Audi Q5 2.0 TFSI: rijtest en video

Auteur: , 59 Reacties

De Q5 heeft de typische Audi makeover gekregen. Wederom geen revolutie qua styling dus, maar onderhuids ging zo’n beetje alles op de schop.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De introductie van de Q5 heeft Audi absoluut geen windeieren gelegd. In Nederland struikel je weliswaar over Outlanders, XC90’s en Cayennes met een stekker, wereldwijd liggen de kaarten duidelijk anders. Maar liefst 1,6 miljoen keer is de eerste generatie Q5 gebouwd, het was zelfs de populairste Audi wereldwijd. In China hadden ze in hun segment bovendien maar liefst 65% marktaandeel, terwijl er toch genoeg concurrentie is.

Audi Q5 2.0 TFSI First Edition interieur

Lichter, sneller, efficiënter en ruimer
Het is inmiddels vaste prik bij het uitkomen van een nieuw model, slechter worden ze uiteraard niet. Wat de Volkswagen groep (en daarmee Audi) relatief consequent goed doet is dat de nieuwe modellen elke keer lichter worden. Zo ook de Q5 die tot 90 kg lichter is dan zijn voorganger, ondanks dat er groei is geweest in bijna alle dimensies zoals lengte en breedte. De gewichtsbesparing is behaald door slim materiaalgebruik, waaronder bijvoorbeeld magnesium voor de behuizing van de S-tronic bak.

Audi Q5 2.0 TFSI

Quattro met ultra technologie
Audi zou Audi niet zijn als ze ook weer niet iets nieuws met het quattro systeem hadden bedacht. De Q5 krijgt, in de meeste versies, quattro met ultra technologie. Dat klinkt alsof het nieuw verband is wat dames plegen te gebruiken en feitelijk is het ook niet veel spannender. Nou ja goed, het is wel interessant bedacht, want het systeem gebruikt twee koppelingen om de weerstand en daarmee het verbruik te minimaliseren als er geen vierwielaandrijving nodig is. Als je rechtdoor aan het sukkelen bent in een trajectcontrole biedt AWD geen enkel nut en het is ook op dat moment dat Audi de achteras helemaal uitschakelt.

Audi Q5 2.0 TFSI

Het quattro systeem met ultra technologie gebruikt dus twee koppelingen. Eén voorin de auto en die koppelt de cardanas naar achteren los als die niet nodig is. In het achterdifferentieel zit koppeling twee en die koppelt niet gebruikte componenten los, zoals het grote kroonwiel dat in een oliebad draait. Dit scheelt allemaal weerstand en dat is goed voor het verbruik. Wellicht nog knapper is dat het quattro systeem desondanks bijna vier kilogram lichter is dan het vorige systeem.

Het wordt interessant als vierwielaandrijving wel weer nodig is en Audi heeft daar twee mogelijkheden voor gecreëerd. De Reactive mode schakelt de achteras bij als er al gripverlies is, maar de Predictive mode is een stuk interessanter en vernieuwender. Het quattro systeem voorspelt tot een halve seconde vooraf of vierwielaandrijving nodig is, bijvoorbeeld wanneer het binnenste voorwiel grip gaat verliezen tijdens snel genomen bochten. Het systeem werkt goed, alleen als je rechtdoor rijdend op gladde ondergrond het gaspedaal vloert, merk je dat de achteras nog bij moeten worden geschakeld.

Audi Q5 2.0 TFSI

Audi Q5 2.0 TFSI

Ook nieuw is dat Audi het eindelijk aandurft om meer kracht naar de achteras te sturen, als de bestuurder tenminste zo heldhaftig is om Dynamic mode te kiezen in Audi Drive Select. Een echte driftkoning wordt een Q5 met 252 pk daarmee nog steeds niet, maar onder gladde omstandigheden is te merken dat de achterwielen net iets meer koppel krijgen.

Motoren
Welke TDI had U gewild? Het lijkt/ blijft vreemd dat Audi na dieselgate een nieuw model uitbrengt en daar dan vooral dieselmotoren in gaat leveren. Slechts één benzinemotor is er nu beschikbaar, op termijn volgen er wellicht nog wel meer.

