Oude wijn in nieuwe zakken, of is dit een motorontwerp dat daadwerkelijk beter is dan de conventionele lijnmotor? De Japanse uitvinders claimen van wel.
Deze 4-in-1-motor is ontworpen door Namikoshi Electronics, dat zich met het ontwerp aanvankelijk op de aggregatormarkt richtte. Toch hebben ze zichzelf weten te overtuigen dat er ook automotive toepassingen moeten zijn voor hun motordesign. Laten we daarom eens kijken hoe dit torretje werkt.
De lay-out van de zuigers en drijfstangen komt overeen met een viercilinder boxermotor; twee aan de linkerkant, twee aan de rechterkant. In het midden ligt alleen geen conventionele krukas. De zuigers zijn namelijk verbonden met een planetair tandwielstelsel in een centrale unit, gelagerd met een kogellager. Deze brengt de krachten vervolgens over op een centrale as, vergelijkbaar met die van een conventionele krukas.
Het doel van deze opstelling is het verminderen van de wrijving en trillingen. Het nadeel is wel dat er een onderhouds- en slijtagegevoelige kogellager in het ‘hart’ van je motor hangt. Deze vervangen betekent vrijwel altijd dat je de motor uit de auto moet lepelen om erbij te kunnen.
Wat ook opvalt is dat de zuigers per kant in tandemmodus bewegen, dus precies dezelfde slag maken. Als de twee linker zuigers naar binnen gaan, dan komen de twee zuigers aan de rechterkant naar buiten. Namikoshi claimt dat het aantal wrijvingspunten hierdoor afneemt en de vibraties tot een minimum worden teruggebracht. Echter, als we de video bekijken dan lijkt het alsof dit ding van onbalans uit elkaar klapt bij 8.000 tpm.
De conceptmotor heeft een cilinderinhoud van 1500 cc en weegt ongeveer 90 kilogram. Prestatie- of verbruikscijfers heeft Namikoshi niet vrijgegeven, dus of dit echt zuiniger is danwel een hoger rendement biedt dan huidige motoren in auto’s, blijft giswerk.
De motor in actie zien kan op Autojunk.nl.
20 reacties
Om een onbalans weg te nemen maak je gebruik van extra strategisch geplaatst gewicht op de krukas of balansassen. Als ik de bewegingen bekijk tov het centre punt dan lijkt me de onbalans vergelijkbaar met een boxer. Er is wel een voordeel naar wrijving toe doordat er minder draaipunten zijn.
Ik vrees dat die al jaren weg is, of niet?
Maar misschien met motor ophanging dat er ook veel trillingen uit te halen zijn
http://www.bourke-engine.com/history/images/animation.gif
Als je de 2 tegenovergestelde cylinders aan elkaar laat zitten. En de andere 2 als apart koppel met een 180 graden gedraaid verbindingspunt op de krukas. Dan heb je imo een stuk minder vibraties (in weze gewoon een boxer).
Die kogellager ben ik trouwens niet zo bang voor wat betreft onderhoud. Die kun je wel goed stevig maken. En als je de olie dan normaal ververst kan dat prima. zou me eerder druk maken om die koppeling tussen de krukas en de zuigers. Als die zou zijn opgebouwd als in het plaatje van rotarypowah voorzie ik daar eerder problemen