Anton van Zanten (75) krijgt een verdiende onderscheiding

Auteur: , 27 Reacties

Straten en snelwegen zijn een stuk veiliger geworden dankzij de rijveiligheidssystemen waarvoor de Nederlandse ingenieur Anton van Zanten de basis heeft gelegd.

Anton van Zanten

Gedurende zijn ruim 40 jaar durende carrière, ontwikkelde Van Zanten het computergestuurde ESP systeem (Electronic Stability Program) en andere oplossingen die inmiddels verplicht zijn in vele nieuwe auto’s. Voor deze prestaties heeft het EOB (Europees Octrooibureau) hem vandaag – tijdens een feestelijke ceremonie in Lissabon – onderscheiden met de European Inventor Award in de categorie Lifetime Achievement.

“De uitvindingen van Anton van Zanten – in combinatie met zijn 40-jarige carrière als ingenieur – zijn het levende bewijs van de kracht van innovatie”, lichtte EOB President Benoît Battistelli de keuze van de jury toe. “Zijn creatiedrang om computergestuurde rijveiligheidssystemen te maken heeft ontelbare ongelukken voorkomen en duizenden levens gered.”

De European Inventor Award wordt jaarlijks door het EOB georganiseerd, inmiddels voor de elfde keer. Tijdens de ceremonie worden buitengewone uitvinders uit Europa en de rest van de wereld onderscheiden, die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan sociale ontwikkeling, technische vooruitgang en economische groei. De vijftien finalisten in vijf categorieën (Lifetime Achievement, Industrie, MKB, Onderzoek en Non-Europese landen) zijn gekozen door een onafhankelijke internationale jury van bijna 400 personen en teams van uitvinders. De uitreiking van de Awards in de MEO Arena in Lissabon werd bijgewoond door zo’n 600 prominente gasten, de opening werd verricht door EOB President Battistelli, premier António Costa van Portugal en de Europees Commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie Carlos Moedas.

Anton was zijn tijd ver vooruit
Halverwege de jaren ’70 had Van Zanten als jonge onderzoeker zijn oog al laten vallen op een oud probleem met betrekking tot rijveiligheid; als je als automobilist abrupt moet remmen voor bijvoorbeeld een dier dat oversteekt of een vallende boom, dan hebben de wielen de neiging om te blokkeren, waardoor de rijder de controle over de auto verliest en de kans loopt van de weg te raken, vaak met fatale consequenties. Van Zanten voorzag een manier om dit blokkeren te voorkomen, namelijk door remdruk toe te passen op ieder afzonderlijk wiel (uitleg). De kans om zijn theorie hierover met een state-of-the-art onderzoek te testen kwam in 1977 toen hij zich aansloot bij het Duitse bedrijf Robert Bosch. Hij begon in het team dat achter de ontwikkeling van ABS (antiblokkeersysteem) zat. Daarna werd hij door Bosch aangesteld om het ESP systeem te realiseren. Het principe van ESP is dat de boordcomputer met behulp van sensoren, een gevaarlijke slip of blokkade herkent en vervolgens binnen enkele milliseconden de zijwaartse beweging van de auto corrigeert.

Volgens een onderzoek van Bosch heeft het ESP systeem tot op de dag van vandaag bijna 260.000 verkeersongelukken voorkomen en zo’n 8.500 levens gered, alleen al in Europa. Hiermee komt ESP na de autogordels op de tweede plek als het gaat om levensreddende effecten. Misschien is ESP zelfs nog wel beter, omdat het systeem in de eerste plaats ongelukken voorkomt. Filmpje met Anton: check!

Een echte uitvinder
Tijdens zijn invloedrijke carrière nam Van Zanten nooit gas terug. Hij heeft ongeveer 180 octrooien op zijn naam staan, waarvan 36 gerelateerd aan rijveiligheid. Een directe opvolger van ESP was een tweede systeem om ongelukken te verminderen – hierbij worden de remmen van alle vier de wielen van een voertuig automatisch geactiveerd wanneer een botsing dreigt. Van Zanten: “Octrooien zijn erg belangrijk om je uitvindingen te beschermen”. Hij is inmiddels geëerd met een aantal van de hoogste onderscheidingen op het gebied van automotive technologie. Sinds 2003 is hij al met pensioen, maar van Zanten geeft nog steeds les aan verschillende universiteiten en is consultant voor diverse toonaangevende autobedrijven. Gevraagd naar zijn innovatiedrang, zegt hij: “Je kunt alleen uitvinder worden als je niet tevreden bent. Als je met alles tevreden bent, dan heb je geen drang om iets nieuws te creëren.”

