Audi A8 L 4.2 TDI met chauffeur: rijtest en video

Auteur: , 49 Reacties

Een lange versie van een topklasse limousine, dat is de ideale auto om je in rond te laten rijden. Dat is dan ook precies wat we hebben gedaan. Wij waren benieuwd waar een goede directiechauffeur op let en hoe je iemand op de achterbank zo comfortabel mogelijk vervoert. Oh ja: lees ook verder over hoe jij zelf een dag kan worden rondgereden in een Audi A8.

In de video daarom speciale aandacht voor het chauffeuren in de 13 centimeter langere A8L. Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!

Audi A8L 4.2 TDI

Eind 2009 werd de derde generatie A8 onthuld en na drie tot vier jaar is het tijd om je model een subtiele botox behandeling te geven. Niet geheel toevallig verblijdt Audi de clientèle juist nu met het gewijzigde uiterlijk (en andere updates): Mercedes-Benz bracht afgelopen zomer de compleet nieuwe S-klasse uit. Ingolstadt wil dan natuurlijk wat tegengas geven. Qua verkopen ging het echter nog prima, in 2011 vonden 34.200 A8-en een nieuw baasje en in 2012 steeg dit zelfs tot 38.600 exemplaren.

Matrix LED-verlichting
Eén van de Autoblog credo’s is: “geen facelift zonder LED’s”. Bij het merendeel van de autoindustrie is dat goed binnengekomen en zeker LED-koning Audi weet bij iedere modelvernieuwing weer meer LED’s in de auto te verwerken. De A8 wordt standaard geleverd met LED koplampen die ook nog eens adaptief zijn. De elektronisch aangestuurde Matrix LED-verlichting heeft 25 diodes die per cluster van vijf een eigen reflector hebben. Zodra de snelheid boven de 30 km/u komt, wordt op buitenwegen automatisch het grootlicht geactiveerd. Dankzij een camera worden tegenliggers niet verblind, want daartoe kan de A8 sommige LED’s dimmen of uitschakelen. Met de nachtzicht assistent komt er nog een coole feature beschikbaar: als een persoon wordt opgemerkt, wordt deze persoon door middel van drie snelle lichtflitsen gemarkeerd. Bij wilde dieren doet het systeem dat juist weer niet, om deze niet onnodig te laten schrikken. Hoe het werkt met carnavalsgangers die in een berenpak langs een Brabantse provinciale weg strompelen hebben we helaas nog niet kunnen testen, maar wie weet komt die kans nog.

Audi A8L 4.2 TDI

Nog meer LED’s
De Matrix-LED verlichting werkt ook samen met het MMI navigatiesysteem om de lichtbundel aan te passen aan het wegverloop. Binnen in de A8 hoef je je overigens niet bekocht te voelen, want daar zijn er schitterende LED-strips in het dak verwerkt. En dan zijn er nog de knipperlichten die een mooi patroon volgen als ze aan worden gezet. Kortom, met de A8 facelift krijg je een hoop LED-goodies.

Audi A8L 4.2 TDI

Opgepoetste motoren
Alle motoren in de A8 zijn vernieuwd en allemaal schoner geworden. De benzinemotoren zijn de 3.0 TFSI met 228 kW/310 pk (voorheen: 213 kW/290 pk) met compressortechnologie en de V8-biturbo 4.0 TFSI met 320 kW/435 pk (voorheen: 309 kW/420 pk). In de S8 levert een aangepaste versie van het blok zelfs 520 pk. Voor diegenen die niet zonder hun dagelijkse dosis muesli kunnen is er de A8 Hybrid met 2.0 TFSI. Die biedt een systeemvermogen van 245 pk (480 Nm) en verbruikt in de testcyclus slechts 6,3 liter benzine per 100 kilometer.

De diesels zijn niet echt stakkers: de 3.0 TDI clean diesel met 258 pk (+8 pk) sprint in slechts 5,9 seconden naar de 100. Nog leuker wordt het echter met de 4.2 TDI.

