Audi RS5: rijtest en video

Auteur: , 81 Reacties

You sexy thing! Zelfs de Audi haters zullen moeten toegeven dat het de mannen in Ingolstadt weer gelukt is om een erg strakke koets neer te zetten.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Die sexy koets is ook nog eens volgepropt met nieuwe technologie en specificaties om bij te watertanden. Audi zal ook wel moeten scoren, want van de vorige generatie RS5 werden meer dan 13.000 stuks verkocht. En dat terwijl de bloedlijn van snelle coupés bij Audi niet echt lekker was voortgezet. In de jaren tachtig was er de inmiddels iconische Urquattro, in de jaren negentig was er de fijne, maar niet echt iconische S2 en daarna werd het stil. RS modellen waren er genoeg, maar niet als coupé model.

Audi RS5

Terug naar de V6
Interessant genoeg had Audi al eens een erg goed presterende (en waanzinnig te tunen) V6 blok in de line-up. De S4 en RS4 van eind jaren negentig hadden immers al een 2.7 biturbo V6, maar voor de voorgaande RS4 (en RS5) week Audi toch weer uit naar een atmosferische V8. En diezelfde V8 heeft nu weer het veld mogen ruimen voor een biturbo V6. De S5 (Sportback) heeft al een V6, maar interessant genoeg kiest Audi bij de RS5 voor een ander blok. Iets kleiner (2.9 liter) en met een turbootje meer. De keuzes voor een geblazen variant is gedreven door het streven naar minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot (op papier), maar het zorgt er ook voor een lekkere bijvangst. Het koppel stijgt namelijk met 170 Nm (totaalscore 600 Nm) en dat is in de praktijk erg prettig. Het piekvermogen is 450 pk, waarmee de RS5 zich midden tussen de M4 en C63S nestelt.

Audi RS5 sonomagroen

Tijdens een sprint laat Audi de beide andere Duitsers achter zich, want het is de enige van het drietal die de vier seconden barrière slecht. Dankzij launchcontrol, de snelle achttraps bak, het vermogen en het befaamde quattro systeem duurt de sprint naar de 100 slechts 3,9 seconden. De topsnelheid is naar goed Duits gebruik afgeregeld op 250 km/u en de meerprijs om die op te rekken is heel premium. Het kost namelijk meer dan 2.000 ballen om de begrenzer pas bij 280 km/u te voelen.

Audi RS5 sonomagroen

Iets lichter, maar geen vedergewicht
Agiel zijn ze wel, maar licht zijn ze absoluut niet. Audi schaafde 60 kilogram van het totaalgewicht en de RS5 komt daarmee op 1655 kg. Dat is lichter dan C63 (1710 kg), maar de louter achterwielaangedreven BMW M4 weegt slechts 1585 kg.

Audi wist het gewicht omlaag te krijgen door een hele reeks aan maatregelen. Het grootste verschil maakt het motorblok, de V6 is maar liefst 31 kilogram lichter dan de oude V8. Gebruik van aluminium en hoge sterkte staal zorgt voor een min van 15 kg, maar ook achter- en vooras zijn respectievelijk 6 en 5 kg lichter. Als je het niet erg vindt om wat geld te spenderen aan opties, dan levert de keuzes voor gesmede wielen (-8 kg), keramische remmen (-8 kg) en een carbon dak (-3kg) ook wat winst op.

Audi RS5 sonomagroen

Speelser
Traditionele kritiek om eens lekker te zeiken over Audi’s was altijd dat ze alleen maar terminaal kunnen ondersturen en verder niet zo spannend waren om te rijden. Dat die kritiek vooral door puisterige, ruftende en op de zolder wonende pubers wordt gebezigd doet niet af aan het feit dat de RS5 best nog wat speelser mocht worden. Om maar direct met het goede nieuws te beginnen: dat is gelukt! En om het slechte nieuws er meteen achteraan te brengen: nee, Audi kiest nog steeds niet voor een uitschakelbare vierwielaandrijving ala de E63 en nieuwe M5. Epische rookgordijnen trekken gaat hem dus niet worden, maar de balans is wezenlijk anders geworden ten opzichte van de vorige RS5. Die liet zich zelfs na hevig provocerend pendelen op droog tot geen enkele glijpartij van de kont verleiden, in de nieuwe RS5 voelt de bevallige bips een stuk losser. Op een gladdere ondergrond (zoals klinkers) lukt het al aardig om de achterwielen wat aan het glijden te krijgen, maar ook bij meer grip helpt deze balans om lekkerder in te kunnen sturen.

