Porsche 924 Carrera GTS Club Sport: classic rijtest en video

Auteur: , 44 Reacties

De Porsche 924 kan je voor een paar duizend euro oppikken op de occasionsites. Een Porsche 924 Carrera GTS Club Sport zul je daar echter niet vaak tegenkomen, laat staan voor een paar duizend euro.

Laten we meteen maar beginnen met de prijs: €285.000 euro kost deze rode straatlegale jaren ’80 racer. Dat lijkt heel, héél veel geld. En laten we eerlijk zijn, dat is ook heel, héél veel geld. Maar een auto kan soms meer waard zijn dan je op het eerste oog denkt. Laten we daarom beginnen met de zeldzaamheid van deze auto te duiden: van de hele range van de Porsche 924 (waarvan zo’n 175.000 stuks totaal gebouwd zijn) was de ultieme uitvoering de Carrera GTS, een auto die in een oplage van 59 auto’s werd gebouwd. Van die 59 auto’s werden er slechts 15 als Club Sport uitgerust. En als je dan ook nog bedenkt dat de auto waar wij mee op pad zijn iets meer dan 5000 kilometer op de klok heeft, dan lijkt het mij wel duidelijk dat we met iets unieks te maken hebben.

Porsche 924 Carrera GTS Club Sport

De Porsche 924 werd door Porsche gebouwd van 1976 tot 1988. Het was de opvolger van de 914. De 924 werd oorspronkelijk voor Volkswagen ontwikkeld door Porsche, maar die haakten af omdat ze een productiemodel te duur achtten. Volkswagen sloeg vervolgens een andere weg in, in de vorm van de goedkopere Scirocco. Maar omdat Porsche nog op zoek was naar een model om de 914 te vervangen, besloot men het ontwerp van Volkswagen te kopen. De 924 gebruikte techniek van Audi en Volkswagen en was dus relatief goedkoop te produceren voor Porsche, wat niet heel slecht uitkwam in een tijd waarin Porsche het financieel heel zwaar had.

Porsche 924 Carrera GTS Club Sport

De 924 werd in 1981 als Carrera GTS uitgevoerd. De auto werd standaard in Guards Red (ook wel Indisch Rot) uitgevoerd, ook de Club Sport uitvoeringen. Om je een idee te geven van de potentie van deze auto: toen de Carrera GTS op de markt kwam was deze sneller dan een 911 Turbo. Hij was overigens ook een stukje duurder dan de Porsche 911 Turbo. De GTS weegt 1121 kilo, maar de Club Sport woog slechts 1060 kilo en dankzij 270 pk (25 meer dan een normale GTS) vliegt de Club Sport in 5,2 seconden naar de honderd. Een topsnelheid van 254 kilometer per uur is mogelijk, als je durft. De GTS Club Sport kreeg af fabriek de remmen en stoelen van een 911 Turbo uit die tijd.

Porsche 924 Carrera GTS Club Sport

Het eerste doel van onze dag is om ergens een plek te vinden waar cameraman Martijn wat shots van het exterieur en interieur kan schieten. Een mooie gelegenheid om de auto even rustig warm te rijden. Dat is overigens niet heel ingewikkeld, want heel hard van zijn plek gaat de Club Sport in eerste instantie niet. Verwend door moderne motoren en techniek twijfel ik even of er wel écht een turbo met 1,1 bar druk onder de kap huist, maar dit is nog niet het moment om de hogere regionen van de toerenteller op te zoeken.

Porsche 924 Carrera GTS Club Sport

Als we een plek gevonden hebben, heb ik even de tijd om de uiterlijke kenmerken van deze GTS Club Sport in me op te nemen. Enorme wielkasten, een agressieve neus (zonder klaplampen) met veel extra koelopeningen, een enorme luchthapper op de motorkap en de dikke semi-slicks schreeuwen allemaal om aandacht. Dit is niet moeders mooiste, dit is gewoon een bullebak. Vergelijk hem maar met dat dreigende type in de sportschool waar je liever geen oogcontact mee maakt.

