BMW M3 E46 (2000-2006) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 78 Reacties

Een M3 met één van de beste motoren die BMW ooit bouwde en nu al te verkrijgen voor minder dan 20 mille. What’s the catch?

M3 CSL

Uiteraard zijn er wat punten om te letten, maar eerst nog wat geschiedenisles over de E46 M3. Ten opzichte van de reguliere E46 coupe kreeg de M3 bredere wielkasten en grotere spoorbreedte (20 mm meer). De aluminium motorkap is 40% lichter en heeft een functionele powerdome om voldoende ruimte te geven aan de S54 motor. De voorbumper heeft grotere luchtinlaten en ook aan de achterzijde springt een E46 M3 er uit door aangepaste bumper en de vier uitlaten. Het S54B32 blok won de “International Engine of the Year” en de “Best New Engine” in 2001 en was de winnaar in de categorie 3-4L van 2001 tot 2006.

CSL
De standaard E46 M3 had 343 pk, maar de CSL heeft 17 pk meer. 360 stuks dus. Dat is geen wereld van verschil, maar het verschil werd dan ook behaald met de “L” van CSL: Leichtbau. Men begon met het verwijderen van isolatiematerialen, navigatie, airco en radio. De laatste twee konden overigens alsnog gemonteerd worden en dat werd door veel klanten ook gedaan. Naast deze modificaties werden de elektrisch bedienbare stoelen vervangen door simpeler exemplaren zonder elektronica. Ook werd er gewicht bespaard met onder meer een dunnere achterruit en een aantal carrosseriedelen die gemaakt waren van Carbon Fiber Reinforced Polymer (CFRP). Het dak is bovendien vervangen door een koolstofvezel exemplaar.

Speciale inzetten in de voorspoiler en de bumperdiffusor achter zijn uit carbon fiber gemaakt. Carbon fiber is ook toegepast in de deurpanelen en middenconsole terwijl de kuipstoelen voorin en de zetels achterin uit met glasvezel versterkte kunststof bestaan (GFK). Deze kunststof is ook verwerkt in de constructie voor de neerklapbare achterbank en de dragers van de achterbumper. De gehele kofferdeksel bestaat uit Sheet Moulding Compound (SMC), een polymeer materiaal. De bodem in de kofferbak bestaat uit een lichtgewicht honingraat –papieren sandwichconstructie.

De speciale lichtgewicht uitlaat en een inlaatspruitstuk uit carbon fiber sparen verder gewicht. Mede door een extreem grote aanzuigluchtopening links in de voorbumper en het gehele inlaattraject ontstaat een karakteristiek racegeluid.

Door al deze maatregelen en het aanpassen van de standaarduitrusting bereikt de M3 CSL een RDW-gewicht van 1360 kg. De CSL is voorzien van remschijven met een grotere diameter; 345×28 mm voor de
CSL t.o.v. 328×28 mm voor standaard M3.

BMW bracht in 2005 een “M3 Competition Package” uit. Dit pakket bevat elementen die uit de CSL komen. De meerprijs bedraagt €5.400. Daarvoor kreeg je:
• Lichtmetalen 19-inchvelgen
• Extra sportief afgesteld onderstel
• Directere besturing (ratio: 14.5.1)
• M Track Mode (zoals op de CSL)
• Grotere remschijven vooraan
• Alcantara stuurwiel, versnellingspook en handrem.

Aanbod occasions
Het aanbod is de laatste jaren wat vermagert, maar er staan nog ruim twintig exemplaren op Marktplaats te koop. In lijn met de productieaantallen is tweederde een coupé en ongeveer een derde betreft cabrio’s. De verhouding SMG versus handbak is z’n beetje fifty-fifty. Prijzen variëren net zo hard als de kilometerstanden. Als je er geen probleem mee hebt dat de teller de twee ton heeft gepasseerd, dan kan je voor minder dan 20 mille een E46 M3 scoren. Een heel mooi exemplaar doet zo maar het dubbele en voor de CSL kan je datzelfde minimaal nog een keer doen.

