ChristenUnie: navigatie-app moet scholen gaan vermijden

Auteur: , 52 Reacties

Hoe, dat moeten de makers van navigatie-tools maar zelf uitzoeken.

ChristenUnie: navigatie-app moet scholen gaan vermijden

Waar vroeger navigatie in de auto een prestigieuze optie was, is het vandaag de dag kinderspel met je smartphone, een gratis navi-app en een telefoonhoudertje van Ali Express. Het gebruiken van een navigatie-app is niet alleen handig om je bestemming te vinden, het kan ook helpen de snelste route te vinden.

Zelfs als je op een bekende route rijdt kan het lonen om de navi aan te slingeren. Misschien is het erg druk verderop en komt de routeplanner met een slim alternatief. Wat de ChristenUnie betreft moeten die routes echter niet in de buurt van scholen zijn.

De politie partij stelt dat kinderen extra gevaar lopen door sluipverkeer dat in en rondom een school komt te rijden. Kamerlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie is van mening dat bedrijven als Google (Maps en Waze) en TomTom geen alternatieve route mogen aanbieden in de buurt van een school.

Het idee komt uit België. De Vlaamse minister Ben Weyts is met dit onderwerp in gesprek met bedrijven en van der Graaf wil dat onze minster van Verkeer, Cora Van Nieuwenhuizen (VVD), hetzelfde gaat doen. Bij onze zuiderburen speelt de discussie al wat langer. Zo vermoedt wetenschapper Tias Guns dat sluipverkeer door navigatie-apps als Waze en Google Maps de afgelopen jaren is toegenomen. (via NOS)52 reacties

Ik zie hier niet echt een probleem mee, de verkeersveiligheid moet uiteindelijk toch voorop staan. Hoe Google het vervolgens gaat fixen is niet het probleem van de overheid, dat bedrijf heeft een budget dat echt wel voldoende is voor een beetje extra moeite.
@7ofhearts: Google is niet het enige bedrijf dat in Navigatie doet en ook nog eens een buitenlands bedrijf, wat doen we als ze het niet uitvoeren? Komt nog bij dat ik vind dat sluipverkeer helemaal niet bestaat, je bent vrij om te rijden daar waar je zelf wilt.
@mashell: Als je software niet aan de lokale wetgeving voldoet kan er een aanpassing afgedwongen worden, al dan niet met een verwijdering uit de lokale app store.

Kan een leuke zaak worden mocht het werkelijk zo ver komen. Temeer omdat zulke apps vooraf geïnstalleerd zijn op vele apparaten.
@karhengst: probleem is dat die lokale app store helemaal niet lokaal is. Die staat niet onder Nederlands beheer.
@mashell: laat dat dan echter het probleem van de aanbieder zijn en niet van de overheid. Op Steam, om maar even een zijweg te noemen, zijn ook een aantal applicaties niet beschikbaar in de Duitse store, terwijl ze dat in Nederland wel zijn.

Dat het dus relatief eenvoudig te omzeilen is, is dan natuurlijk een ander issue.
@karhengst: het is in die zin het probleem van de overheid dat die aanbieder lastig ergens toe te dwingen is.
@mashell: Daar heeft men dan weer de dwangsom voor uitgevonden.
@mashell: Wacht maar tot je straat ineens in een sluiproute van een navigatie tool komt te liggen.

Je mag rijden waar je wilt, klopt, maar het is ook asociaal om dit straatjes te rijden die daar helemaal niet op berekend zijn om zo een minuut vertraging te ontlopen. Tevens rijden de malloten die die routes volgen ook nog eens extra hard, om zeker te zijn dat die sluiproute wel echt sneller is. En dat is gevaarlijk, want ze kennen de weg niet eens.

Dus in sommige gevallen lijkt het mij wel degelijk goed om te voorkomen dat zo’n alternatieve route langs scholen geleid wordt. Het zal echter niet mogelijk zijn dat overal te doen lijkt me.

