Bizar: een 4-in-1 zuigermotor zoals je ‘m nog nooit zag

Auteur: , 20 Reacties

Oude wijn in nieuwe zakken, of is dit een motorontwerp dat daadwerkelijk beter is dan de conventionele lijnmotor? De Japanse uitvinders claimen van wel.

Bizar: een 4-in-1 zuigermotor zoals je 'm nog nooit zag

Deze 4-in-1-motor is ontworpen door Namikoshi Electronics, dat zich met het ontwerp aanvankelijk op de aggregatormarkt richtte. Toch hebben ze zichzelf weten te overtuigen dat er ook automotive toepassingen moeten zijn voor hun motordesign. Laten we daarom eens kijken hoe dit torretje werkt.

De lay-out van de zuigers en drijfstangen komt overeen met een viercilinder boxermotor; twee aan de linkerkant, twee aan de rechterkant. In het midden ligt alleen geen conventionele krukas. De zuigers zijn namelijk verbonden met een planetair tandwielstelsel in een centrale unit, gelagerd met een kogellager. Deze brengt de krachten vervolgens over op een centrale as, vergelijkbaar met die van een conventionele krukas.

Het doel van deze opstelling is het verminderen van de wrijving en trillingen. Het nadeel is wel dat er een onderhouds- en slijtagegevoelige kogellager in het ‘hart’ van je motor hangt. Deze vervangen betekent vrijwel altijd dat je de motor uit de auto moet lepelen om erbij te kunnen.

Wat ook opvalt is dat de zuigers per kant in tandemmodus bewegen, dus precies dezelfde slag maken. Als de twee linker zuigers naar binnen gaan, dan komen de twee zuigers aan de rechterkant naar buiten. Namikoshi claimt dat het aantal wrijvingspunten hierdoor afneemt en de vibraties tot een minimum worden teruggebracht. Echter, als we de video bekijken dan lijkt het alsof dit ding van onbalans uit elkaar klapt bij 8.000 tpm.

De conceptmotor heeft een cilinderinhoud van 1500 cc en weegt ongeveer 90 kilogram. Prestatie- of verbruikscijfers heeft Namikoshi niet vrijgegeven, dus of dit echt zuiniger is danwel een hoger rendement biedt dan huidige motoren in auto’s, blijft giswerk.

De motor in actie zien kan op Autojunk.nl.20 reacties

Lijkt wel op een combinatie van een wankel en een boxermotor. Kan me niet voorstellen dat hierbij vibraties afnemen, het is nogal een geweld wat heen en weer gaat. Het lijkt me toch dat je met een conventionele boxeropstelling minder vibraties hebt.
Wanneer er een vliegwiel geplaatst word is de onbelans weg. Werkt prima….. Denk ik.
@kroelkip: Nee, dat werkt niet. Deze motor heeft net zoveel trillingen als een 1-cilinder. Dus boven de 200cc rammelt je kunstgebit eruit.
@themsdosnerd: Klopt, net als een enkele cilinder. Maar zoals een 6-in-lijn volledig trillingsvrij is vermoed ik dat een veelvoud van deze dingetjes toch zeker potentie heeft om soepeler te lopen
@kroverbeek: 28 oktober 2014, het moment dat Elke autoblog reaguurder ingenieur is, en het uiteraard ook veulll beter weet.
@kroelkip: Je hebt nog steeds 4 zuigers die als een malle heen en weer bewegen, die trilling krijg je er niet uit met een vliegwiel.
@motoragent: Lijkt me wel prima te balanceren in je krukas.
@kroelkip: Een vliegwiel neemt geen onbalans weg. De functie van een vliegwiel is de koppelpieken uit te vlakken en zo een gelijkmatig koppel te leveren.

Om een onbalans weg te nemen maak je gebruik van extra strategisch geplaatst gewicht op de krukas of balansassen. Als ik de bewegingen bekijk tov het centre punt dan lijkt me de onbalans vergelijkbaar met een boxer. Er is wel een voordeel naar wrijving toe doordat er minder draaipunten zijn.
Doet me denken aan een napier sabre motor, echter die heeft wel twee krukassen.
Bizar zeg..
Mooi stukje engineering
Ik zie een knikkerbak…(voor de computer generatie) knikkers zijn glazen en stalen kogels waar we vroeger mee speelden voor de spelcomputers kwamen…
@norge: goede ouwe tijd , heel wat vingers opgeschuurd tijdens het knikkeren ;)
Ik zie niet in waarom je de zuigerstangen niet over de centrale “hub” zou kunnen verdelen. Dan heb je gewoon een viercilinder met minder trillingen. Daarnaast zou je nog kunnen denken aan ongelijke zuigerstangen waardoor je de ontstekingsmomente iets kunt “opschuiven” toch?
@w0o0dy: waar is Kevski_style: als we zijn kennis en inzicht kunnen gebruiken?
@w0o0dy:

Ik vrees dat die al jaren weg is, of niet?
Idd zoals de meeste zeggen trillingen daar maak ik me zorgen over bij dit ontwerp.
Maar misschien met motor ophanging dat er ook veel trillingen uit te halen zijn
Een Bourke Engine opnieuw uitgevonden.

http://www.bourke-engine.com/history/images/animation.gif
Hoewel het blok er natuurlijk weer ingewikkelder van wordt kun je toch beter voor 2 losse cylinderkoppels gaan?

Als je de 2 tegenovergestelde cylinders aan elkaar laat zitten. En de andere 2 als apart koppel met een 180 graden gedraaid verbindingspunt op de krukas. Dan heb je imo een stuk minder vibraties (in weze gewoon een boxer).


Die kogellager ben ik trouwens niet zo bang voor wat betreft onderhoud. Die kun je wel goed stevig maken. En als je de olie dan normaal ververst kan dat prima. zou me eerder druk maken om die koppeling tussen de krukas en de zuigers. Als die zou zijn opgebouwd als in het plaatje van rotarypowah voorzie ik daar eerder problemen
Anno 2014 nog steeds verbrandingsmotoren ontwerpen. Hou toch op zeg. Steek die ontwikkelings-energie liever in efficiëntere aandrijfmethoden zoals electro-motoren etc.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).