Pluspunten

Aandachtspunten
Carrosserie en interieur

 • Gezien de potentie van de auto is het niet onverstandig om te controleren of er ooit schade is geweest.
 • De cabrioletkap verdient uiteraard ook een goede controle. Mocht deze niet goed openen of sluiten en/of slecht aansluiten op de carrosserie, dan is het wellicht een teken van schade.
 • Normale E46 3-series roesten sneller dan de M3, maar er zijn een paar punten om te controleren. De overgang van de wielkast naar de achterbumper is er één en de randen rond de achterruit is een andere.

Onderstel

 • Controleer de staat van de banden en remmen, want vervangen is relatief prijzig.
 • De remmen zijn specifiek voor de M3, dus ook niet goedkoop. Mocht je niet teveel waarde hechten aan originaliteit dan kan je overwegen om een upgrade te doen van je remmen, dat kan goedkoper uitpakken dan OEM BMW spullen en zo goed waren de standaard remmen nou ook weer niet.
 • Let op de banden(slijtage) en welke banden gemonteerd zijn. Op dit type auto passen geen budgetbanden, dat kan een indicatie zijn dat er is beknibbeld op onderhoud.

Aandrijflijn

 • Eerste check moet zijn of uit de documentatie blijkt of de eerste oliebeurt bij 2000 km is uitgevoerd.
 • En daarna loop je de rest van het onderhoudsboekje en de eventuele map met facturen door.
 • Drijfstanglagerschalen moeten maximaal om 100.000 kilometer gewisseld worden. Het lastige is dat je van buiten past hoort als het al te laat is, bij twijfel dus liever wisselen dan uitstellen. Er is een terugroepactie van de drijfstanglagerschalen geweest in combinatie met een oliepomp die het niet goed deed. Bij motoren gebouwd tot 03-2003 zullen de lagerschalen (of het hele blok) al een keer onder garantie zijn vervangen.
 • Een M3 die ratelt bij de (koude) start, makkelijk spontaan afslaat, vermogensverlies heeft of onrustig loopt, heeft waarschijnlijk VANOS problemen. VANOS is BMW’s variabele nokkenasverstelling die hydraulisch werkt met motorolie. De rubberen o-ringen kunnen lekken, magneetventiel kan defect zijn, waardoor de nokkenas niet goed of niet snel genoeg verdraait. Het laten uitlezen op foutcodes is ook geen overbodige luxe, zeker omdat eventuele reparaties nogal in de papieren kunnen lopen.
 • De SMG II bak heeft verschillende schakelstanden. S5 en S6 zijn de snelste en dat hoort ook echt rap te gaan. Zorg dat je een SMG bak in verschillende standen en versnellingen uitgebreid test.

Elektronica

 • Elektrische gremlins: controleer alle opties inclusief het audio-systeem.
 • Specifieke zaken die vaker dan gemiddeld defect raken: de elektrische raambediening, pixel verlies navigatie scherm, de centrale deurvergrendeling (zogenaamde GM5 module).
 • De pook van de handbak hoort verlicht te zijn.
 • De achteruitkijkspiegel is een zelfdimmend exemplaar en dat werkt met vloeistof. Met de jaren zakt die vloeistof vaak naar beneden en vervangen is relatief prijzig.
 • Vanaf september 2001 kreeg de M3 standaard bi-xenon lampen. De automatische hoogteverstelling daarvan geeft nog wel eens de geest.

