Audi S4 TDI: rijtest en video

Auteur: , 38 Reacties

Pas vier jaar geleden trok Audi het doek van de A4 B9, maar toch vond men het in Ingolstadt tijd voor een ingrijpende facelift. En passant kreeg de S4 een heel ander blok: een dieseltje.

Voor de Nederlandse markt ligt het anders, maar wereldwijd is de A4 de belangrijkste auto voor Audi. Één op de vijf auto’s die Audi verkoopt is een A4, wereldwijd verkochten ze er al meer dan 7,5 miljoen.

Niet alleen een paar nieuwe LED’s
De meeste facelifts zijn niet meer dan een laf opfrisbeurtje met een paar nieuwe LED’s in de voor- en achterlichten, maar voor de A4 is er aanmerkelijk meer gebeurd. Veelal blijft het plaatwerk onaangeroerd, want als dat wordt aangepast zijn prijzige nieuwe machines nodig in de fabrieken. Toch vond Audi het nodig om een groot deel van het “blik” een make-over te geven. De wielkasten hebben tegenwoordig de quattro heupen en de lijn die over de volledige zijkant liep, is tegenwoordig onderbroken. Op de portieren is de vouw nu lager gepositioneerd, wat de A4 een sportievere uitstraling geeft.

Audi S4 TDI

Aan de voorzijde is de uitstraling van de A4 ook echt gewijzigd: de single frame grille is platter en wijder en de koplampen zijn agressiever naar beneden gesneden. Smaken verschillen, maar het is minder sullig dan het was. Aan de achterzijde is de “grootste” wijziging dat de achterlichten tegenwoordig zijn verbonden door een chromen strip, geheel in lijn met de trends in hedendaags Duits autodesign.

Audi S4 TDI

Onder de motorkap zijn de wijzingen niet bepaald revolutionair, naar echte hybrides, plug-in hybrides of een elektrische variant zoek je voorlopig nog vergeefs. Wel beschikken vier van de nieuwe motoren over mild-hybrid technologie (MHEV) op basis van een 12V elektrisch systeem. Dit verlaagt het verbruik met maximaal 0,3 l/100 km. Voor Duitse kopers is er nog een instapper met een handbak, maar de Nederlandse importeur laat die terecht voor wat het is. Alle nieuwe A4 modellen worden standaard geleverd met een automatische transmissie (zeventraps S tronic of achttraps tiptronic).

Naast de S4 TDI (waarover later meer) komen er nog drie diesel- en drie benzinevarianten beschikbaar in de showroom. Het dieselaanbod bestaat uit de A4 35 TDI met 163 pk, de 40 TDI met 190 pk en de 45 TDI met 231 pk, dat zijn twee keer een tweeliter viercilinder en een V6 TDI. De benzinemotoren zijn de 150 pk sterke 35 TFSI, de 190 pk sterke 40 TFSI en de 245 pk sterke A4 45 TFSI.

Audi S4 TDI

De motorisering van de S4
Een lijn is er niet echt in te ontdekken, alleen de vorm van de motor bleef al die jaren hetzelfde Iedere generatie S4 had een motor in V-opstelling, de eerste generatie S4 (B5) had het 265 pk sterke 2.7 V6 biturbo benzine blok. Een heerlijk koppelrijke motor, maar toch werd die voor de volgende generatie geloosd in faveure van het heerlijke 4.2 liter grote atmosferische V8 blok. Daarna kwam er een 333 pk sterke, drie liter grote V6 met een supercharger. Bij de lancering van de B9 generatie van de S4 kwam er een drie liter grote V6 met een twinscroll turbocompressor. Nu met de facelift wordt die voor Europa weer geloosd om een TDI blok in het vooronder te lepelen.

Audi S4 TDI

De V6 TDI
De papieren van de V6 TDI zijn bijzonder goed. De basis is de bekende 3.0 V6 TDI motor die nu is uitgerust met een 48V mild-hybrid technologie (MHEV) en een electric powered compressor (EPC). Door het hogere voltage kan het regeneratieve remsysteem maximaal 8 kW terugwinnen en in een lithium-ion accu opslaan. Daarmee kan de EPC worden gevoed, maar het scheelt ook in het brandstofverbruik (tot 0,4l liter per 100 km). Wat jullie mogelijk dan weer meer interesseert is het maximale vermogen van 347 pk.

Het systeem aan compressoren is voor de S4 bijzonder geavanceerd: de meeste tijd zorgt een turbo met variabele geometrie voor de drukvulling van de zes cilinders. De electric powered compressor (EPC) biedt ondersteuning op de moment dat het nodig is en heeft een reactietijd van slechts 250 milliseconden. Daarmee verkleint de EPC in theorie het turbogat, maar blijkbaar is een kwart seconde (want zoveel is het ook) nog steeds (veel) te lang.

