wel te vinden.
Maar waarom mensen het dan nodig vinden om andere steden af te zeiken snap ik echt niet. We zijn allemaal Nederlanders, wees trots op je eigen stad. Rotterdam heeft een van de grootste havens ter wereld, Amsterdam is een wereldstad, Den Haag is het Juridisch centrum van de wereld en over Leiden, Utrecht, Groningen en de rest is vast ook wat bijzonders te zeggen.
@MJB: Het is er gelukkig groot genoeg om het te vermijden inderdaad, maar klein genoeg om het op te zoeken en weer weg te gaan zonder al te veel moeite. Ik word ook gek van alle idiote toeristen. Moet helaas toegeven dat de ergste gewoon uit Nederland zelf komen. Leidseplein is prima van Zondag tot vrijdag. Zaterdag kan je beter naar Rotterdam of Eindhoven gaan want dan gaan Tineke en Nico trouwen verkleed als ninja turtle zonder kruis of als hoerige prinses ” lachen man”. En waar vier je dat.. Justum in de enige stad in het land waar je wel verrast kan worden door de variatie.
@larini: Iedereen die zegt: Amsterdam, wat moet je daar. Prima, lekker wegblijven. Amsterdammers willen je toch niet.
Ik ben Amsterdammer en heb het grootste gedeelte van mijn leven daar gewoond.
Je kan er mooi en leuk wonen.
Er is altijd een supermarkt open in de buurt tot 22:00.
Er is eten uit elk land van de wereld te koop, met goede kwaliteit; heerlijk.
Er is meer cultuur tov andere steden.
Het is, volgens mij, nog altijd de meest cultureel diverse stad van NL; Afgezien van wat wijken. Een echte Amsterdammer zal het een rotzorg zijn waar je vandaan komt en wat voor kleur je hebt. Van een echte Amsterdammer krijg je altijd een kans; zolang je eerlijk doet, oprecht overkomt en niet meer ‘aso’ doet tov de Amsterdam tegenover je.
Een Amsterdammer heeft niks tegen andere steden. Rotterdam heet geen 010. ‘Ze zoeken maar lekker zelf uit wat ze daar doen’.
En het is een kutstad voor auto’s. Dat is waar. Amsterdam is een prima fieststad.
@larini:
Amsterdam en Kopenhagen zijn de enige 2 steden in Europa waar je als Belg legaal wiet kan kopen. Ik rij enkel oldtimers dus Rotterdam is voor mij ook out of the question.
@shiva: tip: rij naar Den Haag..
Huur een junk in die het voor jou in de gaten houdt, aan halve prijs…
@White_Lightning: Bij het Keizer Karelplein in Nijmegen zat een parkeerplaats waar een dakloos stelletje rondliep die dat dus deed. Ik gaf die lui 1,- voor een eventueel parkeerkaartje en een paar euro voor de moeite. Zij blij, ik blij. Helaas is die parking inmiddels afgesloten…
Liedje van Drukwerk:’Hé Amsterdam, ze zeggen dat je bent veranderd!’ Amsterdamned zeg…
Bij het centraal station kun je van tevoren een parkeerplaats reserveren. Is niet erg duur en je bent verzekerd van een plaats.

Of je neemt natuurlijk de trein. Dat is spotgoedkoop, die is altijd op tijd en je bent altijd verzekerd van een zitplaats.
@berlinetta: Not sure if sarcasm…..
@gop1: Het was inderdaad sarcastisch.
Gewoon parkeren waar je wezen moet en niet betalen. Ik heb regelmatig een hele dag Amsterdam in m’n schema en het parkeren voor zo’n hele dag kost meer dan de boete. Als je niet gepakt wordt (wat bij mij vaak het geval is vreemd genoeg)scheelt het enorm. Wordt je toch gepakt dan betaal je nog steeds minder. Daarom snap ik die belachelijke tarieven niet. Als je een dagje gaat shoppen en daarna ff een hapje eet ben je al goedkoper uit met een bekeuring….
@E34M5Touring: Precies dat. Dat heb ik namelijk ook al vaker gedaan. En als de tarieven hoger dreigen te worden dan de boetes dan moeten er toch belletjes gaan rinkelen in het gemeentehuis.
@E34M5Touring: ‘parkeerbelasting’ is al snel 60 tot 90 euro, afhankelijk van de stad. Dan is een parkeergarage aardig wat goedkoper. Over een p+r heb ik het dan nog niet eens.
@lekbak: Als je in hartje centrum moet zijn zoals ik, is het soms voordeliger. Laatste keer dat ik gepakt ben moest ik rond de 6tientjes afrekenen. Tegen een hele dag parkeren a 2,- per 12 sec…. Zo’n parking buiten de stad en dan met OV is voor mij geen optie. Daarvoor heb ik teveel samples mee te nemen etc.
Het centrum van Amsterdam is echt het toppunt van ellende. Eerst 10 minuten rondrijden opzoek naar een plekje. Daarna 10 keer steken omdat het vak minuscule is. En vervolgens de hoofdprijs betalen. Dan moet je nog een pokke eind terug lopen omdat de eerste de beste parkeerplek 1km verderop was.

