Alpina B5 Bi-Turbo Touring: rijtest en video

Auteur: , 74 Reacties

Door de afwezigheid van een M5 Touring, is er ruimte voor de Alpina B5. Wel vreemd dat ze hem ook als sedan leveren dan. Moet je gewoon eigenwijs zijn om voor de Alpina te gaan of zit er meer achter?

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

In het leven zijn er merkwaardig veel dingen die (ongeveer) dezelfde functionaliteit hebben, maar dit op een volstrekt andere manier doen. Na het eten van een hamburger van een fastfood keten heb je net als bij het eten van een goede steak geen honger meer. Op een Patek Philippe zie je dezelfde tijd als op een Swatch, interessant genoeg biedt een smartwatch juist meer functionaliteit dan de duurste klokjes. Die discussie bewaren echter voor een andere keer. Deze omslachtige introductie is echter wel nodig, want als je graag een nieuwe 5-serie met 600 pk en vierwielaandrijving wilt, dan heb je twee keuzes. BMW zelf bouwt de M5 en Alpina stelt graag een B5 BiTurbo met je samen. Allebei hebben ze een V8 met twee turbo’s, ze hebben allebei vierwielaandrijving en beiden zien er voor een leek bijna hetzelfde uit als een 5-serie. Een beetje petrolhead herkent ze beiden uit duizend andere 5-serie op 500 meter afstand op een niet verlichte parkeerplaats.

Alpina B5 Bi-Turbo Touring

Naast de overeenkomsten zijn er ook verschillen, allereerst degene die op papier direct duidelijk worden. De M5 is er niet meer als Touring, BMW brandt er zijn vingers niet meer aan. Van de E60 M5 (de sedan) verkocht BMW 19.523 exemplaren, van de M5 Touring (E61) slechts 1025 stuks. Iedereen die er nieuw geen kan betalen, vind het de beste uitvinding sinds kleppen in de uitlaat, maar degene met het budget om een exemplaar aan te schaffen, lieten de M5 Touring links liggen. Audi was een zelfde lot beschoren met de RS6 C6: de sedan bleef, de Avant vond gretig aftrek.

Alpina B5 Bi-Turbo Touring

De B5 Bi-Turbo is er echter ook als sedan, dus dan wordt de vraag waarom je de snelle versie van Alpina zou moeten hebben. Het heeft alles met filosofie te maken en voordat je afhaakt: de Alpina is ook nog eens sneller dan de M5. De paarden in de Alpina mogen onbegrensd hard door galopperen, wat voor de sedan tot een topsnelheid van 330 km/u leidt, de Touring haalt 322 km/u.

Het onderstel
Daar zit het grootste verschil, Alpina bouwt auto’s die het op de openbare weg goed moeten doen. Je zou verwachten dat autofabrikanten dat sowieso als doel hebben, daar rijden de meeste klanten het merendeel van hun kilometers en toch ligt het soms net even anders. Ook gezien onze eigen obsessie met Ring-tijden is dat een ding. Theoretisch gezien is de Nurburgring openbare weg, een tolweg met eenrichtingsverkeer en zonder snelheidslimieten, maar er is niemand die de Ring over rijdt om naar zijn werk te gaan.

Alpina B5 Bi-Turbo Touring

Alpina test zijn auto’s dan ook het meest op de wegen waar hun klanten ook rijden. Daar wil je geen knalhard onderstel (zoals in de M5 Competition), maar wel een uitgebalanceerd onderstel. En, oh de horror, wellicht zelfs extra comfort, maar daarover later meer. Voor een auto als dit verwacht je nieuwe dempers, veren en stabilisatorstangen, maar Alpina gaat zelfs verder. De geometrie is anders met onder meer andere wishbones. De aansturing van de elektrische stuurbekrachtiging is anders en ook het xDrive systeem heeft een andere aansturing gekregen. Tot 90% van de kracht kan naar achteren en optioneel kan er een sperdifferentieel op de achteras worden gemonteerd.

Alpina B5 Bi-Turbo Touring

Een verrassende software (en afstellings-) aanpassing is de komst van een nieuwe stand voor het adaptieve onderstel: standaard heeft BMW Comfort, Sport en Sport Plus. Dan zou je verwachten dat Alpina een nog ruigere stand toevoegt, maar ze doen juist het tegenovergestelde: de Comfort Plus stand is specifiek ontwikkeld door Alpina en dan filtert het onderstel nog meer van malheur weg wat sommige beheerders een weg noemen.