Audi A8L 4.2 TDI

TDI Porno
De V8 TDI is een monster met een reuzenkoppel van 850 Nm (tussen 2000 en 2750 tpm). De 4.2 TDI is zelfs zo krachtig dat Audi het nodig vond om bij deze variant (net als bij de S8) het quattro sportdifferentieel op de achteras te monteren. Ondanks vierwielaandrijving en het sportdifferentieel hebben de achterbanden regelmatig moeite om het koppel kwijt te kunnen. Zodra het wegdek ook maar een beetje vochtig is, leveren het quattro systeem en de 4.2 TDI continu strijd. In korte bochten zet de kont zelfs regelmatig een stapje opzij, dat is wat 850 Nm koppel doet. Met dit blok wordt de A8L een speelse auto, wellicht zelfs meer dan de S8.

Audi A8L 4.2 TDI

Audi A8L 4.2 TDI

Op topvermogen en absolute snelheid legt de A8 4.2 TDI het nog wel af tegen de S8, maar 385 pk is best te bestempelen als voldoende. De sprint naar de 100 duurt er slechts 4,7 seconden mee, een waarde waar menig sportauto maar net aan komt.

Audi A8L 4.2 TDI

Prijzen
De A8 4.2 TDI staat voor een ruime 26 mille (of ruim 25 procent) extra in de prijslijsten in vergelijking met de 3.0 TDI. De meest voordelige A8 is de korte 3.0 TFSI die 94.240 euro kost. De geteste A8L 4.2 TDI kost “kaal” 124.170 euro, maar het bonnetje kan aardig oplopen als je de optielijst pakt. Met vijftig mille aan opties zit er zo’n beetje alles op wat je hartje begeert, tenzij je via Audi Individual exotische leder- of buitenkleuren gaat specificeren. Filmpje!

Win ook een dagje in Audi A8 L met chauffeur
Wat te doen? Zorg dat je Autoblog en Audi_Nederland volgt en stuur een tweet met de reden waarom jij een paar uurtjes met een Audi A8 L en chauffeur zou moeten winnen. Inclusief hashtag #A8LimoService. Extra exposure kan alleen maar helpen, zoals retweeten, filmpjes uppen op Autojunk, naaktfoto’s van je vriendin naar de redactie sturen, whatever. De actie stopt volgende week maandag woensdag 11 december om 11u. Go!49 reacties

-edit: nutteloze bijdrage-
Leuk, al die technieken moest ik ook als Studentchauffeur toepassen. Erg leuk werk! Naast auto’s van dit kaliber, 1x ook in een Defender mogen rijden. Stiekem was dat toch de leukste.
@Joost1990_2: Ja herken inderdaad wel de technieken ben zelf ook studentenchauffeur, is echt de gaafste bijbaan die er is wat mij betreft! Verder natuurlijk een dikke dieselbeul, vind het wel gaaf!
@Jeyo: Ik ben ook chauffeur, leuk om dit soort video’s te zien. Ik zie een paar technieken die ik ook gebruik, maar ook technieken die ik weer anders doe, leuk om te vergelijken. Verder is het natuurlijk geen kunst om comfortabel in een A8 te rijden.
@sjouveur: Ja dat inhalen vond ik maar vreemd dat doe ik zelf niet…
@Joost1990_2: Wat is daar leuk aan? Lijkt me echt doodsaai als je zo’n slaapverwekkend slome rijstijl aan moet houden. Lekker G-krachten opwekken maakt rijden juist zo leuk!
@alcantara: gelukkig krijgen chauffeurs ook vaak de auto mee in de tussentijd, of zelfs tijdens een heel weekend. Dan hoef je niet meer sloom te rijden hoor ;)
@Joost1990_2: Inderdaad! Ik heb ook een chauffeur
Dit is nu eens echt een mooie auto!
Sander heeft een voorliefde voor de linkerbaan zo te zien. Verder, 54k aan opties….. En dan niet eens schermen achterin. Goeie deal, zeker in een directie auto die gericht is op achterpassagiers…. En nog steeds qua uiterlijk een schim van z’n voorganger. Echt een nikszeggend model vind ik. Minst interessante Audi voor mij. Heb nog steeds het idee dat de vorige vele malen beter verkocht in NL.
@E34M5Touring: Heb dat idee ook…maar ik dacht dat dat misschien kwam doordat je van een afstand niet ziet dat het een A8 is, dus maar even de cijfers opgezocht en dan blijkt dat idee toch te berusten op waarheid; het vorige model verkocht aanzienlijk beter. Het beste jaar van dit model zijn er 239 verkocht (2010), terwijl het vorige model daar in maar liefst 5 van de 7 jaar dat ‘ie verkocht is boven zat. Ligt ook enigszins aan het segment als je kijkt naar de S en de Siebener die nu ook minder verkocht worden dan rond 2000, maar de A8 verkoopt nu weer het minste van de 3 ondanks dat het (de nieuwe S nog even buiten beschouwing gelaten) het nieuwste model is.

