BMW M3 crasht in publiek tijdens NL auto evenement (update)

Auteur: , 83 Reacties

Het liep helaas uit de hand.

BMW M3

Gisteren werd er in Purmerend een auto-event gehouden. Het zogenaamde ‘Carbecue’ koppelt eten, drinken en auto’s met een leuk evenement voor iedereen met een beetje benzine door de aderen. Hierbij komen niet alleen de deelnemers met snelle en bijzondere auto’s zelf op af, maar ook vele toeschouwers.

Tijdens dit evenement gebeurde er een ongeluk. Een BMW M3 maakte een burn out bij het het wegrijden. Dit ging helaas niet volgens plan. De bestuurder raakte de macht over het stuur kwijt, waarbij de auto in een slip raakte en in het publiek crashte.

Hierbij raakten 3 toeschouwers gewond. Het ambulance personeel was snel ter plekke aanwezig. Van de drie slachtoffers zijn er twee naar het ziekenhuis gebracht. Ook raakte er een auto beschadigd, naast de M3 in kwestie. Het Carbecue-evenement werd direct geannuleerd na de crash. Het was inmiddels de vijfde editie van Carbecue.

Update: er staan beelden online op AutoJunk. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Fotocredit: @supercarspotternl, platen van de M3 in kwestie in betere tijden.83 reacties

Moet zeggen dat ik vind dat het nog lang heeft geduurd tot het eerste ongeval zou plaatsvinden. Als je die aftermovies ziet van die auto evenementen waar dit soort dingen gedaan worden gaat het vaak maar net goed… Hopen dat de verwondingen in ieder geval meevallen..
@melv: ergens is dit het risico dat erbij hoort (thrill). Zou wel zeggen laat een professional de burn-out maken i.p.v. koekenbakkers met meer geld dan skills. Dat voorkomt dit soort ellende. Beterschap voor de aangereden toeschouwers!
@porker: niet echt. Racen / burnouts op het circuit, display daarbuiten. Snap dat het gaaf is maar niemand hoeft een risico te lopen in het ziekenhuis te belanden wanneer hij zo’n evenement bezoekt.
@forza: Of je regelt als organisatie Jersey betonblokken. Dan heeft iedereen wat ie wil. Dat publiek staat er ook omdat ze het willen zien.
@melv: ik heb de beelden gezien en ik vraag mij af of het meevalt met de verwondingen. 1 persoon zat op de grond (ik denk om een filmpje te maken) en hij werd vol geraakt door de auto. Die jongen kon geen kant op.
@sportevo: ik wens die jongen al het beste toe qua herstel. Dat gezegd, ik kan niet begrijpen dat men zoveel vetrouwen heeft in de bestuurders van erg krachtige auto’s die kunstjes vertonen, om er dichtbij te gaan staan, laat staan (ja) er bij gaan zitten…. Een harde les voor de, hopelijk, volgende keer…
@melv: helemaal mee eens, maar de carspotters die voor je auto springen maken de kans ook niet kleiner. Los daarvan sterkte voor deze slachtoffers.
Kids evenement?
Kan me nou niet voorstellen dat je anders naar een optrekkende auto gaat kijken met 30gr op een industrie terreintje.
https://youtu.be/GfLkOg0s4Qo