Voor je in slaap valt: de B5 Bi-Turbo is vooral een bijzonder apparaat waarmee je een bijzonder tempo kan maken. Vooral ook doordat waanzinnig onderstel: de B5 geeft bijzonder veel vertrouwen. Een verzakte bocht: geen probleem, het onderstel filtert ze weg. Dikke richels door boomwortels, nare drempels, het lijkt er allemaal niet te zijn voor de B5. Het gevolg: ook op een onbekende weg kan je als bestuurder makkelijk tempo maken en hoeft er minder reserve te worden aangehouden voor minder prettig wegdek. Het vertrouwen wat het geeft is enorm én het is ook echt genieten om het onderstel aan het werk te voelen.

Alpina B5 Bi-Turbo Touring

De V8
Het startpunt, en wellicht niet heel veel meer dan dat, is de 450 pk sterke 4.4 liter grote twin-turbo V8 die in diverse 50i modellen wordt gebruikt. Twee grotere twin-scroll turbo’s en een inlaattraject met grotere diameter zorgen voor een betere ademhaling van het N63TU2 blok, maar daar bleef het niet bij. Alpina monteer extra radiatoren, een andere oliekoeler, andere zuigers en bougies. Dat, gecombineerd met ander motormanagement software levert 608 pk en 800 Nm aan koppel. Daarmee sprint de Alpina B5 Touring in 3,7 seconden naar de 100, de sedan is ruim 100 kg lichter en doet het in 3,5 tel. De B5 is ook echt snel, niet alleen op de sprint naar de 100. Dit is een auto met een groot hart en grote longinhoud, so to speak en dus blijft de acceleratie aanhouden ook op snelheden die vooral voor de autobahn bedoelt zijn.

De ZF achttraps automaat is versterkt, heeft extra koeling, een grotere koppelomvormer en snellere schakeltijden. Alpina claimt dat de bak in 0,1 seconde kan schakelen en het voelt in ieder geval snel genoeg.

Alpina B5 Bi-Turbo Touring

Subtiel
Het uiterlijk is niet wezenlijk anders dan van een reguliere 5-serie, tenminste als je de striping weg denkt. De 20” gesmede Alpina Classic velgen en vier uitlaten zijn verder de grootste hints dat er geen 520d komt aangerold. Oh ja en de voorspoiler, die rechtstreeks uit de jaren 80 lijkt te komen. Persoonlijk vind ik de kleurencombinatie ronduit briljant, maar het is niet ieders smaak.
Het interieur krijgt wat subtiele tweaks: de grootste wijziging is dat Alpina hetzelfde leer kiest als Rolls-Royce, als je het weet zie je het verschil. Voor de leek vallen vooral de blauwe wijzerplaten op, die stiekem een scherm zijn. Verder is het vooral een BMW 5-serie, wat op zich geen straf is.

Conclusie
Voor de prijs van een BMW M5 krijg je ongeveer de prestaties van een M5, maar dan met een andere naam. Toch is de B5 veel meer dan dat. Je moet houden van engineering, fijne mechanica en oplossingen met een hoge kwaliteit. Alleen als je daar echt waardering voor hebt, ga je voor de Alpina. De rest van de wereld mag kiezen voor een M5. Filmpje!74 reacties

Geweldige auto!