 
3.0 TDI
2.0 TFSI
Vermogen210kW/ 286pk185kW/ 252pk
Koppel620 Nm370Nm
0-100NNB6,3s
TopsnelheidNNB237 km/u
 
2.0 TDI 150
2.0 TDI 163
2.0 TDI 190
Vermogen110kw/ 150pk120kW/ 163pk140kW/ 190pk
Koppel320 Nm400 Nm400 Nm
0-1008,4s8,9s7,9s
Topsnelheid227 km/u211 km/u218 km/u

Qua schakelen biedt Audi de optie tot zelf roeren in een zesbak, het schakelwerk voor je laten doen door een zeventraps S-tronic bak of een achttraps reguliere automaat in de 3.0 TDI. De 150 pk TDI heeft een handbak en optioneel vierwielaandrijving.

Het milieu maakt meer kapot dan je lief is.
Rap opschakelende automaten zijn in het “eco-tijdperk” met boomknuffelende, ongewassen, GroenLinks stemmende hippies geen nieuwigheid meer, maar Audi weet de lat toch nog fors hoger te leggen. Zelfs met Audi Drive Select in Dynamic en de bak in de sportstand liet het display in haakse bochten S3 zien. Sportief rijden in een Q5 is dus dat je 30 in de derde versnelling rijdt. De bak bedacht vaak na de bocht dat versnelling twee toch beter was en schakelde dan terug. Alsof dit niet al bloedirritant is, kiest de S-tronic bak in Drive in dezelfde situatie de vierde en soms de vijfde versnelling. NEIN,NEIN,NEIN! Het is bijna ongelofelijk dat er iemand bij Audi een fiat op heeft gegeven, want snel is het niet en comfortabel is het ook niet.

De bak beroofd daarmee de op zich best sterke 2.0 TFSI van alle levendigheid. Ondanks een bak koppel onderin, voelt de Q5 2.0 TFSI nogal lethargisch. Een blik op de toerenteller verklaart alles, want continu probeert de elektronica het toerental onder de 2000 te houden. Het is vast heel zuinig, maar lekker rijdt het niet. Dat doet een reguliere automaat met koppelomvormer simpelweg beter.

Audi Q5 2.0 TFSI

Ruimtelijk
Het optionele panaromadak helpt erbij, maar ook zonder die grote glazen plaat voelt de Audi ruimtelijk aan. De ramen zijn relatief groot en ondanks de zwarte materialen is het dashboard niet al te massief. Briljant zijn de Audi virtual cockpit, het grote (12,3-inch) digitale instrumentenpaneel met optioneel een head-up display en het grote touchpad waar je simpelweg letter op kan schrijven om bijvoorbeeld bestemmingen in te voeren.

Voor het eerst is de Q5 ook leverbaar met luchtvering, het vergt overigens wel een stevige investering van 2732 euro. Naar goed Duits gebruik is de optielijst lang en daarmee kan de totaalprijs fors oplopen. Zo ook voor de testauto die bijna 20 mille aan extra’s te verstouwen kreeg. De totale monetaire schade loopt daarmee op tot 96.186 euro en dat voor een viercilinder benzine…. Het moet niet gekker worden. Die luchtvering werkt overigens wel briljant. Het verschil tussen de sport- en comfortstand is lekker groot en het is ook fijn dat de carrosserie zowel omlaag (op hogere snelheid) als omhoog kan (voor als de wereld vergaat en de straat onder water staat).

Een basic Q5 met 163 pk sterke 2.0 TDI is vanaf €62.285 de jouwe. Mocht dat nog steeds niet haalbaar zijn, wacht dan nog even op de 2.0 TDI met 150 pk die nog voordeliger zou moeten worden. Mocht je niet heel warm worden van de Q5, wees dan gerust. Er is meer dan voldoende concurrentie om uit te kiezen, zoals de X3, GLC, Lexus RX, XC60, F-Pace en wat andere Britse offroaders. Filmpje!59 reacties