Porsche 924 Carrera GTS Club Sport

Maar zoals het wel vaker is met ogenschijnlijk stoere types heeft ook deze 924 wel iets knuffelbaars. Niet in zijn uiterlijk maar in zijn karakter. De 924 GTS is namelijk hartstikke lief voor je als je de turbo niet aanspreekt. De koppeling is zwaar, maar niet belachelijk en eenmaal rollend merk je ook niet meer dat de enorme sloffen bijzonder veel weerstand bieden bij het draaien van het stuur. Het is wel meteen het enige knuffelbare aan deze auto overigens. Nou, ok, de stoelen en het raceharnas houden me heel goed vast, maar daar houdt de romantiek écht op.

Porsche 924 Carrera GTS Club Sport

Waarom we juist op één van de heetste dagen van het jaar met dit aircoloze beest op stap moeten weet ik ook niet. De kunststof zijramen hebben wel een schuifopening, maar die koelt alleen het klimrek achterin de auto en blaast nul lucht richting de bestuurder en passagier. Het ontbreken van isolatie betekent ook direct een flinke opwarming van het interieur zodra de zon erop staat. Daarnaast zorgt diezelfde ontbrekende isolatie ervoor dat je alles hoort: steentjes die door de plakkerige semi-slicks in de wielkasten gemikt worden, de aandrijflijn, bandengeluid en bovendien de motor komen ongedempt door.

Porsche 924 Carrera GTS Club Sport

Het is misschien niet comfortabel, het is wel tof. Nadat we weer een stukje rustig de vloeistoffen hebben opgewarmd wordt het tijd om het gas een keer goed in te trappen en te kijken wanneer die turbo mee gaat doen. Ik staar geconcentreerd naar de weg voor me, me heilig voornemens dat ik me niet door dit beest laat verrassen. We versnellen vlot maar niet indrukwekkend snel, en dat terwijl deze auto in 5,2 seconden de 100 moet kunnen aantikken. Mijn ogen schieten kort naar de toerenteller, die aangeeft dat de 2.0 viercilinder 4200 toeren draait. Ik begin te twijfelen of er nog iets gaat gebeuren en precies op dat moment merk ik dat (rond de 4500 toeren) de turbo mee gaat doen. Na een minimale waarschuwing in de vorm van het opspoelen van de turbo schieten we weg. Redline, schakelen, de turbo blijft zijn werk doen, snel weer schakelen, er komt een bocht in zicht, gas voorzichtig los, remmen. Die doen het gelukkig ook goed.

Porsche 924 Carrera GTS Club Sport

Dat was nogal een belevenis, natuurlijk heb ik wel eens turbolag meegemaakt maar dit is bizar. En verslavend leuk! De Porsche 924 Carrera GTS Club Sport is een auto die je niet zomaar meester bent, maar die je potentieel keihard kan rijden. Je zal alleen verdomd getalenteerd en wakker moeten zijn als je met een auto als deze op het randje wil rijden.

Porsche 924 Carrera GTS Club Sport

De auto is ‘matching numbers’ (originele motor en versnellingsbak) en staat zoals gezegd voor €285.000 euro te koop, bij Gina Classics. Daarvoor koop je één van de meest maagdelijke 924’s op de wereld, als je exclusieve Porsches verzamelt kan deze eigenlijk niet ontbreken in je verzameling. En hoewel ik er niet aan moet denken dagelijks in een auto als deze te moeten rijden, ben ik wel erg blij dat ik met deze auto heb kunnen rijden. Het is dan misschien een bullebak, maar wel een hele toffe bullebalk.44 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Gaaf ding!

Er was toch ook een 924 Carrera GT (in het wit)? Heb er al klein mannetje wel eens in mee gereden, maar weet niet zeker of het een af-fabriek-pack was.

Iig heeft die man m later ingeruild tegen een 911 targa.
@iJoost:
GT = GEEN GTS…
Toeval? http://www.autoleitner.nl/automobielen/aanbod/1981-porsche-924-carrera-gts-club-sport-indisch-rood

Desalniettemin een mooie klassieker!
@vetnek: nee, immers wordt gina classics maar een paar keer vernoemd in de review…
@abevleeming: no shit sherlock?
@vetnek: Er wordt toch beschreven op AutoLeitner dat het voor hun een collegiale verkoop betreft en dat de auto bij Gina Classics staat.
@Pordon: is nog niet zo lang, zie het inderdaad staan :)
@vetnek: nee leitner werkt nauw samen met gina classics. Uit bepaalde facebook berichten heb ik wel is vernomen dat ze samen naar evenementen gaan etc.
@maxx1: ok check!
Autoblogbezoekers, uw vraag over het testen van de Porsche 924 GTS CS is gehoord (zie topic rijtest Fiat Dino). Chapeau Autoblog, mag ook gezegd worden ;-)

