Bij deze Belgische grensovergangen scoor je gratis patat

Auteur: , 44 Reacties

Gratis eten!11!.

Bij deze Belgische grensovergangen scoor je gratis patat

Wie deze week de grens passeert bij België kan rekenen op gratis friet. Het is de ‘Week van de Friet’ bij onze zuiderburen en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vraagt daarmee aandacht voor.. patat.

De unieke sfeer die hangt rond elke frituur en de fijne beleving die elk frituurbezoek met zich meebrengt is een extra plus. Frietjes eten in de frituur staat voor de Belg gelijk aan gezellig thuiskomen. – VLAM

Vandaag deelt de ‘douane’ gratis patat uit bij de grensovergang in Doornik (bij Frankrijk). Morgen staan ze bij de overgang in Zelzate (in de buurt van Terneuzen, Zeeland). Woensdag is er gratis friet bij Kelmis (bij de Duitse grens) en donderdag bij De Panne (Duinkerke, Frankrijk).

Vanuit Nederland heb je dus alleen morgen de kans om frieten te scoren. VLAM organiseert de patat-actie voor het 18de jaar op rij.

Fotocredit: Week van de Friet via Facebook. Met dank aan Camiel voor de tip!44 reacties

Het is friet!
@dimitriej: Precies! Friet! De gekke lui uit Rotterdam en omstreken noemen ’t patat?
@postzegel: Bram Ladage!
@dimitriej: Niet! Patat, patat, PATAT!!!
@C6_R: aardappel!
@c6_r: Friet: Frituur, pommes FRITES, French FRIES
Aardappelen: Potatoes, Patatas.

Conclusie: Patat is gewoon een aardappel, totdat je het in reepjes snijdt en in de frituur stopt. Of airfryer. Dan heet het friet.
@Dimitriej: met jouw redenatie zou het uit de airfryer ook wel lucht mogen heten
@n0zem: Gebakken lucht. Maar Airfriday houden we er zekercin!
@joostie: *zeker in
@Dimitriej: friet betekend alleen iets dun gesneden is, patates frites (dungesneden aardappel) komt het dichtst in de buurt
@pvgggg: Nee, het is pommes frites. Patat/patates (is dat überhaupt een woord?) is echt alleen van boven de rivieren. Dat komt omdat dat deel van het land is beïnvloed door de Engelsen. Het zuidelijke deel heeft invloeden van de Fransen.
@Dimitriej: patat blijft patat en aardappel is geen patat mits reepjes en frituur patat is friet en friet is patat het beestje heeft in dit geval meerdere en verschillende namen. Omdat friet zo lekker bekt in België maar ik heb liever een bek vol friet. Wat een dom gelul, ik ga nu friet of patat halen, de ballen!😂😜
@Dimitriej: frietEN. Als we dan toch de puntjes op de i zetten.
@vinox: NU ALLEMAAL JULLIE KOP HOUDEN!!!!! HET IS PATAT, WANT HET BLIJFT NOF STEEDS EEN AARDAPPEL. Zoo…..
@shadowbroker: haha het maakt me geen reet uit, dus ik help jullie uit de droom lekker een patatje friet.
@Dimitriej: sinterklaas bestaat niet.
Niet waard, als ik omrij had ik 20 “frietjes” kunnen halen
Patat is voor mensen van boven de rivieren. Alles daar beneden noemt het gewoon friet, zoals het hoort.
@berlinetta: Toch grappig dat als ik in een snacktent kom in het zuiden er 9 van de 10 keer gewoon patat op de prijslijst staat…
@lekbak: patat frites ( Gefrituurde aardappel )
@lekbak: Ik weet niet waar jij je friet gaat halen, misschien in Amsterdam Zuid. Maar in IEDERE friettent in het zuiden van het land heet het gewoon friet, op iedere prijslijst… Daarom heten ze ook friettenten…
@OverSoft: niet, het heet een patatzaak!
@lekbak: Dan ben ik ook wel benieuwd in welke plaatsen jij je friet gaat halen. Als je patat zegt dan word je raar aangekeken. Bovendien wordt in het diepe zuiden van het land het woord snackbar niet eens gebruikt. Het wordt frituur genoemd.
@berlinetta: Blijkbaar haal ik het op andere plaatsen dan jou. Maar ik heb een paar maand geleden een opmerking gekregen dat ik een noorderling was omdat ik het patat noemde. Toen heb ik die beste man eens ff geattendeerd op de prijslijst boven de frituur. Daar stond netjes het correcte woord patat op. Het was in een gat ergens bij Tilburg, waar precies weet ik niet meer.
@lekbak: Misschien dat het in Brabant nog wel gebruikelijk is om het soms patat te noemen, maar in Limburg is dat toch echt niet het geval. Hoe dan ook, patat of friet. Beiden is het lekker. Dat telt ;)
@berlinetta: Nee hoor, in Brabant het ook echt gewoon friet. Patat is import is bah.
@lekbak: nou…. niet in Breda hoor.
Een patat is voor onze Vlaamse buur een aardappel. Friet is dus het enige juiste in deze context. Desondanks zeg ik patat tegen friet, want ik kom van boven de grote rivieren.
Zolang Vlamingen billen “poep” noemen mogen Nederlanders frites “patat” noemen. Ik vind overigens wel dat wij Nederlanders het woord “duimspijker” moeten gaan gebruiken in plaats van punaise.
@pomoek: Voeren we poeperkesdag dan ook in in Nederland ( 1 november, ongestraft vreemdgaandag )

