Citroën C1 (2005 – 2014) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 62 Reacties

Recent werd de Citroën C1 (en de verwante Toyota Aygo en Peugeot 107) vernieuwd. Reden om het tweedehands aanbod van de vorige generatie eens goed onder de loep te nemen in onze occasiontest.

Citroën, Toyota en Peugeot besluiten begin van dit millennium om samen de nieuwste generatie stadsauto te gaan ontwerpen. Door het delen van de ontwikkelingskosten is dit voor alle drie de merken een interessante manier om een betaalbaar, compact autootje te ontwikkelen. De basisvoorwaarden: licht, goedkoop in aanschaf en onderhoud, gunstige verbruikscijfers en plaats voor vier volwassenen. De variant van Citroën werd C1 gedoopt, maar alledrie de auto’s worden in dezelfde fabriek in Tsjechië geproduceerd.

De Citroën C1 kreeg in 2009 een facelift en werd in 2012 wederom gefacelift. Er was één benzine en één diesel beschikbaar, maar de diesel is in Nederland superzeldzaam. De benzine was een 1.0 driecilinder met 68 pk, de diesel een 1.4 viercilinder met 55 pk.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan op moment van schrijven ongeveer 1250 C1’s van de eerste generatie te koop
 • 1% aanbod is diesel, 99% is benzine
 • Slechts 11% is automaat, de rest is handgeschakeld
 • 4% is uitgerust met lederen bekleding
 • 4% is voorzien van navigatie
 • 71% is uitgerust met centrale vergendeling
 • Wil je geen grijs, zwart of wit dan zijn blauw (12%) of rood (14%) het makkelijkst vindbaar.

Prijzen beginnen net onder de €3000 euro. De prijzen lopen op tot maximaal €10.000 euro voor een licht gebruikt exemplaar van net voor de nieuwe serie die in de loop van 2014 geïntroduceerd werd.

Pluspunten

 • Compact
 • Goedkoop in onderhoud
 • Relatief betrouwbaar

Aandachtspunten

 • Het ging om een budgetauto: de C1 had niet standaard de beschikking over zaken die we tegenwoordig onmisbaar achten, zoals stuurbekrachtiging en centrale vergrendeling. Wees je hiervan bewust als je gaat shoppen.
 • Check de waterpomp. Deze ging soms al na drie jaar lekken, wat uiteindelijk kan zorgen voor een oververhit blok als er teveel koelvloeistof wegloopt.
 • Check of de bekleding droog en schimmelvrij is. Lekkage bij de achterbak wil nog wel eens voorkomen.
 • Ook gevoelig voor lekkage: de koppeling van de auto’s voor t/m 2009. Als er water bij de koppeling komt slijt deze harder. Er is een recall geweest, maar check of deze ook is uitgevoerd. Vanaf 2009 werden er grotere, stevigere koppelingen gemonteerd.
 • De achterklep is vrij fragiel. Stevige wind kan de klep omvouwen en blijvend beschadigen.
 • De lijm van de achterramen van de vijfdeurs variant verliest zijn kracht na verloop van tijd, met als gevolg dat de ruiten uit de deur vallen.
 • Uitlaten zijn gevoelig voor roest, soms vallen de achterdempers al binnen twee jaar onder de auto vandaan.
 • De katalysatoren zijn ook storingsgevoelig.
 • Auto’s zonder centrale vergrendeling hebben soms last van uitgesleten portiersloten.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!62 reacties

‘Soms vallen de ruiten uit de deuren.’
HAHAHAHAHA
@gillesvda:
Ach, daar had mijn A3 ook last van, vind ik toch iets lulliger dan bij een auto die je gewoon kan pinnen.
@gillesvda: dan liever wat olie bijvullen en mijn Audi logo goed poetsen, dan dat de ruiten uit de deur vallen haha.. Geen wonder dat het met PSA zo slecht gaat.
@audirijder: ja, want een kwaaltje dat weinig voorkomt is inderdaad inherent aan het totale reilen en zeilen van zo’n groot concern…
@gtwillem: Stiekem wel een beetje eigenlijk. Mijn theorie over waarom VAG hier in Europa als redelijk betrouwbaar wordt gezien (ja niet op ab, maar wel bij het grote publiek) en in Amerika totaal niet is deels dat wij hier (nog) de Franse merken hebben die nog onbetrouwbaarder zijn/(waren?) en dat die merken noodgedwongen in Amerika al lang het hazepad gekozen hebben. Oftewel die Franse meuk laat VAG er in vergelijk goed uitzien.