Audi S4 TDI

De S4 TDI valt met zijn te complexe aandrijflijn door de mand met te veel vertragingen op bijzonder irritante momenten. Om je een idee te geven: terug naar het vliegveld reden we in de basis-TDI met automaat. Het 2.0 TDI blok met 163 pk was echter veel fijner om te rijden dan de V6 TDI uit de S4. Vooral bij lage snelheden is de tweeliter veel beter bij de les dan zijn 1.5 keer zo grote broer. De omgekeerde wereld dus, want als een V6 TDI ergens zou moeten scoren is het op een reuzenkoppel onderin.

Dat koppel van 700 Nm is er ook wel, maar dan vanaf 2500 toeren per minuut. De kwart tel dat de EPC nodig heeft om op te spoelen in combinatie met de grotere turbo die pas vanaf 2500 tpm echt bij de les is, is funest voor de driveablity. De 163 pk sterke A4 Avant die we als vervoer naar het vliegveld gebruikten, was veel prettiger om te rijden.

Audi S4 TDI

Hijs wel snel
Zolang je de turbo van de S4 TDI als een volleerd rallyrijder maar op druk houdt, is het wel een echt rappe jongen. Onder begeleiding van een door een speaker versterkte V6 TDI roffel speert de S4 in 4,8 seconden naar de 100. Door de versnellingen heen rammend is het ook echt een heel rappe machine, gevoelsmatig wellicht nog sneller dan je uit de specs zou afleiden. Gezien de mooie stroomlijn heb ik ook geen twijfels dat de S4 TDI makkelijk de begrensde topsnelheid van 250 km/u gaat halen.

Infotainment en interieur
Over de kwaliteit van het interieur van moderne Audi’s kunnen we kort zijn: het is en blijft top. De materialen zijn mooi, over de details is nagedacht en alles werkt redelijk zoals je het verwacht. Voor de diehard A4 rijders is er wel een grote wijziging die wellicht even wennen zal zijn. Op de middenconsole zullen ze misgrijpen, want de touch controller is verdwenen. Voortaan moeten de meeste zaken via het 10,1” grote touchscreen worden gedaan. Het nieuwe MMI scherm staat dichtbij genoeg om probleemloos te bedienen en werkt behoorlijk intuïtief. Uiteraard is het MMI systeem connected, heeft ook mogelijkheden voor Car-to-X communicatie en kan (in de toekomst) ook met de infrastructuur communiceren zodat je precies hard genoeg kan rijden om het volgende groene licht te halen.

Audi S4 TDI

Om het dashboard helemaal af te maken, moet er nog wel extra in de buidel worden getast. Er is de keuze uit drie instrumentenpanelen: twee gedeeltelijk analoge en de volledige digitale Audi virtual cockpit plus met 12,3 inch HD-display. Een head-up display is ook optioneel leverbaar.

Conclusie en prijzen
De Nederlandse prijs voor de S4 TDI is er nog niet, maar we kunnen alvast een traantje wegpinken bij de Duitse prijs van 62 mille. In Nederland is de sterkste reguliere A4 45 TDI quattro al € 65.130, dus we houden ons hart vast voor het prijskaartje van de S4 TDI.

De instapper (de 150 pk sterke A4 Limousine 35 TFSI) is er vanaf € 42.930, voor dat geld heeft de Alfa Romeo dealer een 200 pk sterke Giulia voor u. De 320i is iets duurder, bij Mercedes zijn er iets goedkopere C-klasses, maar die hebben dan fors minder pk’s.

Het is een “echte” facelift is, dus de A4 ziet er weer lekker fris uit. Onderhuids zijn de upgrades minder ingrijpend, maar het intfotainment systeem (tegenwoordig erg belangrijk) kreeg ook een forse upgrade. Het maakt de A4 weer de moeite waard, maar datzelfde is moeilijk te zeggen over de S4 TDI. Het zou een auto moeten zijn die het allemaal makkelijk doet, maar het was vooral een hernieuwde kennismaking met het begrip turbogat. Jammer, want de rest van de auto is erg goed.38 reacties

