Audi Q7: rijtest en video

Auteur: , 87 Reacties

Niet alleen het uiterlijk van de nieuwe Audi Q7 is flink veranderd, ook onderhuids zijn er flinke verschillen met de voorganger. Is de nieuwe Q7 een gamechanger?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

We werden door Audi naar het Zwitserse Verbier gestuurd om kennis te maken met de nieuwste generatie Audi Q7. Krappe bergweggetjes zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een mastodont als de Q7, maar tegelijkertijd is het knetterdure skidorp wel dé plek waar je de komende jaren de Q7 in grote aantallen zal zien. Een Q7 is immers een ideale wintersportauto, niet voor niets was Autoblogs eerste rijtestvideo ooit er één die op een sneeuwpiste eindigde.

Audi Q7 rijtest en video
En die smalle bergweggetjes zijn misschien een minder grote uitdaging dan voorheen. De nieuwe Audi Q7 weegt vanaf 1995 kilogram. Dat is tot 325 kg lichter dan de vorige generatie en Audi claimt zelfs dat het de lichtste auto in haar segment gebouwd heeft. Daar moet ik wel bij vermelden dat die claim niet helemaal lijkt te kloppen, aangezien een Volvo XC90 een gewicht vanaf 1870 kilogram heeft. Feit is: de Q7 is flink lichter geworden en zeker één van de lichtste auto’s in haar klasse. De Audi Q7 is kleiner geworden qua buitenmaten. Dat ging overigens niet ten koste van de binnenruimte, die is namelijk op alle vlakken toegenomen.

Audi Q7 rijtest en video
En het interieur is sowieso een prettige plek om te zijn. Ik weet dat ik elke keer weer lovend ben over de interieurs van Audi, maar ze doen het dan ook verschrikkelijk goed, die interieurs. Een tikkeltje vreemd is in eerste instantie wel de Virtual Cockpit, die heel dicht op je lijkt te staan en onder een vreemde hoek. Waarschijnlijk is dat gedaan in verband met de zon die op het “tellerhuis” kan schijnen.

Een iets mindere feature is Apple Carplay. Het is voor het eerst dat ik hier wat uitgebreider mee kan spelen, maar Carplay en ik zijn nog geen vrienden geworden. Ja, ik kreeg uiteindelijk de muziek van m’n Spotify draaiende, maar daar is alles mee gezegd. SMS via spraakinvoer werkt moeilijk, en het hele systeem is gewoon weinig gebruikersvriendelijk. Misschien dat een iets langere gewenningsperiode de scepsis weg kan nemen, maar voorlopig ben ik geen fan. Wel prettig is de (optionele) B&O geluidsinstallatie waarover ik mijn Spotify uiteindelijk hoor klinken. De auto heeft 3D-sound, wat dat precies is Audi 3D Sound, het klinkt in ieder geval zeer prettig allemaal.

Audi Q7 rijtest en video
De auto die wij hebben meegenomen heeft overigens de optionele derde zitrij, een fijn ding voor mensen die regelmatig moeten rijden voor het voetbal- of hockeyteam van hun kinderen. Zelfs op de achterste zitrij kan ik redelijk zitten, al zou ik het niet graag langer dan een halfuur doen. Alle zes de passagiersplaatsen zijn overigens voorzien van ISO-fix, dus er kunnen zes kinderzitjes gemonteerd worden. Dat maakt het de ideale auto voor een kinderdagverblijf met thuisbrengservice, bijvoorbeeld. Gratis businessmodelletje, hopsa, veel plezier ermee!

Audi Q7 rijtest en video
Het lagere gewicht heeft ook z’n voordelen voor het verbruik. Audi claimt dat de TFSI tot 28% zuiniger is geworden en de TDI 23% zuiniger. Dat zijn natuurlijk wel cijfers gebaseerd op de NEDC-tests, een methode die we allesbehalve representatief achten voor gebruik in de echte wereld. Maar ook dit zegt weer iets over de enorme aandacht die Audi aan deze nieuwe SUV heeft besteed.

Audi Q7 rijtest en video
Wij hebben van Audi een 3.0 TDI Quattro met 272 pk en 600 Nm meegekregen. Deze motorisering zullen we waarschijnlijk het meest op de weg gaan zien in Nederland, in ieder geval totdat de e-tron plug-in hybride versie op de markt komt begin volgend jaar. Een sprint naar 100 moet in 6,4 seconden mogelijk zijn.

