Audi A6 – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 79 Reacties

De derde generatie van de A6 (interne fabriekscode Typ 4F) werd in 2004 geïntroduceerd op het C6-platform. In de volksmond wordt dit type A6 dan ook vaak de A6 C6 genoemd. Het was de eerste A6 die de single-frame grille kreeg die op de Audi A8 W12 debuteerde.

Zoals het in die jaren ging, groeide ook de A6 weer: de lengte nam met 12 cm toe en de wielbasis werd 8 cm langer. In het interieur verscheen het Audi MMI-systeem (Multi Media Interface) waarmee navigatie, de optionele adaptieve luchtvering en de climate control bediend worden.

In 2008 werd de A6 C6 gefacelift en kreeg de voorkant LED-dagrijverlichting. Vrijwel tegelijkertijd verscheen de Audi RS6 met een 5,0-liter V10 biturbo FSI-motor die een ontzagwekkende 580 pk levert. Voor diegene voor die dat te gek was, had Audi ook een 450 pk sterke S6 met atmosferische 5,2 liter V10.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 zijn dik duizend tweedehands exemplaren van de Audi A6 te vinden.
 • Iets meer dan de helft heeft een dieselmotor
 • Slechts 20% heeft een handbak
 • Ongeveer een derde heeft vierwielaandrijving
 • Ook geleverd als iets ruigere allroad
 • Prijzen beginnen bij 7.000 euro

Pluspunten

 • Ruimte
 • Comfort
 • Styling nog lang niet achterhaald
 • Imago

Aandachtspunten

 • Voor de 2.0 TDI: de hexagon aandrijfas oliepomp die verslijt en drijft dan de oliepomp niet goed aan. De balansassen bij de Pompeduse (PD), de meer recente commonrail motoren, kennen het probleem niet.
 • Naaldslijtage aan piezo-injectoren blijft eveneens niet beperkt tot de 3.0tdi, alle diesels van alle merken hebben ermee te kampen en dieselspecialisten zien dit niet als een productiefout maar als normale slijtage van een ‘precizie-instrument’, een korte tik net vóórdat je de auto start, alsof je met een stukje metaal op metaal tikt en daarna meteen aanslaat. Zolang er geen echte klachten zijn (helemaal vastslaan bij start, witte rook, schudden bij stationairloop, brandende emissielampjes) wordt zelden geadviseerd om tot vervanging overgegaan.
 • Distributiekettingen/kettingspanners 2.7 en 3.0TDI, 2.4, 2.8 en 3.2 FSI V6 en de 2.0 TFSI: oprekken ketting, uit zich meestal eerst als een rammelgeluid bij koude start en/of foutcodes in de motorcomputer. Reparatie is prijzig, maar noodzakelijk om fatale motorschade te voorkomen.
 • Lekkage of verstopt raken van slang naar ruitensproeier achter (Avant). Kan op de MMI navigatieunit/audio versterker lekken en tot serieuze problemen leiden.
 • Naald brandstofmeter blijft onderin na tanken
 • Elektrische parkeerrem die niet wil lossen
 • Navigatie kan storing geven “controleer navigatie DVD A.U.B.” wat kan duiden op een versleten laseroog van de DVD speler
 • De optionele luchtvering kan lek raken. De auto zal dan scheef gaan hangen na een tijdje geparkeerd te hebben gestaan

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!79 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@645ci: audi s6 levert ‘slechts’ 435 pk. Gedowngrade blok! S8 levert 450 pk
Ben geen Audi fan, hiervoor rijden er teveel van rond naar mijn mening. Wel vind ik deze A6 avant een schitterende tijdloze verschijning. Haast hetzelfde als de laatste generatie Audi 100.

