Aeromobil: vliegende ‘auto’ kiest het luchtruim

Auteur: , 15 Reacties

Na ruim 125 jaar auto's op de weg is een fatsoenlijke vliegend exemplaar nog steeds geen realiteit. Toch komen er steeds meer waardige alternatieven waarmee je kan opstijgen. Denk aan de Terrafugia, de Nederlandse PAL-V, en binnenkort ook deze creatie uit Slowakijë: de Aeromobil V2.5.

Deze creatie, ontsproten uit het brein van voormalig autodesigner Stefan Klein, weegt zonder passagiers en brandstof slechts 450 kg. Het is net als de Terrafugia meer een vliegtuig met inklapvleugels dat toevallig ook de weg op mag, maar het geheel ziet er net iets strakker uit dan die peperdure yank. Uitgeklapt heeft de zes meter lange Aeromobil V2.5 een spanwijdte van 8,2 meter, ingeklapt meet hij slechts 1,6 meter breed, waarmee je op menig parkeerplek wel uit de voeten komt. Hij wordt aangedreven door een Rotax 912-motor met 100 pk. Die kan óf de propeller aandrijven, óf de twee voorwielen.

In de lucht betekent dit een topsnelheid van 200 km/u, op het asfalt zul je met 100 km/u genoegen moeten nemen. Het vliegbereik zou op 700 km liggen.

Voorlopig is dit een proefmodel, gemaakt van een stalen buizenframe en een body van koolstofvezel. Maar het werkt, zo liet Klein onlangs zien, en nu probeert hij zowel investeerders als een producent aan te trekken. Mocht dat ooit lukken, dan verwacht hij binnen twee jaar een goedkeuring kan regelen voor zijn creatie.

De eerste testvluchten zijn ook al uitgevoerd. Echt ver boven de landingsbaan komt hij niet uit, maar er was sprake van liftoff. Video HIERR. Wat hij straks moet gaan kosten is onbekend.
Aeromobil15 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Had die Henry toch gelijk. Hoeveel uur training zou je nodig hebben om hier mee te mogen vliegen?

Lijkt me ideaal voor mensen die vaak in de buurt van lokale vliegvelden moeten zijn,
koeriers met kleine spullen e.d. Ik weet alleen niet hoeveel vliegvelden er een directe verbinding met de openbare weg hebben, behalve dan Fairbanks in Alaska http://www.cultofmac.com/247224/apples-maps-steers-people-wrong-across-fairbanks-airport-taxiway/
@Simpson: Waarschijnlijk heb je hier een PPL license voor nodig en dan mag je zeker uitgaan van zo’n 35 a 40 lesuren. Alles bij mekaar ben je al snel zo’n kleine 10000 euro kwijt voor zo’n papiertje…
@harie: 10K!? Krijgt zo’n instructeur gevarengeld ofzo? :D
Misschien iets voor werkloze piloten dus, mochten die een koeriersbedrijfje willen beginnen voor klein & belangrijk spul
@Simpson: T kan wel goedkoper, maar dan ga je met een tandemfiets.
@Simpson: Nee hoor, zijn vooral onderhoudskosten aan het toestel, brandstof en landingsgelden. Voor een uurtje cessna huren ben ik al snel 200 euro all-in kwijt. Reken maar uit wat 40 uur dan kost met een instructeur naast je.
@xyberborg: landingsgelden? Is dat niet een beetje flauw aangezien landen toch redelijk verplicht is? Zouden eh, opstijgkosten niet ‘eerlijker’ zijn?

Maar bedankt voor de uitleg allemaal, ik heb weer wat geleerd vandaag!
Als je het filmpje hebt gezien, dan denk je: NEEEEE dankje, dat ding is zo gevoelig voor zijwind als een fiat panda 1e generatie,… als ik vlieg wil ik niet neerstorten, en dat gevoel krijg ik wel als ik het filmpje bekijk
@m4ple: Dat hebben de meeste kleine vliegtuigjes. Als t gaat waaien is t niet prettig. Dit is gewoon ‘leuk’.
100 km/h op de weg? Met een 100 pk motor moet je toch wel iets harder dan dat kunnen? Ik haal met “De gezinsauto” ruim t dubbele, terwijl die auto ook nog 2 keer zo zwaar is.
Zo te zien komt het apparaat nauwelijks hoger dan een meter of 10.. Dakpannenvreter.

Dappere man die in dit filmpje dat ding bestuurt.
Het is natuurlijk een prestige project, maar ik zie verder niet echt het voordeel.
De liefhebber heeft liever een volbloed vliegtuigje.
En het zullen wel hele rare omstandigheden zijn wil dit ding ook echt een voordeel opleveren voor woon werk verkeer (landen kost ook geld).
Je kan er ook niet echt veel in meenemen.
Maar het is een leuk prestige project!
Knappe ontwerpprestatie maar nee. Ik geloof ook niet dat de vliegende auto ooit een succes zal worden. Technisch problematisch vanwege de compromissen en de infrastruktuur en wetgeving is er gewoon niet op berekend.
ik zie ook wel wat uitdagingen om het op de weg te krijgen met zo een propellor op de achterkant, zelfs al draait ie niet, als je daar op zou inrijden dan heb je een probleem…..
Leek wat wankel. Mooi design.

Maar een Vlieg-Auto gaat nooit echt populair worden. Een leuk idee, maar met al die onnatuurlijke bewegende delen zal het altijd technisch gevoelig zijn. Een vliegtuig is behoorlijk eenvoudig qua constructie, en daardoor veilig en betrouwbaar. Dat wordt zo’n FladderCar nooit…
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).