Audi Q7 rijtest en video
Deze 3.0 TDI zal meteen beschikbaar zijn bij de introductie op de Nederlandse markt, in juni. Benzinestokers kunnen voor de 3.0 TFSI gaan met 333 pk en 440 Nm. Later volgt nog een 218 pk sterke 3.0 TDI en begin volgend jaar dus pas de e-tron, tenzij Audi Nederland de Duitsers nog zo gek kan krijgen eerder de plug-in hybride te leveren. Dat zou interessant zijn voor Audi, aangezien de nieuwe e-tron Audi Q7 46 gram CO2 per kilometer, wat in 2015 nog goed is voor 7% bijtelling. Volgend jaar wordt dit 15% bijtelling. De e-tron gaat 1,7l / 100km verbruiken en heeft een totaal systeemvermogen van 373 pk en 700 Nm. De Q7 e-tron is de eerste diesel hybride SUV met vierwielaandrijving. Plug-in concurrenten zoals de Volvo XC90 en de BMW X5 doen het allemaal met een benzineblok.

De TDI voelt in ieder geval meer dan potent aan. De respons op het rechterpedaal is in de comfortabele rijmodi misschien wat traag, maar dat is natuurlijk niet waar het in een auto als deze om gaat. Waar het wel om gaat is koppel, en dat is er altijd. De achttraps s-tronic bak verdeelt het vermogen overigens supernetjes over de vier wielen. Het is ronduit indrukwekkend hoe naadloos de bak de versnellingen in elkaar laat overlopen, heel knap gedaan door Audi.

Audi Q7 rijtest en video
Of het komt door de compactere buitenmaten, de meesturende achterwielen of het lagere gewicht weet ik niet, maar ik heb nooit echt het idee met een enorme auto onderweg te zijn. En dat terwijl de Q7 toch echt geen ukkie is. De auto laat zich heel licht en makkelijk van bocht naar bocht slingeren. De communicatie tussen onderstel en stuur is niet superdirect, maar je hebt continue het gevoel dat je de touwtjes in handen hebt.

Audi Q7 rijtest en video
Zelfs als we gepassioneerd van haarspeldbocht naar haarspeldbocht de berg af boenderen op uitermate slecht asfalt, geeft de Q7 geen moment het gevoel met je aan de haal te gaan. Alles blijft keurig onder controle, de koets blijft heel rustig en het onderstel doet al het zware werk zonder dat je daar al teveel van merkt. Hier merk je overigens wel de werking van de vierwielsturing, met name als je wat vroeg op het gas gaat na een hairpin voel je de kont sneller in lijn met de voorwielen komen.

Op zoek naar een leuke skipiste om de foto’s op te maken, kunnen we ook nog even een klein beetje de terreincapaciteiten testen. We komen wat sneeuw tegen en moeten een stukje van het zandpad af om de auto op een mooie plek te kunnen zetten. De Q7 geeft in ieder geval geen krimp. Het is geen onstopbare offroader, maar hij redt zich prima naast de gebaande paden.

De prijslijst Audi Q7 begint met de “instap-TDI” van 218 pk. Deze moet €74.990 euro op gaan leveren. De 272 pk versie die wij reden kost je €81.990 euro, de 3.0 TFSI €83.990.