En… Die MAUL is nog weer groter geworden. Jammer, voor de rest wel goed gelukt.
@clubbtraxx: vind je?!. Je hebt als autofabrikant keihard gefaald als je de rijervaring moet verbeteren, door het motorgeluid over de speakers te versterken.
Ik vind het best een fraaie auto geworden ! Wel jammer dat de S4 niet bij de les is… Zijn alle benzinemotoren nu 4 cilinders geworden ? Dan maar een Allroad met de normale 3.0 diesel !
@johnhert: De nieuwe A4 Allroad is ook alleen maar met een 2.0 TFSI leverbaar…
Dieselgeluid versterkt via de speakers?? Zijn ze helemaal verrückt?
Ik rij nog wel even rond in de 4.2 V8, ik zou echt niet weten waarom je de hele S lijn diesel zou maken. Bij de Q valt er nog wat voor te zeggen. Maar ze hadden van de A6 toch die bi turbo diesel? Konden ze daar geen marketing truc mee uithalen, zoals BMW met de M550d of iets in die richting. Dat je als topdiesel een A4-S had gemaakt, en de S4 gewoon benzine had gehouden..
@mr27: Iets in de richting van S4 en S4-d. Ben het helemaal eens met je.
Ik snap sowieso t kopen van een a4, 3 serie of cklasse niet. Is toch veel te klein man.
Ja lichter etc maar de ruimte….. nee
@lefty00: niet iedereen heeft 3 kinderen en een Berner Sennenhond. Groot zat dus.
@sirprize: probeer er eens met 4 volwassenen in zo’n auto te zitten. Je zit bijna opgevouwen op de achterbank als je een kerel bent met normale lengte.
Een maat van mij, met 2 kleine kinderen, is helaas overgestapt van BMW naar een Audi. Maar een A4 vond hij toch echt te klein en heeft een A6 Avant genomen.
@rufctr01: ik zit zelden met 4 volwassenen in de auto, en al helemaal niet over lange afstanden. 80% rijd ik alleen, 18% met 2, en slechts 2% met passagiers. Daarvoor ga ik geen A6, 5-serie of vergelijkbaar kopen. C/D-segment is voor veel mensen echt groot genoeg.
@lefty00: zo klein zijn deze auto’s niet meer. Generatie op generatie zijn ze gegroeid en momenteel bieden ze voor een gezin zonder kinderen of met jonge kinderen meer dan voldoende ruimte. Zeker als je voor de station varianten kiest.
@lefty00: da’s wel een kneiter van een statement, de meeste Jan Modaal gezinnen kunnen zo’n A4 al niet betalen, als ze de goedkopere modellen in die prijsklasse al wel kunnen betalen. Daarom wordt slim met ruimte omgaan in de goedkopere klasses zo belangrijk.
Onbegrijpelijk om nu nog weer op diesel in te zetten terwijl je die dingen tweedehands nauwelijks kwijt meer kan. En dan jullie beschrijving van het turbogat… het klinkt echt waardeloos.

Die lagere knik op de portieren is ook verschrikkelijk lelijk.

Verder ook geen Audi fan trouwens :)
@frederik: erg blij dat je dat nog even vermeld, dat je geen Audi fan bent. Dacht al…
@maxidyne: objectief gezien klopt het wat frederik zegt. Al ben je nog zo’n grote Audi fan, de keuzes en gebrek aan aandrijflijn kwaliteit voor dit soort prijzen voor een bedrijf dat zegt dat ze voorsprong door techniek weten te behalen is gewoon een grote grap…

Maar goed er zijn vast weer genoeg gekkies te vinden die zo’n auto toch kopen…
@jaapies: en dan hebben we het nog niet eens over die nep uitlaten gehad! Alsof ze hun klanten gewoon niet voor vol aanzien…
@jaapies: klopt helemaal.
Waarom hebben ze bij de nieuwe A1 en nu de A4 de “brievenbus” overgenomen van Alfa (Giulia Sprint) en/of Lexus (LFA)? Paste het niet meer in de nieuwe grill??
Tja, wellicht lekker een S4 van voor de facelift dan maar? Ik had verwacht dat in een kleinere auto als de S6 de 347pk echt wel heel fijn zou zijn. Niet dus. Wellicht kan een chipje en lozen van de ecomeuk zorgen voor een mooiere vermogensopbouw.
@dutchdriftking: S4 bedoel je. De S6 is groter.
@circlestorm69: kleiner dan, bedoelde ik, niet kleiner als :)
Ik rijd nu (op een paar dagen na) precies een jaar rond in een matador rode A4 en heb nog absoluut geen spijt van mijn keuze. Deze kleur lijkt trouwens vervallen te zijn bij de facelift, staat niet meer in de configurator. Ben in Nederland dan ook nog nooit een andere in deze kleur tegen gekomen…
De facelift vind ik ook erg geslaagd. Touchscreen is zeker fijn, echter zou ik die draaiknop er toch ook nog bij willen houden.
Het lijkt alsof Audi even niet meer wist wat ze moesten doen met de A4 en een soort van nieuw model wilden maken maar toch ook weer niet. Het ontwerp lijkt net niet helemaal te kloppen en die nieuwe grill is echt verschrikkelijk. Van binnen ziet het er prima uit maar gaat mijn voorkeur naar het interieur van de C-klasse.
In België word je aan de schandpaal genageld als je een diesel durft kopen. Koop deze S4 vandaag en op 1/1/2028 mag je Gent, Antwerpen en Brussel niet meer binnen ondanks milieuklasse 6d. (of betaal extra rijbelasting per dag of op jaarbasis) (en voor deze 3 steden apart, er is geen vignet voor de 3 steden samen)
@ericc: dat is natuurlijk absurd en dat heeft te maken dat politici geen technische opleiding hebben genoten. Een diesel met filter is voor het milieu beter dan een benzine auto.