Sinds ik een artikel gelezen heb van mensen hier in de regio over de overlast door zulke routes heb ik besloten zulke alternatieve routes niet meer te volgen. Dus file op de snelweg is pech, ook als ik 5 minuten kan winnen door een afslag te nemen en door 5 dorpen te rijden.
@reactief: sluiproutes ga je niet kunnen vermijden… Je hebt immers ook xtal manieren om naar A of B te rijden. Voor mijn deur staat het vol met sluiproutes helaas maar tja, als ze niks doen aan de autostrades (uitbreiden!) dan ga je dat niet oplossen.
@reactief: in Nederland wordt er bij de eerste de beste hinder of ongemak al het woord overlast geschreeuwd maar laten we realistisch zijn, verkeer dat door je straat rijdt is normaal, dat is geen overlast. Als het verkeer tijdelijk toeneemt om een stremming elders te vermijden is dat een natuurlijke spreiding van het verkeer, als je het totaal plaatje bekijkt is dat zelfs wenselijk. Als het verkeer ergens te zwaar wordt dan is de oplossing ook niet “sluipverkeer” tegen te gaan maar om de gewenste rijroute vlotter te maken. Ongewenst gedrag verbieden (wat deze politica nu weer wil) is veel goedkoper maar niet half zo effectief als gewenst gedrag stimuleren.
Overigens vind ik het prettig als alternatieve routes (die ik vaak gebruik) gemakkelijk zijn, dus over voorrangswegen, niet door 30 zones en niet langs scholen. Maar dat is een kwaliteitsaspect van de routes en niet iets wat je per wet zou moeten willen afdwingen.
@mashell: Ik ben het echt wel gedeeltelijk met je eens, maar ik denk toch echt dat jij de ervaring niet hebt / kent van dergelijke overlast. Op het moment dat sluiproutes gereden worden door de lokale regio is de overlast reëel, maar als een navigatieapplicatie ineens een route suggestie doet door diverse dorpen om een stuk file te vermijden terwijl die persoon niets in die regio te zoeken heeft, vind ik dat zeer onwenselijk, omdat de verkeersinrichting vaak niet voor zo’n grote verkeersstroom is ingericht.

Ik weet uit dat dit in mijn regio gebeurd is, waardoor er toch echt wel flinke overlast ontstond. In die regio’s is de lokale politiek trouwens in gesprek gegaan met ontwikkelaars en die hebben daarop ook een aanpassing gedaan in de routevoorstellen, zodat de overlast beperkt werd.

Ik vind dat logisch en wenselijk en ik denk dat het best goed is om na te denken over zulke sluiproutes, zodat die niet meer onnodig langs scholen geleid worden.
@reactief: termen als “die persoon niets in die regio te zoeken heeft” gaan me veel te ver. Dat suggereert een inperking van de vrijheid. Zo’n dorp is geen “Sperrgebiet”, voor die weg heb ik ook wegenbelasting betaalt. Ik snap dat er hinder van kan zijn, maar je moet als dorp dan niet maatregelen willen treffen tegen het sluipverkeer door het dorp maar maatregelen treffen die er voor zorgen dat er geen reden meer is om door het dorp te rijden. Dus niet roepen “leg hier drempels” aan roepen “maar verbreed daar de snelweg”. Oostenrijkse toestanden (waar politie controleert of je er wel iets te zoeken hebt) moeten we niet toejuichen. Want sluipverkeer bestaat in een vrije maatschappij helemaal niet!
Of beter; ChristenUnie: navigatie-app moet met 130 km/h , Religie gaan vermijden.
@mercmeister:

Ignorance + religion = terrorism
Ignorance + power = tyranny
Ignorance + freedom = chaos
Ignorance + money = corruption
Ignorance + poverty = crime

Ignorance is the root of all evil.
@Original_Arnoud: Religion Power = Freedom (Murica coming for your oil)
@Original_Arnoud: Mooi gezegd!
Ik vermijd sowieso altijd scholen. Vooral tussen bepaalde tijden waarop je het aldaar spitsuur kan noemen. Eigenlijk zou je naar de Vs moeten kijken als het gaat om het naar school brengen van je kids..gewoon een richtingsverkeer, en een afdropzone, waar je je kids eruit laat en door rijdt. Dat eeuwige parkeren, naar school lopen en dan nog een half uur beppen op het schoolplein slaat nergens op.
@ghost: dat beppen is anders wel het hele sociale leven van niet werkende moeders.
Tja, voor 98% van het verkeer zal via een school zeker niet sneller zijn. En tijdens de spits momenten zal de navigatie je wegens de drukte zeker niet langs de scholen sturen. Voer maar in. Vast geen last van.
Het is een vermoeden… Kunnen ze dit ook bewijzen?