Audi RS5 sonomagroen

Sonomagroen
Dit heerlijke kleurtje is voorlopig alleen voorbehouden voor de RS5, maar dit model heeft nog een andere primeur. Het is namelijk het eerste Audi Sport-model met de nieuwe RS-designtaal, hoewel je daar een loep voor nodig hebt om de verschillen te zien. De singleframe-grille met RS-honingraatpatroon is wat platter en breder, de spatborden zijn 15 mm verbreed en natuurlijk is de voorbumper meer luchtgat dan plastic. Persoonlijk vind ik het vooral heel herkenbaar als zijnde de nieuwe RS5, maar dat lijkt me in dit geval ook erg goed.

Audi RS5 sonomagroen

Mocht de groene kleur niet helemaal je ding zijn, dan zijn er nog 6 andere kleuren verkrijgbaar en ook nog drie stylingpakketten. Daarmee kunnen diverse items op de auto desgewenst in aluminium, hoogglans zwart of carbon worden uitgevoerd. Voor de spiegelkappen betekent dat zelfs dat er vier opties zijn: mat aluminium, carbon, de kleur van de auto of in het zwart. We kunnen ons geen andere auto voor de geest halen die daarin zoveel keuze biedt.

Prijs, conclusie en concurrentie
Het stevige prijskaartje van € 117.625 is redelijk in lijn met de concurrentie, maar dat maakt het niet minder geld. Enerzijds is de value for money ver te zoeken, anderzijds is de RS5 één van de snelste sprinters voor het geld. Alleen Alfa’s Giulia matcht de sprinttijd van 3,9 seconden naar de 100.

Los van de prestaties zullen het vooral de looks zijn die het gaan doen voor de RS5. Het is echt wel een snoepje om naar te kijken, of niet dan? Filmpje!81 reacties

-edit: nutteloze bijdrage-
Mooi kleurtje, maar doe mij maar een Alfa Giulia Quadrifoglio. Jammer dat jullie deze wagen er niet bij betrokken hebben..
@henkhupelschoten: Dat overhypte hok hoeft niet overal genoemd en bij betrokken worden.
@babybenz: Haha, het beste en leukste alternatief bedoel je?
@babybenz: akkoord, ding had net zo goed de nieuwe 3 serie kunnen ziin. Zwaar ovwrhyped idd en zie er zelden tot nooit een rijden.
@babybenz: Tja. Gelukkig is een RS niet overhypt. De Fransozen met een ruit op de neus daargelaten.
@babybenz: Mag ook wel de Alfa is gewoon de maatstaf. Daar kunnen die zware lompe Duitse stuiterbakken niet aan tippen. Enige wat overblijf is blijven reutelen over zacht en knijpbaar plakplastic en af en toe een stukje aluminium.
@babybenz: heb je 2000 euro bijbetaald om m 280 te laten lopen, wordt je alsnog ingehaald door de giulia. Als je je voor het geld al niet bekocht vond (het is uiteindelijk een VW met iets meer chroom) dan weet je het nu zeker.
Het enige positieve wat k erover kan zeggen is: opvallende kleur.