Wij zijn in ieder geval trots op deze man. En zo zijn er nog veel meer dingen om trots op te zijn in Nederland, wij hebben immers een bloeiende autoindustrie. Meer weten? Check dan dit artikel!27 reacties

Hulde
Mooi dat de techneuten ook eens in het zonnetje gezet worden! En ik had eerlijk gezegd nog nooit van de beste man gehoord…. Een inspirerend voorbeeld voor mij nu in ieder geval.
Kudos.
En terecht! Deze man heeft waarschijnlijk duizenden levens gered door zijn uitvindingen. 👍🏻
Fijn dat deze man de verdiende erkenning krijgt. Eren wie ere toe komt!
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik voor het lezen van dit artikel nog nooit van deze man gehoord had, maar na het lezen van het artikel en het googlen van zijn naam vind ik het niet dan meer terecht dat hij in het zonnetje gezet wordt. Het zijn niet de minste dingen waarvan hij aan de wieg heeft gestaan.
Onder de alinea “Anton was zijn tijd ver vooruit” lees ik volgens mij eerder iets over ABS dan ESP. En dat werd -volgens mij- het eerst toegepast op de Boeing 747 Jumbo Jet.

Maar goed ik kan het evengoed fout hebben, volgens mij grijp ESP in bij plotselinge zijwaartse bewegingen en werk het systeem dan samen met ABS toch????????

Al dan niet, hulde voor deze creatieve vrijdenker !
@desjonnies: ABS werd eerst toegepast op vliegtuigen inderdaad. Zelfs ver voor het B747 tijdperk al.
Misschien een ietwat aparte vraag maar wat zou je nou verdienen aan een uitvinding als deze?
@janmetdelangeachternaam: aangezien alle autofabrikanten het gebruiken, en het zo goed blijkt te werken dat overheden het zijn gaan verplichten, gok ik op een heleboel
@janmetdelangeachternaam: Aangezien hij in dienst was van Bosch denk ik helemaal niks. Ik weet van Philips dat je bij een patent op jouw naam een mooi ingelijst document krijgt voor in je kantoor en 100 euro ofzo. En dat is het.
@trustmeiamanengineer:

En nu heeft ie er 2 ..
@lincoln: en zijn vrouw een breimachine!
@pomoek:

Whahaha ..
De V-hals is nog een beetje een struikelblok ..
@trustmeiamanengineer: leest het artikel staat letterlijk ‘op zijn naam’. Verder heefg hij ESP natuurlijk niet als enige uitgevonden,daar zijn hele teams aan bezig en of deze octrooien dan wel of niet op hun eigen naam staan zullen ze wel betaald worden naargelang de uitvindingen die ze doen
@saikol: Ja, je krijgt een patent altijd op je eigen naam (bij Philips ook). Alleen je werkgever gaat er met de commerciële voordelen vandoor.
@trustmeiamanengineer:

Yep .. Ook met de financiële nadelen ..
Ik kende de beste man niet, maar met wat hij allemaal gerealiseerd heeft, krijgt hij van mij een diepe buiging.

Hij is bij leven maar mss een straatnaam of een stukje baan naar hem vernoemen, zou leuk zijn denk ik.
@misterdrogba: Maak de Crooked Street van SF na, dan kun je je ESP nog gebruiken ook.
@mercedesclk350: haha een goed idee!
Klasse!
hulde hulde
Mooi stukje Hollands glorie.

Klein puntje: het EOB (Europees Octrooibureau) staat meestal bekend onder de naam EPO (European Patent Office) en die hebben ook in Nederland een groot kantoor in Rijswijk.
Dat soort mensen zorgen ervoor dat wij lekker kunnen autorijden
Terecht. Wat zouden we zonder deze mensen moeten
Held. Verdient een standbeeld en een lintje.
180 octrooien, dat is nogal wat!! Heb er zelf vijf, op dertien werkzame jaren in R&D…(shame)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).