Autodieven doen rustiger aan, stelen vooral nieuwe auto’s

Auteur: , 15 Reacties

Het totale aantal autodiefstallen daalde het afgelopen half jaar, maar is dat reden voor een feestje?

Autodiefstal stijgt

De cijfers over de eerste helft van 2014 liegen natuurlijk niet. Er wisselden 5.492 auto’s ongevraagd van eigenaar, 254 minder dan in dezelfde periode van 2013. Een daling van 4,4 procent, zo blijkt uit de statistieken van de Stichting Aanpak en Voertuigcriminaliteit. Zij prijzen vooral het Volkswagen-concern, dat de politie inschakelt als een gestolen auto in de garage aan het diagnose-apparaat wordt gekoppeld.

Dat lijkt inderdaad te werken, want het aantal gestolen Golfjes nam met bijna 25 procent af, terwijl deze VW jarenlang de heilige graal onder de autodieven was. Daarnaast noemt het AVc de inzet van lokauto’s door de politie en verbeterde beveiligingssystemen, zoals GPS, als reden voor de ingezette daling.

Daar valt natuurlijk wel een kanttekening bij te plaatsen, want er werden nog altijd 5.492 auto’s gejat in een half jaar tijd, zo’n 30 per dag. Ook nam de diefstal van jonge auto’s (0-4 jaar oud) alweer met 9 procent toe, want daarvan werden er 177 meer gestolen. Daardoor blijft de financiële schade ten opzichte van 2013 gelijk. En zijn dat niet de auto’s die volgens de redenering van het AVc zouden moeten profiteren van een beter alarm of trackingsysteem?15 reacties

“Zij prijzen vooral het Volkswagen-concern, dat sinds kort de politie inschakelt als een gestolen auto in de garage aan het diagnose-apparaat wordt gekoppeld.”

Dat “sinds kort”, WTF?!?
Lijkt mij toch meer dan logisch dat wanneer iemand met een gestolen auto komt, je SOWIESO de politie erbij betrekt.
@jack_abarth: Daarvoor moeten schijnbaar behoorlijk wat systemen aan elkaar gekoppeld worden. Lijkt mij inderdaad ook heel simpel, maar zal toch ingewikkelder liggen..
@jack_abarth: het is iets wat andere merken idd al jaren gebruiken. Maar he als vag iets doet dan is dit plotseling innovatie en de maatstaf.
@the-thing: noem eens een merk?
@the-thing: haha is dat een soort wedstrijd geworden hier om te proberen ieder artikel waar ook maar het woord vag in staat ze belachelijk te maken
@rickvandeven: ja.. Maar die gasten worden door niemand serieus gevonden, ze helpen alleen elkaar..

OT: Goed nieuws in iedergeval! Nog even en we durfen de auto weer op straat parkeren!
@jack_abarth: Wat ik me vooral afvraag is of ze dat ook internationaal doen? Als het alleen in NL is dan is dat natuurlijk zeer beperkt, zoveel gestolen auto’s blijven niet in NL denk ik.

Als dit ook standaard praktijk bij dealer is het oosten van Europa dan zal het een stuk effectiever zijn.

Voordat iemand discriminatie gaat roepen (zoals een vorige keer), dat zijn gewoon de feiten. Ik ben zelf met een Oost-Europese getrouwd en iedereen die ik daar ken is goud eerlijk maar dat geldt gezien de statistieken helaas niet voor iedereen.
Dankzij mijn buurman staat mijn 2 jaar oude A1 nog voor de deur. Als hij niet ’s avonds laat zijn hondje had uitgelaten had de dief verder kunnen gaan dan ‘alleen’ het slot uit mijn deur slopen, stuurkolom half demonteren en achter mijn instrumentenpaneel aan de startonderbreker rommelen. Overigens twee maanden daarvoor de 1 jaar oude RS5 van een bekende foetsie (voor de deur, binnen 20 seconden starten en wegwezen), en twee weken later de nieuwe 1-serie van een andere vriend voor de deur meegenomen. Het gaat allemaal iets te makkelijk vind ik.
@Gulli: de beste man bedoelde het vast goed…
Misschien een merk kopen dat niet zo makkelijk te kraken/jatten is?
http://www.bearlock.nl als je dit in je auto hebt. Wordt het echt lastig voor de boefjes. Zit tegenwoordig ook in een van die beveiligingspakketen van VW
@Stijnson: Ik heb liever dat ze mijn auto meenemen dan dat ze mijn slaapkamer binnen komen lopen en ‘vriendelijk’ om de sleutels komen vragen.
@Gulli:

Inderdaad, zo denk ik er dus ook over.
@Gulli: heb je ook een punt
Voor de wasmachine: welke auto wordt er op het plaatje vakkundig gestolen?
@sketcher: Ik denk een amerikaanse Hyundai Tiburon coupe of een Honda Accord coupe.. De wasmachine zet ik in op de honda

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).