Autoblog advies: welke fatsoenlijke auto’s kun je goedkoop leasen?

Auteur: , 38 Reacties

Is de eerste rang mogelijk met een dubbeltje?

DS 3 Crossback E-Tense '19

Vanochtend keken we naar elektrische auto’s in de private lease. Hoeveel goedkoper ben je als private leasert uit met elektrisch rijden? Behoorlijk wat, mits de auto’s hun beloofde actieradius halen. Dat laatste is in sommige gevallen wel lastig te bepalen bij EV’s.

Ook in het bedrijfsleven is elektrisch rijden voornamelijk een financieel voordelige aangelegenheid. Dat is helemaal niet iets om je voor te schamen, iedereen die werkt betaalt belasting en als je succesvol bent in je werk, betaal je je helemaal scheel. Logisch dat je een financiële incentive aangrijpt als dat kan. Het verschil met dino stoken is immers veel te groot.

We zien dit jaar dat men telkens vaker voor een elektrische auto van de zaak. Dat gaat voorlopig nog wel even doorzetten. Zolang het verschil in bijtelling zo groot is, kiest men graag voor een elektrische auto. Maar zoals je weet; er is nu al een succes-barriere. Boven een cataloguswaarde van 50.000 euro betaal je gewoon het normale tarief aan bijtelling. Daar wil je dit jaar dus onder blijven. In deze aflevering van AB-advies bekijken we juist de auto’s die in dit plaatje passen. Wat zijn de voor- en nadelen? We lopen de interessante alternatieven met je door.

We gaan uit van 30.000 km per jaar en een looptijd van 48 maanden

Kia e-Niro DynamicLine (DE)
Catalogusprijs: € 44.310
Fiscale prijs: € 43.275
Leaseprijs: €
Als maatstaf nemen we even de Kia e-Niro. Het is namelijk een van de populairste elektrische’s auto’s van dit moment. Het is dan ook een EV die heel goed functioneert als auto. Er is voldoende ruimte, de actieradius is prima voor elkaar, er is voldoende uitrusting. Gewoon een degelijke en fatsoenlijke auto. Natuurlijk, dit is niet de auto die jezelf altijd beloofd hebt, maar het is een meer dan keurige automobiel. En laten we eerlijk zijn, met een verbrandingsmotor is het niet ineens wél een spannende auto. Als je droog en comfortabel transport zoekt, is de e-Niro je vriend. Om elke vorm van verwarring te voorkomen, elke volgende auto in dit lijstje wordt afgewogen tegen de Kia e-Niro 64 kWh DynamicLine.

Kia e-Niro DynamicLine (DE) '19

MG ZS EV Comfort (ZS11)
Catalogusprijs: € 29.995
Fiscale prijs: n.n.b.
Leaseprijs: n.n.b.

De MG ZS was een bijzonder hopeloze doch vermakelijke auto in zijn tijd. Denk aan een Britse Opel Astra sedan met V6 motor en Impreza spoiler. De nieuwe MG ZS is een compleet andere auto. Het is nu een elektrische crossover, een veel slimmer plan. Als je snel door de spec sheets bladert, dan valt op dat de MG ZS niet mee kan komen met de concurrentie. Op alle vlakken loopt de MG ZS wat achter. Maar zó groot is het verschil nu ook weer niet en de auto heeft een enorm belangrijke troef achter de hand: zijn prijs. Waar de meeste exemplaren in dit lijstje al gauw een dikke 40 mille (of meer!) kosten, hoef je bij de MG-dealer (geen idee waar die zijn) slechts 30 mille achter te laten. We moeten er nog mee rijden en de auto van binnen en buiten bestuderen, maar puur als elektrische auto maakt ‘ie gehakt van de e-Golf en is het een redelijk alternatief voor de e-Niro.