Heb samen met men vader al een testrit met de 190pk sterke diesel gedaan.
Reed best goed.
Vooral mooi interieur.
Mijn vader heeft hem dan ook gekocht.
Een Navaroblauwe zal het worden.
Wel wachten tot september voor de levering…
@dimglor: september ?!?!?!?!?! Jeetje wat een idioot lange levertijd!
@max038:
Yep!
Hadden we hem 3 weken vroeger besteld, dan kon ie al geleverd worden eind mei..
Is blijkbaar best veel vraag naar..
@dimglor: Gaaf dat jullie hem in het blauw bestellen!
@mzonneveld:
Ik heb wat overtuigingskracht moeten gebruiken, maar als je dat kleur in het echt ziet… dan kan je gewoon geen grijs bestellen ;-)
Even over die koppeling met de achteras. Hiermee zal je toch nooit kunnen driften? Niet dat dat nodig is, maar je bent gelimiteerd, de toeren van de achteras zullen nooit de toeren van de vooras kunnen overstijgen met zo’n auto. Ik vind het een mooi efficient systeem, maar je zit nog steeds in het domein van de in de basis voorwielaangedreven auto die soms de achteras erbij pakt. Goed genoeg natuurlijk voor dagelijks gebruik, ook in slechte omstandigheden.
Maar voor de sportievere A varianten is dit wel relevant, die volgens mij ook deze aandrijflijn krijgen? (maar weer niet allemaal)
@fanboy: “If you only focus on static driving conditions, then every [system] has a maximum torque split of 50/50 because you can’t do more than lock it,” Kronstorfer said. “But if you focus on dynamic driving behavior — so, for example, accelerating — then you have a transfer of weight from the front of the car to the rear axle, and if you have more weight of the car on the rear axle you can transfer more torque. And then it automatically switches to 40/60 or 30/70 front/rear split.”
@reistje: Wel meer torque naar achteren dus. Maar nooit meer omwentelingen op de achteras mogelijk toch? Koppeling kan nooit de 1:1 overstijgen.
Heeft effecten op de bocht in gaan met gas erop.
@fanboy: je hebt gelijk, heb dit al meerdere malen aangehaald in eerdere artikels maar blijkbaar is het niet zo eenvoudig te vatten/boeit het niet langer. Om op je vraag te beantwoorden, je kunt in de vaste overbrengingsverhouding naar achter wel degelijk de achterwielen sneller laten draain. Maar dit geeft een hogere belasting op de meerplatenkoppeling omdat bij gelijke draaisnelheid van beide assen, de koppeling steeds wat moet slippen om het snelheidsverschil in de vaste overbrenging weg te werken. Dit gebeurt alvast bij de GKN Twinster die op de Focus RS zit, wat maakt dat als je, in dat geval één van de twee of beide, koppelingen helemaal dichtknijpt, de achterwielen actief sneller draaien en dáárdoor meer koppel kan genereren op de achteras. Maar ook daarom is die gevoelig voor tuning of oververhitting als je het wat te bont maakt. Of BorgWarner de Haldex een overdrive geeft weet ik niet, vermoedelijk niet, misschien iets voor gen.6?
@reistje: weet niet waar je de quote gehaald hebt en dus uit welke context, maar de uitspraak op zich beschouwd en de vooral de ‘every [system]’ is onzin. Misschien bedoelt ie ‘every’ 4wd system precies zoals de Haldex…
Misschien interessant om bij te voegen aan het artikel, maar volgend jaar komt een 190 pk sterke benzinemotor uit.
Hebben ze ons toch in de garage verteld..
@dimglor: Komt er een geheel nieuw blok met 190 pk uit of een Q5 met 190 pk benzinemotor? Want Audi levert al lang een benzinemotor met 190 pk.
@berlinetta:
Zal geen nieuw blok zijn normaal.
Maar op dit moment is enkel de 252 pk sterke benzinemotor beschikbaar.
En in het artikel staat er dat ze niet weten welke benzinemotoren er nog beschikbaar komen.
Niet mijn keus in dit segment. Ik vind de grille van de nieuwe erg lelijk geworden en zo te lezen is het dankzij de automaat ook niet de prettigste auto om in te rijden. Bovendien vind ik hem erg duur. Vanaf 62k krijg je een kale schraapversie. Teveel geld als je het mij vraagt.
via Android app
@berlinetta: ze hadden de verticale grille moeten houden vind ik. Dat is dan ook de reden dat ik de vorige generaties Audi mooier vindt.
Dat interieur van Audi wordt altijd zo geroemd. De materialen zullen top zijn, maar ik vind het ronduit saai. Ik kan eigenlijk alleen maar echt warm worden van de interieurs van de nieuwe MB’s

Verder is het natuurlijk een keurige auto, die ongetwijfeld prima zal rijden. Ik vind hem eigenlijk best mooi, al worden er geen extra zintuigen geprikkeld.

