België gaat rijbewijs van wanbetalers afpakken, goed idee?

Auteur: , 30 Reacties

Wanneer jij je rekeningen niet betaalt, dan komt de deurwaarder op termijn je huisraad plukken, maar mensen die het vertikken om verkeersboetes te voldoen mogen hun roze pasje gewoon houden. Best raar toch? In België gaat die vlieger binnenkort niet meer op.

Lever maar in

De Belgische overheid bereidt namelijk een wet voor die het mogelijk maakt om de klaplopers voor bepaalde tijd het ‘recht op sturen’ te ontnemen, zo meldt het Nieuwsblad.

Sinds 1 januari is er al een wet die openstaande boetes verdisconteert met de belastingaangifte der Belgen, maar je kunt je voorstellen dat dit een beetje het zelfde is als een hoopje stof en vuil onder het tapijt te vegen. Het probleem wordt er niet anders van, je verplaatst het alleen.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet voorziet met de ‘reparatiewet’ die hier op volgt dat hardleerse overtreders bij het niet aftikken van hun boetes hun pasje voor een periode van 8 dagen, twee weken, danwel een maand mogen inleveren. Moeten we dat hier ook direct invoeren?

Natuurlijk is er altijd een klein percentage mensen dat totaal ongevoelig is voor dit soort prikkels, de zogenaamde marginalen die weinig te verliezen hebben, en dus moeilijk te corrigeren. Die karren lekker zonder rijbewijs door. Maar voor de rest van de mensen lijkt me dit een aaridge stok achter de deur, nietwaar? Dus: moet onze verkeerssnoes Melanie Schultz of haar kortgeknipte staatssecretaris Mansveld, danwel Ivo Opstelten, die verkeerhufters toch al ‘keihard’ wil aanpakken, het plan z.s.m. overnemen?30 reacties

Speciaal opgesteld voor al die NL-ers die ze nu geen boete kunnen toe sturen?
@notsobig:
Ja, dat lijkt me duidelijk. Hij heeft geen boete gekregen, dus ook niet betaalt, dus wordt z’n rijbewijs afgepakt…
@fapfap: Je weet het nooit met die belgen :P
Geweldig!
Nutteloze wet , mensen die blijven weigeren om hun boetes te betalen gaan er ook niet van wakker liggen dat ze geen rijbewijs meer hebben
Direct wielklem erop en na betaling van de boetes en intrest gaat de klem er af , nog niet betalen wordt het wagentje verkocht door de politie
Zijn toch altijd de zelfde lowlifes die van het systeem profiteren
geen rijbewijs -> geen vervoer naar werk -> geen geld -> boete betalen! Juist, het blijven Belgen
@maximaal:

Ja op die manier kun je alles wel recht (of juist krom) proberen te praten
@maximaal: nu doe je net alsof het de schuld van de overheid is dat je schulden hebt.
@xiran: Eh, oh nee, het kan natuurlijk nooit aan de overheid liggen dat je schulden hebt….

*facepalm*
@lemans96: kip en het ei verhaal, wie bestuurt de auto?
@maximaal: Een immigrant zou naar het OCMW kunnen gaan om geld te vragen om de boete te betalen. Een Belg kan dat niet, op voorwaarde dat alle eigendommen eerst verkocht worden. Een Belg betaalt zo’n boete niet. Die heeft al genoeg last om allerhande belastingen te betalen. Dus wie is slimmer.
@maximaal: jammerlijke poging tot humor…. Dit is een goed wetsontwerp, punt.
@maximaal: meestal hebben ze geen werk en profiteren ze al volop van de maatschappij , via belastingen terug vorderen gaat ook niet want die betalen ze niet , dus wielklemmetje , kunnen ze te voet boodschappen doen
Ja. Gewoon betalen.
Te hard rijden: prima. Maar betaal dan wel gewoon de boete.
Wanbetalers zullen denk ik niet wakker liggen van een week rijden zonder rijbewijs. Ik ben nog nooit in mijn leven gecontroleerd op m’n rijbewijs. Mensen rijden soms 40 jaar lang rond zonder dat ding. Wat in godsnaam maakt dan een week of een maand uit. Nada
@seneca: Zou er ook niet makkelijk op kenteken gecheckt kunnen worden, voor voertuigen met een eigenaar zonder rijbewijs? Moet helemaal automatisch kunnen!
Hier in 010 houden ze gewoon controles met een kentekenscan. Als er wat open staat mag je gelijk betalen, kan je dat niet dan nemen ze je auto gewoon in beslag. Werkt prima al mag de pakkans nog wel wat hoger….
@jrk68: maar als je een leaseauto hebt kom je eronder uit. (denk ik)
@xiran:
Dat zou ik even aan m’n buurman moeten vragen, maar het zou mij niet verbazen dat ze die ook even achterhouden tot je boetes/belastingen betaald zijn.
Ga dat maar eens aan je baas uitleggen….
@jrk68: ik weet wel dat veel criminelen tegenwoordig een auto leasen zodat ze niet hun dikke auto kwijt kunnen raken. De zogenaamde pluk ze wetgeving.
Ik vind dat een heel slecht idee.

Het rijbewijs is een bewijs dat de staat je bekwaam acht van te rijden. Daar heeft boetes betalen niets mee te maken.

Dat ze je dan maar op een zwarte lijst zetten oid. maar je rijbewijs afnemen zou enkel mogen gebeuren wanneer je niet in staat bent van te rijden. Zoals wanneer je ongelofelijke aso-manoeuvres gedaan hebt of onder invloed rijd oid.
@Hupke: juist, mee eens :-)
Zou het helpen? Echt niet…hoe minder mensen er rijden hoe minder inkomsten voor de schatkist. Raken mensen hierdoor hun baan kwijt kunnen ze bij de sociale dienst aankloppen, wat vervolgens weer uit de schatkist moet komen. In Nederland zijn ze nog erger, de belastingdienst en het CJIB zijn bereidt om een miljoen te investeren om die ene euro van de burger te krijgen.
@rufctr01: hadden ze maar niet te hard moeten rijden.
die mens begint wel heer erg dom te worden precies.
@4991:

aan jouw reactie te zien ben jij de uitgelezen persoon om daar iets over te kunnen en mogen zeggen.
@escort77: yeah, and if you don’t like it, I do not care.
Zijn jullie serieus? Hallooo dit gebeurd al jaren hier in Nederland dat ze je rijbewijs invorderen als je openstaande boetes hebt, hoe weet ik dat, omdat het bij 3 vrienden van mij is voorgevallen. Waarvan 1 al zeker 4jaar terug was of zelfs langer.
Je moet ook niet te hard rijden als je dat niet kan betalen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).