Zoek de M3 of een andere auto op Marktplaats.nl.78 reacties

Vrij vertaald = lekker laten staan.
@cappie: heb je wel een punt, een goede schadevrije E46 M3 waarvan de teller niet is terug gedraaid is niet makkelijjk , ze zijn immens populair daarom wordt er ook zoveel mee gerotzooid, maar heb je een goede is het echt een topwagen waarvan je heel veel plezier kunt hebben.
Heerlijk old Skool zes lijn toeren maken!!
@m54b30: niet makkelijk te vinden
@m54b30: Nou… volgens Premium Classics hebben zij de “kloppende” pareltjes haha.
Die kentekenplaat op de kopfoto… Deze BMW is net als een muis in een nest met jonge katjes…
Zou het subframe ‘probleempje’ niet het vermelden waard zijn?
@ettie: dat mistte ik ook al. Groot euvel van de e46 zowel M als niet-M
@bluedust: zeker bij de 325i, 328i en 330i
@z4coupe30si: zeg maar gerust elke E46 waar overmatig sportief mee is gereden.
@ettie: Idd ik wou het ook net posten, volgens mij is het scheuren van het subframe het meest gekende probleem bij de E46 M3, het is ook het grootste. Zie: https://drivetribe.com/p/achilles-heel-bmw-e46-m3-subframe-Pl7K58qaTcOyY3cDgHPu-Q?iid=A2oxJ4ktR9ahy6RTzIcXHQ
@boris9397: Haha dat zou betekenen dat alle aangeprijsde flink opgepoetste pareltjes bij Premium Classics waarschijnlijk helemaal niet zulke parels zijn en er best wat verborgen grote problemen met die e46 M3s zijn!!
@boris9397: Dus een E46 Compact op de kop zien te tikken :)?
@ettie: Ik wilde het net typen, maar jij had het al gedaan :-) Groot aandachtspunt inderdaad!
@ettie: dat en achter waar boven de veerpoten in vallen willen nog wel eens scheuren, complexe reparatie is dat.
Lagerschalen probleem wordt deels groter gemaakt door ‘specialisten’ die deze reparaties uitvoeren.

Ja, het is een een probleem, maar ook erg afhankelijk van rijgedrag en onderhoud.

Goede olie, korte interval voor olie verversen, juiste oliefilter en goed warmrijden kan de slijtage van de schalen enorm beperken.
@z4coupe30si: Ik weet het niet… Ik zou die lagerschalen lekker zelf vervangen. Zo ingewikkeld is dat niet, je moet alleen het blok er uit zien te wippen en een geijkte momentsleutel scoren.
@Jochempie: Ja joh, iedere kantootpik kan z’n lagerschalen vervangen, niks moeilijks aan..
@oemplus:

Simpel klusje ..

Ouwe eruit nieuwe erin ..

Als je die volgorde aanhoudt kan er bijna nix mis gaan ..
@lincoln: Precies
@oemplus: Deze kantoorpik heeft z’n blokkie wel eens open gehad… Niets ontplofte.
@Jochempie: het blok hoeft dr niet uit.
@Jochempie: Ik merk al dat je er weinig verstand van hebt, want het blok hoeft er niet uit namelijk. Gaat via onder dus een brug heb je nodig en die klus moet je sowieso door BMW of een specialist laten doen!!
@venividivici: Alright, alright, rustig maar allemaal. Het blok hoeft er dus niet uit. Betekent niet dat omdat ik deze informatie mis, het een groot probleem zou worden om het zelf te doen.
@Jochempie: Oké, gaan we keer afspreken en ga jij de lagerschalen tip top vervangen. Ga ik er met worstenbroodjes en koffie naast staan kijken :-)
@venividivici: Is goed. Bekijk ik ter voorbereiding een paar keer deze video: https://www.youtube.com/watch?v=O345BKC8EkM
@z4coupe30si:
De lagerschalen schijnen steeds eerder gewisseld te moeten worden doordat mensen die er geen verstand van hebben maar wat roepen. De s54 hoeft echt niet al bij 100.000. Daar kan best 25.000 bij.
En inderdaad zoals je zegt. Het ligt geheel aan de rijstijl.
Hoeveelheid koudestarts, belasting met koude motor. En de gebruikte motorolie.
Als je normaal met zo’n auto rijd kunnen ze makkelijk 2 ton mee. Maar normaal rijden schijnt voor een hoop mensen met een m3 niet te kunnen. Die denken met een raceauto op pad te zijn.
@maotje: klopt! Zelfde geldt voor de Porsche 996 en 997, maar dan mbt tussenaslager en gescheurde cilinderwanden
@maotje: zeker de juiste olie want is je een beetje begint door te rijden met deze M3,s stijgt de olietemperatuur makkelijk tot 140 graden…
En daar kunnen de goedkopere oliën zéker niet aan.
@phdg: als je gewoon castrol edge 10 w 60 pakt is er niks aan de hand. Die kan dat wel hebben. Maar 140 gr is wel erg hoog. Dat krijg je niet voor epkaar met een paar x doorknallen.
@maotje: de E46 M3 van mijn baas heeft nu 230 000 km gedraaid 😂 overigens tot t bot toe onderhouden en alles vervangen wat ook maar piept of kraakt. Hij heeft nu pas een M2 om de M3 wat met rust te laten maar hij vind de M3 fijner rijden 😅😅
Qua dat “zo goed waren de standaard remmen nou ook weer niet.” : wellicht, dat dat op de levensduur slaat, remtechnisch vond ik de standard remmerij van de E46 M3 geweldig, je kon zo hard remmen, dat het leek of de auto op alleen z’n voorwielen tot stilstand kwam, geweldige vertraging. Met een uitstekend doseerbaar pedaal.Grote klasse.
Ik vond de SMG II bagger, dus had een handgeshakelde. Die had wel een enigszins ferme hand nodig, ook warm, ’t was bepaald niet zo smeuïg als een Japanse bak.