@Wouter: Sabine rijdt over die weg naar (voor) haar werk. ;-)
@cossiekiller: Doet ze al jaren niet meer.
Geniaal ding in een schitterende kleur! Een poosje geleden de eer gehad om een rondje mee te mogen met een D5s van deze generatie. Misschien nog wel gaver en in ieder geval beter inzetbaar. Blijft een droom….
@dutchdriftking: bonjour! 😁
@alpina007: we hobbelen helaas nog altijd in de Passat….
@dutchdriftking: een witte is wel sneller natuurlijk 😎
@alpina007: klopt, en voor auto’s zonder airco de ideale kleur🤣🤣
@alpina007: kan je niet een dubbeltest doen? Jou auto, vs deze?
@dutchdriftking: enige verschil is de motor, voor de rest identiek :-) Hij is wel laatst op de rollenbank geweest (420pk en 850nm is het geworden)
@alpina007: Ah nu eindelijk op de zomerbanden? Mooie score. Is de M550d ook al geweest? Benieuwd of die ook meer levert dan opgegeven. De vergelijking D5s vs B5 is weinig nuttig, een auto als deze koop je omdat je deze wilt en kan betalen, het is geen vergelijkende test tussen een Golf en een Astra. Maar het levert wel leuke beelden op! Een vergelijking D5s vs M550d of B5 vs M5 is logischer, maar ook hierin geldt dat je koopt waar je de meeste emotie mee hebt, ze zijn allemaal idioot goed. Wel benieuwd wat deze B5 op de rollenbank doet, Alpina is wat voorzichtig met vermogensopgave, maar BMW is dat ook met de huidige M5. Scheelt bijna 100pk!
@dutchdriftking: yes zomerbanden en inmiddels michelins eronder (pilot sport cup2 😁) de 550d moet nog en is wel een leuke vergelijking. Het doet namelijk hetzelfde maar een op heel andere manier. De B5 doet zon 680-685 op de rollenbank
@alpina007: Klinkt goed! Zal weer fijn sturen zo.
Frans, je bent een man met smaak. Fantastische auto!
Striping, typeplaatjes, frontsplitter er af, wat minder opzichtige uitlaateindstukken en je hebt een auto waar je ook nog netjes mee voor de dag kunt komen. Maar dat zou met een M550i natuurlijk precies even goed gaan.
@mashell: niet mee eens. Een kenner ziet wat het is maar een leek heeft niet in de gaten dat dit iets bijzonders is en denkt aan een gewone 5 serie.
@sportevo: de leek ziet een BMW 5 serie met een drempelschraper, jaren 80 striping en opzichtige uitlaten en denkt, hé het goed met Sjonnie tegenwoordig. De kenner weet dat het een Alpina is en die noemt dat dan “traditie”.
@mashell: striping, ja, dat is jaren 80, ik heb op mijn Alpina alleen de striping op de voorbumper maar dat stelt niets voor.

Drempelschraper? De bumper is niets lager geworden dan de standaard 5 serie bumper. Er zit alleen een opzetstuk overheen.

Uitlaten opzichtig? Hoeveel merken gebruiken tegenwoordig al dan niet echt dit soort looks onder hun auto? Het maakt het niet opzichtiger dan de uitlaten van een 340i of een 550i bijvoorbeeld.
@sportevo: ik heb eens met de BMW individual configurator gespeeld, dat is een mooi alternatief manier om een 5 serie met een mooi kleurtje mee samen te stellen. En die M550i heeft echt een stuk minder opvallende uitlaat eindstukken. Dat zou mijn keuze zijn.
@mashell: een M550i is zeker mooi maar tegenwoordig vind ik het een groot nadeel dat je je niet meer kan onderscheiden van een ‘gewone’ 520i met M-pakket. Ik heb soms het idee dat er meer uitvoeringen met M-pakket van de band rollen dan de standaard uitvoeringen.

In mijn optiek is een Alpina net even iets anders zonder dat het schreeuwerig wordt (ja ook met die uitlaten). Ik rij als BMW liefhebber toch in de vertrouwde auto rond maar als ik hem op de parkeerplaats zet naast een 3 serie (ik heb zelf een B3) is die van mij in details toch net even anders onafhankelijk van waar ik naast sta (ik acht de kans klein dat ik naast een B3 kom te staan).

Of je moet naar een M3/M4/M5 gaan maar ook daar zitten grote uitlaten onder inclusief diffuser.
@sportevo:

Kraaltjes en spiegeltjes ..
Achterstandswijkers vinden dat idd prachtig ..
@lincoln: Kraaltjes, spiegeltjes en puntjes..
@mashell: Inderdaad, het is super hoe ze de auto technisch aanpassen.. Maar die stickers, splitters, en vooral die badging op de koffer is veel te groot en de positie is bedenkelijk, kan ik moeilijk serieus nemen. Daardoor blijft altijd voor mij een net-niet auto, zo’n Alpina.
@mashell: Toen ik nog geld had en een Alpina wou aanschaffen vertelde men dat dit geen probleem is, was bij de dealer hier in Brussel waar ik wekelijks passeer en met heimwee terugdenk aan betere tijden…
@Volvo_440_turbo: Jean Michel Martin
Geleend bij Bergwerff Gorinchem (nee ik heb de tekst en de video nog niet gezien en gelezen)?
Prachtig.
Baas! Ben zo benieuwd naar de nieuwe B3 ook!! Heb huidig model B3 te koop, iemand interesse?
@mp014: nieuwe B3, daar gaan we… BMW 3 serie als basis, net iets minder minder snel dan de komende M3, mooi blauw, striping, opzichtige frontsplitter, opzichtige uitlaateindstukken, veel typeplaatjes en natuurlijk velgen met heel veel spaken. Er is maar weinig zo voorspelbaar als een Alpina.
@mashell: daarom kan het toch ook we mooi zijn! Persoonlijk vind ik de 3 met m pakket te veel van het goede en zonder erg lief dus ik verwacht dat de Alpina B3 de perfecte middenweg zal bewandelen.
@mp014: de kleuren van Alpina zijn mooi, de velgen hopeloos ouderwets maar echt Alpina. De typeplaatjes, striping, overdaad aan uitlaateindstukken en de splitter voor zijn dingen die het er niet mooier op maken en beter op de plank kunnen blijven liggen. Serieus die striping? het is is al 35 jaar na 1984.
@mashell: wat betreft de striping ben ik het met je eens, de rest niet. De velgen vind ik, zeker de laatste styling, erg geslaagd. De splitter vind ik perfect, precies zoals hij moet zijn, niet te agressief. De uitlaten mogen er ook zijn wat mij betreft, zeker het geluid! En laten we daar aub nog even van genieten voor zolang het duurt want binnenkort horen we enkel nog rol en wind geluiden. Voor is dit, wel is waar een hele dure, een perfecte wagen.
Volgens mij kost deze zon beetje het dubbele van een M5.
Dan moet je echt wel een liefhebber zijn.
@hubert:

Zie net nieuwprijs bijna 305.000 euro.
@Hubert: bij “ons” begint die vanaf 110.000,- …… sorry
@mp014:

In Nederland vanaf 148.000 (incl. alle belastingen), dus blijkbaar is aan de Alpina in dit artikel nog het nodige aan toegevoegd.
@Hubert: Nog een Alpina?
@Hubert: Wat een geld voor een inspiratieloze tuningbeurt zeg
@michaelb: smaken verschillen
@mp014: Ja, maar dit is gewoon overgewaardeerd. Al tig jaren dezelfde bumpertjes, velgjes, kleurtjes etc. Alpina is niets meer dan een luie tuner. Zelfs Mansory heeft nog meer inspiratie.
@Hubert: dat klopt niet. De nieuwprijs zit op ca 180K. Dus die 305 klopt niet
@cpp1: nog steeds veel geld natuurlijk maar ach, voor die het kunnen betalen zou ik 100x eerder voor deze Alpina gaan dan voor een M5
@cpp1:

Ik lees het bedrag af van de RDW site.
Heel erg mooi, doet me denken aan mijn oude handgeschakelde e39 530d touring in Oxford Grün II, met cognac leder.

Ook erg goed dat de eigenaar hem zonder dat afzichtelijke donkere glas (vanaf de B stijl) heeft gepakt. Had hem zelf alleen wel zonder de striping genomen. En ik vind dat Alpina eindelijk eens iets moet doen aan dat lettertype. Zou net iets kleiner en decenter mogen zijn.
@cpp1: weglaten? Is gratis optie
Een leek ziet een BMW met overpriced plastic opsmuk en een verrotte knalpot ..

Een “kenner” is zwaar onder de indruk van overpriced plastic opsmuk en een verrotte knalpot ..
@lincoln: wat ben jij een eng mannetje
@scrmeagle:

Ach .. u bent een “kenner” ..
@lincoln: 😂😂
@lincoln: Een Autoblog reaguurder meet zichzelf zogenaamde identiteit aan door zijn manier van puntjes plaatsen achter een zin . . Supertof en origineel, mijn ontzag heb je . .
. .
. .
. .
. . Not
Prijs is waarschijnlijk foutje RDW. Ziet ernaar uit dat BTW en BPM dubbel zijn geteld.
@scrmeagle: welkom in Nederland🤣🤣
Schitterende wagen, zeker in deze kleur groen met cognackleurige bekleding.

