Aantal 14% bijtellers op de weg groeit

Auteur: , Geen reacties

In januari maakte het aantal zakelijk verkochte auto's met 14 procent bijtelling een behoorlijke terugval. Inmiddels is het aandeel van deze groep weer gestegen naar ruim een derde.

Skoda Octavia

Nu de bijtelling op de schop gaat (hoe precies is nog niet duidelijk), besloot VWE te onderzoeken hoeveel auto’s er nu per bijtellingscategorie verkocht worden. In de eerste acht maanden van dit jaar waren de 20 procent bijtellers de grote winnaar; ruim een kwart valt binnen de 14 procent of lager.

2013 was een goed jaar voor voor de 14 procent bijtellers. Het aandeel van deze groep liep op tot 40 procent van alle zakelijk verkochte auto’s. December was het hoogtepunt, toen meer dan de helft van alle zakelijke verkopen in de 14%-categorie viel. Deze run werd veroorzaakt door het aanscherpen van de uitstootnormen, waardoor veel auto’s een bijtellingscategorie hoger vielen. In januari 2014 viel nog slechts 11% van de zakelijk verkochte auto’s in de 14% categorie.

autoverkoop per bijtellingscategorie

Om dit recht te zetten, zijn er in de loop van dit jaar diverse nieuwe modellen op de markt gekomen die wel aan de aangescherpte normen voldoen. Deze modellen bleken populair te zijn, zodat het aandeel inmiddels weer rond de 34 procent van de zakelijk verkochte auto’s ligt.

Top 5 meest verkochte zakelijke auto’s met 14% bijtelling:
top 5 14% bijtellers

De Volvo V40 zou daar echter ook nog bijhoren als we kijken naar de top 5 van Leaseplan:
– Skoda Octavia (14%)
– Peugeot 308 SW (14%)
– Volvo V40 (14%)
– Toyota Auris Touring Sports (14%)
– Renault Clio (14%)

Met het aanscherpen van de uitstootnormen, waar ook een bijtelling van 7 procent voor elektrische auto’s met range-extender ging gelden, stortte de markt voor deze groep volledig in. Waar er in 2013 nog 2.271 elektrische auto’s met een range-extender werden verkocht, zijn dit er in de eerste 8 maanden van dit jaar nog maar 245.

Gelukkig zijn de verkopen van enkele nieuwe modellen plug-in hybrides wel gegroeid, en neemt ook het aandeel van puur elektrische auto’s toe. In de eerste 8 maanden van dit jaar zijn 1.341 EV’s zakelijk verkocht. Daarmee hebben deze auto’s, waarvoor nu een bijtelling van 4% geldt, een aandeel van 1% van de zakelijke markt.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).