Tot zo ver mijn volstrekt objectieve beschouwingen…
@persian1: Ik snap ook niet waarom die voorliefde voor Audi-interieurs vandaan komt. Ik moet toegeven dat ik het interieur van de laatste nieuwe modellen wel mooi vind, maar alles daarvoor vond ik nogal lelijk.
@berlinetta: Helemaal mee eens!
@berlinetta: mocht ik shoppen in dit segment, laat ik m al staan door dat tablet achtig ding op t dashboard. Ik kan daar echt niet tegen. Wat dat betreft doet AR op dit moment qua styling het beste in de giulia. Maar ik heb t niet geaait hoe t kwalitatief aanvoelt.
Ongelooflijk hoe vaak ik de pre-facelift ben tegengekomen op weg naar wintersport en terug.
Als 3.0TDI heel fijn.
Ik heb dit altijd een rare auto gevonden, een net niet auto. Ik wil geen terreinauto zijn maar ook geen gewone auto. Laten we eerlijk zijn, avhterin vind ik zo’n ding toch echt te jrap. Papa en mama met een oaar kleine kinderen passen er wel in, met niet teveel bagage. En dan te bedenken dat je zo’n ding nog kleiner kunt krijgen.
@rufctr01: Maar dat is toch de hele bedoeling van dit segment…
Stuk mooier dan de Q7 in ieder geval.

@wouter: Ps. Volgens mij klopt de tabel niet helemaal, of is de 150pk sneller dan de 163pk?!
Pps. De bak berooft daarmee, met een t ipv d.
@roquez: 150pk doet 0-100 in 9.7 en haalt 206 kmh. Zegt de configurator in Duitsland.
Doe maar de Lexus RX. Ziet er veel beter uit.
@toyotafortuner: Eensch. Bizar ook dat je gewoon een RX 450h President Line koopt voor hetzelfde geld! Dan heb je formaat Q7, een heerlijke V6, veel betere kwaliteit, veel meer luxe, en ga zo maar door… De NX is natuurlijk eigenlijk de rechtstreekse concurrent van deze Q5
Wouter ze kapsel en de Q5 komen dus overeen…. Vele tinten grijs en niet heel erg uitgesproken.
@turboboy: shots fired
via Android app
@turboboy: *zijn
@autodrop: Kijk dat krijg je door zo saaie Audi, verliest al je scherpte.
Als de automaat(software) dusdanig slecht is dan is dat een reden om met een grote boog om het model heen te lopen. Je koopt een dergelijke auto met automaat om zo comfortabel mogelijk van A naar B te komen, en voor een dergelijke prijs mag er gewoonweg niks zijn om je aan te ergeren, laat staan dat een dergelijk basiselement dus niet goed functioneert.

Dan maar gewoon een product uit München of Stuttgart. Of wat moois uit Japan.
@karhengst: vind een tiguan zelrs mooier, evenals een touareg dan een q7,

Die dingen ogen ‘recht’ en robuust, met die q5 snap ik niet wat ze willen qua design, willen ze nou ‘rond’ of ‘recht’… mijn autisme kan dit niet aan
@lekkaah: deze moest naar @viezefreddyw
@lekkaah: Ben het echter wel volledig met je eens. Hetzelfde heb ik met de A5. De rondingen gaven de modellen iets unieks binnen het Audi gamma mee en het stond hen goed. De wielkasten op de nieuwe A5 en Q5 zijn mooie verwijzingen naar het vorige model, maar passen totaal niet in de nieuwe, strakkere stijl.
@karhengst: Klopt helemaal, op de A5 klopte het perfect (prachtige auto), maar de designers moeten dat liniaaltje even wat vaker links laten liggen in hun designs
Is niet mijn type auto, zal het ook nooit worden ben ik bang. Als ik heel snel kijk zie ik net een nieuwe Tiguan in plaats van een Q5. De vorige Q5 vind ik mooiere auto om eerlijk te zijn. Een SQ5 vind ik een mooie bak, zeker in het donkerblauw.