Ik parkeer tegenwoordig maar wat verder buiten de stad of pak de tweewieler. Wat mij betreft is de motor/scooter/fiets sowieso een stuk praktischer in de stad.
Leuk zo’n vergunning, zeker zoals in het voorbeeld in het centrum. Alleen vergeten jullie te melden dat de wachttijd luttele jaren beslaat :)
@peewee05: Sterker nog als je twee dingen tegelijk kan, zit je kind al op de basisschool tegen de tijd dat je een plek hebt in het centrum.
het parkeren is duur. dan ga je er toch gewoon wonen!

tip 10 werd al genoemd… ga er niet heen, niks te zoeken. zo’n bierfiets wil je nog niet dood op worden gevonden, dat standbeeld flikkert uit mekaar van de duiven. of je moet graag naar de museums willen gaan. voor de plezier heren: om de hoek zit waarschijnlijk ook zo’n huis. wiet: heb je ook in elk dorp een kroeg voor, kan je nog de helft besparen ook. noem me nog 1 andere reden om er te komen, buiten werk of eventueel wonen als je er al bent sinds je kindertijd…
@gwnbmw: En wonen in Amsterdam is nou niet bepaald het goedkoopst.
@berlinetta: hoezo? Mijn huis staat niet onder de water;)

Sterker nog heb er (virtueel) een leuke middenklasser aan verdiend in paar jaar tijd.
Waar ik mij aan erger is dat uitgerekend locaties als Nieuw-West Gaza je gratis kunt parkeren en de overige “gewone” gebieden in Amsterdam niet…. Waarschijnlijk omdat de BOA’s er niet veilig over straat kunnen lopen.
Jullie laten de parkeervergunning voor bewoners duurder lijken dan hij is door alleen het centrumtarief te noemen. Waar ik woon kost het 132,50 per half jaar en is er geen wachtlijst. Goed te doen lijkt me.
@frederik: Maar Scheveningen ligt redelijk ver van Amsterdam af.
@henk123456: Oud-Zuid daarentegen niet :-)
@frederik: Geen wachtlijst nee? Ik dacht dat je in de Pijp ook wel een jaar moest wachten.
Captain obviouse
Overigens: Waarom hoeven motoren géén parkeergeld te betalen en mogen ze op de stoep parkeren?
@pomoek: Is niet meer zo. Tweewielers moeten in de aangegeven parkeervakken sinds een half jaar ongeveer. Meen zelfs dat ze er boetes voor geven €30 tot 50,-. Fietsen worden weggeknipt en naar Sloterdijk vervoerd, tegen betalen krijg je m weer terug.
@fmgarcia:

Zijn die al overal dan? Of hebben ze dat op selecte plekken gedaan?
@timberleek: Ik denk alleen centrum hoor. Misschien in de pijp en oud west. Dacht het zal wel, maar hoordd toch al van mensen dat er boetes waren geschreven. Vind het prima k*t vespa’s overal.
@fmgarcia:

Ik vind het ook zeker niet slecht. Is het ook betaald dan? En hoe hebben ze dat geregeld?
@timberleek: Nee zover ik weet nog niet. Ging er meer om dat iedereen overal brommers laat slingeren. Ben zelf absoluut geen zeikerd daarin, maar mensen pleuren ze overal neer. Fiets is geen probleem en zet je ergens anders. Scooter met stuurslot is de moeite niet waard om te proberen. Die boete is puur om die gasten wat meer bewust te maken. Redelijk bedrag tov de snelheidsboetes. Zal ongetwijfed hoger worden in de toekomst.
@fmgarcia:

Klopt dat zie je wel meer.
Motoren zijn meestal niet extreem grote aantallen aanwezig, en heb je daardoor vaak minder last van. Maar scooters is echt belachelijk aan het worden zoveel als dat er zijn.
Snap wel dat je dan parkeergebieden maakt (en als je dan toch bezig bent ook meteen de motoren meeneemt).

