China gaat dit jaar ruim 5 miljoen ‘vieze’ auto’s slopen

Auteur: , 15 Reacties

Dat de grote Chinese steden een luchtvervuilingsprobleempje hebben is de regering daar niet ontgaan. In een reactie hierop heeft het partijapparaat besloten nog dit jaar 5 miljoen auto's (!) door de shredder te rausen.

China is viessss, Patrick

Zeg wat je wilt over de Chinese overheid, een machtige regering kan wel spijkers met koppen slaan. Als je het hier in de westerse wereld niet eens bent met een beslissing kan je dit bij de rechter aanvechten, waarbij de zaak zo 5 jaar te rekken is, als je het in China niet eens bent met een beslissing dan heb je dikke pech, de wil van de regering is wet. Voor de burgerrechten misschien niet zo prettig, maar het betekent wel dat er doorgepakt kan worden.

Gisteren publiceerde de overheid een document waarin wordt aangekondigd dat auto’s met een lokaal geel label, die niet aan de Chinese emissiestandaarden voldoen, nog dit jaar ‘geëlimineerd’ zullen worden. Het gaat om 5,33 miljoen voertuigen, aldus persbureau Reuters, dat het document inzag.

Decennialang mocht niets de Chinese economische groei in de weg staan, en het milieu al helemaal niet. Hiervoor betalen de Chinezen nu de prijs in de vorm van een sterk verminderde biodiversiteit in de rivieren, em miljoenensteden als Shanghai en Beijing waarin je op bepaalde dagen per jaar geen hand voor ogen ziet. Het mag duidelijk zijn dat het inademen van deze dikke smoglucht ook niet al te florissant is voor de longen (hoewel deze bij menig CHinees al flink doorrookt zijn).

Maar als gezegd, wanneer de wil er is, dan kan er daadkrachtig worden opgetreden. Lokale elektrische auto’s (BYD) worden al een tijdje flink gepusht en sinds kort is ook Tesla actief op de Chinese markt.

De overheid doet er nu een schepje bovenop, nadat eerdere milieudoelen niet werden gehaald. De vraag is echter in hoeverre dit ook echt doorgezet wordt. De jaarlijkse economische groei zit al tijden niet meer in de dubbele cijfers, voor dit jaar wordt iets meer dan 7% verwacht. Dit is toch wel het absolute minimum dat het land nodig heeft.

Over de exacte uitvoering van deze grootscheepse auto-eliminatie worden verder geen uitspraken gedaan. Wellicht dat je je kenteken mag houden als je een nieuwe, schone (en uiteraard Chinese) auto koopt?15 reacties

Hè hè, eindelijk een beetje compensatie, al die eco dingetjes hier en daar maakte het geen reet uit..
Ik denk dat een metropool als Shanghai of Beijing helemaal niet geschikt is voor auto’s. I.p.v. westerse metropolen te na-apen had China beter een eigen moderne infrastructuur kunnen aanleggen. Ze hebben de kans gemist en nu betalen ze de hoofdprijs.
@AutomotiveDesigner:

Ik weet niet, in de stad zelf valt het best wel goed te doen met een auto (met chauffeur).
Kan onze overheid niet iets soortgelijks doen met saaie auto’s?
Minder horizonvervuiling is immers ook goed voor het milieu..
En het slopen van 5 miljoen auto’s is de oplossing?
@berlinetta: Het slopen van 5 miljoen Chinezen zou effectiever zijn.
@razzie: Je naam staat verkeerd, weg met de r en in met een n..
@norge: Hij kon niet kiezen. Had het eerst geprobeerd met een a op de plek van de e.
@norge: Nazzie? Wat is dat?
@imba: iets van chinees eten ofzo? O wacht das nasi
In veel grote steden zie je ook.alleen nog elektrische scooters rijden. Omdat de benzine versie verboden.is.daar. Uit elk huis zie je stekkers lopen om die dingen op te laden. En.hier is het altijd maar moeilijk.Moeilijk.
@rolov:
In een land in opbouw is alles mogelijk.
Zware industrie zoals scheepsbouw en machine bouw.
Enorme projecten in de infra structuur.
West Europa is zo’n beetje klaar.
Maar het ambtelijk apparaat is nog even groot of nog groter als destijds.
Dus gaan ze zuigen.
Daar is de automarkt nog een groeimarkt.
Hier een vervangingsmarkt.
Ik weet niet hoe ernstig het met die geel gelabelde auto’s is, maar in Guangzhou daalden de smog-waarden met 75% (!) toen de tweetakt-scooters verboden werden. Klinkt als een goedkopere, effectievere maatregel.
Alsof die auto’s het ergste zijn voor de lucht daar.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).