Nou ja dat en mogelijk een andere definitie van betrouwbaarheid; ik denk dat Europeanen betrouwbaarheid meer zien als hoeveel ben ik uiteindelijk kwijt aan (al dan niet gepland) onderhoud ipv hoe vaak sta ik langs de kant van de weg. Dat laatste is in Amerika sowieso een stuk ongewenster omdat je daar soms nog echt in the middle of nowhere kan stranden. Daarnaast was het zeker vroeger zo dat je je Golfje op elke straathoek kon laten maken door een handige sleutelaar voor een appel en een ei terwijl je met je aziaat die welliswaar misschien minder vaak stuk gaat duurder onderhoud moest laten plegen bij een specialist of bij de officiële dealer. Goed tegenwoordig met TSItjes en DSG’s gaat dit niet meer op maar het imago sterft wellicht wat later dan de realiteit.

Maar dit tweede terzijde…het is niet voor niks dat we de uitdrukkingen ‘de franse slag’ en ‘duitse gründlichkeit’ hebben. Dit soort ‘schoonheidsfoutjes’ als vallende ramen en een achterklep die buigt door de wind et cetera bevestigen precies mijn ervaring met Franse producten, er breekt altijd wel iets af of zo waardoor de kwaliteitsindruk na langer gebruik gewoon matig is, zelfs als de basis soms best ok is.
@jaapiyo: maar de C1 is volgens mij een technisch gezien een Japans ontwerp met een Daihatsu motor. Dus minder Frans dan je zou denken.

Hier op AB worden auto’s van de Volkswagen Group automatisch gezien als de meest onbetrouwbare auto’s, maar het zijn ook heel erg goed verkopende auto’s. In mijn tijd bij Peugeot en later Renault was het echt erg: die auto’s hadden vaker gebreken. Veel mensen die ik ken die een ‘VAG product’ hebben, hebben eigenlijk er nooit iets noemenswaardigs mee gehad. Maar ja, het bashen is natuurlijk wel leuk ;-).

De reden dat de Franse auto’s niet aansloegen in Amerika heeft niets met de kwaliteit te maken. In de jaren 80 en 90 werden de grootste horken uit de diepste grochten van Detroit de weg opgekotst. Vergeleken met de Caddilac Cimarron was de Peugeot 505 een wonder van degelijkheid.

De auto’s waren ontworpen voor Fransen door Fransen, en dat heeft niet echt geholpen. Alle ‘Aziaten’ die het zo goed doen in de States zijn vaak specifiek voor de Amerikaanse Markt ontworpen, vaak worden ze nog in de USA gebouwd ook. In Europa is er nog een redelijke overlap met de wensen per land qua auto’s. Maar wat Renault en PSA bouwden, daar hadden ze in Amerika geen vraag naar. De Renault 5, Peugeot 305 en Citroen BX waren geen auto’s waar ook maar iemand om vroeg in Amerika. Andersom is het ook waar: welk Amerikaans merk is succesvol geweest in Europa? Chrysler even met de Voyager en later de PT Cruiser. En heel even was het cool om een Chevrolet Corsica (dat was pas een hok!!!) te rijden in plaats van de ‘veel betere’ Opel Vectra.

Kortom, het zijn markten die dermate uit elkaar liggen qua wensen dat je bijna een Renault moet bouwen voor de Europese markt en voor de Amerikaanse.

Maar het is zeker eens interessant om te kijken waarom sommige auto’s wereldwijd het goed doen/deden, en waarom sommige juist niet. En ergens lijkt het ook alleen voor de huis, tuin en keuken merken lastig te zijn: BMW, Mercedes en Audi verkopen bijna ongewijzigd overal hun producten.
@gtwillem: Helemaal mee eens, de betrouwbaarheid van de Amerikanen laat helaas nog al eens wat te wensen over.
@gtwillem: Nou ja…uiteraard hebben de ‘Muricans zelf ook rommel van de hoogste orde op de markt gebracht maar dat wil niet zeggen dat de Fransen een ok imago hebben in Amerika als het op kwaliteit aankomt. Na een klein beetje zoeken naar Peugeot op Jalopnik kwam ik deze comment tegen die het sentiment jegens franse sleutelaars denk ik wel goed samenvat:

“Heaven is where the police are British, the lovers French, the mechanics German, the chefs Italian, and it is all organized by the Swiss.
Hell is where the police are German, the lovers Swiss, the mechanics French, the chefs British, and it is all organized by the Italians.”

Overigens noem je op het laatst Audi maar die hebben ook jarenlang een zware pijp gerookt in de VS na het Audi 5000 debakel. Pas de laatste jaren zijn ze daar echt in opkomst, hoewel ze zeker in de hoogste segmenten nog steeds slechts ongeveer de helft doen van BMW en Mercedes de laatste keer dat ik het checkte (twee jaar geleden of zo).