Als geheel vind ik de E46 M3 nog steeds één van de beste auto’s, die ik gehad heb, met een ook voor niet profi coureurs goed toegankelijk potentieel. Ja, een CS(L) is nog een tand(je) scherper, maar absoluut geen noodzaak, een basis M3 is al feestelijk genoeg.
@amghans: begrijp ik ook niet. Misschien doelt hij op “fading”, bij een stevig potje borstelen op circuit?
@breakingpoint:
Wellicht. Ik ben met de mijne het circuit niet opgeweest, remmen niet tot het uiterste belast, maar heb nooit iets van fading gemerkt, het pedaalgevoel bleef onveranderd, de remvertraging ook. Dus ben/blijf benieuwd waar dat remverhaal op stoelt.
@amghans: vergeleken met bv Audi is de BMW merkbaar minder vertragend. Toen ik mijn M3 net had vond ik de remmen eerlijk gezegd echt zwaar bagger, zelfs na wisseling remvloeistof / schijven en blokken. Uiteindelijk upgrade naar andere schijven en blokken, scheelde vrij veel en gezien de potentie qua snelheid had dit af fabriek wel gemogen..
@speedygonzalez:
Misschien was jouw M3 een auto die al een leven achter de rug had, de mijne was een nieuwe.
@amghans: of het vergelijkingsmateriaal en de rijstijl zijn enigszins verschillend.
@speedygonzalez:
Qua vergelijkingsmateriaal : een RS6 Avant (B6 – stalen remmen), een CLK AMG en een 991 (stalen remmen). Die laatste heeft verreweg de beste remmen (wel vrij veel pedaaldruk nodig), de remmen de MB hebben goed warmte nodig voor ze echt goed zijn, aan de remmen van de RS6 Avant kon je merken, dat ze op enig moment wat moeite kregen met het gewicht van de auto. In de context van deze auto’s vind ik de remmen van de E46 M3 de beste allrounders, uitstekende vertraging – ook als ze nog niet warm zijn – en een rempedaal met veel gevoel.
@amghans: ik moet het met je eens zijn dat het pedaalgevoel niet slecht is en uitstekend doseerbaar – voordeel van de enkele zuiger. Het punt wat bij mij sterk tegenviel echter was de harde ‘bite’ bij het intrappen van de rem, alsof hij moeite heeft met vertragen de eerste tellen. Ik had ervoor onder andere een Evo 6 rs2 met de brembo’s eronder welke wel zeer duidelijk een stuk sneller vertraagde, al speelt gewicht daar een grote rol. Was verder niks persoonlijk trouwens, mijn ervaring met de originele remmen is anders bevallen, aangezien je in no time wel op hoge snelheid zit.
Dit aankoop advies kan wel wat uitgebreider. Zeker voor iets speciaals als een M3.
Je kan echt beter een E46 Alpina B3.3 zien te vinden.
Blijft toch een heerlijk machtig apparaat zonder te overdrijven, zeker zo’n csl met dat soepele enkele gat in de voorbumper. Als je dit dan ziet dan snap je niet waar het huidige BMW mee bezig is.

