Buying Trends: zo kleden wij in Europa onze auto’s aan

Auteur: , 18 Reacties

In de meest zonovergoten landen wordt het zonnedak verdacht weinig aangevinkt, en de uitspraak 'met een witte blijf je zitten' is al lang niet meer van deze tijd.

Ford Focus RS drop fruit duo

Tussen de voorkeuren van de consumenten zitten van land tot land veel verschillen. Dit is informatie die essentieel is om als organisatie je aanbod zo goed mogelijk op de vraag uit de markt af te stemmen, en deze wordt dan ook driftig verzameld bij de importeurs. Ford doet met zijn Car Buying Trends een boekje open over wat zijn klanten het belangrijkst vinden.

Met een mondiale jaarafzet van zo’n 6 miljoen auto’s onder mensen die grotendeels in een zeer modale categorie vallen is Ford een autofabrikant die bij uitstek een betrouwbare set gegevens kan leveren over wat de gemiddelde Europeaan wil. Van 22 verschillende landen werd de data op een hoop geveegd, en daar kwamen lijstjes uit. Veel lijstjes.

Nederland

Voor Nederland valt te melden dat we met 85% van alle Europeanen het vaakst voor Cruise Control gaan (goh, hoe zou dat nou komen?). Ook de Hands-free tailgate van de Kuga valt hier in de smaak (93%), alsmede de Lane Keeping Aid (19%). Van automaten moeten we echter niets hebben (3%), en van de PowerShift-bakken al helemaal niet (1% van de automaten).

Dit laatste in tegenstelling tot Rusland, waar 45% van de klanten een automaat aanvinkt. Zou ik ook doen, als ik elke dag 3 uur op de Moskouse Ring stil stond. Automatische airconditioning is bij ons en de zuiderburen zeer gewild (77% in BE en 71% in NL), Ieren en Turken daarentegen draaien liever zelf aan de knoppen; hier liggen de percentages op 1% en 4%.

Dieselen

Opmerkelijke resultaten? De Nederlandse Ford-rijder dieselt erg weinig, slechts 33% kiest voor een zelfontbrander. Dit tegenover 53% van de Belgen en 64% van de Turken. Het Europees gemiddelde ligt op 41%. 100% van de Turken neemt een rokerspakket, in Nederland is dit 4%, in België zelfs 0,4%.

Meest gewilde kleuren

We sluiten af met de 10 populairste kleuren op de Europese Fordjes (HIER de Top 10 algemeen):

#1 wit
#2 zwart
#3 grijs
#4 zilvergrijs
#5 blauw
#6 rood
#7 bruin
#8 groen
#9 oranje
#10 magenta

Foto: niet-zo-heel-representatieve Focus RS 500, autojunk.18 reacties

“Van automaten moeten we echter niets hebben”.

Ik denk dat veel mensen er graag een hebben, maar te gierig zijn om er voor te betalen…
@crackdavid: Tegenwoordig is een automaat regelmatig goedkoper dan een handbak.
@berlinetta: Bij welke merken is dat zo?
@fejjie: Dat komt door ons belachelijke belastingssysteem.
Doordar automaten vaker zuiniger zijn dan handbakken zijn ze ook goedkoper. Ik ben helaas/gelukkig niet zo’n grote autofreak dat ik uit mijn hoofd de merken kan opnoemen waarbij dat geldt.
@berlinetta: Ik wist dat het in Amerika het geval was, maar dacht niet dat dat hier in Europa ook zo was. Ik heb in ieder geval 2500 euro mogen ophoesten voor mijn automaat.
@fejjie: ik weet dat je bij BMW kan kiezen voor handbak of automaat zonder extra kosten
@str8six: Je hebt het dan waarschijnlijk over Nederland, want in België is het prijsverschil ook >2000 euro.
@fejjie: ja in Nederland. Hoe het in België zit weet ik niet.
@str8six: Ik helaas wel.
@crackdavid: Komt waarschijnlijk doordat Ford geen automaat in de 14% bijtellingscategorie heeft ;)
Het gaat hier om Fords natuurlijk, en nee, die staan niet bekend om hun geweldige automaatbakken.
Tja Welke Ford zou je in NL met automaat moeten nemen. Denk als je bijvoorbeeld naar de cijfers van VAG kijkt dat wel wat anders ligt.

En diesel… iets met wegenbelasting.
Grijs op 3 en grijs op 4. Zouden die bij elkaar geteld op 1 staan?
Interessante statistieken, echter bepaald vaak een importeur wat er mogelijk is in een land. Zo zijn bepaalde configuraties natuurlijk niet mogelijk. Het feit dat 100% van de turken een rokerspakket heeft, geeft mij al snel het idee dat de importeur daar dat gewoon standaard levert..
Eh, magenta? Das roze…
@scuba: leuk op een Transit… maar wordt vooral verkocht op een Ka ;-)
Cruisecontrol zonder automaat?… Sukkels..
Geen fan van de ford focus maar die drop/fruit duo is wel nice :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).