Ricciardo: “Renault vormt kleiner risico dan Honda”

Auteur: , 37 Reacties

De honingdas is blij met zijn keuze.

RIC

Daniel Ricciardo zit lekker in zijn kersverse geel-zwarte pak. De Australiër maakte de transfer van het seizoen vorig jaar door van Red Bull te verkassen naar Renault. Afgaande op de posities die de twee teams bekleedden aan het eind van het jaar is het noet eens zo’n grote stap: Red Bull Racing werd derde, Renault vierde. Iedereen die minimaal één race bekeken heeft weet echter dat het snelheidsverschil op het circuit enorm is.

Er is al veel over gezegd en over geschreven, maar Ricciardo wordt nu het nieuwe seizoen op het punt van beginnen staat steeds loslippiger over de motieven rondom zijn switch. Geen wonder ook, nu hij geen deel meer uitmaakt van de Red Bull familie die hem sinds zijn jeugd vormde en kneedde. Een soortgelijke ontwikkeling zagen we bij Hamilton toen die eindelijk wegging bij McLaren.

Onlangs kwam bijvoorbeeld al het hoge woord eruit omtrent de crash met teamgenoot Verstappen in Bakoe, die Danny-Ric nu met zoveel woorden toch vooral op het bordje schuift van onze landgenoot. Motorsport-Total sprak met de honingdas om te kijken of er nog meer sappige info uit te knijpen was. Het resultaat zijn wat kleine nuggets die voor de diehard fan toch welkom zijn in deze laatste weken voor het seizoen écht losgaat in DR3’s geboorteland, bijvoorbeeld over de kwestie Renault versus Honda. Ricciardo zegt hierover:

De switch naar Renault is wel een risico. Maar hoe meer ik erover nadenk, hoe zekerder ik ben dat een keuze voor Honda nog veel meer risico met zich meegebracht had. Mijn persoonlijk gevoel zegt me dat Honda nog veel meer problemen op te lossen heeft dan Renault.

Opvallend genoeg geeft Ricciardo aan dat ook ‘verwachtingenmanagement’ meespeelt in zijn keuze. Een beetje een rare motivatie voor een sporter, of in ieder geval zeldzaam dat ze dat eerlijk toegeven:

Bij Red Bull liggen de verwachtingen op basis van prestaties uit het verleden veel hoger. Het risico is dat je daaraan dan niet voldoet en dat een enorme teleurstelling vormt. Nu ik bij Renault zit, is er meer te winnen. Niemand verwacht direct overwinningen op het circuit. Voor mij was het een kleiner risico om te kiezen voor Renault met de kans dat we geen races kunnen winnen, dan te blijven bij Red Bull met het risico om daar geen zeges te pakken.

Tenslotte werd de Ozzie nog gevraagd naar de olifant in de kamer. Vorig jaar viel hij in liefst acht van de 21 races uit met technische malheur, wat veelal werd toegeschreven aan de motor. Daarnaast waren er ook nog verschillende pechgevallen in trainingen en kwali’s. Knaagt het niet aan hem dat hij juist voor de leverancier van dit pechblok getekend heeft?

De problemen werden vaak toegeschreven aan de motor, maar vaak lag de fout ook bij Red Bull zelf. Ik zou zeggen dat dit in ongeveer 50 procent van de gevallen zo was. Niet dat Renault daarmee vrijuit gaat, maar zoals ik al zei, Honda heeft ook zo haar problemen.

Waarvan akte.37 reacties

Nee honingdas ..
Het ligt altijd aan de auto/motor dat je geen eerste bent geworden ..

Bij de familie Verstappen liegen ze nml nooit ..
@lincoln: je kent ze…
@autodidact:

Ging altijd met Jos mee om kinderen in elkaar te beuken die sneller waren dan Max op de kartbaan ..
Daarna ijsje doen bij Franske ..
@lincoln: mits Frans geen klappen kreeg
Verbittering. Dit is hoe zoiets klinkt.
@rrrobert: zoals de uitlatingen van RB/Verstappen dan opportunistisch zijn? Beide niet vind ik.