MG ZS EV (ZS11) '19

Nissan Leaf 40 kWh Acenta
Catalogusprijs: € 36.990
Fiscale prijs: € 36.140
Leaseprijs: € 520 per maand

De Nissan Leaf is een oudgediende in deze klasse, maar zeker niet ouderwets. Inmiddels hebben we het namelijk over de tweede generatie van de Leaf. Er zijn enorme sprongen gemaakt ten opzichte van de eerste Leaf. Het exterieur design is nu gewoon prima, terwijl de eerste Leaf een beetje heel erg ‘muesli’ was. Als het gaat om prestaties is de Leaf de mindere ten opzichte van de Niro, maar het is geen groot verschil, met dank aan een gewichtsvoordeel van dik 200 kg. Wel is de Leaf iets minder praktisch en minder ruim dan de Niro. Qua actieradius doet de Leaf het niet onaardig, maar meer is mogelijk met de (duurdere) 62 kWh-variant. Qua uitrusting biedt de Leaf het noodzakelijke, ook hier moet je inde buidel tasten voor meer. Je hebt in elk geval veel keuze bij de Nissan Leaf.

Nissan Leaf 40 kWh Acenta '19

Hyundai Ioniq Electric i-Motion (AE)
Catalogusprijs: € 36.995
Fiscale prijs: € 36.067
Leaseprijs: € 550 per maand

Dit is de elektrische Prius die Toyota uit principe niet wil bouwen, lijkt het wel. De Ioniq gooit het meer op efficiency dan op brute kracht. Qua koppel (295 Nm) en vermogen (120 paarden) is het redelijk bescheiden, maar dat is het gewicht van 1.400 kg in dit segment ook. De prestaties zijn overigens niet eens zo slecht, in minder dan 10 seconden haal je die 100 km/u wel en 165 km/u is voor een EV niet verkeerd. Ook de laadtijd kan ermee door. Dat heeft mede te maken door het relatief kleine accupakket, waardoor de actieradius redelijk beperkt is. Voordelen zijn de relatief gunstige leaseprijs en de lage bijtelling.

Hyundai IONIQ Electric (AE) '19

BMW i3 120Ah (I01)
Catalogusprijs: € 42.144
Fiscale prijs: € 40.493
Leaseprijs: € 620 per maand

Jazeker, voor het geld dat je kwijt bent aan een reguliere auto, kun je ook kiezen voor een echte BMW met achterwielaandrijving en een koolstofvezel monocoque. De BMW i3 gaat al wat langer mee, maar dat zie je niet direct aan het exterieur af. Ook het interieur is nog altijd zeer modern. Je merkt dat de auto een klasse hoger staat dan, eh, alles uit het lijstje eigenlijk. Dit is gewoon een kwaliteitsproduct. De BMW is wel een (half) maatje kleiner: smaller en korter. De i3 is wat logischer ingedeeld qua ruimte. Qua prestaties scheelt het niet heel erg veel. De Kia is krachtiger, maar de BMW is véél (bijna 450 kg) lichter. Jazeker, zo’n e-Niro weegt meer dan 1.700 kg. Qua uitrusting doet de BMW het ook nog eens beter. Kortom, best wel een toppertje.

BMW i3 (I01) '19

DS 3 Crossback E-Tense So Chic
€ 43.190
Fiscale prijs: € 42.290
Leaseprijs: € 635 per maand

Zo op papier is de DS 3 Crossback een goed alternatief. Qua aanschafprijs (en dus de bijtelling) is het verschil erg klein. Wel is de motor van de DS 3 aanzienlijk minder krachtig, 136 pk en 1.500 kg gaat nét, het koppel van 260 Nm valt iets tegen. Daarbij is het verbruik redelijk hoog en de range niet al te denderend: 320 km. Dat zijn bijna e-Golf waarden. Qua uitrusting is de DS 3 in deze uitvoering niet verkeerd, maar weelderig is het ook niet. Daar staat wel tegenover dat het een vlot model is om te zien en ook het interieur is erg fris vormgegeven. Gezien de kosten en de geboden techniek moet je wel echt gecharmeerd zijn van het uiterlijk. Zo niet dan zijn er betere opties.