Audi Q7 rijtest en video
En dan wordt het tijd voor een conclusie. Eigenlijk kan ik maar één echt kritiekpunt vinden naast het irritante Apple Carplay: de Q7 is braaf geworden. De vorige generatie was nog een bullebak, een mastodont, een brute verschijning in de juiste uitvoering. Een grote auto en dat voelde je ook zo als je ermee onderweg was. En dat is precies wat deze Q7 wat mij betreft een beetje mist: dat gevoel dat je met iets speciaals onderweg bent. De Q7 is verschrikkelijk goed, maar ook verschrikkelijk toegankelijk en makkelijk in de omgang. Het uiterlijk is softer, minder polariserend. Een allemansvriend bijna en hetzelfde geldt voor de rij-eigenschappen. De Q7 doet eigenlijk niets meer fout. Ergens vind ik het jammer dat dat specifieke karakter geslachtofferd is, maar het heeft een makkelijker te hanteren, zeer toegankelijke SUV opgeleverd waar een groter publiek mee bediend kan worden. Geef Audi dan maar eens ongelijk. Filmpje!87 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
De lelijkste suv keuze wat mij betreft. Ml en Range rover zien er veel beter uit.
@w115: ML? Dat is pas een lelijk hok
@w115: Niet echt een eerlijke vergelijking ondanks dat het beide SUV’s zijn. Een RR zit in een totaal andere prijsklasse. Een beetje RR Vogue kost al gauw een ton meer dan deze Q7.
@crackdavid: Dat maakt wat betreft het uiterlijk niks uit. Duurder maakt niet per se mooier.
@crackdavid: bij audi hoef je niet zoveel moeite doen om een auto een ton duurder te maken hoor.
De oude Q7 zag er inderdaad bruut uit en deze nogal te braaf. Mijn conclussie is dus breng de oude Q7 maar back met de V12 TDI graag.
@deventernaar: De wereld is je oester: http://www.autoscout24.nl/
@sacha: De wereld is je oester …. echt een briljante opmerking
Jammer dat ze juist dat brute van dat vorige model hebben geschrapt en het nu eigenlijk meer een soort van verhoogde A6 Allroad is..
Q zuewven. Waarom niet Q zeven? Is dat een bepaald accent ofzo? Geen commentaar hoor, ik vroeg het me af.
@thezonda: Dat vind ik nog lang niet zo erg als ootoo ipv auto.
Ik zou de achterste zitrij er wel uithalen voor een paar jerrycans olie.
Wat een saai ding zeg.
@trustmeiamanengineer:

ab-so-luut niet

Lees de tekst maar goed : Wat er staat is : De bediening van alle on-board elektronica, is zo ingewikkeld dat je het pas onder de knie hebt, als de wagen rijp is voor de sloop.

Dus : ’s morgens om 03.00 je nest uit om te proberen hoe je dat kreng ook alweer gestart krijgt, tegen zevenen Diesel je weg.

Anderhalf uur bij de pomp staan omdat iedere keer er weer andere programma’s nodig zijn om je tankklepje open te krijgen en je die moet zoeken !

Dit, dit is de ultiem natte droom voor iemand die stnkend rijk is en helemaal niets meer te doen heeft !

super marketing
@desjonnies: goed geprobeerd.
Technisch enorm verbeterd, zeker ook wat betreft het gewicht. Maar hij is zo lelijk geworden!!
@dutchdriftking: De gewichtsbesparing van 325 Kg die AB klakkeloos overneemt van de PR afdeling van VAG geldt alleen als je de vorige instapper vergelijkt met de nieuwe instapper die de 2.0 TFSI onder de kap heeft…in China.

Maar laat die 2.0 TFSI nou net niet in Europa geleverd worden. Het daadwerkelijke gewichtsverschil is iets meer dan 200 Kg als je versies vergelijkt met dezelfde motor onder de kap. Weer een sterk staaltje VAG marketing dus.
@jaapiyo: Ik lees bij verschillende bronnen dat het wel degelijk over de 3.0 TDI gaat. Vraag me af waar je die info haalt.
@kapiteinaudi: ik haal de info van Audi: “de 3.0 TDI weegt maar liefst 325 kg minder dan zijn voorganger”, “Leeggewicht: 2070 kg”, en uit stoffige doos van AW/: Audi Q7 3.0 TDI 245pk quattro (2011-2015) massa leeg: 2270 kg. Audi is o.a. zo populair omdat veel mensen het gewoon lekker vinden om genaaid te worden.
@jaapiyo:
Ach, elk fabrikant zou dat trucje toepassen.
Maar dat terzijde, ik het nog steeds een belachelijk zwaar apparaat. Een korte vergelijking met de gebruikelijke concurrenten leert dat ie inderdaad wel wat minder vet heeft. Maarja, in hoeverre je de die 100/200kg merkt op bijna twee ton…..
@jaapiyo: Hmm jammer weer, 200kg is dus nog geen 10%……
@jaapiyo: kijk, en dit is weer zo’n voorbeeld van ongefundeerd de boel verbeteren. Ik vond het heel erg leuk om te zien dat er velen hier zijn die veel kennis van zaken hebben.