Ik denk toch dat zeker in de hogere segmenten veel mensen het trucje van Audi wel gezien hebben en weer teruggrijpen op de klassieke RWD toplimo of ten minste gewoon moe zijn van steeds weer datzelfde design. Dat deze A8 ook optisch een ontzettend grote frontoverhang heeft en naar achteren naar beneden toe afloopt helpt denk ik niet mee, plus ik vind dat derde zijruitje buiten de deur altijd zo oubollig maar dat is persoonlijk.
Liever een S-klasse.
@towi1989:
Op zeker.
Echter als ik mij moet laten chaufferen dan zou ik toch kiezen voor een XJ.
Ik kom dan graag aan in stijl, zonder dat het een tikkie ordinair wordt.
@towi1989: Liever een S, liever een 7, liever een QP, liever een XJ, misschien zelfs nog wel liever een LS hoewel die laatste de saaiheid van de A8 benaderd (maar wel RWD en betrouwbaarder).

Nee ik persoonlijk begrijp de mensen niet die gegeven al deze keuze voor dit budget alsnog voor de A8 gaan.
@jaapiyo: Je noemt de reden zelf al: saaiheid. Zeker in NL draait het om ingetogenheid, wil je niet iedere dag gekeyed worden…
Of het nou wel of niet een mooie auto is en wel of niet duur en wel of niet goed, Audi laat met dit product zien, dat ze toch wel heer en meester zijn op dieselgebied. Als ik natuurlijk het verhaal moet geloven over dat de 4.2 tdi speelser is dan een S8. Maar daarnaast heeft deze auto dezelfde sprinttijd als een M550d die toch een stuk minder weegt en waar nota bene een M-badge aan word geplakt. Audi hoedje af voor de tdi’s.
@jeanclaude: De M550d heeft wel 2 cilinders en heel wat cc minder en heeft alsnog bijna evenveel pk, wel wat minder koppel. En qua gewicht ontlopen ze elkaar ook niet veel hoor, daar staat de A8 (spaceframe) al jaren om bekend.
@jeanclaude: Vergeet ook vooral niet dat dit blok 110 Nm meer koppel levert dan het blok van BMW. Vind ik toch een aanzienlijk verschil. Desalniettemin is het een indrukwekkend blok van Audi.

Wat betreft de auto zelf; het is precies een Audi. Ziet er goed uit, alles klopt en werkt. Maar ik heb het filmpje helaas niet afgekeken. Niet vanwege het filmpje zelf, maar de auto kan mij gewoon niet boeien. Het enige gave zijn de knipperlichten. Voor de rest vind ik de concurrenten allemaal veel interessanter.
@jeanclaude: kun je nagaan wat je overkomt als mtm en abt hun rappe vingertjes eraan hebben gezeten. Mijn a8 gaat ruim over de 400pk en bijna 900nm
Leuk kenteken, stiekem wilde een medewerker bij de importeur één SLS hebben en dacht hij gelijkertijd aan iets spannends met z’n vriendin.

