CBS: “onze berekening was fout, toch minder dieselverkoop”

Auteur: , 23 Reacties

Foutje, bedankt!

Stomme zuinige BMW's...

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft eerdere berichten over gestegen dieselverkoop moeten inslikken. Door een miskleun in de berekeningen werd dit foutieve beeld geschetst. Ach ja, niemand is volmaakt zullen we maar zeggen.

In tegenstelling tot +1% kwam de landelijke dieselverkoop over februari 2014 uit op -3%. We horen ze hier op de redactie bij de BOVAG nog schuddebuiken.

Een officiële rectificatie hebben we nog niet gezien, we moesten het nieuws vernemen via collega-media.

Update: kamervrag0n!!23 reacties

De stagaire had een verkeerde formule gebruikt in excel?
Echt, het CBS! Het instituut waarvan je verwacht dat ze alles minimaal 10x narekenen vóór ze het naar buiten brengen…
@awesome: Door wie wordt het CBS gefinancierd…? Juist….
@e1000bmw523i: Ik denk door de roverheid ;)
En ligt dat aan de prijzen bij de pomp of auto’s die zuiniger worden? Een gemiddelde diesel is 10-30% zuiniger dan zijn voorganger en omdat de meesten van ons nu “groen” rijden dalen de liter afnames behoorlijk rap vermoed ik…

Buiten het feit dat 50% van NL zakelijk(lease auto, bedrijfsauto, ondernemer) rijdt en dus BTW kan terugvragen als je in NL tankt denk ik niet dat het snel voordeliger is om in het buitenland te tanken voor deze groep… De diesel zou dan in het buitenland pak weg 1.15 moeten kosten om het verschil te maken.. Dus als iemand mij 1 pomp kan opnoemen in België of Duitsland die prijzen hanteert rond de 1.15 hoor ik het graag…
@tvr1974: als je in het buitenland tankt, haal je daar ook gewoon de btw terug hoor,…
Wanneer komt onze grote vriend wiebes eigenlijk met de officiële cijfers over de verkopen
Om na zo’n rekenfoutje nou weer een rij met kamervragen te lopen stellen lijkt me toch wel een beetje opportunistisch oppositie gedrag.
@mashell: om daar een mening over te vormen zou ik eerst wat meer cijfers willen.
Over hoeveel liters/euro’s aan accijnzen praten we in dit geval? Miljoenen?
In dat geval vind ik kamervragen niet eens zo gek, zolang ze door de juiste personen gesteld worden. De partijen die tegen de verhoging van accijns waren dus.
@awesome: maar kunt het mindere diesel gebruik niet alleen aan de accijns koppelen. Ook de zuiniger auto’s en het economisch tij spelen mee. Dit is een complexe materie waar je niet zomaar even een conclusie van kunt trekken op basis van kamervragen. De kamervragen van Omzigt wekken de suggestie van grote grenseffecten (weglekken Nederlandse klanten en wegblijven buitenlandse klanten) terwijl die nog altijd onbewezen zijn. Hij kan dus beter vragen waarom het CBS er naast heeft gezeten en vragen om een gedegen onderzoek of de accijnsverhoging zijn doel bereikt.
@mashell: Is toch al een hele vooruitgang dat Roemer cs eindelijk erkent dat belastingverhoging leidt tot ontwijking en ontduiking en niet automatisch meer geld in de staatskas om te verbranden.

Moet hij goed herinneren als hij weer eens een voorstel doet tot verhoging van inkomstenbelasting voor ‘rijken’.
@stamp; sinds wanneer mag dit?? Verneem dan graag van jou een accountant / belastingadviseur of beter nog een copy van de belastingdienst zelf waarop staat dat dit ok is en mag… dan heb ik namelijk nog wat te vorderen :)
@tvr1974:

U vraagt, wij draaien:

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/btw_terugvragen_uit_het_buitenland/btw_terugvragen_uit_andere_eu_landen


P.s. voorheen ging dit inderdaad niet. Bedrijven deden onderling zonder BTW factureren maar als je dan wat kocht in het “openbaar”, dan had je gewoon pech.
@tvr1974:

Zit de vereisten net te lezen, brandstof moet minimale afname van € 250,- zijn anders kun je het niet terugvorderen.
@jack_abarth: Nee, bij brandstof is een bonnetje verplicht indien het bedrag > 250 euro,. daar onder niet. Maar goed: met een 800 liter diesel tank kom ik niet snel onder de 250 euro.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Prutsers
Dat de dieselverkoop met 3% is afgenomen zegt op zichzelf niet zoveel.

Het word pas interessant als je ook andere cijfers hebt zoals de stijging/daling van benzine/lpg, of dat diesels x% zuiniger zijn geworden. En zit er groei/krimp in het diesel wagenpark van NL? Ik kan nog wel even door gaan.
De heren in Den Haag weten de waarheid altijd zo’n draai te geven dat zij altijd het gelijk aan hun zijde hebben.
De gewone man moet lijdzaam toezien hoe zo langzamerhand alles wordt gemanipuleerd om de honger naar macht van deze lieden te stillen.
@toniominestrone: tuurlijk, doemdenkert.. De gewone man mag in dit land in zijn handen wrijven zo goed heeft ie het! Maar nee, hij zit de hele dag te miauwen over hoe de grote boze roverheid hem plaagt. Jankcultuur. Ga dan lekker weg!
@parker: Ambtenaartje naar ik aanneem?
@toniominestrone: zeker niet, maar wel een grafhekel aan verongelijkt volk dat allesbehalve zichzelf de schuld geeft van hun mislukte bestaan..
*mompelt iets over leugens, grove leugens, en statistieken…
You had one job..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).