OT: Wat een gave auto, heb er alleen geen 285.000 euro voor over.
@roberto: *Dino 246 GT, excusi
Hele mooie review. Geschreven met passie voor auto’s en dat komt duidelijk over :-)
Ik vind dit type net als de 944, de ‘mindere’ types van Porsche (qua uiterlijk).
Maar hoe er wordt geschreven over het blok, met de enorme turbo lag, het gewicht en hoe zeldzaam hij is, begint het toch zeker te kriebelen!
Sheune review.
En hier wordt ie voor betaald, de bofkont :)
Kek wagentje.

Doch deze waarde zie ik er niet in. Voor rond de 30K heb je een super cleane 944 Turbo…Niet zo puur natuurlijk maar 30K vs 285K?

Overigens voor potentiele 924/944 liefhebbers; je pikt ze op voor een appel en een ei maar de onderhoudskosten schijnen niet mals te zijn.
@jaapiyo: Blijkt dat je voor ongeveer die 30K ook een 924 Carrera GT hebt. Wel geen S en geen CS, maar het zal best in de buurt komen qua looks en feel (zo te zien):

http://tinyurl.com/oar8mye

Plus je houdt nog geld over voor een Murcié roadster EN een Murcié coupé voor regenachtige dagen ;)
@jaapiyo: als je 285k neer telt voor deze auto, die aangezien wordt als pauper bak (omdat normale 924 niets waard zijn), neemt het onderhoud vast voor lief.
Wat een geld… daar kun je een mooie collectie van aanleggen. Ik zou beginnen met een hemi ‘cuda
@papa: Een goeie ‘eckte’ Hemi Cuda gaat ook die kant op qua vraagprijs. Zeker een 440 six pack bijv.
@e34m5touring: zo echt hoeft niet voor mij. Dan moet je er veel te voorzichtig voor zijn. Doe mij maar een cuda shell met techniek van nu (wel hemi uiteraard)
@E34M5Touring: haal je nu niet dingen door elkaar?

Een HemiCuda had een 426. En een 440 Six Pack is een normale ‘Cuda. Verder lijkt me dat de Hemi Cuda nog waardervoller is. Zo waren er alleen maar 7 Hemi Cuda cabrio’s.

OT: prachtig mooie test weer! Maar ik denk dat k met een nette 924 Carrera GT of Turbo heb. Classics als deze zijn natuurlijk geweldig om te bezitten, maar ik wil wel in zekere mate wat comfort.
@toyotafortuner:

Je was me voor.
Een 440 Six Pack is gewoon een Chrysler B blok, met hele normale verbrandingskamertjes.
Al is het ook een zeldzame en tegenwoordig vrij kostbare uitvoering, aan de echte 426 Hemi´s tipt ie bij lange na niet.
@carmasterr: Yup.

Dan had je wel een blubberdikke 440 Six Pack uitvoering van de Chrysler B motor met dikke specs, met een 426 Hemi was je baas boven baas. 426 Hemis waren altijd de krachtigste motoren. Vergat ik te melden in mijn vorige comment
@toyotafortuner: Kan best. Ik ben geen Mopar kenner. Ik houd een paar resto-mods in de gaten op classiccars.com die allemaal een 440 sixpack hebben (wel volledig aangepakt). Die gaan voor flink geld weg, hence the mistake.
Een fraaie en zeldzame 924. Toch jammer dat zo’n sportauto verworden is tot een verzamelobject waarmee niet of nauwelijks meer gereden wordt.
@gash: Niet jammer vind ik dat!
Zo blijven deze pareltjes ook bewaard voor volgende generaties.
@bofkont:

Daar hebben we foto´s en video´s voor.
Laat die 924 maar lekker scheuren.
Als het aan Google en aanverwanten ligt weten mensen in de toekomst niet eens meer hoe ie nou eigenlijk werkt.
En dat zou pas echt zonde zijn, dat er met een homologatiespecial nooit of te nimmer gereden wordt.
Want waar was ie eigenlijk ook weer voor gemaakt?
Juist ja, om mee te rijden.
En verdomd f*cking hard ook.
Mooi, zeldzaam en zeer apart…….en toch, ik word er niet hebberig van, misschien wel omdat ons allemaal is verteld dat de 924 te gewoon is?
Reporter bij de video wordt ook steeds beter. Hij moet gewoon niet zo grappig willen doen want dat is ie niet, gewoon lekker nuchter dan vind ik hem gewoon top. Zeker met die 918 spyder was een heel goed filmpje.
Het is wel geen turbo lag die gedemonstreerd wordt, maar de boost threshold.
Turbo lag is hoe snel de turbo weer op volle boost is als je in boost het gas loslaat.
Bij elke classic rijtest denk ik: best cool en vast aan de prijs, maar iedere keer zijn ze reteduur! Ik hou niet zo van vergelijken, maar je zou ook een lekkere SLS AMG Roadster kunnen kopen…
@utr1984:
Dan zal ik ook een keer de sneue boekhouder uithangen..
Een SLS wordt voorlopig nog elke dag minder waard, deze Porsche niet..

Als ik het mij goed herinner was het een homologatiespecial voor Le Mans.
http://www.lemans-models.nl/1980/1980LM04_car2.JPG
Erg toffe review, ik was zelf niet bewust van de ClubSport. Ik vind het wel zijn charme hebben zo’n spartaanse versie van een Porsche uit die tijd. En inderdaad bizar om te zien wat een exclusief model van een nu erg betaalbaar model doet met de prijs, wat niet onderdoet dat dit een erg tof model is!
285 k voor dit ding….. Hilarisch, en je moet echt knettergek zijn EN teveel geld hebben. Daarnaast vraag ik me af of dit apparaat wel in waarde gaat stijgen. Gauw iets anders leuks uitzoeken…
@w0o0dy: dat gevoel heb ik er ook een beetje bij. Als ik hem zou kopen zou ik het gevoel hebben dat ik de enige gek in de wereld was die zoveel geld voor een 924 zou lappen
Voor deze prijs zal hij zeker niet verkocht worden.
Je kunt er haast een 911 r of 2,7 rs voor krijgen.
En dan wil je toch wel een auto die wat race pedigree heeft en dat heeft deze uitvoering naar mijn weten niet, met zijn audi blok en verticaal geplaatste stuur.
Over de stuur, kan me niet voorstellen dat die orgineel is, daar zat volgens mij een personal stuurtje in.
Staat al enige tijd bij autoleitner , en nu dus bij gina.
Woon vlakbij Drachten zal eens een kijkje nemen bij dit bedrijf :):)
Geweldig uniek ding, maar vraag me af of je hier een liefhebber voor gaat vinden in deze prijsklasse.
Trouwens mooi geschreven review.
dit was inderdaad een homologatie model voor Le Mans en daar was meneer Porsche helemaal niet blij mee, die geneerde zich voor deze Audi op het circuit. Gezien hun verleden op Le Mans niet meer dan logisch denk ik.
Porsche (toen Porsche Porsche nog was, racen, racen en nog eens racen) was vroeger heer en meester op Le Mans (check o.a.anders onze nationale auto geschiedenis) en het moest (zoals we nu inmiddels weten) Audi worden na de overname door VAG van eerstgenoemde. Wellicht zien we Porsche daarom (helaas) al lang niet meer zoals het ooit was (en waarschijnlijk nooit meer wordt).
Goede review.

Trouwens levensgevaarlijk om zo zonder helm in een auto te zitten waar de rolkooi zonder foam padding om de buizen heen heeft. Mocht je een ongelijk krijgen, je hoofd wordt dan letterlijk gehakt.
via Android app
Gaaf ding maar ik zou voor veel minder geld een 944 kopen en daar wat leukers van maken
Voor die prijs koop ik wel een 10tal 944 turbo s-en. En dan houd ik nog wat geld over.

285k is deze wagen me zeker niet waard. Wel een mooie wagen voor een rijtest, zo mogen er nog komen.
Nu pas tijd om deze te kijken. Voor dat geld stond gisteren ook nog een 993RS in JGTC spec op basis van GT2 op mobile.de

Slechts 2 van gebouwd. Ik zou het wel weten.
285.000 euro…..wat een grapjas, t blijft maar een gekietelde 924 hoor!
Als je zelf zo’n 924 wil rijden, gewoon 1 voor 5000 euro kopen en voor 50.000 euro om laten bouwen naar gts CS specs. Voor de verzamelaar die dit als investeringsproject ziet, haha je bent te laat, de prijs kan alleen maar omlaag

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).