Tot we weten hoe de kaarten geschud zijn is wat Ricciardo zegt wat mij betreft gewoon waar. Als de Honda niet presteert en er daarmee geen kampioenschapwaardige auto is valt RB tegen. Als Renault maar iets kan winnen, van team 4 naar team 3 (mede i.c.m.mogelijk tegenvallen RB dan) dan valt dat mee en hebben zij winst geboekt.
@hamerhaai: maar dat zou betekenen dat RBR meer dan een seconde per ronde op Renault moet gaan verliezen. Zelfs al is de Honda minder sterk dan de Renault motor is dit zeer onwaarschijnlijk. In het meer waarschijnlijke geval dat de verhoudingen in het veld ongeveer gelijk blijven had hij bij RBR veel meer kans op succes, zowel op de korte als de lange termijn. In mijn ogen zijn er twee mogelijke redenen van zijn overstap:
1. Hij durft de vergelijking met Verstappen niet aan komende seizoenen
2. Geld
@tvklarenbosch: maar deze uitlatingen gaan om het risico. Wisselen van motor is gewoon risicovoller. Met de kennis van nu dan, want we weten het gewoon (nog) niet. Achteraf is makkelijk praten en dat geldt ook voor wisselen van teams. Zie Alonso bijvoorbeeld. Of Alesi.

Ik denk vooral dat hij gepasseerd is door Ferrari/Mercedes meer pijn doet dan de wissel van RB naar Renault. Op den duur wil Max ook naar een van deze twee teams.
@hamerhaai: elke coureur zou in het team willen zitten waar ze het meeste kans op succes hebben. En zoals ik al eerder aangaf, de kans op succes, zowel op korte als lange termijn, is bij Red Bull gewoon groter. Renault heeft de afgelopen jaren laten zien erg onbetrouwbaar te zijn. Goed, Honda ook, maar tussen die 2 zat afgelopen seizoen geen groot verschil. Dan kies je toch voor het betere chassis? Tenzij er een andere reden is.
@tvklarenbosch: ligt er helemaal aan hoever je terugkijkt natuurlijk. Alonso werd 2 keer WK met Renault en RB 4 keer met een Renault motor. Ik blijf erbij: de F1 en succes is cyclisch, maar tegelijkertijd onvoorspelbaar.

En het risico dat RB slechter of minder goed gaat dan verwacht (als we alle berichten mogen geloven worden ze WK) in 2019 door een motorwissel is groter dan het risico dat Renault hun plek #4 verliest. Die kunnen denk ik alleen maar beter worden of #4 blijven.
@hamerhaai: ook al gaat Red Bull veel minder goed dan verwacht zullen ze nog steeds ten minste derde worden, omdat het gat naar Renault vorig jaar gigantisch was. Zelfs als maken ze een grote fout met de inbouw van de Honda is de marge gigantisch. Renault wordt op z’n best 4e, en zal daar een stevige kluif aan hebben. In mijn ogen is het risico op verlies van posities in het constructeurskampioenschap veel groter bij Renault.
@tvklarenbosch: dat ben ik wel met je eens. Verbittering echter, ook al niet van jou maar zo begon het, is verkeerd geduid.

Wat ik wel weet: ik heb nog nooit zo uitgekeken naar een nieuw seizoen!
@hamerhaai: ik ook, gaat echt genieten worden. Wat zegt je gevoel?
@tvklarenbosch: veel te moeilijk, maar als de Honda goed is doen ze geregeld mee om het podium. Mercedes heeft wel weer het meest complete package denk ik, die hebben ook niet stilgezeten afgelopen winter. Ferrari denk ik toch weer team #2, waar Vettel constant is en LeClerc regelmatig kan verrassen.

