Diefstal jonge auto’s toegenomen

Auteur: , 28 Reacties

De autodieven zijn weer lekker bezig. De criminele koppen hebben door dat jonge auto's simpelweg meer waard zijn dan een afgetrapte Ford Escort.

Autodief

In de eerste helft van 2013 is de teller opgelopen tot 1.565 gestolen jonge personenauto’s. Daaronder vallen auto’s tot en met drie jaar oud. Begin 2012 hadden de boeven minder succes, toen was hun vangst aan jong spul 11,6% kleiner. De diefstal van oudere auto’s bleef zo goed als gelijk.

Kijken we naar het totaalplaatje dan zien we een stijging van 2,7% ten opzichte van vorig jaar. Van de 5.756 gestolen auto’s, waren er 1.090 een Volkswagen Golf. De Polo en Mercedes E-klasse volgde met respectievelijk 337 en 232 ontvreemde exemplaren.

Volgens het AVC (Stiching Aanpak Voertuigcriminaliteit) is de kans dat je auto gestolen wordt het grootst als je een Lexus hebt. Per 10.000 Lexussen worden er ieder jaar 76 gestolen. Bij Volkswagen zijn dat er 38 en BMW staat op drie met 36 stuks.

Dieven zijn niet schuw voor hybride voertuigen. Met 20 diefstallen per 10.000 hybrides, zijn ze net zo populair als andere jonge auto’s. Net geheel verassend staat ook hier Lexus aan kop. 1 op de 100 hybride Lexussen wordt gestolen.

Meer weten over die stoute boefjes die onze dure auto’s jatten? Luister dan vanmiddag om 15.00u naar de Nationale autoshow op BNR. (via BNR.nl)28 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Nederland is een zeer populair land om auto’s te stelen, ze zijn allemaal grijs, saai en dus niet opvallend ;)
@stevenpoal: En als het een Golf is vallen ze zelfs nog minder op.
Wel vreemd dat VAG na al die jaren nog steeds geen fatsoenlijk alarm heeft ingebouwd. Die vinden het natuurlijk prima, want hun krijgen bij elke autodiefstal weer een nieuwe order binnen. Vandaar dat de verkoopcijfers ook zo ontzettend hoog zijn.
@premiumbmw: dat klopt! Dat is de reden van de goede verkoopcijfers van VAG.
@premiumbmw: Dat geldt dan net zo goed voor Mercedes, Lexus en BMW. Afgaande op de cijfers die hier beschrevem staan. Ik kan ook zo gauw geen mainstream merk bedenken wat fabrieks af klasse 3 alarmen instaleert als standaard. Dat moet je bijna altijd zelf bij bestellen.
@premiumbmw: ‘Per 10.000 Lexussen worden er ieder jaar 76 gestolen. Bij Volkswagen zijn dat er 38 en BMW staat op drie met 36 stuks.’ Gelukkig doet jouw merk het stukken beter. Op de 10.000 2 minder. Vandaar dat de verkoopcijfers van BMW zo hoog zijn…. Zucht
@premiumbmw: Alarm heeft niet veel nut als ze eerst de autosleutel jatten uit je huis!
@premiumbmw: Leuk verzonnen!
@premiumbmw: Op het moment zijn de Bmw’s aardig is trek, vooral de M series gaan met bosjes weg. Nu zijn ze vooral in engeland bezig aangezien je ze binnen 1 min mee hebt zonder een spoor of alarm af te laten gaan met een handcomputer van 200eur. Sterker nog ze leren een nieuwe sleutel in als ze in de wagen zitten waardoor ze weg kunnen rijden en hij netjes opslot kan enz. Filmpjes zat op internet ervan.
Opvallend dat er een foto van een dief met schroevedraaier wordt geplaatst, terwijl de diefstallen gebeuren met de meest moderne electronica. Daar komt geen schroevedraaier meer aan te pas. Dit steeltuig loopt rond met scanners die de electronische signalen van de sleutel opvangen en kopieren. Met 1 druk op de knop maken ze je auto open en starten ze hem. Bij grensovergang Hazeldonk lopen groepjes Marokkanen over de parkeerplaats met deze kastjes en halen je auto leeg op het moment dat je een hapje gaat eten. Kennissen van mij met een gloedjenieuwe Audi A6 zijn zo slachtoffer geworden. Alle spullen eruit zonder inbraakschade.
@midasracer:

