Aftermarket Laz0rs: weldra op de Golf IV van je buurjongen

Auteur: , 41 Reacties

Freakin' aftermarket laz0rs! Dat kan alleen maar goed gaan.

1

Eerst hadden we kaarsen, daarna pitjes, daarna H7 stralers, daarna xenon, daarna LEDzzz en tegenwoordig ben je alleen het mannetje (m/v) op de snelweg als je lazers in je koplampen hebt zitten. Dat is immers de nieuwste innovatie op koplampgebied, gepionierd door BMW en Audi (of eigenlijk hun toeleveranciers).

Momenteel is het dus nog een nieuw speeltje voor de rijken, die megakoplampen die ’s nachts de maan verlichten in de neus van je Dickschiff, maar net zoals bij Reaganomics bereikt de weelde na verloop van tijd ook de gewone burger. Dat zagen we voorheen ook al met Xenon verlichting en LEDjes. Meestal heeft de geschiedenis de neiging om zich te herhalen.

2

Gelukkig gaat daar altijd wel wat tijd overheen, zal je nu wellicht denken. Dan heb je namelijk nog even voordat Kevin van de buren op weg naar de voetbal je retina in de hens steekt met de zelf geïnstalleerde laz0rs in zijn Golfje. Maar in dit geval moet ik je helaas teleurstellen: er is namelijk nu al een aftermarket laz0r-lamp setje op de markt. Het ding heet de OnX6 Hybrid Lazer/LED bar en is kennelijk mede ontwikkeld door iemand die een Nobelprijs gewonnen heeft…

De unit wordt gemaakt door Baja Designs, een bedrijfje uit ‘Murica waarbij ze zichzelf omschrijven als the scientists of lighting. Hun nieuwste product heeft zich al bewezen in de Baja 1000, een woeste rally door de woestijn van Baja California. Het is zeg maar de Dakar-rally, maar dan toffer, of anders gezegd een beetje meer zoals die vroeger was. Bij de rally van dit jaar pakten twee Trophy Trucks uitgerust met een OnX6 Hybrid Lazer/LED Bar de plekken één en twee in de eindrangschikking.

3

Geen wonder, want winnen is vooruitzien, of zoiets. Met de OnX6 kan je simpelweg verder vooruitzien dan je concurrenten in het donker, volgens de maker zelfs zo’n 350 procent verder. Je kan je wel voorstellen dat je daar wat aan hebt als je ’s nachts door een woestijn blaast. Maar toch, zou jij het prettig vinden als dit gemeen goed wordt op de gritty streets, of zou je toch bang zijn dat je het slachtoffer wordt van een goedkoop actiemodelletje dat deze contreien binnen is gekomen via Alibaba Express?41 reacties

Fantastisch om hiermee te sijnen, naar die lamzakken die hun grootlicht vergeten uit te doen als ze je tegemoet rijden.
@mikje90: Sijnen ook…
@mopar70: Dat is scheinbaar de nieuwe spelling.
@rikus: vakjargon ;)
@mopar70: sorry :(
@mopar70: ik dacht eerst dat er Shinen moest staan
@mikje90: grootligt
Ik wacht nog steeds op de laser ruitenwissers van Lamborghini die Jeremy Clarkson noemde
@beast95: ik moet denken aan clarkson en may die hammond van een berg moeten halen. die noemde dat ding een “second sun”.
@marc94: volgens mij zelfs een collapsed sun 😄 Ofwel een supernova
Ja deze troep zie je in de VS regelmatig op pickups. Deze zooi kan levens gevaarlijk zijn op de openbare weg.
@dees: ik vind aftermarket xenon units op golf 3tjes al gevaarlijk
@lekkaah: en op elke andere auto die niet af-fabriek met die lampen is uitgerust.