Ik rij ook een oldtimer met katalysator. Genoeg oude benzine auto’s zonder. Weer die dan eerst!
@911targa: Ik weet het. Gewoon extra geld in het laadje van deze steden en kleinere steden als Mortsel hebben al een onderzoek lopen om hetzelfde te doen.
Misschien moeten wij Belgen het allen samen eens anders beginnen doen. Iets als bvb burgerlijke ongehoorzaamheid. Als ze ons met bepaalde wagens in bepaalde gebieden verbieden dan berekenen we die oppervlakte en zetten de ze in verhouding tot de totale oppervlakte van ons landje. Dit bekomen percentage trekken we dan af van bvb BIV, jaarlijkse rijtaks en wat we maar kunnen en dan betalen we dat bedrag i.p.v. het geëiste bedrag. Ik weet dat het praktisch erg moeilijk is maar onze politici rekenen erop dat we hier te lui voor zijn. Hopelijk moet ik mijn volgend commentaar niet vanuit de gevangenis schrijven…@ericc:
Doe maar een Giulia dan… die 2.2 van VM Motori is een prima blokje!
@racerx: hoeft hoogstwaarschijnlijk niet versterkt te worden over de speakers. En je kan bij Italianen er van op aan dat ze je een goede maar vooral een leuke en aangename rijbeleving geven.
@mikje90: absoluut, en hun diesels zijn erg goed!
Diesel, dat is toch waar vrachtwagens op rijden? Kun je dat anno 2019 nog ergens tanken? #afschrijfkanon
Wel lekker zo’n dikke diesel! Alleen past de naam S4 er niet echt bij. Lijkt me wel mooi om met zo’n wagen door Europa te knallen.
De facelift maakt ‘m wel iets spannender om te zien als Limousine. Tijd voor een test tegen de nieuwe S60? Hebben we #teamFWD in de battle.
Jammer dat de iDrive knop weg is. Touch bediening tijdens het rijden werkt gewoon niet optimaal en is een kostenbesparing voor niet-premium merken.

Ook jammer dat het scherm zo opgeplakt lijkt, de hoogte/breedte verhouding speelt hier ook een grote rol. Mercedes kreeg daar altijd veel kritiek over maar voor het merk wat zich qua afwerking altijd op de borst weet te kloppen is het een misser. Doe mij maar een 3-Serie of C-klasse.
Beetje te braaf en jammer van turbogat en de automaat. De Alpina D3 had deze specificaties al in 2013 (350/700) en is een pak sneller, nietbegrensd, en de neus is korter dus veel minder onderstuur en een prachtige ophanging. voorsprong door techniek?
Net zo snel als een 335d van een generatie geleden. Niet echt baanbrekend ofzo. Raar ook van dat turbogat, helemaal als er nog iets in zit wat dat juist tegen moet gaan…
Wat Wouter vertelt over die combinatie TDI- automaat ervaar ik ook bij onze (lease-) Arteon. Weliswaar slechts een 2.0tdi met DSG maar als je in een versnelling plots gas geeft valt altijd een fractie van een seconde alle vermogen weg, waardoor je dus echt even voorover valt en dan wordt je terug in de zetel gedrukt bij het versnellen. Ook als je bvb even gas geeft met een ingestelde snelheid op cruise control. Dit is een heel vervelend gevoel en als ik er begin op te letten wordt ik echt chagrijnig. Ook voor de passagiers is het lastig, zelfs al hebben ze een sterke maag. Ik vind dat dit echt het comfort tijdens het rijden negatief beïnvloed. Bij m’n BMW met automaat is dat absoluut niet aanwezig dus het kan echt wel anders. Na aflevering ben ik eens teruggegaan bij de VW garage maar voor hen werkt alles perfect, ik dacht dus dat het om een probleem ging…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).