Overigens, in het kader van verdedigbare boetes. 30-50 euro is nog een keer “leuk”. Ook voor zo’n bedrag denk je er volgende keer wel aan om hem op die motorplaats 50 meter verderop te zetten. En je bent niet meteen keihard genaaid zoals bij normale bekeuringen. Laat me raden, de nl overheid heeft er geen hand in gehad? Dan had de boete minstens 150 euro geweest (want kassa!, oh nee, “verkeersveiligheid”)
@fmgarcia: Ik rij zelf motor in Amsterdam en voor zover ik weet is het nog altijd gewoon toegestaan de motor op de stoep te parkeren. Gratis. Het is dan wel weer belangrijk dat-ie niet in de weg staat. Op een smalle stoep (en daar heb je er veel van in Amsterdam) is dat al gauw het geval en staat ie dus verkeerd. In die gevallen kan ik me zo’n boete goed voorstellen ja. Maar zolang je ‘m ergens neer weet te zetten waar je motor niet in de weg staat krijg je daar echt geen boete voor. Ook in het centrum niet.
@MJB: Hmm denk dat echte motorrijders daar net even wat meer op letten. Meer respect voor hun machines uiteraard. Weet dit omdat ik rond het Leidseplein werk. Ze zijn druk bezig om het hele plein te vernieuwen. Oa het klein gartman zijn ze helemaal aan het voorbereiden om ondergronds te gaan voor fietsen. Onzin als je het mij vraagt want dat hoort nou eenmaal. Denk ook echt dat ze de boetes voor scooters in het uiterste geval zullen schrijven. Dus aan een paal op een terras bijv. Meen zelfs dat het totale project een kleine 5 jaar in beslag gaat nemen.
@pomoek:

Moeilijk te realiseren. In een normaal vak parkeren willen mensen niet, want dat is onefficient. Had ook een auto kunnen staan. En een kaartje onder je kuipruitje of op je tank leggen gaat natuurlijk nooit werken.

Vaak is de gedoogstelling dat je niet hinderlijk op de stoep moet parkeren. En dat is geen parkeerplaats en dus niet betaald
@timberleek: nu met kentekenparkeren natuurlijk wel makkelijk te realiseren, maar laten we de accountants vooral niet op ideeën brengen… Overigens valt er bij mij weinig te checken want hij staat steevast onder een hoes en dat blijft ook zo.
@pomoek: Kennelijk zijn er zo weinig plekken dat ze die niet door motoren in willen laten nemen. En je hebt geen voorruit om je parkeerkaartje achter te leggen natuurlijk ;-)
Of ga gewoon zo min mogelijk de stad in. Ik ben er ooit op 1 dag €50,- aan parkeergeld kwijt geweest. En nee, dat was geen boete.
Of i.p.v. tip 7…. koop een MP3 LT of vergelijkbare driewiel-motor… Geen motorrijbewijs, Vmax 160 (scheelt ook boetes), tussen de files door EN gratis parkeren.
@brave:

Die regels zijn veranderd. Als je je rijbewijs na 19 januari 2013 hebt gehaald mag je geen driewielig voertuig besturen. Ook de LT versie van een MP3 valt dan onder de categorie driewielige motorfiets. Daar heb je rijbewijs A voor nodig (A2 mag ook niet).