Echter is jouw toon suggestief van aard. Dat is op zich geen probleem, maar het is gewoon fout wat je zegt. De likes die uitgedeeld worden geven aan dat feiten aannemen makkelijker en leuker is dan zelf even achterhalen wat nu echt kloppend is.

Daarom, bij deze: een 2014 Audi Q7 3.0 TDI Tiptronic heeft een opgegeven leeggewicht van 2.295kg. De 2015 Audi Q7 3.0 TDI weegt volgens opgave 1.970kg. 2.295 minus 1970 lijkt mij 325 te zijn.

Dus excuses voor mijn boude woorden, je kraamt onterecht onzin uit ;-).

@gtwillem: Ik heb het gewoon van autobild hoor; uit hun verder amper als rijtest vermomde advertorial:

“Schon die Papierform verspricht Spannung. Um bis zu 325 Kilogramm haben sie den Q7 abgespeckt – stimmt zwar nur, wenn man den in Europa nicht lieferbaren Q7 2.0 TFSI mit Vierzylindermotor auf die Waage stellt, aber gut 200 Kilogramm haben sie auch aus dem hierzulande wohl wichtigsten Q7 mit V6-Diesel und 272 PS herauskonstruiert. Damit wiegt der Audi zwar immer noch gut zwei Tonnen…”
@jaapiyo: artikel… Het is een artikel. Altijd artikelen controleren op feiten ;-).
@gtwillem: prima…Bij gelijke motor:

3.0 TFSI 272 PK nu 1945 Kg
3.0 TFSI 272 PK ’11-’15 2220 Kg

2220 – 1945 = 275 Kg.

275Kg < 325 Kg

Ohhhhhh snap.

En in dat rekensommetje wat jij hierboven gebruikt aangaande de 3.0 TDI gebruik je stiekem handig het pre facelift model voor de 2295 Kg. De gelifte versie vanaf 2011 woog echter al 25 Kg minder @2270 Kg dus ook dan kom je niet aan de 325 Kg.

/do you even lift?
@jaapiyo: ik heb bij mijn vergelijk de 2014 Q7 genomen en de 2015 Q7. Beide met de 3.0 diesel en automaat. Zoals ook heb aangegeven.

Verschil is 325kg.
@gtwillem: Overigens staat in het artikel hierboven ook nog het volgende: ” De nieuwe Audi Q7 weegt vanaf 1995 kilogram.”

Dat komt dus sowieso ook niet overeen met de 1970 Kg die jij noemt en die 1970 Kg lijkt me dus ook twijfelachtig.

Prima dus dat je me uit called…Maar, het is jij die de nonsens predikt ;-)

*drops mic*
@jaapiyo: wederom een artikel…

Ik heb het over door Audi opgegeven gewichten.
@gtwillem:
Ah, jaapyo heeft het dus over feiten en die probeer jij te pareren met “wij van WC EEND, folder feitjes.

Sorry Willem maar ik ben beter van je gewend.
@jrk68: het zijn opgegeven kenteken gewichten, niet verbasteringen in artikelen. Uitgaande van de opgegeven kentekengewichten, is de Audi Q7 3.0 TDI met automaat 325kg lichter geworden. Dat zijn juist de feiten.

Dat het in een artikel met commerciële doeleinden, dus geen wetenschappelijk artikel, anders staat vermeld is juist niet als feit aan te rekenen.

Ik weet dat je het niet op Audi’s hebt, en al helemaal niet op SUV’s, maar de opgegeven kentekengewichten zijn geen folderpraat.

Dat deze gewichten veranderen naarmate je opties toe gaat voegen, is wel relevant en wordt niet vermeldt. Maar dat zou voor zowel de oude als de nieuwe Q7 gelden.

@casperh Misschien leuk om n.a.v. deze discussie auto’s af en toe eens op een weegschaal te zetten voor een rijtest.
@gtwillem: Zoals hierboven al berekend met de officiële gewichten van de 3.0 TFSI klopt de claim van autobild (en van mij) gewoon, hoe je het ook went of keert. Nou probeer je je echt vast te klampen aan die laatste strohalm. Je kan het ook omdraaien en je afvragen ‘goh, hoe logisch zou het zijn als autobild zomaar even voor de gein iets in de wereld gooit dat totaal niet klopt?’. Hoe zouden ze er überhaupt op komen als ze het niet gechecked hadden van te voren.

maar ik snap het wel; je trekt een grote broek aan, roept iemand tot de orde en zegt dat die nonsens praat maar dan blijkt die persoon toch op zijn minst grotendeels gelijk te hebben. Vervolgens moet je eigenlijk terugkrabbelen maar wil je ego dat helemaal niet…we’ve all been there.