Duimpje voor polymer ipv plastic, maar voor een beetje consistentie cfrp/carbon fibre/koolstofvezel is allemaal het zelfde, tot zover ik weet.
BMW ALPINA B3S (90.000 KM)

Deze auto heb ik aangeschaft ter vervanging van mijn oude M3.
Het is een zeer exclusieve auto , van de sedan zijn er maar 247 gemaakt. Het is de tegenhanger van M3 E46 de prestaties liggen ongeveer gelijk. Alpina geeft 224kw op (305pk),uit een 3.4 liter motor, echter het aantal pk’s ligt echter hoger zo tussen de 315 en 325pk. Het koppel is volgens Alpina 362nm bij 4600 toeren ook dit ligt hoger tot max. 390nm. Volgens Alpina duurt het 0-100 sprintje 5.4 sec. Volgens het Duitse autobild 5.3 sec. en het Duitse auto en motorsport kwam tot een 5.2 sec. Ik vind dit echter niet zo relevant de auto is mij snel genoeg zo heeft de auto een top van 270 echte kilometers. Ik ben niet zo’n hardrijder maar uiteraard heb ik weleens volgas gegeven en dan blijkt dat de Alpina inderdaad heel snel is waarbij het schitterende geluid van de motor en het speciale uitlaatsysteem “kippenvel” geeft! Hoewel het een 3 serie is rijdt de auto als een 5 serie, de Alpina is meer comfortabeler dan een M3 er zijn ook veel meer luxerer materialen gebruikt zoals het “dikke” leren interieur en echt hout. De exclusiviteit blijkt dan ook uit de aanschafprijs in 2003 welke € 90.471,- bedroeg. Ik heb de originele factuur in bezit wat op zich heel handig was voor de verzekering want daar kende ze dit model niet. Ten tijde van de aanschaf waren er 3BS’en sedan in Nederland waarvan die van mij (nr. 073) de eerste was. Kortom ik ben er blij mee!
Best een lange lijst voor een auto waar heel Autoblog meewegloopt.
Voor de liefhebbers dan…
BMW M3 e46 SMG cabrio individual
http://link.marktplaats.nl/m1208590206
@fouadski: heb mn twijfels over dat individual, kleur lijkt carbon zwart, de standaard 18″ wielen en als je dan foto van je chassisnummer maakt maak dan ook foto van je individual chassis plaatje die ernaast zit. Het zal wel om de two tone stoelen gaan om dat individual ;-)
@cabrioot: Volgens Bimmer.Worx is het wel een Individual. Alleen die auto is te duur met 143000km en Smg bak!
@cabrioot: ow hij is niet van mij hoor. Staat bij mij in de buurt te koop en ik dacht deel het ff op ab
Leuke auto als je van je geld af wilt..
Elk exemplaar is ooit in bezit geweest van een kneier die 15w40 bij de Aldi koopt ..
Nou voor dat geld koop ik toch liever een splinternieuwe m2 …. misschien komt daarvan ook een CSL versie
Ik heb een E46 M3 CS gehad als 1e auto, en ben nu alweer tijden bezig sparen voor een andere E46 M3, helaas stijgen ze sneller in waarde dan ik kan sparen met mn minimum loontje -.-
@spykerboy: overigens van alle autos die ik gehad heb, mis ik mijn M3 het meest van allemaal (vergeleken met mijn Supra mk4 twin turbo, maserati 4200 spyder, mx5, etc), en is ook de enige die ik terug wil van alles…
Overigens setje remmen vervangen rondom, kwam ik met mijn CS uit op 2000 euro exclusief de man uren (dus alleen 4 schijven en blokken rondom)…… erg prijzig
@spykerboy:leuke hobby’s kosten geld. En hoe vaak moet je die krengen verwisselen/vernieuwen?
@fouadski: ik heb er 1 jaar mee gereden als daily toen er nieuwe remmen onder moesten……
Wat een onbetrouwbare rommel. Lekker laten staan.
@sracert: waarom onbetrouwbaar? Het zijn gewoon betrouwbare auto’s.
@sracert: waarom onbetrouwbaar?
Er staan zoals gebruikelijk veel taalfouten in dit stukje, maar ‘is … vermagert’ en ‘wel eens’ kunnen echt niet …
@ehnl: Plus 1 is niet voldoende voor deze reactie.
Premium slaat in dit geval zeker op de peperdure reparatie- en onderdelenprijzen? 😉
@rollingstoned: iedere serieus snelle auto is duur in onderhoud.
@maotje: Nee hoor.
@svenska_aeroplan_ab:
Klopt, zolang je ‘m als belegging onder een doekje in de garage laat staan valt ’t allemaal best mee.
@svenska_aeroplan_ab: noem dr eens een paar dan?
Naar mijn mening de mooiste generatie 3 serie..jammer dat het praktisch onmogelijk een clean exemplaar te vinden…
Wat mij opvalt is dat er geen exeon inzit. In zo’n model wel verwacht. Of was dat een optie?
@dailydriver:
Op een nieuw in NL geleverde E46 M3 was xenon standaard, op een nieuw in D geleverde vermoedelijk niet.
Mijn subframe kon je je vingers doorsteken vanuit de kofferbak, puntlassen zijn niks waard. Motorblok stuk gelopen bij 145.000, garantie vanaf dealer in het begin bleek nooit uitgevoerd te zijn. Bij navraag BMW Amsterdam bleek de auto wel terug bij de dealer te zijn geweest voor de recall, echter was het vervangen van de schalen geen verplichting en de dealer achtte het destijds niet noodzakelijk.. Recall afgerekend, schalen niet vervangen. Blijft dus altijd een verrassing!
Ook het differentieel is onderhoudsgevoelig bij sportief gebruik. Als je al neerzet dat banden en remmen prijzige delen zijn is dit geen auto voor je.. Dat zijn de goedkope dingen op deze auto.
@speedygonzalez: Daarom zijn 9vd10 exemplaren ook verkracht. De aanschaf is 1, maar het ding in goede conditie houden is 2..
Ik heb de mijne met handbak laatst verkocht en een frisse Fiesta ST gekocht. Totaal ander kaliber auto maar wat heb ik toch veel meer lol in de Ford.
@foramen: Hoezo, lichter?
@frederik: de kleine 500 kilo verschil zal er zeker mee te maken hebben. De Fiesta heeft een korte wielbasis en smijt je echt door bochten heen. Bij hoge snelheiden in een rechte lijn kan je dan wel het gevoel krijgen dat hobbels de achterkant om willen gooien, tot 180 a 190 echter geen probleem.