Is allemaal gelijk getrokken naar Europese regelgeving.
Als je je rijbewijs (b) al eerder had mag je de LT versie nog wel rijden
Ik kom toch nooit in amsterdam
Deze blogger woont in Centrum (Jordaan) en wacht al anderhalf jaar op een vergunning en moet nog een half jaar tot een jaar wachten. Ik had de auto eerst in Noord staan, aan de Distelweg. Makkelijk te bereiken met het distelwegveer. Dat ging goed met Svetlada maar de Skoda was binnen enkele weken zwart geblakerd door een autobrand (waar Noord door wordt geteisterd). Nu huur ik voor 70 ex btw per maand een parkeerplek in een garage bij het Erasmuspark, vlak aan de ring A10. Nog steeds een stukje fietsen, maar sneller en met apparatuur voor werk (ik ben ook fotograaf) wel fijner dan de pont. En in de tussentijd m’n motorrijbewijs gehaald en een motor gekocht die gratisch en voor nietsch in een zijstraatje staat op een daarvoor bedoelde parkeerplek.
@dizono: Weet jij dan hoe het zit met die drastische maatregels rondom de groote pleinen. Parkeervakken voor scooters en de sancties? Q park Texaco miss iets voor in de toekomst? Dag tarieven voor 8 en na 1700 meen ik €160,- scheelt je 25 minuten extra nachtrust.. Staat veilig en de carrousel naar boven is awesome!! Uitzicht is ook mooi haha.
@fmgarcia: ik parkeer verder zelden in de stad met de auto. Soms op zaterdagavond op de Nassaukade, omdat het daar zondag gratis is en het vanaf daar vijf minuten lopen is naar mijn huis. Maandag voor het werk de auto weer naar de garage. Met de motor probeer ik het centrum zo veel mogelijk te mijden. Meestal meteen richting A10 West of -nog liever- via de Piet Heijn naar de A10 Oost. Die tunnel is op de motor zo episch als je niemand voor je hebt… ?
@dizono: Totdat er toch een paar agenten staan als je de bocht om komt. Helemaal eens. Grappig mijn vriendin woont tegenover het Marnixbad. Nassau is dus vaak mijn pitbox in het weekend.
@fmgarcia: ik kom altijd netjes met 70 de tunnel uit… ;)

Dan is je vriendin praktisch mijn buurvrouw denk ik! Ik woon in een straatje net boven de Wester
@dizono: Ja dat is heel dichtbij. Dikke lul, denk eerder 170;). Nee ze woont echt op Nassau hoekje Frederik hendrikplantsoen. De gaarste 996 van het land staat daar vaak voor de deur. Dat zegt jou zeker wel wat!
@fmgarcia: die zwarte?

Ik ga serieus altijd als een heer de tunnel in en weer uit, maar laat me verder niet uit over wat er precies onder het wateroppervlak afspeelt ?
@dizono: mag ik vragen welke parking?
@damrakker: een door Stadgenoot verhuurde parkeerplek in een garage onder een appartementencomplex. Vermoedelijk bewonersplekken die niet geclaimd zijn. Prijs viel me nog mee. Ik kwam al in aanmerking voor een overloopvergunning maar die heb ik laten schieten. Verder fietsen en nu ben ik tenminste altijd zeker van een plekje.
@dizono: die prijs valt zeker mee.Thanks voor de tip. Staat de classic tenminste op loopafstand.
Goedkoop parkeren kan ook bij Tetterode op de Willem de zwijgerlaan. Is een nieuwe garage en staat vrijwel leeg. Tarief 1 euro per uur. Maar beter tip 1, bevalt prima.
Ja maar dat kan toch niet? Dit artikel is leuk, grappig en nuttig, allemaal tegelijk.
@mashell: smoke is that you:0
Bij dit soort omstandigheden heb ik gewoon eens voordeel van mijn handicap… overal gratis parkeren behalve in parkeergarages dankzij de gehandicaptenkaart
Kom er nauwelijks maar bedankt voor de nuttige tips.
Parkeren + Car2Go? Ik gebruik in Amsterdam altijd die elektrische Smartjes, werkt prima.
Beste artikel sinds tijden
Just saying
Optie 9: koop een piaggio MP3. Collega heeft zo’n ding, gewoon B-rijbewijs en overal neer flikkeren en als eerste weg bij elk stoplicht.
Beste spot; P+R stadionplein – hele weekend staan mits je een kaartje van OV waarmee je het centrum bent in geweest. Hele weekend voor €1,- staan en het makkelijkste bereikbaar vanuit richting Schiphol/Den Haag.
Ik haat het, maar ik vind Amsterdam best goed bereikbaar met de trein.
Heb een pp vergunning op de gracht
“3. Zoek een gratis plek (1)
Amsterdam heeft een uitgebreid tram- en metronetwerk. Je kunt dus ook gewoon gratis parkeren, als je tenminste bereid bent je in het openbaar vervoer te storten. In het grootste deel van Nieuw-West parkeer je gratis, in het grootste deel van Noord ook.”

Want het openbaar vervoer is gratis?
Tip 9. Kom met de boot. Gratis aanmeren tot in het centrum.
Ford zit in Amstelveen, slapers

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).