Bye, bye Bulli! Volkswagen Transporter T2 is uit productie

Auteur: , 15 Reacties

Vandaag rolt in Brazilië het allerlaatste exemplaar van de legendarische VW Transporter T2 van de band. Na een carrière van 46 jaar mag deze Volkswagen met de motor achterin dan eindelijk met pensioen.

Bye Bye Bulli

De T2 aka Bulli aka hippiebus aka Kombi werd sinds 1975 gebouwd in de Volkswagen-fabriek in het Braziliaanse São Bernardo do Campo, maar vandaag valt definitief het doek voor deze auto.

Waarom de productie wordt gestopt? Brazilië is van plan om per 1 januari 2014 ABS en airbags verplicht te stellen en daar beschikt de T2 niet over, het zou te duur zijn om dit alsnog te ontwikkelen voor deze auto. In 2006 werd al afscheid genomen van de luchtgekoelde motor en kwam er een watergekoelde viercilinder achterin te liggen.

Die 1.4-liter motor leverde 78 pk op benzine en als er ethanol in je tank zit heb je zelfs 80 pk tot je beschikking. Om het afscheid te vieren kwam Volkswagen do Brasil met de Kombi Last Edition op de markt. Het was de bedoeling dat hier slechts 600 exemplaren van gebouwd zouden worden, maar de vraag was zo groot dat het er 1.200 werden.

Er was nog even een sprankje hoop dat de productie door zou gaan omdat Brazilië de strengere regels met betrekking tot airbags en ABS terug wilde draaien. Volkswagen heeft dat echter niet afgewacht en stopt toch met de productie van dit beroemde busje.
15 reacties

46 jaar, toch niet slecht voor een autootje dat op een servetje in een restaurant is ontworpen…
@valetparker: dat was zijn voorganger ;)
@robbie: Ja zeg, je had er net nog “het hippie spijltjesbusje” in staan… ;-)
nu al?
Leuk, maar vanaf het moment dat het busje een watergekoelde motor kreeg en daarmee een radiator in de zo kenmerkende voorkant had het busje, wat mij betreft, zijn charme verloren.
56 jaar staat achterop…
Ik wist niet eens dat ze nog werden geprocudeerd.
Was leuke bus, vooral omdat je knieën als kreukelzone mochten dienen.
@Hubert:
ze kwamen relatief goed uit crashtests, alleen hadden wel het stuurgedrag van een natte dweil op een ijsbaan dus uitwijkmanouevre was vrij kansloos.
@super: Een natte dweil op een ijsbaan plakt als een malle. Sterker nog, die krijg je niet meer van zijn plaats denk ik.
Was dat ding dan zo goedkoop om te produceren dat ze er maar mee bleven doorgaan?
En nu, Transport T18 productielijn daarheen slepen en weer 40 jaar hetzelfde produceren!
Bulli is eigenlijk de bijnaam van de T1 spijlbus ;)
In de goeie ouwe hippietijd was het leven rooskleurig!
De laatste modellen werden toch ergens in brazilie gemaakt

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).