Volgens mij is inmiddels wel duidelijk dat het nummer 325 Kilo yo! van de PR afdeling van VAG een beetje hetzelfde is als een schoenenwinkel die adverteerd met ‘tot wel 50% korting!!!’ en je er vervolgens komt en blijkt dat er een paar van maat 52 was met 50% korting dat al verkocht is en er vervolgens nog wat oude partijen liggen met 20% korting.
@jaapiyo:

De 3.0 TDI is wel degelijk 325kg afgevallen, dus is het ‘niet enkel de 2.0 TFSI in China…’, maar gewoon de waarschijnlijk populairste motoruitvoering.

Verder heb ik met het vergeleken met de postfacelift versie, niet de prefacelift versie zoals jij beweert dat ik dat ‘stiekem’ heb gedaan.

Dat gewichten kunnen varieten ten opzichte van de opgave, stel ik zeker open ter discussie, maar volgens mij gaat het hier gewoon om leeggewicht op kenteken.

Dat de 3.0 TDI meer is afgevallen dan de 3.0 TFSI lijkt mij logisch, de Q7 had nog de ‘oude’ erin liggen terwijl de 3.0 TFSI min of meer gelijk is gebleven.

Daarbij ben ik zelf nog niet bekend met de 272pk versie van de nieuwe Q7, (die bij de oude wel gewoon leverbaar was). Als je dan het vergelijk door wilt trekken moet je nog 20kg (2240kg) bij de post facelift 2014 Q7 3.0 TFSI optellen, waardoor je hard richting de 300kg gewichtsverlies komt (1.945kg).

Dus mijn standpunt blijft gelijk, niet een ‘laatste strohalm’. De Q7 is dus zeker om en nabij de 300kg lichter geworden, afhankelijk van de uitvoering.

Daarbij had ik het zeker vriendelijker kunnen brengen, absoluut. Mocht je je aangevallen voelen, bied ik bij deze mijn nederige excuses aan.

Maar waarschijnlijk heeft AutoBild een inschattingsfoutje gemaakt of gelden er andere cijfers in Duitsland. De Q7 is wel degelijk flink afgevallen, en natuurlijk gaat de Marketingafdeling dat gebruiken, het is een USP. Dat het misleidend is, zoals beweerd, is echter niet het geval.
Dat front is affreus. Snel binnen een jaar een facelift geven dus en dan is het gewoon een geweldig apparaat.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik de nieuwe designtaal van Audi (TT, R8 en deze Q7) wel erg braaf en saai vond. Sterker nog, in vergelijking met hun voorgangers was het teleurstellend.

Maar… Ik heb de nieuwe TT nu een paar keer gezien en hij wordt telkens mooier. Ook de R8 kan mij meer behagen: de ronde lijnen zijn weg en hij is nu nog strakker.

En deze Q7 vind ik stiekem een van de mooiere auto’s in zijn klasse. Zo in het bruin, met de creme leder en de beschaafde wielen ziet het er gewoon goed uit. Ja, de vorige was een stuk ‘bruter’, maar laten we niet vergeten dat het ook de eerste Audi was waar je je in kapot schaamde om er mee voor te rijden.

Daarbij is het erg goed nieuwe dat ze het gewicht zo laag hebben gehouden, erg knap, zeker omdat ie nog steeds flink ruim is. En in vergelijking met de concurrentie vind ik het meteen een van de beste aanbiedingen. De Range Rover (Sport) is nog steeds te zwaar en ik kan het uiterlijk minder waarderen, de X5 is gewoon erg lelijk mijn inziens, de ML is ook een beetje saai maar verder prima en de Porsche Cayenne is misschien wat fout, alhoewel de tweede een hele vooruitgang is.