De top 3 zit denk ik nog veel dichter op elkaar tov 2018, dat maakt het zo spannend. LeClerc verwacht ik heel veel van. Williams gaat helaas nog harder tegenvallen. McLaren verbetert ook niet.
@tvklarenbosch: ik denk dat beide redenen de oorzaak zijn.
Hij heeft 17 miljoen redenen om blij te zijn met zijn keuze. Snap ik wel.
@tvklarenbosch: minus wat hij bij RBR had kunnen pakken om gewoon aan te blijven, wat ook voor een jaar had gekund. Daarna had hij zomaar 30 miljoen redenen gehad kunnen hebben om naar Ferrari of Mercedes te gaan.
@jaapiyo: er vanuit gaande dat er een zitje bij Mercedes of Ferrari vrij komt, wat mij zeer onwaarschijnlijk lijkt. Bij Red Bull verdiende hij 6 miljoen dollar, dus 11 miljoen extra redenen om voor Renault te kiezen.
@tvklarenbosch: titels > money
@str8six: daar denkt Danny Ric anders over blijkbaar
@tvklarenbosch: exact. Jammer.
@jaapiyo: so true…
@jaapiyo: de vraag is of hij naar merc of fer kan gaan. Ik vermoed dat zowel merc als fer eerder max zouden willen dan ric gezien de prestaties en leeftijd van deze hebben ze op een langer termijn een goed piloot.
De grootste kampioenen weten wanneer risico gemeden moet worden en wanneer niet. Zonder risico geen kampioen.
Tja ik zal volgend jaar vertellen of het een slim besluit was.
@dutchdriftking: kan al eerder hoor, 1 dec is het weer afgelopen 😉
Aangezien het kampioenschap bij Renault uitgesloten is en bij RedBull dat misschien alleen theoretisch mogelijk is heeft hij ervoor gekozen Max uit de weg te gaan..en te cashen. Die motor situatie is bij beide een vraagteken en bij beide een risico maar wellicht doet Max echt mee voor de titel.. dat zullen we zeker niet kunnen zeggen van één van de twee Renault rijders.
@w0o0dy: waarom zou RB een betere kans maken met een totaal nieuwe motor die zich voorheen niet echt heeft bewezen? Ik kijk nu bijna 30 jaar naar wat meestal een optocht is van dure karretjes en ik denk dat RB een heel moeilijk jaar gaat krijgen.
@niex: Honda heeft grotendeels dezelfde motor, Renault zegt een compleet nieuwe te hebben gemaakt. Honda heeft VEEEL meer geld en tijd in de ontwikkeling gestoken dan welke andere motorleverancier in de F1. Ze zijn sinds september vrijwel non-stop aan het testen geweest met 3 dyno’s. In Azië en in Europa met de.versnellingsbak en mogelijk zelfs aandrijfassen gemonteerd. Renault moet zijn nieuwe hypermoderne infrastructuur nog bouwen.. Zie je een verschil?
Zou ik ook zeggen.
Aan het eind van het seizoen weet je wie er gelijk heeft gehad!
Boeiend, die gozer interesseert me niks meer!
@venividivici: domme Max kijker.
@hamerhaai: Haha zoals HEEL velen met mij! :-P
Als hij geen verwachtingen wil dan had hij beter naar mc laren kunnen gaan.
En toen bleek renault ineens een winnrnde combinatie te zijn
Vragen… vragen…
Ik heb er maar 2:

1) hoe goed is die Honda nu écht?!
2) Wat is het effect van arriverdeci Arrivabene bij de scuderia? Kreeg de nieuwe man de neuzen op tijd de goede kant op, of hebben ze eerst weer Italiaans machtsspelletjes gespeeld op de werkvloer?

1 MERC
2 FER
3 RBR
4 RS

of

1 MERC
2 RBR
3 FER
4 RS

of

1 MERC
2 FER
3 RS
4 ALFA
5 HAAS

8 McLaren
9 RBR

Time will tell

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).