WJ Dijkstra deed dat al in 2006 ofzo 😂😂😂 als daar publiek had gestaan
@drdrift: Hier in iedergeval vangrails, hekken, iedereen op veilige afstand. Lijkt me wat beter georganiseerd en onder controle allemaal.
@carlover12: zekers! Automaxx heeft daar ruime ervaring mee.
@drdrift: WJ! Nooit meer iets van gehoord of gezien.
Zonde dat een leuk dagje uit zo’n afloop kent. Hopelijk komt iedereen er bovenop
In plaats van dat je met deze temperaturen lekker ergens gaat zwemmen en naar lekkere wijven kijkt met een pilsje ga je op een industrieterrein staan hoe anderen stoer staan te doen… Tja…
@viezefreddyw: Deze reactie had ik van jou niet verwacht 😥
@nopetrolnofun: Auto-evenementen zijn leuk hoor, absoluut. Maar met tropische temperaturen sla ik ze vrolijk over.
@viezefreddyw: Moeten willen laten zien dat je auto flitsend kan optrekken… dat leek mij een goed plan toen ik 17 was… gaaf man.
@viezefreddyw: er is ook nog een wezenlijk verschil tussen het soort auto’s wat er staat en vooral wat men ermee doet. De zoveelste M3 is leuk voor zo’n clickbaity video (REVS AND ACCELERATION) op YouTube maar wat mij betreft is dat stoerdoenerij en wachten tot er zoiets als dit gebeurt. Ik zeg niet dat het niet mijn ding is maar het algehele niveau zit beneden mijn ‘cup of tea’.
@nopetrolnofun: Hoe denk je dat hij aan de naam vieze freddy komt? :P
@viezefreddyw: blijkbaar het artikel niet gelezen, er was een BBQ. Ik ga liever naar een industrie terrein waar mooie auto’s zijn en prik een hamburger weg dan dat ik dat in mijn tuin doe.
@mbekkerphotography: Ja hoor, gewoon gelezen. En als jij dat liever hebt, dan moet je dat lekker doen natuurlijk. Ieder zijn ding he.
@mbekkerphotography: hij zegt toch niks over jouw tuin? Hij heeft het over strand en lekkere wijven😆👍🏼🙈
@viezefreddyw: dus omdat jij niet tegen deze temperatuur kan, moet iedereen gaan zwemmen
@larsyboy1997: jep, dus ik mag hopen dat jij gister poolside was… Larsyboy. 1997.
@larsyboy1997: Nee, zo is het natuurlijk ook weer niet. In jouw geval snap ik dat je evenementen als dit leuk vindt en belangrijk, kijkend naar wat je allemaal upload op Autojunk. Jij doet daar dus daadwerkelijk wat mee en lijkt het je hobby of werk te zijn.
Tja. Tokkies gonna tokkie. Dit is toch gewoon openbare weg?
Dit soort “demo’s” moeten gewoon verboden worden. Prima dat er auto events zijn, hou me ten goede, maar ik vind wel dat publiek beschermd moet worden tegen dit soort mafketels zonder skills.
@rhellema: of het is aan de toeschouwers zelf om zich te beschermen…. lijkt mij veel logischer dat je zelf op een veilige plek gaat, natural selection zou ik zeggen.
@spykerboy: beetje omgekeerde wereld vind je niet? Sowieso staan er nergens dranghekken of andere afzettingen dus wat haalt zo’n imbeciel in zijn hoofd om dit te doen in het bijzijn van mensen?
@rhellema: tja, jij wilt toch niet dood? Je weet dat al die sukkeltjes dit doen op een event, Snap ook zelf niet waarom ze gewoon rustig kunnen weg rijden, maar nogmaals je weet dat dit gebeurt, dan wil je jezelf toch beschermen? moet niet aan de organisatie etc zijn om JEZELF te beschermen in mijn optiek.
@spykerboy: rare reacties man, het zal jouw kind/broertje/zusje/directe familielid zijn dat wordt geraakt en in het ziekenhuis eindigt. Zeg je dan ook in het ziekenhuis; “Had je jezelf maar beter moeten indekken?”