DS 3 Crossback E-Tense So Chic '19

Kia e-Soul DynamicLine (SK3)
Catalogusprijs: € 42.995
Fiscale prijs: € 42.040
Leaseprijs: € 660 per maand

Een Kia met een Kia vergelijken. Kan dat? maar natuurlijk! Heel kort door de bocht, de aandrijflijnen zijn exact gelijk. Dus ook hier het krachtige 64 kWh-accupakket. De prestaties zijn dan ook identiek als het aankomt op verbruik, laadtijden, acceleratie en topsnelheid. de Kia Soul is echter meer funky qua uiterlijk. De auto heeft een Nissan Cube-esque uitstraling en dat bedoelen we positief. Het is een polariserend exterieurdesign, maar saai is de auto absoluut niet. Tevens gaat het niet ten koste van het praktisch gemak, want qua ruimte doet ‘ie óók niet onder voor de e-Niro. Op de bagageruimte na dan, want met 315 is die bij de e-Soul aanzienlijk krapper. De e-Soul is wat lichter dan zijn broer, maar met 1.650 kg nog altijd een dikzakje.

Kia e-Soul (SK3) '19

Opel Ampera-E Business +
Catalogusprijs: € 44.799
Fiscale prijs: € 43.649
Leaseprijs: € 760 per maand

Wat is het toch met de Opel Ampera? De eerste generatie was een plug-in hybride in een periode dat dieseltjes en gewone hybrides goed genoeg waren voor een lage bijtelling. Qua verkopen zat er meer in het vat. Hoe zit dat bij de Ampera-E? Nou, eigenlijk verdient deze auto wat meer aandacht van het kopende, eh, leasende publiek. Qua specificaties zit ‘ie dicht bij de Niro. De Ampera-E ziet er wat vlotter uit en heeft een fraaier interieur. Het nadeel met de Ampera is dat de range kleiner is en dat met name het snelladen langer duurt. Qua prestaties en uitrusting zit het meer dan snor.

Opel Ampera-E '19

YOLO: Tesla Model 3 Standard Range Plus
Catalogusprijs: € 48.980
Fiscale prijs: € 48.980
Leaseprijs: € 780 per maand

De tesla Model 3 wordt door velen genoemd als de eerste betaalbare elektrische auto. Dat is dus niet helemaal waar, want de Model 3 is behoorlijk prijzig. Zowel in aanschaf als leaseprijs is de goedkoopste Model 3 niet super goedkoop. Nu moeten we daarbij aantekenen dat de Model 3 aanzienlijk meer auto is dan de rest in dit lijstje. De Model 3 is langer en breder en biedt aanzienlijk meer binnenruimte. Ook rijdt de auto uit de kunst. De prestaties zijn nog altijd indrukwekkend: in 5,6 seconden zit je op de 100 km/u en 225 km/u is mogelijk. Kortom, de Tesla acteert een volle klasse (eigenlijk twee) hoger dan de Kia. Ook is er nog geen echt alternatief van de premium merken. Nadelen zijn er ook: het is om een of andere gekke reden een sedan met een kofferbak-opening waar een Golf 1 Cabrio rijder niet jaloers op zou zijn. De aankleding is vrij sober voor zijn klasse, maar in dit overzicht echt wel voldoende. Het grootste nadeel is dat werkelijk iedereen er al in rond rijd. Oh ja, je moet weg zijn van een interieur met niets erin en een aantal ergonomische missers. Wel even kiezen voor een interessante wrap en leuk setje wielen: vind je ‘m sneller terug.

Tesla Model 3 '19

Wil jij ook advies over je volgende auto? Vul dan dit formulier in, waarbij je ons voorziet van alle relevante gegevens. Wie weet vinden wij jouw volgende droom-auto!38 reacties