Die Corsica referentie bracht wel een nare herinnering terug trouwens. Vroeger toen ik een klein menneke was had de coach er een. Op een gegeven moment was er een uitje naar -jawel- de Efteling en ik zat achter in die Corsica. Ik ben niet echt iemand die snel wagenziek wordt maar ik krijg nu nog bijna hoofdpijn denkende aan de misselijkheid/hoofdpijn die ik toen van die verrekte dijnbak kreeg. Man man man…
@jaapiyo: Audi heeft het inderdaad erg lang vrij moeilijk gehad in Amerika, maar ze zijn sinds eind jaren 90 gestaag weer populairder geworden. Audi’s waren toen ook nog eens subtiel, iets wat niet altijd aansprak bij de Amerikanen. Nu is het een beetje afhankelijk per segment wie de grootste is, ik denk dat Mercedes nog altijd de overhand heeft, daarna Lexus en daaronder BMW en Audi, maar dat heb ik uit een Motor Trend van een paar maanden terug (altijd een geinig tijdschrift om te kopen inde States), dus die situatie kan weer zo anders zijn.
@gtwillem: Bijna juist. Lexus is de grootste in het luxesegment.
@gillesvda: volgens mij zijn ze al een tijdje geen marktleider meer in de VS, maar weet de cijfers niet uit mijn hoofd. Heb je een bron?
@gillesvda: ik heb het even voor je opgezocht:

1. BMW
2. Mercedes-Benz
3. Lexus
4. Audi
5. Cadillac
6. Acura
7. Infiniti
8. Lincoln
9. Volvo
10. Land Rover
11. Porsche
12. Tesla
13. Jaguar
14. Maserati
15. Bentley
@gtwillem: Clearly you’re right. Ik was nog in de waan dat Lexus echt nog veel groter was dan de Europese rest.
@jaapiyo: AMEN !!!!
@gillesvda: hhahahah, dan valt olieverbruik wel mee…
@gillesvda: 2 keer bijna gehad, maar je bent best debiel als je niet opmerkt dat het losser gaat zitten. Tijdig losgehaald en opnieuw gelijmd.
@gillesvda: en dat is best knap bij een 5-deurs gezien deze niet gelijmt zit naar mijn weten omdat dit klap raampjes zijn… Denk dat casper de 3-deurs bedoeld.. Wordt de humor niet minder van natuurlijk :)
@kevin82: is niet knap bij een 5 deurs, de achterste deuren hebben klapraampjes waarbij de houders op de aan de voorkant loskomen van de ruitjes
@room850: dacht dat die dingen geschroeft zaten… Mmm weer wat geleerd ;-)
Leuke autos voor weinig geld, bij de minpunten had ook wel kantelende zuigers mogen staan dit komt ook voor.
Mijn advies: koop m niet.
Dus, zoek een rijk uitgeruste van een jaar of 5, heb je nergens last meer van. Blokje komt van Daihatsu dus die krijg ik zelfs niet kapot.
Ja, het is geen Ferrari, maar je moet ergens beginnen, ze kosten geen pepernoot om rijdend te houden.
Je bent dus mobiel en ondertussen kan je sparen voor je droomauto.
@whatdoiknow: Mag ik de aanschafprijs van zo’n gebakje erg hoog vinden? Je moet zelfs voor een C1 sparen tegenwoordig….
@dutchdriftking:
Tja als je zo’n ding al niet kan pinnen zou ik nog even blijven fietsen, alleen dat is goedkoper.
@jrk68: Ik bedoel dan in verhouding tot wat je er voor krijgt….
@dutchdriftking: Ik wou net zeggen. Ik koop voor pak em beet 6000 wel liever een lekkere 3serie of Clk van de voorlaatste generatie.
@sanderm3: Ook in de categorie verstandige wagens/praktische wagens kan je zat kopen voor die 6k. De wagens mogen dan in de maandelijkse lasten goedkoop zijn, de aanschaf is ronduit belachelijk. Doe mij maar een Suzuki sAlto, dan hou ik rest van het geld over voor benzine en onderhoud.
Veel roest .
Ze hebben sommige delen van de bodem niet behandeld .
@bohica: dat was erg opvallend toen we voor het eerst een Toyota c107 in de kraan hadden hangen. Bij normale auto’s zit alles in de coating. Dat ontbrak daar nogal. Ding is nu dan ook een beetje roestig. Een schip is blijkbaar geen ideale plek voor een auto…
En nog 1..


Roest!!!