Kom op, je weet wel beter! Wat @rhellema terecht opmerkt, er staan geen dranghekken/afzettingen. Die horen er wel te zijn(mits dit letterlijk op het terrein is gebeurd?/enigszins daar de omgeving kennende, is dit al om de hoek van waar de BBQ was).
@ghost: je mag dat een rare reactie vinden, maar zo denk ik wel, iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf, en niet voor een ander
@spykerboy: ik mag serieus hopen dat jij echt een keertje voor je godverdomme gereden wordt door zo’n debiel. Kijken of je dan ook zo reageert.
@rhellema: ben ik al een keer, daarom dat ik er ook zo op reageer, ik snap ook wel nu dat je niet overal moet gaan staan omdat het de mooiste plek is… Jammer joh, nu gaat je comment niet op XD
@spykerboy: het is te merken dat je al een keer aangereden bent. Echt heel veel hersencellen zijn er niet meer over bij je!
@rhellema: nee hoor, ik denk er gewoon anders over dan dat de meeste nederlanders dat doen, ik ben niet zo van het verzorgen van anderen etc… lekker ieder voor zich, daar zit het verschil.
@spykerboy: precies, je bent niet hard genoeg voor je flikker gereden helaas!
@spykerboy: wat ik al zei, je weet zelf wel beter, je hoeft mij niet te trollen hoor, tis goed met je! 😉
@spykerboy: nee natuurlijk niet. Er staat daar helemaal niets van afzetmiddelen en ik zou daar toevallig lopen, wat heb ik dan voor een keuze als zo’n staatsmongool te hard op zijn gas trapt?
@rhellema: je kan ook via een andere weg lopen…
@spykerboy: want?
@spykerboy: Ja, want als er ergens een groepje mensen met meer geld dan hersencellen hun auto-hobby wil botvieren op een openbaar toegankelijke plek, moet ieder ander daar rekening mee houden en maar eventjes ergens anders naartoe gaan. Zo lust ik er nog wel een paar, dit is uit de categorie “als je niet verkracht had willen worden, had je maar niet ’s avonds in het park moeten gaan hardlopen”.
@spykerboy: Daar denkt de wet toch anders over.
@rhellema: dat hij zo onbeheerst optrekt ligt niet aan het evenement. Plus dat het evenement plaats vond op een terrein dus eigenlijk niet verantwoordelijk is voor dit soort voorvallen
@tortuga: waar zeg ik dan dat het evenement verantwoordelijk is voor dit soort ongevallen?

Dit soort randdebielen die dit op de openbare weg doen moeten in mijn ogen alle schade inclusief ambulance en ziekenhuiskosten zelf betalen. Laat ze maar persoonlijk failliet gaan om daarmee een “voorbeeld” te zijn voor anderen.
@tortuga: Te makkelijk.

Als organisatie weet je dat A, er een hoop kinders gaan staan waar de auto’s wegrijden. En B, dat er altijd een paar mafkezen zijn die zich niet kunnen inhouden met wegrijden.

Dus neem je verantwoordelijkheid en zorg dat het veilig is. Overigens had de gemeente met het verlenen van de vergunning daar ook wel eisen aan kunnen stellen.
@reactief: staat vast ook in de algemene voorwaarden van de organisatoren. Deze bestuurder komt hier echt niet makkelijk mee weg.
@reactief: tis inderdaad niet alsof het internet niet vol staat met soortgelijke incidenten…
Dit is de nieuwe Rally Groep B, Amateur Showoff Group Z…
@reactief: het ligt een beetje aan het type evenement, maar je hebt echt niet overal een vergunning voor nodig. Als je gewoon met een groep autoliefhebbers gaat bbq-en, dan is daar echt geen vergunning voor nodig.
@1000bochten: Het verschilt per gemeente (APV). Maar bij mij in de gemeente mag je zonder vergunning geen bbq houden, ook niet met een kleine vriendengroep.

Dit is echter echter wel een evenement, er is ‘zelfs’ een naam aan gegeven, daar is dus echt wel een vergunning voor verleent, anders is deze gemeente extreem soepel in zijn beleid, dat kan ik me niet voorstellen in NL.
@reactief: het zal inderdaad verschillen per gemeente. De vraag is wanneer überhaupt sprake is van een evenement en wanneer sprake is van een vergunningsplichtig evenement. Veel gemeentes stellen alleen een vergunning verplicht als er een gebeurtenis is waarbij:
-er meer dan 250 bezoekers komen, of
-er luide muziek wordt gedraaid van 80dB of meer, of
-er straten worden afgesloten, of
-er grote objecten (zoals tenten) worden geplaatst van 25m2 of meer.