De schroevendraaier was de oude manier. Erin steken en met een hamer een flinke tik erop geven en klaar is kees. Maar ik ben het verder met je eens. Het is allemaal veel makkelijker geworden dmv electronica. Waarom zou je nog een keyless entry aanvinken op de optielijst. Als je een beetje handig bent met een lappie en telefoon bespaart het je zo een paar euries.
@midasracer: Hahahaha zo geavanceerd zijn die dieven niet hoor, je hebt teveel films gekeken denk ik.
Die dieven breken gewoon in in je huis, pakken de autosleutel (die 9 van de 10 gewoon ergens op een kastje ligt) en weg is de Mercedes E-klasse. Ze gaan echt geen moeite doen om een auto open te breken of te ‘hacken’ oid.
@crackdavid: owja? De meeste auto’s worden tegenwoordig gejat door middel van “hacken”. Dit gaat meestal vrij eenvoudig door keyless-entry. Die optie heb ik sowieso nooit gesnapt, te lui om de sleutel in het slot te duwen, maar dit terzijde. Inbreken voor de autosleutels komt ook veel voor maar brengt veel meer risico’s met zich mee.
@midasracer:

Terug je sleutel gebruiken is dus de boodschap?
@Hupke: Ik denk inderdaad dat als je de deur sluit met de sleutel en niet met de afstandsbediening, ze de auto niet kunnen openen. Hier nog een verhaaltje over de beveiliging en hoe alles werkt:
http://blog.jammer-store.com/2012/10/code-grabbing-devices-transparent-and-modern-way-to-steal-your-car/
vroeger bij Golf type II kon je met schroevendraaier auto zonder problemen open krijgen er zat geen enkele metalen omhulling rond het slot, dus 1x draaien en open. Momenteel gebruiken ze een zeer oud chiptype dat door hacker moeiteloos kan worden gekraakt. Security staat blijkbaar niet erg hoog op het to-do-lijstje van de heren in Wolfsburg, Ingolstadt en Zuffenhausen. Inderdaad; goed voor de verkoopcijfers als er weer een VAG-product naar de Balkan wordt ontvoerd….
Staat er ook iets bij over wie al die auto’s stelen? Of is informatie over de daders staatsgeheim?
@fit4fun:

bah ..
iedereen weet dat je auto net zo goed door een gepensioneerde notaris gestolen kan worden ..
@lincoln: In mijn woonomgeving zijn het vooral apothekers-assistentes die auto’s jatten. Is echt een probleemgroep hier, ook overvallen, inbraken, die dames maken ’t bont!
@lincoln:

Want iemand die meer dan 50 jaar lang meer dan 300k per jaar verdiende met diefstal die door de overheid gelegaliseerd en beschermd is gaat echt willen terugvallen op het onbeschermd stelen van broodkruimels.

Ik denk dat de daders wel vrij duidelijk zijn.
@Hupke:

yep .. schorrie morrie is het ..
en de staats gelegaliseerde farmaceutische maffia assistentes zoals @fit4fun al aangaf zijn mogelijk nog erger ..
@fit4fun: Zijn vaak wel allochtonen.
@fit4fun: Is geen staatsgeheim.. Het zijn de kansloze Europeanen, waar we helemaal niets maar dan ook niets aan hebben..
@solmatje: zijn vaak mensen uit nederland! die dezelfde auto met schade hebben staan,
en die zo op goed kope manier gemaakt kan worden. en onderdelen die er over zijn kunt u vinden op http://www.marktplaats.nl
@harrie69: Die betreffende Nederlanders vallen ook binnen dezelfde groep: Kansloze Europeanen!
-edit: nutteloze bijdrage-
Diefstal moet hard aangepakt worden. Als het een allochtoon is dan stuur ze terug naar waar ze vandaan komen en laat hun straf daar uitzitten.

Ook zou het beter zijn als men in NL meer mag doen qua zelfverdediging van bezittingen zoals meteen wapen, dan denken dieven wel dubbel na voordat ze inbreken en dergelijke.

Misschien kunnen ze een soort elektriciteit schok systeem op autos zetten tegen diefstal zoals een taser.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).