Doe maar een RC-F of een ATS-V coupe . Looks en lekker anders
Zo strak en zo niks speciaals
@donvinnie: ik vind het ook niks bijzonders, moet hem maar in het echt zien, maar op de video…..moet dit nu 170k kosten ???
@donvinnie: ze hadden het fraaie cleane ontwerp van da Silva met rust moeten laten. Nu zitten er onrustige vouwen in, het is net als bijvoorbeeld de CLA teveel geforceerd.
Ik vind de kleur erg fraai, had persoonlijk wel een ander interieur genomen. Wel jammer dat ie qua design meer op de A4 leunt. Dat deed de vorige een stuk beter vind ik, dat was binnen de line up meer een eigen model. Minder tierelantijntjes ook. Deze is nu wat druk met al die bollingen overal.
En weer van die (lelijke) velgen die maar aan een kant van de auto kloppen. Of ben ik daar autistisch in?
@ikbenmnzus: jouw zus was toch autistisch?
@fouadski: Nee, die is schizofreen. Of was ik dat nou?..
@ikbenmnzus: Je hebt gewoon gelijk… en het kan ook anders als ze die dingen gewoon ‘spiegelen”.
@ikbenmnzus: helemaal gelijk … Zien er niet uit, goedkoop zelfs met een hoog Autostyle gehalte en ja het probleem met dit soort velgen is het ‘hakken’ aan 1 kant en het ‘snijden’ aan de andere kant.
Niet erg op een 20 mille auto maar wel op 1 van een ton meer.
Standaard engineering van VAG. Leuk interieur, aardig gevoel, middelmatige techniek. Inwisselbaar, weinig overtuiging. Goed voor de marge van Audi en het ego van de liefhebber van eenheidsworst…
@persian1: wat is er standaard aan precies? Ondanks het geen V8 meer is is dit wel de creme de la creme in mijn beleving. Zeker ten opzichte van BMW
@prop: In welk opzicht is het voor jou de creme de la creme dan? Gewoon uit pure interesse.
@persian1: ja geef mij eens een duidelijke verklaring waarom deze auto middelmatige techniek is. Awd, zf8 waar iedereen bij bmw lovend over is, nieuwe motor ontwikkeld door porsche, virtual cockpit, alle moderne hulpsystemen,…
@leeno: Gewoon de standaard Audi haat hier op autoblog.. Als dezelfde technologie in een Betaald Met Wiet of lelijke Fransoos zou zitten zou iedereen hier opgewonden raken..
@oemplus: jij hebt een Fransozenhaat, dus andersom mag in eens niet omdat het die omgekatte VW’s betreft?
@leeno: een virtuele cockpit is niet premioem, het is net als een casino digitaal horloge om je pols. Klassieke tellers geven allure en stijl en getuigen van smaak.
Op de een of andere manier heeft de nieuwe A4 en ook deze RS5, al is dat dan in mindere mate vanwege de betere bilpartij, een nogal belegen voorkomen. Mij kan ’t in ieder geval niet bekoren. Doet verder niets af aan de rijkwaleiten van de auto, die zullen vast prima zijn. Maar ’t oog wil ook wat, hè . . .
@amghans: als je m in het echt ziet, dan denk je daar waarschijnlijk toch anders over hoor. Er staat er nu 1 bij Century in Groningen in het rood en dat is echt een prachtig exemplaar.
Ik mag hopen dat die zwarte roosters op de hoeken bij de koplampunits een functie hebben. Dat valt nog te pruimen, anders… jammer.
Ben ik de enige die dit een achteruitgan vind tov het vorige model? Die voorlampen, t lijkt wel van een hyundai te zijn gejat.
Het gevoel wat het design bij me oproept is ongeveer hetzelfde als wat ik laatst had tijdens het uitzoeken van een nieuwe wasmaschine.
@harrie: ik wist niet dat je zo op wasmachines geilt
172.000 euro en het engine-management-lampje brandt nu al…

Nee dank u ik sla deze RS5 even over. Liever de oude RS5 of een mooie Giulia Q.
@peugeotgti: Ik lees 117000 € en zie geen lampje branden, uw opmerking is nu wel verknoeid.
@wimof:
Kijk anders eerst het filmpje even alvorens commentaar te leveren. Uw opmerking is nu wel verknoeid.
@wimof: Sorry ik heb me laten lijden door hetgeen geschreven was, ook niet mis.
Terloops ik ben een (oud) bezeten Audi dealer en als men begint over dingen die zich bij een ander evengoed voordoen begint mijn haar al overeind staan.
Vandaar.
@wimof: zo is het Wim, maar wen er maar aan. Hier op Autoblog leeft nou 1x haat tegen alles wat VAG is. Heeft alles te maken met jaloezie denk ik.