Zitten wel serieuze problemen bij.
Een slechte wagen dus! S-lines roesten bij de ”blades” op de deuren.
@maxidyne: Waar haal je dat vandaan? Ik heb nog nooit een roestende Audi gezien.
@ot92: Dan zou ik wat beter kijken. Zie regelmatig roestende Audi’s van <5 jaar. Deurstijlen van deze generatie a6 willen ook nog weleens roesten.
@dadutchdude: Ik ken een aantal mensen die er 1 hebben en op die van hun heb ik niks gezien. Ikzelf wou ook er 1 kopen, maar ik vond de Passat van hetzelfde bouwjaar leuker en qua prijs interessanter.
@ot92: dit model heeft problemen met roest op de achterklep van de Avant en aan de onderkant van de deuren. Geneog over te vinden op diverse Audi forums
He zeg, ik vind het nogal meevallen met die aandachtspunten!
Al was het maar omdat er veel motoren aangeboden zijn. Dan is het ook niet zo gek als er meer problemen kunnen zijn. Piezo-injectoren en kettingen vind ik vanaf pakweg 200.000 wel vergeeflijk, bijvoorbeeld.
Zelf vind ik het model ervoor mooier, overigens.
@mout:
Een ketting bij 200.000 vergeeflijk?
Mijn riem moest bij 180.000.
Dan zie ik het voordeel van een duurdere ketting niet echt.
Die zou dan toch minstens 500.000 moeten kunnen halen.
@Hubert: Ja, dat is wel de lol van kettingen. Maar er zijn heel wat ketting-motoren waarbij ik het er niet graag op aan zou laten komen. Ook van andere fabrikanten.
@Hubert: 500.000 km distri ketting: van een goede fabrikant wél ja….
@mout: vind jij dit meevallen? Welke wagens ben jij dan gewend als ik vragen mag?
@nasty: Op dit moment een Mitsubishi: http://www.autoweek.nl/autoreview/36321/mitsubishi-space-wagon-24-glxi
En ik heb verder zo’n stuk of 6 auto’s gereden met km-standen tussen de 200.000 en 600.000. Mensen die schrikken van een lijstje als dit, rijden meestal geen auto’s voorbij de 150.000, of 8 jaar.
8 jaar: alles wat rubberig is, wordt minder. Zoals het slangetje vd ruitenwisser. Of deur- / raamrubbers. Afwatering open dak. Allerlei afdichtingen (‘zweten’ van de motor, olieverbruik)
Voorbij de 150.000: de ‘grote onderdelen’ zijn om de beurt de sigaar: koppeling, vering / demping, lagers / assen, uitlaat, versnellingsbak, injectie.
Jaarlijks serieus geld reserveren voor onderhoud, dus: Ongeveer half zo veel als de buurman reserveert voor afschrijving.
Als Audi A6 rijder nog een tipje:

Lekkage of verstopt raken van ”regen/water” afvoer slang bij de ruitenwissers voor. Als die verstopt raakt komt het water het interieur in. Thrust me, dat wil je niet mee maken… Moet om het half jaar gereinigd worden.