Laag gewicht, goede wegligging en bruikbaar vermogen.
@foramen: een e46 m3 zijn vermogen is ook gewoon bruikbaar, zo bizar veel power hebben ze niet, daarom dat ik juist super fan ben ervan!
@spykerboy: zeker waar, was ook meer een opsomming van wat ik aan mn huidige auto zo leuk vind, niet wat ik slecht vond aan de m3.
Het gesnerp van die 6 lijn boven de 4000 toeren is ook verslavend!
Ik ben 1,5 jaar in bezit geweest van een origineel Nederlandse E46 M3 uit 2005 met 85.000km. Destijds van de eerste eigenaar overgenomen en gelukkig nog helemaal origineel. De historie klopte volledig en alle upgrades waren bij dezelfde BMW dealer uitgevoerd die de auto nieuw had geleverd. Persoonlijk vind ik een sluitende historie bij zo’n soort auto echt een must en daarom ook een goede reden om een ‘vaag’ exemplaar te laten staan. Aangezien BMW er om bekend staat hun M-modellen doorlopend te verbeteren tijdens de levenscyclus doe je er goed aan om een ‘laat’ model te kopen waarvan de bekende kinderziektes al verholpen zijn. Als je er zuinig mee omgaat en niet bespaart op onderhoud heb je hier heel veel plezier van. Écht een aanrader. Ik denk dat er weinig auto’s zijn die zo’n fantastische rijbeleving geven dan een E46 M3. En perfecte mix van handling, geluid, snelheid, balans en schoonheid.

De auto werd vooral door mijn vrouw voor woon-werkverkeer gebruikt en aangezien zij steeds meer km’s moest gaan maken hebben we besloten de M3 bij 120.000km te verkopen. Ik heb nog even overwogen om de auto in de schuur te zetten en voor de fun te houden. Had ik dat maar gedaan…
Op dit moment staat de door Wouter gereden CSL bij Wentink nog steeds te koop. Alleen is de vp al 15k gezakt naar net geen 85k.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).