Enige wat ik jammer vind is dat er geen concave Alpina spaakvelgen onder zitten, dat was nog net iets mooier geweest.
Striping eraf, lettertype aanduiding eraf en hij is voor mij af.
Scheelt een letter, maar zou m graag ruilen…
Het leer lijkt op Merino individual uit de 7 serie of is dit het Lavalina leer van Alpina ?
@ottosk:

Alpina gebruikt over het algemeen Corinthian leather ..
@lincoln: Lavalina is de naam van het Alpina (only) leer waar je bij hun extra voor moet betalen, BMW noemt het betere (Individual) leer Merino, vandaar deze vraag.
@ottosk:

Alpina is dan weer een BMW waar je bij hun extra moet betalen ..

Gouwe handel die labeltjes ..
@lincoln: Ik hoopte eigenlijk eens op een normaal antwoord van de eignaar of iemand die het wirst en niet commentaar over de extra prijs.
@ottosk:

Standaard heeft BMW Dakota als leersoort, daarboven zit Nappa en daarboven Merino.

Dan heb je nog Sensatec wat eigenlijk een soort nepleer is.

Lavalina is het speciale leer wat Alpina gebruikt maar op welk niveau dat staat tov die van BMW weet ik niet.

@sportevo: Bedankt voor je uitgebreide antwoord, volgens mij is dit toch het Tartufo Individual Merino wat ik al eerder op een 7 serie gezien heb, in elk geval ziet het er super uit. Op de Duitse website mobile.de zie ik dat er 2019 B5’s met Lavalina 2 kleuren leer hebben er stond wel bij eentje in de beschrijving Lavalina II.
@ottosk: Voor de B3 kun je 2 soorten pakketten kopen, LAVALINA en LAVALINA II. Het tweede pakket omvat meer aangepaste details. Dat zal voor de B5 niet anders zijn.

Volgens mij is dit inderdaad Tartufo Merino maar Caramel Merino komt ook in de buurt. Tartufo lijkt me iets donkerder maar heeft die lichte bies waar Caramel een donkere (zwarte?) bies heeft. Het is wel een BMW optie en geen extra Alpina optie.
@ottosk: Wat zou je willen weten? Ik vermaak me kostelijk over al het commentaar. “Ze kunnen beter over je fiets lullen dan over je lul fietsen. “

Als ik maar geniet van mijn Alpina’s

Dit is zoals het hoort
Nu weet ik dat je hier als autoblog-reaguurder zo’n beetje per definitie een stramme plasser van moet krijgen maar mij doet het alvast weinig. Het is gaaf dat ze de geometrie van de wielophanging aanpassen, maar verder… mwoah. De wielen waren übercool onder een 70-er of 80-er jaren BMW, maar het design van latere BMW’s is zo geëvolueerd dat ze er steeds potsierlijker uit komen te zien onder de auto’s, en ook dit is weer geen uitzondering. Dan nog die wan-stal-ti-ge striping en badging, en daarbij opgeteld de discutabel ogende splitter… nee, heel smaakvol kun je dit toch moeilijk noemen. Tradities kunnen mooi zijn, maar je kunt er ook te star aan vasthouden. Wat dat betreft mogen we denk ik welhaast blij zijn dat Alpina niet al veel eerder begonnen is en al doende een handelsmerk heeft gemaakt van zijn sublieme cassettedecks, fantastische monochrome 8-bits digitale instrumentaria of die unieke 14-karaats vergulde startslinger…

Die plaquette op de middenconsole met het type en serienummer (?) is trouwens ook wel op en top lelijk.
@vaakbenjetebang: ook zo’n zielig mannetje
@scrmeagle: Dat zul je me niet horen ontkennen, maar mijn zieligheid staat los van wat ik van deze auto vind.
Goeie genade, die aanschafprijs. Maar ik begrijp Frans wel. Dit is wat je wilt, de rest komt niet eens in de buurt.
Een 540i rijdt al fantastisch.. kan mij niet voorstellen hoe dit dan rijdt.
@888natan: moet je luisteren wat Wouter verteld
@scrmeagle: Luisteren is anders dan beleven. Maar bedankt voor je wijze woorden/input!
Wouter vindt hem wel gaaf zo te horen…;).

Frans, hartelijk dank voor je genereuze bijdrage aan de staatskas!

Dat mag ook eens gezegd worden. Je bent een held!
Voor mij graag deze auto zonder de alpina opsmuk. (Zowel binnen als buiten). Maar wel met de hardware aanpassingen aub.
En een andere velg.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).