Overigens; poepen is knoepen en joepen is poepen.
@pomoek: schaf meteen ook maar die baguettes, jus d’orange van appel 😝, svp, … maar af. Ik vraag mij af of de meeste Nederlanders wel svp voluit kunnen schrijven. Met jullie qwerty toetsenbord wordt het alvast niet makkelijk.
Pracht land dat België! Het enige land dat naast alle grote cateraars nog gewoon een frietkot heeft langs de snelweg. Geen fingerfood en gare broodjes die al uren bacteriën liggen te trekken maar gewoon een goeie boulette speciaal met friet (geen patat) andalouse! Zelf kom ik altijd bij de E17 snack maar bij de grensovergang bij Eijsden zit er ook eentje!
Het schijnt dat ze in Kelmis normaal gesproken gratis suikelspinnen, poffeltjes en orieborren uitdelen
Wel opletten met die frieten achter het stuur!
Of het is PATAT, je auto aan FRIETEN!!!
French fries????
door jullie gezeik over friet of patat, al dan niet in HOOFDLETTERS uitgeschreven, heb ik vandaag geluncht bij de Smullers. Jullie worden bedankt!11!
Friet: dik gesneden gefrituurde aardappel in verse olie
Patat: de Hollandse gierigheid gesneden en gefrituurde aardappel in overjarige vet
Toch mooi he. Op Autoblog een beetje discussiëren wat het nou is. Friet of patat.

Oh ja. Doe mij maar een kapsalon.
@viezefreddyw: kapsalon met friet of patat?
@heat59: Aardappelschijfjes
Ik kreeg laatst een gratis bekeuring..
Frietje mêh stôôfleesch Menier en mayonais, die heerlijke zurige mayonais, een frietkot moet er wat droevig en afgeleefd uitzien en de uitbater moet Ford rijden, een gebakken Cervela worst mêh D&L mosterd, de Fritten in een vetvrije papieren zak en een vorkse.
Gelukkiger kun je me niet maken, eten wat de natie of het volk heeft voortgebracht, bock, brat en curry wurst in Duitsland, een Super verse Sandwich in Frankrijk, kleine hapjes in Spanje, een puur Engelse shepards Pie, helaas de Routier is aan het uitsterven, er zal een tent tussen Amiens en Poix de Picardie langs de D 1029, waar lange tafels staan en je gewoon eet wat de pot schaft. En geen gezeur.
Een uitstervend fenomeen, Mc Donalds neemt alles over.
Haha prachtig hoe zo’n artikel een discussie over friet of patat uitlokt

Ik zit in het kamp patat 😜
@pindakoning: boven de rivieren is het patat en alles daaronder is friet

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).