Het is eigenlijk al dezelfde ellende als met die aftermarket dagrijverlichting; je ziet meer en meer van die gasten in het donker rondrijden met dagrijverlichting (sic) i.c.m. mistlampen of breedstralers, in plaats van de wettelijk voorgeschreven dimlichten. En het kán ook allemaal, want er lijkt geen enkele controle op te zijn. Ja, misschien als de RDW je auto uitkiest voor de steekproef bij de APK keuring.
@rrrobert: Dan zie ik toch liever auto’s met verlichting voor en achter (al dan niet slecht afgesteld) dan de levensmoeie leeghoofden die met alleen twee speelgoedledjes aan de voorkant van hun auto’s de (snel)weg opgaan en als donker spook het andere verkeer en zichzelf in gevaar brengen.
@Klojum: ik niet. Want met mn goedkope pitjes kan ik hen zelfs niet met grootlicht verblinden, terwijl die ondingen je nog een minuut laten denken dat ze in moonraker meespelen ofzo…
@dees: LED-verlichting op de meeste nieuwe auto’s is al levensgevaarlijk. Je verblindt iedereen in een bocht/bij een heuveltje
@posthumus: Precies dit. Onbegrijpelijk dat deze type verlichting is goed gekeurd. Hoe feller het licht hoe gevaarlijk als het niet optimaal werkt. Zelfs tegemoetkomend op de snelweg krijgen ze het voor elkaar je te verblinden. Bovendien komt er zoveel licht vanaf dat je zeker in je spiegels vaak al niet meer kan zien of ze richting aan geven en/of dat er voetganger/fietsers in de buurt zijn.
@BJ: Hangt heel erg van de fabrikant af. Met nadruk op heel. Merken als audi, bmw, volvo etc hebben het vaak wel goed voor elkaar, door onder andere dagrijverlichting te dimmen bij knipperlicht, voorwerpen te mijden uit de lichtbundel (zoals tegemoetkomende auto’s), automatisch grootlicht, etc. Echter bij merken zoals Hyundai, en dan met name in die ‘fantastische’ suvs met hun koplampen op een achterlijk hoge plek, die ook nog eens niet adaptive zijn zoals het zou moeten. Die koplampen verblinden je met hun verschrikkelijk blauwe glinsteringen aan alle kanten. Let er maar eens op op de weg, je kunt zo aanwijzen welke autos wel fatsoenlijke adaptive verlichting hebben en welke niet…
@joost1234: Het verschilt inderdaad per merk, maar ben het niet met je eens dat Volvo, Audi en BMW prima zijn. Met name de X5 en X6 zijn bv horror. Maar ook Seats kunnen er wat van. Dat voorwerpen mijden en automatisch dimmen werkt 90% vd tijd goed, maar niet altijd. En dan is het in mijn ogen veel te fel om dit soort missers te hebben.
@BJ: Jep, en Range Rover ook heb ik het idee. Zeker op een lege snelweg, kijkt de RR niet verder dan de vangrail, maar als ik die dan tegen kom met de vrachtwagen, en over de vangrail heen kan kijken, is dat niet fijn.
@rrk147: ik heb de indruk dat dat ook bij V en S is omdat vaak de vrachtwagenlichten net achter de vangrail zitten en de auto jullie dus niet ziet? Dus: volle mep aan grootlicht.
@dees:

In Amerika plakken ze zelfs lasers op haaien om de vijanden te intimideren ..

Is ooit een documentaire over geweest ..
@lincoln: ja volgens mij heb ik die gezien ..
Puik werk wel van die Yanks ..
Al had ik die gigantische octopus ook gewoon zo’n laser gegeven ..

Ik geloof dat men in NL nu met een gelijksoortig programma bezig is ..
Alleen is het hier de bedoeling dat de lasers op hogeropgeleiden worden geplakt ..
@jaapiyo:

Top ..
ik ben voor tl-balkloze shoarmatenten IKEA’s gemeentehuizen uitkeringsinstanties en doelloze stichtingen ..
@jaapiyo: ik prefereer de term: niet praktisch opgeleid.
@dees: Die LEDbars zijn over het algemeen ook enkel voor off-road gebruik, dat staat ook vaak op de doos. In Europa is daar een keurmerk voor, en het voeren van niet gekeurde verlichting is gewoon strafbaar, blijkbaar zijn ze in America niet zo ver.

Overigens zijn ze echt niet gevaarlijk zolang je ze op de zelfde manier gebruikt als groot licht (dus bij andere weggebruikers uitzetten)
@robert110:

In NL kan je idd een bekeuring krijgen van agenten in een sjoemeldiesel ..

Zo ver zijn we hier al ..
-edit: sorry-
@smijsie: Haha, zo erg was het nou ook weer niet hoor.
Handig voor flitsers
Een vriend van me heeft deze krengen op z’n Ram 2500. Als er in kijkt ben je een half uur blind. Lichtelijk overkill.
@dutchdriftking: Lichtelijk overkill. I like it.
Kan iemand een leek uitleggen wat er mis was met H7 lampjes ??

Behalve dat “nieuwere” opties betere handel is ..
@lincoln: Het ging al mis toen we van kaarsen naar carbidlampen gingen op onze koetsen… nu moeten ze de complete weg óók nog eens verlicht hebben, ’t wordt steeds zotter helaas.
@lincoln: h7 is niet premium.
@lincoln: meer zicht, door meer licht lijkt mij geen verkeerde ontwikkeling. De vraag is alleen hoe en of het veilig en verantwoord blijft naar je omgeving.
@lincoln: Met led matrix heb je als voordeel dat bepaalde leds uitgeschakeld worden zodat een tegenstander niet verblind wordt terwijl je toch groot licht voert. En dat is dan slechts 1 van de voordelen…
@lincoln: dat ze vaak stuk gingen, lastig te vervangen waren en niet veel meer dan wat gezellig geel sfeerlicht vanaf kwam is toch wel wat er mis met H7 lampjes was.
Ich gehe konijnen schieten mit meine 9mm mit Laser!
Lazer is kwalitatief te vergelijken met Franse auto’s. Niet aan beginnen, als je pornolampjes zoekt koop je Rigid

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).