En lampenunits van de pre-facelift achter op de sedan, daar wil nog wel eens vocht in komen.
@JamesBond007: veel auto’s hebben wel last van zulke waterschade. Ik zeg gewoon goed e auto schoon houden. Is wel veel werk voor mensen zonder garage…
@JamesBond007: zelfde geldt voor de Avant; mocht t te veel worden moet er een nieuwe in. Mijn dealer wilde t al doen. Vroeg ik: maar hij doet t toch nog, wat is t gevaar. Dealer: dat ie t straks niet meer doet. Ik: kom ik dan wel terug. Jaar later deed it t pas niet meer. Dealer: ok, bestellen we nieuwe achterlicht unit. Ik: offerte aub. Dealer: 400 eur. Ik: ok, achterlichten bestaan uit 4 units (2 in chassis, 2 in achterklep); wat nou als we even alleen die in de achterklep vervangen. Dealer: kan niet. Ik: wedden. Dealer: kan niet. Ik: naar volgende dealer: 100 euro, kom volgende week even langs, hangen we m er voor je in. :)
@gregorius: ja klopt. Wij hebben nu ook een aantal contacten, o.a. een ex-audi monteur die voor zichzelf is begonnen. Tenminste geen belachelijke 110 euro per uur service kosten als je een lampje o.i.d. moet vervangen van 40 euro…
@gregorius: En hoppa, weer 300 euro bespaart ;) Kan niet bestaat niet.
@joejojo2012: –> dealer 1 was van mening dat hij alleen de achterlichten in het hele pakket kon bestellen, all 4 de onderdelen, en deze dus op mijn auto wilde plakken. In die 400 euro ex arbeid zal ook een factor marge voor de dealer inzitten. De dealer geloofde mijn claim dat 1 onderdeel van de achterlichten ook te bestellen moest rijn. Dealer 2 wilde dat best proberen en binnen een week had ik 1 nieuw deel, voor een kwart van de prijs. Prijs van het onderdeel was dus niet goedkoper, maar het feit dat ik andere onderdelen niet hoefde te vervangen, daar zat dus die 300 in.
Probleem is dat die kettingen veelal bij kilometerstanden onder 100k al oprekken. Zeer prijzige klus bij de V6-en want blok moet eruit.
@Koos: in 2006/2007 is de ditributie van deze motoren herzien, liever iets meer uitgeven voor een jonger exemplaar dus.

Wat veel erger is, en niet genoemd wordt. De problemen met de MultiTronic bakken.
@melkkoe: Bah… de Multitronic bakken vind ik zo vaag. Geef je effe vol gas, blijft het blok constant ”schreeuwen”.
@ot92: dat is gewoon een vet trage bak inderdaad ik von bij de R8 die automaat ook echt slecht(bedoel een van de eerdere)
@3246cm252kw: Nu zit er gelukkig een S-Tronic in :)
@ot92: Inderdaad een hele verbetering!
@melkkoe: FOUT! in 2006/2007 is er helemaal NIKS herzien aan die distributie kettingen noch spanners. Alleen de 3.0tdi vanaf het facelift model, de 3.0TFSI en de 2.8FSI hebben een ‘verbeterde’ cq stevigere opbouw van de spaghetti aan kettingen en spanners, maar ook dat is nog geen garantie dat de zaak het 5 ton houdt. Ook van die motoren vind je hier en daar weer meldingen van vroegtijdig opgerekte kettingen/lekke hydraulische spanners. Enkelvoudige kettingen is gewoon stom (wel lichter), helemaal doordat ze aan de achterkant zitten waardoor je er alleen maar bij kan als je de versnellingsbak demonteert.
@koos: het wel blok? Wejo echt sick en ik dacht nog wel aan een gebruikte Audi erbij me pa moest hem bij zijn a8 4.2i al bij 120k vervangen. Blijf ik toch maar bij BMW en Mercedes.

Echt problemen over de V10s heb ik niet gelezen….
@3246cm252kw: zijn er genoeg. O.a. dat de warmte van de remmen zich niet goed kan verplaatsen waardoor die hitte door de ventilatieklepjes in het interieur terecht komen. Geldt overigens ook voor de 4.2. Met name als de buitenlucht-temperatuur boven de 15 a 20 graden is zal je dit vaak merken. Vandaar dat er op een M3 en M5 van die luchtroosters boven de voorwielen zitten.