Even los van het feit dat sommige scholen aan doorgaande wegen zitten
@screamer: Bewijs is tegenwoordig irrelevant, kan maar naar de snelheids verlaging van 130 naar 100… Onderbuikgevoel is genoeg!
@notsobig: kijkf
@notsobig: edit-knop?
Religie.

De oorzaak van een hoop ellende in de wereld.
@olivier420:
Onwetendheid. De grootste oorzaak van ellende in de wereld.
@original_arnoud: maar religie is een prima manier om met onwetendheid om te gaan. “Ik heb geen idee maar de profeet zegt dit, fijn dan hoef ik zelf niet meer na de denken”. Maar de echte Bokononist weet dat het allemaal maar Foma is.
@mashell: dat is ook z’n punt denk ik. Religie was (en is) het antwoord op onwetendheid. Nouja, antwoord. Een doekje voor het bloeden
@mashell:
Precies! Er wordt alleen maar gelezen in één boek(je). Of dat nu de Bijbel, de Koran, de Torah of de Tripitaka is. Teksten worden uit hun verband gerukt omdat er geen contexten gezocht worden. Er is wederzijds nauwelijks verdieping in elkaars standpunten. En daarnaast zou evangeliseren moeten bestaan uit betuigen in plaats van overtuigen. ‘Ik zie het zo’ in plaats van: ‘je moet het zó zien’.
Ik móet helemaal niks…
Gevaarlijkste is alle ouders die zelf hun kind zo nodig met de auto naar school moeten brengen terwijl ze op 5 minuten lopen wonen. Allemaal vechten voor een parkeerplek.
@rutgerg: helaas is dit ook de waarheid hier in de ongeving
@rutgerg: En in de aanloop er naar toe een race doen door de wijk,
zo hard over die drempels klappend dat je glazuur er vanuit springt..

..Want stel je voor dat iemand anders JOUW plekje inpikt!
@olivier420: ik erger mij groen en geel aan de mensen die bij ons door de wijk rijden alsof ze op zandvoort rijden. 30km zone met een grote speeltuin langs de weg. Afremmen in de buurt vd speeltuin? tuurlijk niet. Ik kan daar gewoon echt met mijn hoofd niet bij. En t ergste is nog. Ook hier zijn het allemaal buurtbewoners.
@rutgerg: ze kopen zelfs SUVs zodat ze vlotter over die drempels kunnen.
@rutgerg: ja ik heb het wel eens eerder hier gepost geloof ik..

Ik heb wel eens zo’n oververhitte buurvrouw achter mij gehad die eiste (seinen + toeteren) dat ik harder ging rijden terwijl ik rustig 30 reed in mn woonwijk vol met drempels. En viel mij al vaker op hoe debiel hard ze er doorheen jakkerde.

Een gesprek had helemaal geen zin, ik begreep het toch niet. Iets met voetbaltraining en werk ofzo.

Dus vroeg ik aan die 3 kiddos achterin of ze vonden dat mama een beetje gek aan het doen was en of ze ook vinden dat auto’s hier te hard rijden. Heb mn auto 5 min laten staan en haar nooit meer hard door de wijk zien rijden.
@olivier420: ze moet gewoon dikke jerry roken en chillen
@rutgerg: exact. Ik woon in en straat met een school. 4 keer per dag is het hier een gekkenhuis. Ouders die hun kinderen niet 500 meter naar school durven laten lopen. Vanwege het verkeer. Kinderen uit de auto schoppen, zelf blijven zitten, en met draaiende motor blijven wachten tot de kinderen de school in zijn gelopen. En 15 minuten te vroeg aankomen bij het ophalen van diezelfde kids, en dan 15 minuten lang met draaiende motor facebook checken.

