BMW M3 en M4 krijgen 430 pk / 500+ Nm [video]

Auteur: , 52 Reacties

BMW gaf vandaag in München een preview van de nieuwe M3 en M4.

BMW M3 en M4

Een select en zeer happy few kregen vandaag de kans om met DTM coureurs achter het stuur plaats te nemen in M3 en M4 prototypes. Hoewel de volledige specificaties van de auto’s nog strikt geheim zijn, kunnen we wel meedelen dat zowel de M3 als de M4 430 pk en meer dan 500 Nm koppel halen uit de 3,0-liter zes-in-lijn.

Vergeleken met de E90/E92 M3 (420 pk / 400 Nm) zijn deze cijfers niet zo heel erg vooruit gegaan, maar let wel dat het nu met minder cilinders en gewicht wordt gehaald. Het gat met de Mercedes C63 AMG (507 pk) zou hierdoor iets minder groot kunnen zijn dan gedacht.

Om de grote discussie over de wel-of-niet-handbak-in-de-M4 nog even aan te wakkeren: wij vonden een foto (KLIK) van wat zeer waarschijnlijk de schakelpook is. Hoera! Onze oren werken nog goed. Het is dus niet alleen de 7-Speed DCT automaat met dubbele koppeling die in de olie mag roeren. Het enige dat mist aan de handgeschakelde versie is de zevende versnelling, waar BMW volgens de geruchten wel aan zou werken. Nu is dit een prototype, dus er is nog hoop voor de productieversie.

Benieuwd hoe de M4 bij stationair klinkt? Klik dan HIER voor het filmpje op Autojunk.52 reacties

Wouw!
Dat ziet er toch wel heel wat beterderder uit dan de 4 met JML behandeling.
@potjak: JMS* :)
@thomcarspotter: ;) dat bedoel ik. Bedankt
@potjak: en beterder ipv…
@potjak: beterder is toch ook geen goed Nederlands?
@rubend: je hebt gelijk. Heb daar nog nooit over nagedacht tot je reactie. Weer wijzer geworden :)
@potjak: Dit meen je toch niet? Zie dat je graag verbetert, maar… beterder ?
@defteling: verbeterD
én de introductiekleur van de M3 E46 en hij is af.
Ik vind de M4 mooier dan de e92!
Vond de v8 wel gaaf, maar niet zo goed klinken als de C63. Hoewel het geluid van de M3 veel meer inductie geluid was en de C63 een sjonnieknalpijp had!