De S en RS modellen zijn natuurlijk zeldzamer en exclusiever, vandaar dat er minder over bekend is. Op het audiforum is er genoeg te lezen over problemen met dit model A6 C6
@JamesBond007: Heel interessant! En nou je het zegt kan ik me herinneren dat die auto het goed warm kon krijgen in hartje zomer…
@Koos: FOUT! niet het blok moet er onderuit maar de versnellingsbak. Scheelt nogal wat :-). Het domme van het ontwerp is dat de distri aan de achterkant van de motor is geplaatst, waardoor je er alleen bij kunt door de versn bak te demonteren. Als het allemaal 5 ton km’s hield was het niet zo’n issue, maar dat doet het dus niet: heel veel vroegtijdige uitval van spanners en opgerekte kettingen.
Groene platen. Zucht..
@sydney: wat is er mis mee met “groene platen” ?
@sydney: Ga je dit nou werkelijk bij elke occasion video herhalen??
@roberto: Ha,de boodschap is blijkbaar aangekomen.
Een minpunt erbij: stuurwiel lak vervaagd heel snel vooral bij beige kleur stuurwielen
@sydney: Jij rijdt liever onverzekerd rond?
@lohran: Nee, ik zou ‘m tenaamstellen.
Maar ik val in herhaling.
@sydney: Voor een opname van een middagje? Dan wisselt de auto 2x van naam op 1 dag, niet echt lekker voor de restwaarde + rompslomp om niks.
@lohran: sterker nog; die auto verlaat het terrein niet voordat die gepoetst,getankt voorzien van demobestickering én tenaamgesteld is.
@sydney: Eeeehm ok…
@lohran:
da’s niet helemaal waar. Je kan er ook voor kiezen om de auto via de “demo” regeling op naam van het RDW-bedrijf zelf te zetten (zoals elke andere demonstratie- of vervangend vervoer auto, b.v.). Nog even online aanmelden bij de verzekeraar en voilà!!! Geen groene platen meer nodig. En als je de auto aan het einde van de dag weer vrijwaart en daarmee weer opneemt in dezelfde bedrijfsvoorraad dan verandert er niks aan het aantal eigenaren.

Dat gebeurt pas als de auto naar een andere voorraad gevrijwaard wordt (overgenomen door een andere RDW-bedrijf) of op naam van een persoon of rechtspersoon tenaamgesteld wordt (verkoop)

Om deze hele rompslomp op te vangen gebruikt men doorgangs groene platen. Fiscaal en verzekeringstechnisch gezien, is bij zo’n video opname sprake van een proefrit en dat is precies waar de groene platen voor bedoeld zijn.
@bennyweisz: Geen idee ;) Maar sydney had het over tenaamstellen. Groene platen is gewoon de makkelijkste oplossing. Snap eigenlijk niet waarom er over gediscussieerd wordt ;)
S6 was 435 pk :)
@jawi94: en de mooiste! Niet de snelste maar ja…
De pluspunten vind ik nou ook weer niet erg sterk. Ruimte en comfort heeft de concurrentie ook te bieden. Het design is inderdaad nog lang niet achterhaald bij deze auto, maar dat is van ook het voordeel van een strak en zakelijk ontwerp. Je moet er van houden. En het imago vind ik ook maar subjectief. Ik zie er genoeg nette mensen in rijden, maar ook genoeg mensen waarvan ik me af vraag hoe ze aan het geld komen.

En een S6 had 435 pk geloof ik.
@berlinetta: pluspunten:
A6 had in 2005 als een adaptive cruisecontrol systeem dat geweldig werkte: gebruik ik nog elke dag.
A6 was de enige station in 2005 (naast RS4) die met V8+ en 4×4 werd geleverd. Erg lekker in Zwitserland (waar ik woon).
Een 2005 versie ziet er bijna t zelfde uit als de laatste C6 versies; (achterknipperlichten + voor ledjes is anders).
Individual leer was van erg goede kwaliteit (na 8 jaar nog als nieuw).
Een verbruik van 1 op 9 in een 4.2 V8 met 335 pk en 4×4 is toch niet slecht naar mijn mening.
Laadruimte van 2m20 in de lengte met de achterbank naar beneden. Dan kan je wel zeggen: huur ik een busje; maar huur maar elke keer een busje.
@berlinetta: imago inderdaad zeer dubieus tegenwoordig…Maar typerend dat dit als eerste pluspunt genoemd wordt eigenlijk, want de naamsbekendheid van Audi (beroemd of berucht dat moet iedereen voor zichzelf maar bepalen) is waar dit merk op drijft.