Er zit geen een auto bij waar ik ook maar een klein beetje enthousiast van kan worden :-(
@punicaoase: bereid je maar voor. De komende jaren is het spul uit dit lijstje ons straatbeeld. Lekker allemaal in dezelfde auto, met dezelfde specs, in een treintje naar werk op de A2.
@detroitv8: Nou ja, wat dat betreft verandert er niet veel. Het is, zeker qua leaseblik, toch nooit anders geweest dan pure eenvormigheid? Polo, Golf, 308… gaap, snurk.
@vaakbenjetebang: dat is zeker anders geweest! De eenheidsworst vormt zich door de bijtellingscategorieën. <2010 was fantastisch, kijk maar naar de pareltjes in de occasionmarkt.
@punicaoase: eens maar dat heb ik sowieso met geen enkele nieuwe auto. Ik val op kneusjes.
@punicaoase: heel eerlijk vind ik de i3 welnee goed te pruimen.
Dat was ik bij de introductie echt niet, maar na de facelift zie ik toch wel hele mooie kleurencombinaties rijden.
Tsja, wat is fatsoenlijk? Ik vind t allemaal een bult geld voor relatief weinig auto.
Pfff ik voel me echt een arme sloeber. Ruim 500 kale leaseprijs per maand is dus tegenwoordig voor een dubbeltje op de eerste rij zitten??? Niet normaal…

Om het even in perspectief te zetten: ik weet dat mijn Focus ST uit 2010 verre van nieuw is, maar wegenbelasting, verzekering én onderhoud kost me nog geen 200 per maand. En aangezien ze niet erg veel in waarde dalen, hoef ik me verder ook niet erg druk te maken over een hoge afschrijving. Ik rijd voor mijn gevoel dan ook nog in een redelijk frisse jonge auto met 5 cilinder, 300 pk en dat geeft me nog elke dag een glimlach op mijn gezicht. Waarom zou ik in godsnaam overstappen op bovenstaande opties???
@gandini: omdat je een oude bak hebt?
@riva: Een auto van 10 jaar is niet oud.
@gandini: niet, krijg je alleen maar spijt van. Gave auto’s die focus st’s :)
@gandini: geen idee, maar de gemiddelde burgerlul vindt het fijn om in een nieuwe auto te rijden ipv een 10 jaar oud exemplaar. En de nieuwste elektro snufjes erop te hebben waarmee ze indruk kunnen maken op collega’s. Dat die 10 jaar oude Ford een lekkere 5pitter heeft, fijn van z’n plek komt en een strak onderstel heeft boeit ze geen reet want ze rijden met hun defensieve rijstijl toch nooit hard.
@gandini: idd niet doen. Lekker je heerlijke ST blijven rijden. De mensen aan wie ik leiding geef hebben ook stuk voor stuk nieuwere en dus ook duurdere auto’s. Soms denk ik vooral om anderen te imponeren. Ik rij de auto’s die IK leuk vind en het zou me verder aan mijn reet roesten wat andere er van vinden.
@sketcher: en je hebt groot gelijk dat je dat doet
@gandini: het valt me steeds vaker op dat de standaarden hier bij autoblog redelijk hoog liggen. 30.000 euro betalen voor een nieuwe tweede hansje stelt niks voor …. n beetje irritant.
@gandini: Nieuwe auto’s zijn gewoon duur en nauwelijks beter. Lekker in je Focus blijven rijden! De glimlach is goud waard.

Hier staat een Focus mk2 voor de deur, rijdt heerlijk maar een gebrek aan vermogen (ongeblazen 1.6).
@gandini:

Met die € 200,- per maand ga je het uiteindelijk niet redden qua kosten en onderhoud. Misschien voor nu, maar dan tel je geen kosten zoals draagarmen, subframerubbers, hydraulische motorsteunen etc etc. Het kan natuurlijk zijn dat de auto nog “aardig” rijd, maar dit zijn zaken die eraan komen of eigenlijk gewoon al nodig zijn.
@jack_abarth: Ik doe mijn onderhoud nu zelf, iets wat bij dit soort auto’s gelukkig nog prima kan. Dus ja, ik kom prima uit met die 200 euro. ;-)
@gandini: nou omdat je de leaseprijs, in deze categorie (bijna) altijd wordt gedragen door de baas. Jij vergelijkt het leasebedrag met jouw maandelijkse kosten zonder onderhoud. Om je laatste vraag te beantwoorden:

Als je voor 180 piek netto bijtelling een nieuwe 3 mag rijden, ben je een dief van je eigen portemonnee als je dat niet doet. Zet je thuis toch lekker je ST neer en die gebruik je dan voor niet zaaddodende ritjes
Enige fatsoenlijke auto’s in de lijstje zijn de Niro, Leaf en Ioniq.
@raoufff: het lijstje
Die MG dealer is de firma van Mossel voor Nederland… ik denk dat deze partij best een goede keuze heeft gemaakt dit merk in Nederland te gaan importeren/verkopen. Ben heel benieuwd, heb m vorige week op een beurs in het echt gezien en moet zeggen hij valt niet tegen. Uiteraard moet je niet teveel verwachten :-)
@rutgerg: hij valt dus niet tegen als je niks verwacht? Moet een topper worden met de zesjescultuur in Nederland!
Ik rij een 20 jaar oude Land Rover een ruim 10 jaar oude AB special (159) en een eveneens bijna 10 jaar oude XC 90. Ik onderhoud ze zelf en het kost me dus bijzonder weinig.(Ik woon in het VK dus belasting is ook verwaarloosbaar)

Maar ik begin steed meer te voelen voor één nieuwe wagen aan de vloot toe te voegen. Een die ik lease (via werk of privé) waar ik niet onder hoef te liggen. De bovenstaanden zijn allemaal goede kandidaten. Maar hoewel geen van de auto’s mijn bloed echt doet stollen is de I3 toch wel het leukst van dit stel gevolg door de Soul. De I3 ben ik eigenlijk steeds meer gaan waarderen. Vooral het interieur vind ik mooi.
@sketcher: oh ja. De MG kennen we hier al langer. Die worden hier naast mijn eigen bedrijf getest maar alhoewel ze er redelijk uit zien voelen die toch wat goedkoop aan. Die valt daarom ook af.
En de nieuwe Zoe? Die heeft toch ook een leaseprijs?
Waar is dat lijstje met fatsoenlijke auto’s dan?
Prima om de i3 zo aan te bevelen (ik vind het ook echt een leuke auto) maar doet die qua actieradius niet enorm onder voor de Kia? Dat lijkt me het grootste nadeel.

Overigens wel grappig dat een totaal veilige optie als de Model 3 ineens Yolo is.
Tsja ik denk dat we ieder jaar flinke verbeteringen in actieradius en prijs zullen zien, dus ik zou nu nog niets kopen. De auto’s die de komende maanden op de markt komen (en vreemd genoeg niet in dit lijstje staan) zijn daar al voorbeelden van: Nieuwe 208 (en zustermodel Corsa), e-Mini, VW ID.3, en de enige die me echt aanspreekt: Honda e.
Bovendien acht ik liever nog even of waterstof een keer door gaat breken (veel handiger op lange afstanden). De Mirai II is best mooi.
Ook de Hyundai Kona staat niet in dit rijtje. Op het ogenblik toch een van de meest uitgewogen aanbiedingen.
‘Goedkoop’

Als je meer dan 500 euro voor een auto per maand uitgeeft, dan is dat echt niet goedkoop. Verre van. Bij 200 euro per maand denk ik aan goedkoop.
“…het is om een of andere gekke reden een sedan met een opening waar een Golf 1 Cabrio rijder niet jaloers op zou zijn”
Wat bedoel je met die opening? Panelgaps?
@rotarypowah: https://germancarsforsaleblog.com/wp-content/uploads/2013/05/Screen-Shot-2013-04-30-at-8.13.51-PM.png

De kofferbak opening ;-). Zal ’t er voor de duidelijkheid bijzetten, thanks!
Wat een afschuwelijk rijtje blik.
Man man man wat een gedrochten allemaal. Zo te zien staat elektrische rijden voor emotieloos rijden…
Nou autoblog, nieuwe hoofdredacteur die in Amsterdam lekker mee staat te dansen op straat met die linkse gekken. Gaat de afgelopen week ineens hard achteruit allemaal door praktisch alleen maar elektrische hokken te bespreken.
Nou zullen de meeste liefhebbers de artikelen geeneens lezen omdat er maar één oplossing is voor fabrikanten om de auto’s voor iedereen interessant te maken; Laat ze er niet uitzien alsof ze door een mongool ontworpen zijn.
@dragspert: de EV week was er voorgaande jaren ook al, onder het voorgaande bewind.
@WillemE de leaseprijs van de eNiro is eraf gevallen! :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).