Denk dat het een leuke en goede zet is die 6 cilinder!
@lamborgfan: C63 klinkt gaaf maar het geluid van de M3 E92 vind ik echt fantastisch. helemaal het inductie geluid dat echt onovertreffelijk is!
Er wordt geclaimd dat dit ding een rondje Ring sneller doet dan de CSL en GTS. Als dat zo is dan hebben ze wel iets heel potents neergezet.
@Rick-dos: Wat denk je, hebben ze een gt3 achtige sturende achteras gekozen? De gts is VEEL te wild achter en kan het vermogen niet optimaal kwijt dus… wat doe je dan als je nog meer koppel er tegenaan gaat gooien? Alles voor betere tractie. Dus heeft dit ding Tc die zo goed is dat ie sneller is met het ding aan of zoiets als 4ws, denk ik.
Lekkaah!
heerlijk! kan niet wachten op het productiemodel.
Ik ben vooral benieuwd naar 1 ding; wat weegtie??
Niet veel toegenomen in power wellicht, maar wel ff 25% meer koppel. Zeker de sprint zal hier goed aan doen.
Wel erg veel flipflapjes aan de voorkant
Wat een ontzettend bruut ding! Dakar Geel en hij is helemaal af.
Wat een ontwikkelingen…….
Alfa 164 (t/m 1993): V6, 2959cc, 228pk, 280Nm;
Alfa 166 (t/m 2007): V6, 3179cc, 240pk, 289Nm.
Dat waren toen de top modellen…… Zeven jaar geleden.
@ropbp: Wat bedoel je? Dat V6’en steeds krachtiger zijn geworden?
@SCscreamGT2: 430pk uit een nagenoeg zelfde inhoud en zes cilinders…. Hep dat Beemertje een turbo?
@ropbp: Dat Bimmertje hep er 2!
@Yeelen: Ik had ergens wat gelezen over 3 turbo’s, of het waar is weet ik niet.
@SCscreamGT2: 430pk en ruim 500Nm uit dezelfde cilinderinhoud…. Dat zegt toch wel iets over een efficiëntie slag. Of hebben ze een turbo op die Beemer geplaatst?
@ropbp: Met een atmosferische motor is het onmogelijk meer dan ruwweg 120Nm/l te halen, dus het moet wel drukvoeding zijn…
@ropbp: beetje vervelend dat het plaatsen van een reactie soms zo lang duurt (zeker nadat er wordt aangegeven dat het verzenden niet is gelukt……)
@ropbp: Maar dit blijft wel heel :p
@ropbp: Nissan GT-R (AMS Alpha Omega): V6, 4000cc, 2000+pk, 1560+Nm. ;)
@ropbp: Toch levert ie ‘maar’ 100Nm meer dan mijn E34 deed……
Echt weer een auto die mooi is en klopt.
Blijft toch wel de koning in zijn klasse, en veel sportiever dan de vorige modellen. Prachtig!
Ziet er iig alvast lekker dik uit!
Gelukkig beginnen ze het te snappen… Een 6-in-lijn in plaats van die lompe V8 uit de vorige generatie M3…
@autobart: die V8 was verre van lomp hoor. Al heb ik liever gewoon die heerlijke S54B32 uit de E46 M3.
@autobart: Juist een lijn 6 is lomp, BMW moet met duur lichtmetaal werken om er nog iets van te maken. Bovendien is de krukas lang en zwaar, alsmede wordt de neus te lang en zwaarder.
Doe mij maar een V6, waarom denk je dat ze in de F1 geen lijn motoren gebruiken?
Zelfs Maserati gebruikt geen lijn maar een V6 met even veel pk’s als deze BMW M4, maar wel lichter en compacter. Een lijn 6 is een antiek zwaar ding, te groot, hoog zwaartepunt, niet meer van deze tijd. BMW marketing heeft het helaas gewonnen van engineering. Dom sentiment.
@T16: Lees nog maar eens een boekje over 6 inlijns, de motorcultuur is veel beter. De enige reden voor V motoren in de F1 is ruimte. Een V blok heeft een hoger zwaartepunt. Bij toepassingen waarbij ruimte minder een issue is wordt nog steeds massaal voor lijn motoren gekozen, denk aan schepen, trucks en tractoren. Domweg omdat als je de ruimte hebt, het mooier loopt, minder gekke trillingen etc…
@griffendahl: BMW bouwt graag hoogtoerige blokken in hun M modellen, een inline 6 is daar veel geschikter voor dan een V6.
Ik was benieuwd naar hoe een M4 stationair klinkt. En nou ben ik teleurgesteld, wat een vervelend geluid zeg. Het zal met de manier van opnemen van het geluid te maken hebben maar zelfs beukende koppijn klinkt lekkerder dan dit.
Ik vind het erg tegenvallen, de nieuwe alpina B3 haalt 410 pk… heck de gemiddelde chiptuner gaat ook zo richting de 400 pk met een 335i. Opvallend ook dat de motor ‘maar’ 400 Nm koppel levert… erg weinig voor dat vermogen.
@imdoctorbob: de motor levert 500nm
@imdoctorbob: het gaat erom op welke manier die 410 / 430pk wordt gehaald!
Het schijnt dat de nieuwe M3 / M4 een voor turbo begrippen erg hoog max toerental heeft!

De M5 draait al 7400tpm en de M3 / M4 zou hier ruim overheen gaan!
Ik geloof dat de 335i het bij max 6800tpm voor gezien houdt dus ga er maar vanuit dat de M4 zijn vermogen over een veel groter gebied beschikbaar heeft!
Worden een berg nieuwe Alpina’s verkocht als ik zo de reacties lees, zou het?
Ge-Wel-Dig.. Go M Power!!
De B3 is een gechipte 335 ( lichtelijk gechargeerd), de M3 heeft dadelijk 430pk. En waarschijnlijk gaan de eerste chippers daar easy 500pk uithalen. BMW heeft in de eigen line up voldoende ruimte zitten tussen de reguliere en de M modellen. Wat de tuners er dan mee gaan doen, ja…
Van mij mag de bumper iets subtieler… deze zou zo van een lambo af kunnen komen.
schitterend ding…
Het grootste verschil zit m in het koppel van meer dan 500Nm, dat is echt wel een significant verschil.
Ik vind hem werkelijk prachtig. Ook meteen een stuk mooier dan de gewone 4-serie. Als het geluid nou ook nog in orde is en het turbogat niet al te groot, dan heeft BMW wat mij betreft een toppertje neergezet. De rijeigenschappen zijn altijd in orde bij BMW.
Lekkerrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!! Zet de M4 maar op de oprit :)
Of de handbak is weer alleen voor de VS :(

Dat stationair geluid is allesbehalve spectaculair, en het is natuurlijk helemaal nog niet zeker of deze uitlaat er ook onder komt.

Kijken we bijvoorbeeld naar de E46 en E92 dan hadden die geen sierstukken op de uitlaat en in dit filmpje zijn die er wel :(

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).