Anyhow beste redactie van autoblog, laten we het op een akkoordje gooien: een dag lang auto met chauffeur voor mij en dan mogen jullie s’ avonds zuipen aan de bar, kunnen jullie opscheppen bij een aantal leuke dames en ben ik de bob. Lijkt me wel voldoende hè, deal?

OT: De achterkant ziet er nu wel iets lelijker uit dan bij de pre-facelift. De auto straalt zeker wel wat uit, maar toch zeker niet mijn ding..
..Extra exposure kan alleen maar helpen, zoals naaktfoto’s van je vriendin naar de redactie sturen..

Haha, ok wie is de eerste held? :P
Welkom in Nijkerk en omstreken! Wat vonden jullie ervan? En nee hoor, de dijk langs de Eem kon ook niet wegblijven….

OT: Leuke video, vooral de uitleg van Sander.
@matje140: Ik heb eigenlijk vooral Amersfoort gezien :p
@sjouveur: ja, klopt maar in het begin waren ze bij Salentein. En tussendoor ook bij wat shots.
Lekker ook de Merc die er bijna achterin klimt in het filmpje.
Gezien het feit dat deze 13cm verlengd is t.o.v. de (nog) gewone(re) A8, vind ik de beenruimte achter zo op het oog nog behoorlijk tegenvallen!
Wat een oerlelijke lijstjes achterop die stoelen.
@lohran het scheelt 150 kilo ik weet niet of jij dat niet veel vind, maar ik vind het erg veel, daarnaast is het verschil in cilinders en cc te weerleggen met dat de Bmw een turbo meer heeft.
@jeanclaude: Op zo een gewicht vind ik dat niet heel veel nee. Ik zeg ook niet dat de TDI slecht is (rijd zelf notabene een 1.9 TDI), maar ik vind dat een V8 niet geheel te vergelijken is met een 6-pitter. V8 zal ook lekkerder klinken, maar denk dat de 6-pitter zuiniger is. En als je ze wilt vergelijken, kun je beter de 750dL xDrive pakken dan de M550d.
Maar goed, allebei lekkere auto’s denk ik ;)
@jeanclaude: Maar zou je hem niet eerder moeten vergelijken met een 750Ld? Dan is de Audi 20 kilo zwaarder. 4Pk minder dus dat is te verwaarlozen de Audi heeft wel 110NM meer koppel.

Verder is het wel mooi en goed maar…. het maakt me niet warm. Ik zou toch liever bij BMW of Mercedes kijken maar dat is een persoonlijke keuze natuurlijk.
@reistje:
Hij dacht waarschijnlijk een A6 te zien, vandaar zijn vergelijk met een 5-serie.
Zo niet dan is zijn vergelijking inderdaad erg krom.
@reistje: En de BMW heeft nog steeds een 6 pitter van maar 3 liter, knap van BMW!
Echt mooi om te zien hoeveel racetechnologie er al in een limousine moeten om de moderne hoeveelheid power nog kwijt te kunnen.

Een limited slipp dif op dit soort wagen met 4 wiel aandrijving. Echt top technologie waar menig rally wagen jaloers op kan zijn. Je zou zeggen dat het lager gewicht met het vele aluminium er voor zou zorgen dat dergelijke oplossingen niet nodig zouden zijn. Misschien moeten ze voor de volgende A8 maar carbon opteren.
@endofline:
Ik lees hier weleens onzin, maar jij spant in deze toch echt de kroon.
Racetechnologie waar menig rallywagen jaloers op zou zijn?
Goed, je hebt mij laten bulderen van het lachen en dat is ook wat waard.
@tupperware: ja je kan wel lachen maar dit maakt het niet minder waar. Limited slip, als je al weet wat het is is wel degelijk racetechnologie. En vrij zeldzaam in gewone wagens. Zelfs bij een Porsche moet je bijvoorbeeld het s-model nemen van de cayman om limited slip te hebben.