Die ouwe van mij heeft een XC90 besteld, en ik denk dat ik die mooier vind: minder saai, niet te protserig maar wel met karakter. Het enige nadeel van de XC90 is dat je ze alleen als vierpitter kan krijgen, terwijl Audi zescilinders aanbiedt.

Ergo: kun je nog XC90 T8 bemachtigen en hem op de zaak zetten, ga ervoor. Beste aanbieding in zijn klasse. Maar wil het feit dat ik gtwillemijn diverse keren bezwanger en we een echt ruime auto nodig hebben, zal ik zeker zo’n Q7 overwegen: heerlijke zescilinders, schitterend interieur, ruim, comfortabel en nog snel ook (6.4 seconden naar de 100 voor een normale huis tuin en keuken diesel is indrukwekkend).
@gtwillem: Is die ouwe van je bekend met Polestar?
@BmwMPower: Geen idee. Waarom zou hij?
@BmwMPower: ook met polestar blijft zo’n suffe viercylinder een stofzuigergeluid maken, is gewoon niks, punt uit.
@parker: dat was mijn punt ook een beetje, ondanks de 400pk is zo’n 3 liter zescilinder net wat relaxter.
“Maar ook dit zegt weer iets over de enorme aandacht die Audi aan deze nieuwe SUV heeft besteed.”

Toen het design aan de beurt kwam, was het concentratievermogen zeker ver te zoeken. Jammer. De vorige was bruut, deze is Audi op z’n saaist. Technisch is er wel een hoop verbeterd. Zal zeker een goede keus zijn in dit segment, maar niet de keus die ik zou maken.
Ziet er heel saai uit. Heb het sowieso niet echt met de Q7. Behalve die met V12. Gewoon, omdat het kan.
Niet de knapste auto, maar de kroon van lelijkste SUV gaat nog steeds naar de X5 imo. In deze kleurenstelling valt het trouwens allemaal best mee.
@kapiteinaudi: wat jij zegt is typisch VAG marketing. Eigenlijk zeg je ook dat deze lelijk is. Alleen mensen met een wat minder hoog IQ geloven de VAG marketingafdeling.
@rufctr01: Dat is toch exact wat ik zeg, dat dit niet zo’n mooie auto is? Wat is je punt?
Ik vond het inderdaad geen geslaagd design maar naarmate ik langer naar de auto kijk ga ik deze steeds meer waarderen. Ik vond de XC90 direct prachtig maar nu op de een of andere manier alweer een tikkeltje saai/braaf. De Q5 die ik nu rij gaat er dit jaar uit en waarschijnlijk wordt het toch de Q7 ipv de XC99
Zit Wouter al op 6 kids? Niet te houden die kerel..
Deze heeft zoals boven reeds gemeld is niet meer het brute dat de vorige wel had. Het interieur vind ik echter wel heel erg mooi (behalve die lange roosters in het dash) en minder gewicht is weer goed voor het verbruik en de mrb. Hij doet dus alles beter dan de vorige Q7, maar hij is minder aanstootgevend. En laat dat nou precies zijn waarom de vorige zo goed verkocht werd. Als het je puur om 7 stoelen gaat koop je wel een Espace of een Galaxy. Ik zou voor een A6 Avant kiezen, die ziet er na de facelift in het echt zo strak uit dat je je vingers er bijna aan kunt snijden.
Ik heb nu een oude dikke A6 en wil eigenlijk al een jaar of 3 een nieuwe kopen. Altijd gezegd dat ik geen Audi meer neem (Audi Zwitserland = monopolie = overdreven duur).
Afgelopen 3 jaar niks gekocht, omdat er niks groots was dat 4×4 had, genoeg kracht, genoeg luxe en alles goed had. 550xd vind ik er saai uitzien, X5-en zien er na de update altijd erg oud uit, E= taxi, ML lelijk, CLS heeft strak maar oud interieur. FX30d staat boven aan maar heeft maar 240pk.