Vroeger was vrijwel alles kvtter dan nu. Op een paar dingen na. Niemand werd, op een hoge uitzondering na, door zijn ouders naar school gebracht. Als kleuter liep je met broers en zussen naar school. Dat is nu een uitzondering.
@pomoek: zeker! Vroeger rules! ik speelde hele dagen buiten in de polder zonder dat mn ouders wisten waar ik was. Tegenwoordig lopen kiddo’s van 8 jaar oud met een iphone in de speeltuin op de hoek.
Dus dit is weer een ongefundeerde bewering vanuit de ChristenUnie…kunnen ze die beter niet ook de mond snoeren als ze nog geen idee hebben waar ze het over hebben?
@rike: pot en ketel?
Hier hebben ze het inderdaad aangepast, waren ze toch wel even vergeten dat alle scholen daadwerkelijk op de hoofdwegen door dorpen gelegen zijn. Gevolg, alle verkeer word door de omliggende woonwijken gestuurd….
Dit niet alleen tijden de drukke momenten aan de schoolpoort, maar gewoon permanent… Het zou veel eenvoudiger zijn dat scholen hun schoolpoorten aan de “druk” doorgangsweg sluiten en de alternatieve ingang (lees achterzijde) als hoofdingang maken. Zo kan de doorgangsweg weer zijn functie vervullen….
Goed plan, maar dit hadden ze al veertig jaar geleden in moeten voeren…

Toen had ik er nog wat aan gehad:

“Ja, met mijn moeder… Mijn zoon kan vandaag niet naar school komen want de navigatie stuurde ons toen we vlakbij school waren de andere kant op en nu zijn we ergens in de stad en kunnen we niet meer terug want de band van mijn fiets is lek en mijn moeder kan me ook niet even op komen halen en op school af zetten want die is de hele dag werken.”
Ik woon naast een school, hoe geraak ik nu thuis?
@tim_vanostayen:

Te voet. Want je kunt best van school naar huis lopen als je er naast woont.
@tim_vanostayen: Als je er woont, sluip je niet…
Goed plan! Navigatie app moet de Christenunie, VVD, CDA, Groenlinks en D66 vermijden, ik ben voor!!!
Prima,
De laatste maanden zit ik regelmatig achter een vrachtwagen als ik weer eens binnendoor een sluiproute aan het nemen ben. En dat schiet niet op natuurlijk.
@Hubert: sluipmoordenaar!
Ik woon ook in de directe omgeving (<200 meter) van twee basisscholen, en ik kan je vertellen dat de onveiligheid dáár volledig voor rekening komt van de ouders die zo nodig hun kinderen met de auto moeten brengen en halen. Hufterig parkeergedrag, lomp rijden en zelfs doodleuk keren op de weg tijdens de spits, het is dagelijkse kost bij ons in de straat.

Hier kan geen Google Maps, Waze of TomTom iets aan veranderen. Het enige wat hier wel (kortstondig) aan helpt is handhaving die zonder waarschuwing bonnen uitschrijft, zo leert de ervaring.
Ik heb geen navigatie nodig om de sluiproute te nemen.
Grappige is dat tomtom HD traffic dit al deed. Die vermijd al drukkere verkeerspunten rond op en afhaal tijden.
Ben ik de enige die dit een goed plan vind? Makkelijk te implementeren en veel winst te behalen. Maakt mij het uit van welk politiek partij het is, het idee is voor mij gewoon goed.
Zo zo de Gristen Unie gaat we even bepalen waar we mogen rijden.. Niet bij Scholen en dadelijk ook niet bij een kerk als de klokken luiden, of een moskee bij oproep van het gebed. Misschien is het ook een goed idee om iedereen op zondag maar het bos in te sturen. Waar bemoeien die Gristelijke flapdrollen zich mee ? En ach als niemand dit soort vrijheids beperkende waanzin stopt dan pakken we maar Navmii of een andere App.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).