Deze RS5 is echt weer een erg geslaagde auto, ik ben verliefd.
@autoriteit: Leuk verhaal maar de TS heeft een punt … Premium dit dat, RS, ruim meer dan een ton in euro en bij 2600 km als eenCheck engine lampje. Is dat iets dat hoort bij een auto in deze klasse ??

Over smaak valt niet te twisten maar het zien van een motor storing is in dit geval een keihard feit !
Zucht, daar is er weer een.
Ze lijken allemaal op elkaar, en ze doen ook allemaal het zelfde.
“Freude am fahren”, tja, maar dan anders.
Je snapt het al, geef mij maar een lekkere BMW.
@genesis: welke , een driecilinder , met heel veel problemen
@wimof: nee dan liever een 2.0TFSI of 1.4TSI van VAG. Topblokken.

Als je een hoog belaste driecilinder koopt en denkt dat het een duurzaam product is ben je sowieso niet goed wijs, ondanks dat je er als klant vanuit zou mogen gaan dat een fabrikant haar zaken op orde heeft…
@genesis: die lijken tenslotte niet op elkaar…
@genesis: net als dat alle BMW’s ook op elkaar lijken.
@genesis:
Zucht, daar is er weer 1.
Ze lijken allemaal op elkaar, en ze doen ook allemaal hetzelfde.
“Freude am Audi afkraken”, tja.
Je snapt het al, weer een BMW fanboy.
Heerlijke bak!
Als je graag als boswachter door het leven gaat dan is dit een serieus leuke kleur verder vind ik het helemaal niets, zeker niet op deze niet bijzonder mooi auto.
Doe mijn maar gewoon een 2017 Nissan GT-R.
@hzw: Daar sluit ik mij volledig bij aan. Exclusiever, geen eenheidsworst, 100 pk meer en ook nog eens mooier
Mooie auto maar mijn voorkeur naar de oude.
Tja dat is toch weer Audi die laat zien dat zowel mercedes als Bmw totaal niet kunnen tippen aan de techniek van Audi! Quarttro blijkt weer oppermachtig te zijn voor de andere duitsers!
@kermit123: Nou ja, het is meer een kwestie van leuk en uitdagend autorijden ten opzichte saai en gevoelloos…
@kermit123: Op wat voor manier?
@woot:
Woot als je nagaat dat de RS en AMG en de M versies de duurste versies zijn met de allerbeste tecniek en ook de snelste motoren zou Mercedes zich moeten schamen om met een V8 te komen met 510pk die uitgereden word door een 450pk Audi. Ik had gelijk de mercedes verkocht en een Audi gehaald. Maar goed het is altijd al zo geweest dat de RS versie van Audi boven AMG staat.
@kermit123: Leg mij eens even uit hoe deze RS5 de Mercedes C63 S er uit rijdt? Want ik zie het totaal niet. Wat ik wel zie, is dat een C-klasse die 3 jaar eerder is uitgebracht, slechts 0,1 seconde naar de 100 trager is. Of weet jij iets meer?
@kermit123: Ja oppermachtig met na reeds 2600 km op de teller al een motorstoring zoals te zien is in dit filmpje als Wouter begint over de virtual cockpit.