Bij heel veel gemeentes komt het er dan op neer dat een bbq of een samenkomst van een aantal autoliefhebbers niet vergunningsplichtig is, ook al noemen ze het zelf een evenement.
@rhellema: ik heb niet de indruk dat dit legaal weg gedrag is. Nogmaals verbieden lijkt mij overbodig.
@pa045: organisatie zou hier wel controleurs moeten laten lopen. Daarmee voorkom je al een hoop ellende.
Als jij vind dat de organisatie van een evenement ook meters buiten het evenemententerrein verantwoordelijk is voor wat er gebeurd, moeten we nu stoppen met voortplanten (als dat niet al de betere oplossing is). Is de Efteling ook schuldig aan de ongelukken om en nabij het park? @rhellema:
@pa045: de straat waar dit gebeurde is 50 meter bij het evenement vandaan, dan is de controle wel heel beperkt.
@rhellema: ja dus? 50 meter buiten evenement. Waar houdt het op? Die 50 meter pakken en dan gebeurd er iets 100 meter van het terrein. Wat zeggen we dan? Hadden ze ook moeten bewaken?
Helaas is de wereld niet te beschermen tegen simpele zielen. Ook in een dierentuin gebeuren ongelukken.
Altijd zonde zo’n afloop van een evenement. Ik denk wel dat dit soort acties bij een beetje spektakel horen op zo’n evenement, en het is heel moeilijk te bepalen wie wel en niet de skills er voor hebben. Voortaan een stuk afzetten met betonnen barrières IPV een simpel ijzeren hekje?
@rike: Er stond hier helemaal niks, ook geen simpel hekje
@mvdd: Dat is wel slecht dan…
Nu is dus het begin van meer regelgeving want ieder auto bijeenkomst krijgt nu een moeizamer vergunningstraject en komen er politie agenten staan en dan mag zo’n evenement meer gaan kosten en zo maken we aan al het leuks een end. Als je niks doet komt er blijkbaar een end aan de toeschouwers want dat zien we ook wel een keer gebeuren.
Had beter een mustang kunnen rijden….. dan had ie zn naam waar gemaakt.
@spykerboy: Nadeel is wel, door deze idioot zullen andere events nu meer moeite moeten doen om te mogen organiseren en tegen welke kosten…
@spykerboy: Het voordeel is dat er beter op de veiligheid gelet wordt
@mvdd: je moet je eigen veiligheid zelf regelen, niet de organisatie laten doen, want dan worden de events nog duurder dan dat ze allemaal al zijn tegenwoordig…
@spykerboy: Het volgt gewoon uit de wet dat organisaties voor de veiligheid moeten zorgen. Ze hebben namelijk een zorgplicht naar hun bezoekers toe. Wel geldt uiteraard dat ook van de bezoekers mag worden verwacht dat zij niet opzettelijk/roekeloos ervoor zorgen dat ze in een gevaarlijke situatie terecht komen.
@spykerboy: M3/M4 is de Mustang van europa?
Power is nothing without control…..
☑️Glimmende foute bmw
☑️Aandacht willen dmv hard optrekken
☑️Plastic sportschoenen
☑️Boos kijken bij het stoplicht
☑️De drang om te willen imponeren

Volgens mij heb je dan nog heel wat te leren.
@jagftype: Vergeet met drank op rijden niet..

Ik was hierbij, en meneer stond lekker bier te tanken. Daarna deze vertoning dus👍🏻

Als je al niet kan rijden, ga er dan ook vooral ook niet bij drinken..
@: Dat is wel een ultiem dieptepunt dan, als deze luster ook nog gedronken had.
@ffreak: hij staat ook op film aan een glas wijn te nippen terwijl een kind in z’n auto zit te revven…

