Autodieven slaan elk uur van de dag toe

Branded content, 20 Reacties

In Nederland wordt op jaarbasis gemiddeld elk uur van de dag een auto gestolen.

Schade BMW

Dat blijkt uit de cijfers van het aantal autodiefstallen in 2016. In totaal werden afgelopen jaar 9.179 auto’s ontvreemd. Maar, hoe gek het misschien ook klinkt: er is reden voor optimisme. Het is voor de eerste keer dat dit totaal over de periode van één jaar onder het ‘magische’ getal van 10.000 bleef. Ten opzichte van 2015 betekende dit een daling van negen procent.

De afname van het aantal diefstallen wordt door kenners toegeschreven aan twee belangrijke ontwikkelingen. Naast de verbeterde alarmsystemen van nieuwe auto’s – de meeste auto’s die gestolen worden zijn drie jaar of ouder – zijn voertuigen steeds beter te traceren. Daarnaast pakken politie en verzekeraars de handel in gestolen auto-onderdelen stevig aan. Zo wordt het criminelen steeds moeilijker gemaakt om ontvreemde onderdelen te verhandelen.

Er is meer positief nieuws. Ontvreemde auto’s worden vaker teruggevonden: in 39,5% van de gevallen werd een gedupeerde verrast door een prettig telefoontje. Dat is 2,1% meer dan in 2015.

Helaas kan het ook jou overkomen dat iemand een poging doet om je auto te stelen of waardevolle spullen uit je auto mee te nemen. Gelukkig kun je je in Nederland goed en voordelig verzekeren tegen dit soort onverlaten. Ben je op zoek naar een passende autoverzekering voor jouw bolide? Om schade door diefstal van je eigen auto te dekken sluit je een WA + Beperkt Casco– of allrisk-verzekering af. Ook schade door inbraak of door een poging tot inbraak valt onder de dekking.

Met de uitgebreide verzekeringen ben je tevens direct verzekerd van zaken als hulpverlening bij een ongeval, schade door brand, hagel of bliksem en ruitschade. Inbraak, diefstal, schade of pech is al vervelend genoeg; met een goede verzekering voorkom je dat je dubbel op de financiële blaren moet zitten.20 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Als er 100 auto’s worden gestolen en daarvan worden er slechts 2(!!!) van teruggevonden denk ik niet dat je mag spreken van positief nieuws. Daar is nog wel wat te winnen denk ik.
@e34m5touring: dat track ’n trace ken je dus ook bij het grofvuil zetten.
@lekkaah: niet helemaal waar, voor sommige auto’s MOET je verzekeringstechnisch minimaal alarmklasse 5 hebben (Track & Trace)
@lekkaah: Je moet onderhand haast gewapende beveiligers naast je auto hebben. Wordt er allemaal niet gezelliger op zo.
@e34m5touring: je hebt gelijk, het ging om 2,1% meer dan in 2015. In totaal werd bijna 40% vd auto’s teruggevonden… Tekst is wat aangepast, thanks!
@autoblogger: Ik vond het al erg weinig. Dit is al wat beter idd.
@e34m5touring: We hebben dus zo’n 8 miljoen auto’s in Nederland. Daarvan worden er per jaar 10 duizend ontvreemd. Dat is 0,125%. Van die 0,125% van de auto’s, die mobiel zijn en vrij zijn overal zonder controles overal heen kunnen rijden waarheen ze willen, wordt 2% weer terug gevonden. De rest is gewoon weg. De verzekering betaald, je koopt een nieuwe zonnebril, een nieuw kinderzitje, een andere auto en alles is weer goed. Waarom zouden we daar dan nog meer opsporingseffort in steken? Of wat sommige xenofoben roepen, de grenzen sluiten? Het is een verwaarloosbaar probleem dat geen verdere aandacht behoeft.
@mashell: Omdat je nooit dezelfde auto terug kunt kopen als je de dagwaarde terug krijgt van de verzekering. Maar fijn dat ie er zo luchtig over denkt, laat je vanavond even je sleuteltje erin zitten? Dat bespaart iemand anders weer een zure dag morgen.
@timt: daar maak je een inschattingsfout. Ik denk er niet luchtig over. Ik denk er nuchter over en kom tot de conclusie dat dit echt maar een klein probleem is. Niet de moeite om je druk over te maken.
@mashell: Het spijt me wel hoor maar het is gewoon niet waar wat je zegt. Ja, voor mensen met een bijna nieuwe auto klopt het aardig. Maar als je een wat oudere tweedehands auto hebt en die is goed onderhouden kan je dat nooit terug kopen van het uitgekeerde geld. Daarbij is mijn kinderzitje 2 jaar oud, krijg ik er nooit de nieuwwaarde voor terug en kan ik dus weer enkele honderden euro’s stuk slaan daarop. Terwijl die oude ook alle kinderen wel had overleefd. En dan heb ik het nog niet over het gereedschapsetje twv 300 euro waar ik geen cent voor krijg. Je word er altijd minder van. In mijn geval toch al enkele duizenden euro’s als het een beetje tegen zit.
@E34M5Touring: 2 % meer dan in 2015. Lezen voordat je wat zegt !
@mondial: Dat stond er dus eerst niet, zie Autobloggers reactie. Lezen voordat je wat zegt!
Ah ik zie al wie hier achter zit: Hema, de winkel van die lekkere worsten en samenlevingscontracten.
Die gasten kunnen ook alles :P
Er werden in in 1995 nog 26.438 auto’s gestolen – dat is inmiddels bijna tweederde gedaald! Spectaculair. Nederland wordt steeds veiliger.
@jelmer: zou het zijn dat Nederland steeds veiliger wordt of dat auto’s steeds lastiger te stelen zijn? Ik denk het 2e maar hoop het 1e.
@mashell: Een beetje van allebei, denk ik. De criminele junk, om een voorbeeld te noemen, bestaat niet meer. Er zaten in 1995 alleen al onder Hoog Catherijne in Utrecht letterlijk honderden junks. Voor heel Nederland ging het om duizenden mensen. Dat kan ik me nu nauwelijks meer voorstellen. Criminele junks zorgden voor enorm veel (kleinere) criminaliteit. Dat is door solidariteit op basis van welbegrepen eigenbelang gebaseerd overheidsbeleid praktisch uitgebannen. En zo zijn er vele voorbeelden. Maar tegelijk is een moderne auto natuurlijk ook niet meer te starten met een schroevendraaier.
@jelmer: voordat er buitenlanders kwamen rond 1960 kon je gewoon je auto open laten staan en het eind van de dag stond hij nog steeds..
@peugeot307: Het is lastig om vergelijkbare cijfers te vinden, maar om een voorbeeld te geven: er werden in 1964 in Utrecht 92 auto’s gestolen, in 2016 453. Alleen waren er in Utrecht in 1964 zo’n 25.000 auto’s en in 2016 ruim meer dan 130.000. Vijf keer zo veel diefstallen, zes keer zo veel auto’s. De kans op diefstal sindsdien dus afgenomen. Als je bedoeld dat door migratie de kans op diefstal is toegenomen, dan heb je ongelijk. Overigens vergeet ik wel eens mijn auto op slot te doen en tot nu toe vind ik ‘m dan toch onaangeraakt terug, maar ik durf aan zulk anekdotisch bewijs niet allerhande conclusies te verbinden – en zeker niet gericht op bevolkingsgroepen.
@jelmer: U ben duidelijk goed geschoold of in iedere geval heeft u een goed IQ.
@peugeot307: Volgens mij ben jij een buitenlander want je Nederlands is niet echt om over naar huis te schrijven :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).