Top ! En dat voor slechts 117 mille euro.
Mooi ding. In mijn optiek lijkt deze minder zwaarlijvig tov het oude model. Wat ik overigens ook een knappe auto vind. Ben geen groen fan maar staat em erg goed!
Ik zou voor de S5 kiezen. Ziet er in mijn ogen een stuk stijlvoller uit. Deze vind ik net wat te druk qua design.
@berlinetta: Eens. Deze generatie vind ik de subtoppers (S5, 435i, C400/C43) een stuk aantrekkelijker omdat ze niet van de daken willen schreeuwen het sportiefste topmodel te zijn. Tegelijkertijd hebben ze een lekker geluid en rijd je evenwel 99% van het wagenpark er uit.
Lekker boeiend dat voorbij de 240 de fut eruit is.
Waar kun je in godsnaam bij die snelheid nog flink versnellen, op de Autobahn na?
@alcantara: op de nieuwe zes baans A1 is er ruimte zat. Prima asfalt. Geen straf.
De M4 aub, ook al gaat ‘ie alweer een paar jaar mee. Ook de C63 Coupé heeft duidelijk mijn voorkeur. De RS5 van het eerste model (van DeSilva) was een mooi ding, maar deze is in mijn ogen aardig toegetakeld met vouwtjes, lijntjes en kieren. Een in de basis goed ontwerp uit blijven rekken werkt in dit geval niet vind ik, kom eens met wat nieuws audi…

Overigens wel leuk dat er weer een potente V6 turbo in hangt, een configuratie waar de RS4 vroeger groot mee geworden is.
Wat een ordinair apparaat. Walgelijke wanstaltige smek. Die 1ste coupe was best mooi, daarna kwam de RS hoererende pornosaus eroverheen. Tzum kotzen.
Een C63AMG coupe kost 115k, heeft 476pk.
De C63 AMG S (4WD) kost 123k en heeft 510 pk. Beide uiteraard uitgerust met V8. Audi heeft hun RS5 een prijskaartje gegeven om met de stoere jongens mee te doen? Of Audi acht hun klanten zo dom, dat ze de RS toch klakkeloos kopen?