Doe mij maar iets wat in de eerste plaats bijzonder mooi is, bijzonder goed in elkaar steekt, technisch vooruitstrevend is en/of bijzonder goed rijdt. Audi levert dat niet of nauwelijks IMO. Als je niet geilt op de ringen…wat is dan nog de meerwaarde van de auto’s die ze op de markt zetten tov gelijkgeprijsde auto’s van de concurrentie of in het geval van de FWD A1/3/4tjes zelfs tov alternatieven zonder premium badge?
@jaapiyo: edit: ok, het staat er niet als 1ste pluspunt…
Accountant? a6. Saai!
@taxman: Was het maar zo’n feest;)
Op zich een goede auto: ruimte, veiligheid, ergonomie, afwerking, materiaalgebruik, wegligging, Imago vind ik twijfelachtig, het merk trekt al een aantal jaren een steeds fouter publiek.
Grootste twijfels heb ik bij de betrouwbaarheid: wie hem drie jaar least max 150.000 km zal er wel mee weg komen, maar ik heb de indruk dat dit merk bij twee a drie ton bovengemiddeld hoge reparatie kosten geeft. (Chiptuning zal ook erg negatief zijn, daar kan de fabrikant helaas weinig aan doen)
Net als voor de andere Duitse prestige merken geldt: misschien zouden ze beter wat minder motorversie’s ontwikkelen, en zich meer richten op de mechanische en elektronische betrouwbaarheid.
pff voorsprong door techniek?
wat een aandachtspunten ,met nog veel duurdere reparaties.Mercedes gebruikt al jaren kettingen die veel meer km meegaan dan de vag rommel..
beter is een japanner
@joekeenanita: volgens AutoBild heeft mercedes ook flink wat distri ketting problemen gehad met de benzine 3.5 liter V6 en de benzine V8’s (lezersbrieven en zeer teleurgestelde eigenaren….)
Beschamend eigenlijk zeker gezien de prijzen en de vermeende status/prestige van dergelijke merken.
@fit4fun: ziek van die benzen heb ik nooit gehoord. Wel dat de 500s V8 306pk flinke problemen kunnen geven. Ook bij dorstige jongens ook.
@fit4fun: ja voor die prijs mag je ook wel wat terug verwachten,vooral met hun slogan DAS AUTO.nou maar hoe zal het de mensen vergaan met hun tsi kettingen zouden ze die reparatie vergoed krijgen?daar hoor je weinig over.ik zag deze, http://www.youtube.com/watch?v=wukA_2O6XbQ

daar word je ook niet blij van……
3,0 diesel avant met abt gehad, nooit problemen mee gehad super ding! (Behalve de boetes…)
@993c: dat zullen beste problemen zijn geweest… Pfff ik ken het een snelle auto en er van genieten. Haha wat voor power/prestaties had die? :-)
@3246cm252kw: toen rond de 290 pk na 30.000 km boetes en een half jaar maar iets anders gehaald…
@993c: Niet verkeerd voor een 3.0Tdi heerlijke trekkracht en die natuurlijk best wel erg verslavend is.
@993c: Zo een heb ik ook ! ( 3.0tdi zonder abt , wel met hartog chip )
275pk en 600 nm.
Absoluut geen enkel probleem mee gehad dit jaar, rijd super en is ruim snel genoeg om heel veel wagens voor te blijven.
Absoluut een aanrader !
@sulobb: dit dus: http://www.boldride.com/ride/2005/audi-a6#gallery/14
Voor de rest een heerlijke wagen :)
De meest betrouwbare motor is dus de 5.0 liter V10 Biturbo van RS, want de rest gaat waarschijnlijk stuk. Bedankt voor het advies …!
@beiersmeisje: hij noemde niet de 4.2 V8 op. Nooit een motor probleem gehad, 150k km nu. Top blok!
@gregorius: maar de ketting moet wel rond die kilometerslang niet waar. Bij mijn pa zijn A8 destijds is die met 120 vervangen…
@gregorius: cool! Heb je foto’s? Wij hebben ook de 4.2 uit eind 2004. Top wagen, maar hebben zelf minder geluk. Bij 40 a 50 km in de D stand loopt het toerental onregelmatig. Je voelt m ook gas toe en af nemen, heel lichtjes. Niet echt een veilig gevoel… Auto is zeer snel, maar zuiptt…