Maar nu komt Audi gewoon terug; voor mij de E-tron. Aangezien ie geen astma-benzine ter ondersteuning heeft, maar gewoon een dikke zuinige diesel, mocht de accu leeg zijn.
Automatisch file rijden: heerlijk. Welke concurrentie heeft dat al? Ik zal t elke dag gebruiken.
Dashboard = als ipad, met google maps. Compleet 2015, prima. Welke concurrentie heeft dat ook al?
Ik vind het dus wel wat hebben!
En ach, ’t ziet er niet heel speciaal uit. Dus Zwart of fel-Rood + zwarte velgen; nog altijd prima.
@gregorius: Vervelend dat je elke dag in de file staat. En dan met zo’n Q7… zou me kapot schamen.
@gregorius: Mercedes was bij mijn weet de eerste met Traffic Jam Assist op de huidige S-klasse, zit nu ook in de GLE. Toch zou ik in deze ook voor de Q7 gaan, mocht ik in de markt zijn voor een SUV.
Zeg, waarom kan ik die commentorial niet plussen? Is inderdaad stukken interessanter dan dit gedrocht.
Wat vind ik dit toch een vreselijk treurig hok… Van mijn part op gelijke hoogte (of laagte) als de BMW 2 serie AT, de BMW X5, Mitsubitshi Outlander PHEV etc.
En nu gaan ik iets raars zeggen: de nieuwe Q7 is mogelijk niet zo straks gestyled omdat de SUV van Lamborghini zich dan te weinig zal onderscheiden (qua uiterlijk design).
2016 staat (ook) de Q5 e-tron op het programma.
Als ze daar nou ook alle techniek van de Q7 in knallen, incl auto-file rijden, 3.0tdi+plug in, incl dashboard.. dan zou dat nog veel beter zijn.
Anonieme SUV is toch logisch met 4 ringen in de gril!
Designers gebruiken ruitjespapier ipv blanco papier zo te zien. (HA! da’s een goei!1 ;’))
Nu vraag ik me nog steeds af hoe klein die draaicirkel nu is…. @casperh
De GL heeft een concurrent minder:
Image

Als je de Q7 gaat vergelijken met de GL, dan is de keuze snel gemaakt.
@e550: dat ziet er uit als een goedkope koreaanse SUV als je de ster even wegdenkt, echt graflelijk
@parker: Wist je dat er in Korea Mercedesblokken gebouwd worden?
@e550: De GL is imo nog steeds de mooiste SUV, alleen niet echt een Q7 concurrent denk ik. Heb heb altijd gezien als een soort van Escalade ESV of Infiniti QX56 (die nu QX80 heet). Die zijn qua ruimte nog een stukje groter. Auto’s die vooral in de US en het Midden-Oosten relevant zijn, maar dat is de GL eigenlijk ook wel.
@kapiteinaudi: De vorige Q7 was qua formaat, prijs en motorisering toch echt een concurrent van de GL.
@e550: De vorige Q7 had in tegenstelling tot deze wel maar plaats voor 5, plus 2 optionele stoelen in de koffer (voor kinderen). De GL, Escalade en QX komen met 8 plaatsen. Deze nu ook.
Doe maar toch de nieuwe XC90.
Mee eens dat ie braaf oogt; tegelijkertijd zegt het ook heel veel over hoe gedateerd het oude model toch al wel weer kan ogen. Soberheid is sowieso troef bij Audi de laatste jaren…
4 Caspers, Help de wereld is aan het vergaan!
En ik maar denken dat de GMC Yukon een belachelijk grote grille had…..

Totaal gebrek aan creativiteit deze mammoettanker. De huisstijl van Audi moest en zal exact gevolgd worden, zonder ook maar 1% af te wijken. Wat een domper….

Interieur ziet er ook een beetje knullig uit, zo met die twee navi-schermen. Zal ongetwijfeld een heel goede reden voor zijn, maar de noodzaak van een uitschuifschermpje ontgaat mij een beetje als je een complete iPat achter het stuur hebt zitten.

Daarbij heeft VAG gewoon nog de Touareg te koop. Die heeft wél een acceptabel ontwerp. Conclusie: ik heb he-le-maal niks met de Q7.
@Rob: Het is qua doelgroep en qua motorisering meer een concurrent van de Touareg en de XC90.
Lelijk vind ik persoonlijk niet op zijn plaats. Je kunt hem beter kleurloos noemen. Emotieloos en bescheiden. Maar veel mensen zijn kleurloos en juist zij kopen een auto als deze. Ook de Volvo T8 is zoveel mooier. Wanneer je hem vergelijkt met z’n concurrenten is het de minst aantrekkelijke. Het is zeker niet de Doutzen onder de grote SUV’s. Waar moet je het dan mee vergelijken?
Toen de vorige Q7 uitkwam vond ik die zooo lelijk.. Nu nog steeds!