@jorden: ja en voor 80k heb je een amerikaanse v10. Soms geldt het principe ‘less is more’. 6 cilinders(vooral in lijn) lopen een stuk rustiger en zijn een stuk minder lomp. De tijd van bigger is better hebben we wel gehad
@freshlife: Ja, dat zien we ook in dat filmpje … Na 2600 km een check engine lampje …. Ja, voorsprong door techniek !!!!
Haha, het check engine lampje is al aan. Maar dit ding gaat een c63 en zeker die ultieme proletenbak van een m4 weer gruwelijk voorbij qua cool-factor. Ik zou ‘em wel willen.
Als ik het allemaal zo hoor is het eigenlijk een teleurstelling. Iedere keer dat er een nieuwe S of RS komt, wordt deze vergeleken met de oude (die dan plots heel neutraal is). En dan zeggen ze hij is “leuker”. Dan krijg je een schot te zien dat die over klinkers de bocht wordt doorgetrokken met gelijk de herhaling erachteraan dat als je héél goed kijkt, die kont iets ziet gaan.. Ik zie eigenlijk alleen wat computers ingrijpen, maar ik zal er wel niks van begrijpen.
En dan dat buitengewone en sublieme interieur. Kijk naar die stoelen! Is die wouter nu zo groot of zijn die stoelen zo laag? Dat zijn toch geen hoofdstenen meer? Slechts nog neksteuntjes.
Dan het geluid buiten is saai en met scheten. Van binnen zou het dan beter zijn. Jaja, door de B&O speakers zeker..
Enige wat niet teleurstelt is vermogen en acceleratie. Daar stijgt die dan boven het pleps mee uit.
En dan zijn er reageerders die de Giulia gehypt vinden. Tja.. Ik zal wel een hele ander interpretatie hebben van een sportieve auto.
Kleur is trouwens wel zeer vet! Alleen werd je 18 jaar geleden uitgelachen met een groene Ypsilon Elefantino Rosso. Toen dachten ze nog echt dat je het niet snapte..
Die natte scheten bij het over schakelen vind ik zo naar. Kom op man, kan echt niet meer hoor
Is het kantoor van Autoblog verhuisd naar Leusden? Mijn bak azijn loopt nu over… maar de laatste maanden louter Audi, Porsche of een verdwaalde VW. Andere merken testen zou jullie goed doen!
@roadster1976:
Dat is gewoon niet waar:
https://www.abhd.nl/video/tag/rijtest/
@Rob: mwah ok… van de 10 tests 4 van pon en 2 Audi… het zijn leuke video’s maar het is wel wat veel wellicht… maar dat is persoonlijk!
@roadster1976: Tsja, de Volkswagen Groep heeft een enorm aantal merken (Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Seat, Skoda en Volkswagen) met een enorm aantal modellen in hun range. Het is gewoon een gigantisch concern met enorm veel modellen. Dus ja, aangezien er veel auto’s getest worden zijn er, vrij logisch, veel modellen van de Volkswagen Groep. Ze hebben nu eenmaal veel modellen in hun range.
Fraai gelijnd? Jawel, dat geef ik wel toe.
En toch heb ik wel wat te zeuren. Audi’s ontwerp-faam zit hem toch vooral in cleane ontwerpen. Geen overbodige lijntjes zoals Aziaten of Fransozen.
Dat is aardig voorbij. Ik zie letterlijk meer dan 10 lijntjes die prima te missen zijn. Een frutseltje tussen lamp en spatbord. Vier extra lijnen op de motorkap. Een velgdesign waarvan je lijntje kunt blijven tellen (deels weggegumd met zwart). Spiegelkappen met wel vijf overbodige lijntjes. Natuurlijk de (best fraaie) groef over de taillelijn. Ingewikkeld met luchtinlaten, honingraatjes, mistpitten en nog meer lijntjes. Een neppe luchtuitlaat compleet met honingraatje, in twee delen en vol logo’s op de flank. Een heel spel van vlakken en spiegelingen in portier en wielkast.
Nogmaals: Ik vind het best fraai, maar het is het type vondsten dat ik eerder bij Renault (Kadjar-flank) of Hyundai (Kona-grill) verwacht dan bij Audi. Zet er maar eens een A4 van 2003 naast, en ga lijntjes tellen. Dan begrijp je wat ik bedoel.
Ik vind de foto’s hier en daar toch overgewerkt, jammer!
Supermooie velgen onder RS5…. whahahah
@elemento: Ja, ze zijn ermbarmelijk en dan druk ik me voorzichtig uit.
Je moet eens 1 keer een Audi rs5 of rs4 voorbij horen komen met die V8 motor dan ben je echt verkocht en wil je het nieuwe model nog niet eens meer.
@thomasthomas: Klopt .. maar het gaat uiteindelijk om prestaties en dan valt de V8, zeker qua koppel, best wel tegen. Als ik altijd maar hoog in de toeren wil rijden voor vermogen dan koop ik wel een Honda.
Prachtige wagen, maar wat steken ze daar toch uit met die velgen? Op dat gebied kunnen ze bij Audi nog wat leren van BMW en Mercedes.
Ben zeker geen Audi hater, maar wel liefhebber van communicatieve rijdersauto’s, dus ja misschien toch wel:) en vind deze auto oprecht niet mooi. De wielen zijn ronduit afzichtelijk. De vorige generatie was wat mij betreft ook dikker en echt afwijkend van de A5 Coupe. Kleur is geniaal absoluut – zoals wel meer Audi kleuren, maar mis wel een beetje diepgang in deze ‘test’ van Wouter en verder niet zo in lijn met want andere media berichten over deze auto. Dit is geen RS product in mijn beleving, maar meer een gekietelde S5 met RS-looks. De kleur maakt echter bijna alles goed:)
@martijngizmo: & @wouter: piekfijn filmpje weer!
Mooi dat jullie een RS5 meekrijgen om er zo’n video van te maken.
“Zelfs Audi-haters zullen moeten toegeven dat het ze weer is gelukt een strakke koets neer te zetten”. Inderdaad, ik geef dit volmondig toe. Maar daar hoeven deze ontwerpers niks voor te doen hoor. Steeepje daar veranderen en de lampjes iets anders positioneren maar vooral niet opvallend. Inspiratieloze dozen zijn het, wat ze ook doen. Ik wil er niet eens in gezien worden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).