Toltarief op de A15 wordt verlaagd

Auteur: , 13 Reacties

Minister Melanie Schultz is dol op tol. Er staan meerdere wegen in de planning waar u nog eens extra voor mag betalen, aangezien u ook al wegenbelasting betaalt, maar ze trekt nu zelf aan de rem.

Toltarief op de A15 wordt verlaagd

Het gaat om de doorgetrokken A15, één van de nieuw aan te leggen wegen & tunnels die er louter komen als de automobilist er tol over gaat betalen. Ze probeerde het ook op de nieuwe A13 en A16, maar wegens de overdaad aan tolloze alternatieven werd daar vanaf gezien. De tolheffing zal op de A15 wel gewoon doorgaan en moet 293 miljoen euro opleveren. KASSA! GET MONEY BUILD ROADS!

Maarrr, de ANWB deed de afgelopen week eindelijk eens waar ze voor bedoelt is: de belangen van automobilisten behartigen. Uit een eigen onderzoek zegt de Wielrijdersbond dat een meerderheid van de Nederlandse automobilisten het heffen van tol op nieuwe wegen, tunnels en bruggen afwijst. En voegt daar aan toe dat de overheid al voldoende binnen krijgt via het wegverkeer. In 2013 was dat ruim 21 miljard euro, terwijl daar maar 8 miljard van terugvloeit naar het verkeer. Ook de PvdA komt nu in het verweer en vindt de tol op de A15 ‘niet eerlijk’. Ze kregen een Kamermeerderheid achter zich.

Hierop heeft Schultz zojuist besloten dat het toltarief op de A15 omlaag kan. Eerder eiste ze dat personenauto’s op de verlengde A15 €1,62 moeten gaan betalen, voor vrachtwagens wordt er €7,54 gerekend. Die tarieven worden nu respectievelijk 1,18 euro en 7,11 euro. De aanpassing kost de minister 12 miljoen euro. Ze gaat daar de automobilist op een andere manier voor uitknijpen nog een dekking voor zoeken.

Schultz denkt dat de nieuwe verbinding in 2018 klaar kan zijn.13 reacties

Ik vind het geen probleem om tol te betalen. MAAR dan moet er wel garantie zijn dat je door kan rijden zonder file op dat stuk. Is er toch file dan je geld terug.
Die doorgetrokken A15 komt op de hele verkeerde plek te liggen. Hij zou aan moeten sluiten op de A18 maar komt nu volgens het laatste plan tussen Duiven en Zevenaar op de A12 uit. En laat daar nu iedere dag al file staan.
@fordnut: alle locals denken er zo over. Apart hoe ze in den haag er anders over denken, zullen ze er ooit geweest zijn?
@autogedrocht: Ik ben het met jullie eens, ik zou hem ook liever direct op de A18 zien.

Maar ik snap het aan de andere kant wel. Ik rij regelmatig het stuk ’s ochtends A18/A12/A50 (zuidwaarts) en in de ochtend is het van de A18 -> A12 richting Arnhem file rijden. Als je de A15 op de A18 aansluit krijg je extra verkeer wat nog terug naar Arnhem moet. Als je hem eerder op de A12 aansluit, heb je dat verkeer niet nog eens op de A12 richting het westen erbij en het verkeer wat naar de A18 wil kon sowieso al doorrijden (voor mijn gevoel).
@fordnut: laat dat nou net het originele plan zijn geweest. Maar toen hadden ze het idee om bij babberich een industrieterrein te maken.

Op een kaart uit 1975 staat de A15 ook zo getekend. Dat hij op de A18 aansluit.
Tol heffen prima, maar dan graag wegenbelasting teruggeven, accijns en BTW verlagen en assurantiebelasting afschaffen.
@gop1: en gij gelooft in sprookjes?
Ik blijf er bij. Ik ga geen tol betalen. En in de zomer gaat ik lekker op de fiets langs de A15 naar mijn werk. De fietser hoeft geen tol te betalen namelijk.
@arjontje: Breng ze nou niet op ideeën….
Je zou toch denken dat als die weg echt hoog noodzakelijk is, dat deze zichzelf zal terugverdienen in economische groei etc.?
Ik, als niet ambtenaar, zou denken dat het tarief voor vrachtwagens zo hoog moet zijn dat de “€ besparing vanwege brandstofbesparing vanwege de snellere route” + “de tol” samen toch lager uitkomt dan de kosten van omrijden via A50 en A12. Ik vraag me af of dat met €7,11 wel het geval is. De tijdswinst op zo’n klein stukkie is ook al niet erg groot. Dus de weg kan wel eens erg stilletjes gaan worden.
@mashell: als ze in de spits rijden kan omrijden zeker duurder zijn. Op de A/N325 wil je niet komen in de spits. De A50 A12 is ook geen pretje in de spits.

En om nou door Huissen stad te gaan rijden. En dan weer de N325 op, sta je ook weer stil.

Tja voor de transportsector is het rekenen.
Is het uberhaupt niet verboten op Europeesch niveau om tol te heffen voor publiek aangelegde wegen EN wegenbelasting te heffen?
Daarom zijn alle tolwegen in Nederland en Frankrijk bijvoorbeeld private wegen.

Tja, BPM hebben ze ook een millieuheffing van gemaakt om dubbel-belasting verbod te omzeilen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).