Nee, ik ben er niet kapot van. Dan liever een F-pace of een Mercedes GLC.
De klacht over de versnellingsbak is er al enige tijd, raar dat ze nog steeds de aansturing niet hebben veranderd. De uitstoot zal de prioriteit hebben boven comfort, goed dan maar naar de tuningboer om het geheel aan te laten passen.
Echt zo’n auto waarvan ik niet denk dat ik er ooit een zou willen. Die kleur maakt het geheel ook wel nog erger dan het als is. Wat een ondraaglijke saaiheid is dit. (Ik ga ’t filmpje wel voor het slapen gaan kijken).
Kijk nog even naar de tabel, die is net zo in de war als het haar van Wouter ;)

OT: Zou niet mijn keuze zijn denk ik, de GLC oogt iets speelser naar mijn idee.
Ik meen dat er een fout in het artikel staat. Er staat dat de testwagen 96.186 euro kost. Dat kan natuurlijk niet waar zijn, bijna een ton voor een Q5.
@mashell: Heb even de configurator erop losgelaten. Niet eens alles aangevinkt met de 2.0 TFSI motor (launch edition) en zat al > 100 K…..
@mashell: Inderdaad bizar! Voor een 2.0 4-cilinder in een kleine SUV! Achterlijke prijzen…
Vind dat Audi voor Europa verkeerde design richting opgaat. Vooral nieuwe Q7& nu deze Q5 zijn echt niet meer spannend. En dan heb ik het niet eens over de Q2. Verkoopt elders in de wereld dus prima
96k voor een Q5 met een 2.0 benzine motor en het interieur van een A4. Dat slaat toch nergens meer op!
Bij Audi snappen ze hoe ze geld moeten verdienen, maar het kan ook te ver gaan. Gaat het nou echt hun model zijn om zoveel mogelijk kale auto’s te verkopen? Dan heeft iedereen in de kroeg het er over wat er op hun auto te krijgen is, ipv wat ze hebben. Ga je zo tevreden klanten krijgen?
@gregorius: ik snap het ook niet, maar zolang ze blijven verkopen…
96000 voor een aangeklede audi Q5, geen wonder dat het Tesla zo goed gaat, voor het jaarlijkse verschil in kosten kun je heel leuk op vakantie met je gezin.
Een mooi parallel met de autoweek test van de C klasse tegen de nieuwe A4. Dezelfde ergernis over de laat schakelende bak en het overdreven laag houden van de toeren. En ondanks al die ergernis was de Audi ook behoorlijk minder zuinig dan de C klasse. Pemium moet je natuurlijk ook aan de echte specialist overlaten.
Als ik in de markt was voor zoiets, dan zou de Alfa Stelvio toch echt de eerste keus zijn. Niet alleen qua looks, maar ook qua specs en prijs.
Ik denk dat hele directie van Audi, 6 maart met samen geknepen billen gaan kijken naar de lancering van de nieuwe xc60.
Mensenkinderen wat een geld! Voor bijna een ton wil je toch honderd keer liever een 5-serie Touring? Kun je waarschijnlijk nog de 540i nemen ook.
Leuke film!!

De eerste Q5 vond ik altijd wel een leuke auto om te zien. Stoer en toch wel iets vriendelijks.
Qua looks is het er wat mij betreft alleen maar op achteruit gegaan. De lichten voor en achter breken het ontwerp behoorlijk. En de grille is ook niet fantastisch, met die rare knik erin.

Het zal vast wel goed rijden hoor, maar voor 65000 euro mag dat ook wel! Echt absurd die prijs!
Je moet deze echt met dikke V6 tdi pakken dan rijd ie supergoed. Je gaat toch niet 96k aftikken voor een 4 cilinder. Dan geld erbij of wat opties laten vallen als die V6 er maar inzit.
96k voor deze Audi? Een full option xc90 t8 heb je ook voor dit geld en is een stuk groter. De nieuwe xc60 zal hier nog onderdoor gaan en zeker niet onderdoen voor deze Audi.
Klinkt heel erg Audi allemaal. Wat sommigen saai noemen noem ik veilig en het is aan jezelf om het wat spannender te maken. Die bak komt me ook bekend voor die van mij doet precies t zelfde maar dat kan JD prima herprogrammeren tegenwoordig. Gelukkig zit er ook een m en s stand op.
Wat een inspiratieloos hok
Een Tiguan vind ik mooier en daar ben je klaar als je 65K neerlegt.
Gelukkig is het design niet schrikbarend gewijzigd…. zodoende is de Q5 van mijn ega nog bij de tijd en het kopen van een nieuwe niet nodig….
Gaaf!!! Mooie reacties op de auto.. als q5 rijder… xc90 – x5 gereden en velar bekeken maar toch weer gekozen voor de nieuwe q5 launch edition in navarra blauw. Deze week rijden!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).