Nu heb ik precies hetzelfde gevoel..
Ik vond het eerst helemaal niks vanaf de persfoto’s, maar na het zien van de video ben ik een stuk positiever gestemd. Interieur is geniaal.
Het zal allemaal best verkopen, maar het is toch op zijn minst opvallend dat van zowel BMW, Audi als Mercedes het vorige model mooier oogt dan het huidige. Alle drie hebben ze op de een of andere manier hun karakter of identiteit verloren.
Suf
En hoe was het olie verbruik?
@norge:

Zo vaak dezelfde bagger opmerking. Jammer.
@kempenaer: al enig idee hoe een liefhebber van Franse auto’s zich de afgelopen +- 10 jaar op het internet moet hebben gevoeld?
Goede test. Reacties van: deze is super, de rest is bagger. Of reacties als deze is bagger, die andere is briljant, kan ik meestal niet erg serieus nemen.

En laat ongeveer 90% van de reacties van bovenstaand niveau zijn. Ruwe schatting. Kortom er zit nogal wat kaf tussen het koren.

Verder nette wagen. Ik kan hem wel waarderen. Maar het is niet de enige in de klasse met kwaliteiten. Zo, leve de nuance.
@kempenaer: Eens. Reacties over olieverbruik zijn evenmin serieus te nemen.
@kempenaer: klopt zou in dit segment ook erg twijfelen.
De nieuwe R8 vind ik een fraaie wagen en ook de Q7 kan ermee door. Inderdaad jammer dat de stoere van de oude weg is, maar ook deze went weer. De interieur ziet er schitterend uit, je krijgt echt waar voor je geld.
Het ziet er acceptabel uit voor een SUV, net zoals ik de Mercedes GLE er acceptabel uit vind zien. Met de XC90 heb ik persoonlijk niets, eigenlijk met SUV’s in het algemeen niet. Met ‘acceptabel’ is wat mij betreft alles wel gezegd. Nee, ik zou dan toch gaan voor een mooie estate, de A6 3.0 BiTDI is wel erg gaaf, net als de M550d estate!
Hoop dat er nog een dikke 4.2 V8 komt. De oude Q7 kon je nog een “dikke Q7” noemen. Deze lijkt op een Q5 met obesitas. Valt me nog mee dat ze er geen 2.0 tdi in hebben gelegd👍
kwaliteit van het interieur, weet je,ik geloof dat onmiddellijk, maar ik begrijp die grote muil niet van die wagen, als Peugeot het doet gilt iedereen moord en brand, nu komt Audi met een -in mijn ogen- een even afschuwelijke neus opzetten en zit iedereen van “nou zeg, valt wel mee heur, ik had het eerst niet deur maar vind het toch meevallen oh zeg de nieuwe design lijn va Audi en ” het ziet er acceptabel uit ” = ik durf niet te zeggen dat het gewoon een lelijk hok is omdat er Audi op staat

Terwijl ik denk dat ze die grote muilen ontwerp gozer die er bij Peugeot is uitgeflikkerd gewoon in dienst hebben genomen.

En ik houd niet van die grote muilen,niet van Peugeot en niet van Audi.

Copy paste een peugeot logo op die Q7 neus en het lijkt gelijk de nieuwe Peugeot 903
geniaal en uniek design. Niet inwisselbaar met alle Audi kenmerken en een knipoog naar de oude Q7 maar toch compleet vernieuwend.

Tegelijk met de e-tron wordt ook de SQ7 op de IAA bekend gemaakt. Een nieuwe 4.0 V8 TDI met 422pk
Goed verslag ook en mooi gefilmd. Even als vergelijk: autoweek heeft dit echt heel erg beroerd gedaan
Het ziet er wel erg goed uit. Vooral van binnen. Alleen nog wat elementen afwerken met hout en er kan een bentley badge op
Na alle discussie over het gewicht: voor wie de etron overweegt is er een kleine tegenvaller. Die kan nl maar 2000 kg trekken. De 272pk tdi 3500 kg als hij luchtvering heeft. Dat scheelt 2 hele paarden…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).