Mede de reden waarom de Mitsubishi Lancer een gelijke had gevonden in de Subaru Impreza enkele jaren terug. Menig team voorzag dan ook hun Impreza’s hier in de westhoek Rally het jaar erop ook van aftermarket slips. De fabrieksteams hadden die natuurlijk al.
Jij bent misschien een fanboy van een bepaald merk maar een echte autoliefhebber ziet tenminste het technologisch vernuft in alle merken. En het moeten daarom ook niet altijd super sportwagens zijn.
@endofline:
Ik loop pas 30 jaar in de racerij rond knul, mij hoef je niet uit te leggen wat “racetechnologie” is.
Nogmaals, ik heb gigantisch gelachen.
@tupperware: de mensen die op deze manier reageren en niet gewoon een open gesprek aangaan met daarin het weerleggen van argumenten, uitleg geven, kennis delen, enz… Altijd jammer…
Ik vind die knipperlichten wel erg kitsch. Het is bijna een rijdende kerstboom.
In deze klasse zou ik niet om de A8 heen kunnen hij is mooier geworden, zoals een facelift hoort te zijn. Eerlijk is eerlijk wat een afwerking op dit moment denk ik de beste onder de Duitse 3.
Doe mij de Audi A8 of de BMW 7-serie.
@agera: Maar koop je een auto voor de ruimte tussen de naadjes of om zijn rijeigenschappen en dergelijke?
@berlinetta: Natuurlijk is rijeigenschappen prioriteit nummer 1, maar voor zoveel geld mag je wel de beste kwaliteit en afwerking verwachten. Lexus benadert de perfectie, maar is standaard al veel duurder (LS 600h President), deze Audi met de opties erbij.
@berlinetta: Hangt er toch gewoon van af wat voor soort wagen. Bij dit soort limousines verwacht je luxe en comfort, niet dat je staalhard door de bochten scheurt.
Daarvoor heb je wel andere keuzes.
Mijn schoonvader is 30 jaar ditectiechauffeur geweest voor voornamelijk bankdirecteuren.Die man kan een potje sturen hoor.Vooral met de laatste vent(Fortis…)heeft hij een goede band gehad.Auto werd door hem gekozen en ging gewoon mee naar huis.Mooie baan met veel uren, drie keer op en neer naar Brussel om s’avonds nog even naar Frankfurt te rijden was geen uitzondering.
Nondetju wat is zon ding eigenlijk snel onder 5 seconden naar de 100… En het kan nog sneller met een chipje . Echt top
Tegen 50 door zo’n lange zwakke bocht: asociaal rijgedrag noem ik dat! Kijk maar eens hoe die c klasse zich er aan ergert…
Die knipperlichten zijn wel heel fout. Als het hier langs was gekomen op een Golf 3 of een Halfords-folder dan was het wanstaltig, maar nee Audi komt ermee en dan is het opeens alsof er veel tijd in is gestoken.

Schei toch uit zeg…
@jack_abarth: Daarbij zit dit ook gewoon op een V6 Mustang van 25k dollar.
SLS op de kentekenplaat…. Leuk!!!
Leuk, lekker driften met een A8. Gewoon omdat het kan. Het sportdifferentieel is het meest onderschatte item op alle Audi’s met quattro aandrijving. Onderstuur weg, overstuur voor in de plaats. Hoezo geen ‘beleving’, zoals zo vaak wordt gezegd over grote Audi’s.
Wat ook wel leuk is: de reacties van de mensen die je lekker dwars met je limo op een dijkje tegenkomt… met de V6tdi gaat het nog eenvoudiger dan met de V8, ondanks minder koppel. Maar minder gewicht ook. Beetje sneeuw op de weg en je kwispelt van a naar b, heerlijk!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).