Op YouTube kanaal Justo een filmpje bij 8:17min
@jagftype: tja, ik heb als eerste gescrolled naar het einde van het artikel in de hoop dat de foto ter illustratie is, helaas is dit de echte M3 in kwestie. Het verbaast me ook niet veel dat er een streetgasm sticker op kleeft, dat zegt al genoeg over het type volk die hiermee rijdt.
Laatste Cars and Coffee in Enschede was er ook zo’n malloot die tussen andere auto’s een burnout moest maken, ik geloof een blauwe M4 met Duitse platen. Meneer kreeg een laatste waarschuwing en kon anders vertrekken.
Ik weet niet hoe dit soort evenementen precies georganiseerd worden. Moeten de deelnemers zich van te voren aanmelden of is het gewoon iedereen die komt is welkom? Organisatoren van dit soort evenementen hebben de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige situatie. Dat valt niet uit te sluiten in algemene voorwaarden. Moet ook een goede risicoinventarisatie worden gemaakt vooraf. Zal vaak betekenen dat leuke evenementen niet door kunnen gaan of dat veiligheidsvoorzieningen een dure entreeprijs opleveren. Maar veiligheid moet je niet op willen afdingen.
@mpgc: volgens mij was dit event deels voor streetgasm-leden(dat wordt je als je €1000,- overmaakt aan streetgasm voor een jaartje lidmaatschap) en voor niet leden, die dan een ticket konden kopen, prijs daarvan is mij even niet bekend.
@mpgc: juist wel, als iedereen nou gewoon zelf is aan hun veiligheid dachten, zouden alle evenements een stuk goedkoper gemaakt kunnen worden, wat als wisselwerking weer meer events geeft… maar helaas lukt dat niet met al die 2 cellige van tegenwoordig….
Ooit in IT gerelateerde evenementen gezeten.. na 7 jaar succes komt er 1 vriend van een vriend als vrijwilliger helpen en klimt omgevraagd en onnodig om 3 uur ’s nachts in een mast (laatste evenement in een enorme sporthal). Deze gast pleurt uit de mast en breekt zijn pols. Had net zo goed zijn nek kunnen zijn. Na ambu geroepen te hebben komt de Inspectie kijken en de gemeente. Vanaf dat moment alleen nog vergunning voor hoog risico evenementen (à 5000 euro) en voor elke 5 bezoekers 1 gecertificeerde bewaker… einde oefening van evenement dus. Kan me niet voorstellen wat een gemeente doet als er 3de partij gewonden vallen. Maar dit kan heel.goed einde evenement zijn.
@schuimbekje3: Dit zal het begin van het einde zijn voor auto events ben ik bang… mag toch echt hopen dat die dude van de M3 gelynched word,
@spykerboy: Wat is dat nou weer voor reactie.
Ik vind het heel erg voor zowel de slachtoffers als de bestuurder die het veroorzaakt heeft. Dit moeten ze de rest van hun leven met zich meedragen.

Dat gezegd hebbende; het zat er wel in dat het een keer mis zou gaan. Hoe komt dit? Veel bestuurders overschatten hun rijcapaciteiten. Of ze onderschatten het effect van koude banden nadat de auto een tijdje stil heeft gestaan. Ik heb het al zo vaak bijna goed mis zien gaan tijdens het wegrijden bij dit soort evenementen. Volgens mij denken de bestuurders ook niet na over de gevolgen van hun actie als er iets mis gaat.

Datzelfde probleem is er bij de kijkers/spotters; die denken helemaal niet na over dat het ook mis zou kunnen gaan. Ik weet niet of dat gewoon dommigheid is, gebrek aan inzicht, of dat niemand het eens een keer aan ze heeft uitgelegd.

Ik doe ook wel eens mee aan dit soort evenementen en geef best wel wat gas met wegrijden, maar alleen gecontroleerd en zonder te driften of glijden. Ik wil niet op mijn geweten hebben dat ik een ongeluk veroorzaak. Ook sta ik wel eens te kijken, maar altijd op zeer ruime afstand, zodat auto’s die de controle verliezen mij niet kunnen raken.

Zelfs bij evenementen waarvan de organisatie denkt er goed over nagedacht te hebben, gaat het nog fout. Ik was eens bij een (niet nader te noemen) heuvelklim waar de organisatie de eerste strook aan de buitenzijde van de bocht had afgezet met linten. In mijn ogen was het erg duidelijk dat je tussen die linten niet moest gaan staan, omdat daar de auto’s heen zouden schuiven als ze de bocht uit zouden vliegen. In de ogen van de 50 man die precies tussen die linten in naar de voorbijrazende auto’s stonden te kijken, was dit het “veilige” publieksvak… Ongelofelijk hoe ze allemaal zo’n inschattingsfout maakten. Er stond juist niemand buiten de linten. Zelfs de marshals stonden gewoon op de baan voor het lint. Die dachten kennelijk dat ze onaantastbaar waren. Ik deed zelf mee als deelnemer en vond het doodeng. Dus dan ga je maar wat rustiger rijden om te voorkomen dat je eindigt met 20 man op je motorkap en een triest artikel in de krant…

Ik hoop niet dat dit soort dingen gereguleerd of verboden wordt, maar wel dat iedereen wat meer gaat nadenken over zijn acties. Zowel bestuurders als publiek.
M3 + noskills + heineken = kater.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).