In de S stand rijdt het echt geweldig, superlichtvoetig reageert hij dan en je bent sneller dan 90% van de mede-weggebruikers.
Valt mij nu pas op hoeveel de voorkant op die van een Veyron lijkt.
Slim gedaan van de vagboys.
Ik vindt het imago van deze auto niet echt een pluspunt hoor. Ik zie steeds meer petjes hierin rijden.
@lennaert: inderdaad! En in de regio Utrecht rijdt de Marokkaanse cocaïnedealer die het een beetje heeft gemaakt ook een A6 3.0Tdi maar ja is eigenlijk met iedere dikke diesel wel E, 5-serie en dus ook A6
Nog een puntje gemist:
A6 zonder MMI had aardig lelijk interieur (klein display, alles 1 kleur (oranje)). A6 MET MMI heeft ander probleem: geen MIC in, geen geheugenkaart. De modellen met de minder luxe MMI hadden een geheugensleuf, deze dus niet.
MIC draadje aansluiten is mogelijk, maar t dashboard moet eruit. Reken op 400 euro. Toch een van de grootste nadelen van een auto uit die klasse.
Toen ‘ie net uit was vond ik het een erg imposante auto. Door die grote grille en mooie achterkant.

Maar dat is bij de ze auto iets tijdelijks. De neus is gewoon niet mooi, te groot en rond. Achterkant is wel weer mooi. Het interieur is het ook net niet. Audi heeft het probleem dat ze goed zijn in kleine interieurs, bijv de A4, en de hele grote, bijv A8. De A6 zit er net tussenin en ik heb het gevoel dat de ontwerpers dan een beetje de draad kwijt zijn.

Inmiddels zijn de audi’s allemaal wat agressiever/sportiever gelijnd waardoor deze A6 een erg bedaagd en saai voorkomen heeft. Vooral gereden door mensen die denken dat het iets uitstraalt terwijl het gewoon een wannabee auto is. Dat komt dan weer dat er zoveel van rondrijden met crisismotoren.

Ipv deze beter een A8 uit 2004 kopen. Geen singleframe maar gewoon een echt dikke auto met bijbehorende ontwerp, motoren en…kosten:)
Vergeet niet de dagrijverlichting van de facelift. Huilen met de pet op.. Als t niet door Audi was bedacht dan zou iedereen denken dat het 2 euro ledstripjes van de Action waren ;(
@ot92: mijn vader heeft een A6 3.0 TFSI Avant S-line gehad van 2009, deze had roest bij de zogenaamde ”blades” aan de onderzijde van de portieren. Beide achterportieren hadden roest, tevens had het dak ook roest bij de dakrailing. Bleek een kwaaltje te zijn van dit type. PON vergoede niks, wagen was 3 jaar oud en had 70.000km gereden… goede service.
@maxidyne: Ah de typische ervaring met Pon…Nou ja ze komen er vooralsnog lekker mee weg zakelijk, want kennelijk blijven de mensen het maar pikken/kopen.
Ik heb er een 2,7 uit 2006 heb er 265000 km op zotte
En hij rijdt nog super de motor en de automaat is super geen problemen
“Elektrische parkeerrem die niet wil lossen” Waarom verbaast mij dit niks? Geef mij maar de gewone mechanische handbediende parkeerrem.
Zijn ze er ook in andere kleuren dan zwart of grijs?
Nog een serieus probleem bij de A6:
Koppelingspedaal sensor wil nog wel eens raar doen, waardoor de auto schokt tijdens het wegrijden. Lijkt net alsof je over een Belgische snelweg rijdt.. Heel raar en vreemd. Veel voorkomend probleem op dit model ( en overigens veel andere audi’s ). Geen goedkope grapjes allemaal…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).