Pisbakken zijn het.. Leuk om nieuw te kopen, ik zou ze never nooit gebruikt aanschaffen.
7k vind ik nog best veel voor een 2dehands brommobiel.
Leuk karretje voor als je weinig aan een auto wilt uitgeven. Toch zou ik eerder voor de Aygo kiezen omdat die er nog net wat beter uitziet.
@VantageR: Dan is een 306 uit de jaren 90 inderdaad een betere keuze als je weinig geld aan je auto wil uitgeven.
Het meisje had een Aygo, getuned tot 90pk en die werden er elke dag uitgewrongen.
Dat ding zag alleen de garage voor zijn beurtjes en werkelijk nooit was er iets, oké zo nu en dan een paar sloffen.
Die was van eind 2007 en geen van de genoemde klachten zijn mij bekend.
Zelfs een klokje rond gelezen die al 2 klokjes rond was en nog geen enkel probleem.
Het enige dat dus echt saai aan zo’n ding is, is het contact met de dealer….
Gewoon niet kopen, dit is een goedkope auto volgens het verkeerde recept. Alles is nieuw ontwikkeld om zo goedkoop mogelijk te zijn. Dat ga je merken. Ik zou de Twingo aanraden, rijdt beter, heeft een beter interieur, is in veel gevallen veel beter uitgerust en is betrouwbaarder. Waarom is de Twingo betrouwbaarder? Omdat de Twingo vol zit met oude onderdelen uit andere Renaults, dat betekent dat de onderdelen goedkoop te fabriceren zijn en dat alle onderdelen al uitgebreid getest zijn in andere modellen. Hetzelfde geldt voor Dacia.
@knipperlichtje: Nounou, Renault betrouwbaar? Dacia is gelukkig evenveel Renault als een fiat 500, dus dat zit wel snor.
@knipperlichtje: tenzij je een 5-deurs auto wilt want och wat zijn die kleine autootjes al praktisch. ga je ook nog eens een 3-deurs nemen..
@knipperlichtje: hou toch op man een renault ? Datis helemaal kud
Om nog maar te zwijgen over de veiligheid, je wordt bij het minste al helemaal aan gort gereden in zo’n ding. Maar pennywise, poundfoolish Nederland stapt massaal in dit soort zelfmoord-auto’s, liefst nog met z’n vieren tegelijk. Pak toch de bus als je je geen normale auto kunt veroorloven!!
@parker: Dat is toch hun probleem, of heb jij er last van?

En de bus promoten doe je maar verderop bij openbaarvervoerblog.nl.
@kapitein: ja, hebben we allemaal last van: sneller letsel = hogere zorgkosten
Ik vind deze auto’s tweedehands nog knap duur!
Bij mij gingen de airbags af toen ik over een hobbeltje reed.
Ik heb toen na 3 weken plezierig rijden al afscheid moeten nemen van de auto.
Alle autos waar ik daarna in stapte rijden beter…
Prima autootjes, we hebben bij ons bedrijf er een paar rijden (twee Peugeot Aygo’s), en ze zijn nagenoeg onbreekbaar, lijkt het. Daarbij zijn het ook leuke autootjes om te zien, door hun eenvoud heeft het absoluut charme.
@gtwillem: Peugeot Aygo? Die ken ik niet hoor.
@viezefreddyw: allebei ;-€
Rommel! Voelt goedkoop rijd goedkoop, beetje de fiat panda van vroeger.
Ik ben benieuwd hoe ze er over een paar jaar uitzien want ik heb veel gehoord over roest. Ook klinken de problemen alsof het zo goedkoop mogelijk moest. Wat dus ook zo is en wat je ook wel merkt aan alles eigenlijk.

Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik er erg weinig klachten/problemen over hoor.
Als autoliefhebber wil je hier toch niet dood in gevonden worden?
@991gt3rs:
Wat doe je dan op AB, als je er nog niet dood gevonden wil worden.
Zelf een nette blauwe aygo van 2007, 2x loszittend achterruitje gehad, uitlaat onder de auto uitgeroest, radio blijft altijd hangen, flinke klap erop en die doet t weer, stoffen bekleding blijft gwn echt niet mooi. Maar starten doet ie altijd, ook bij 1500+ meter hoogte en 16% helling tuft ie gewoon door.
Je schrijft dus zelfs op een nieuwe hooguit 1.000 / jaar af. Ik ken mensen die meer afschrijven aan elektronica. De koper van een gebruikt exemplaar is wel een stuk dichter bij reparaties (uitlaat, koppeling, waterpomp) en roestbehandelingen.
Is dit daarmee de enige auto die je goedkoper nieuw dan gebruikt rijdt?

O ja: Ik heb er nogal eens eentje gepakt als huurauto. Wat stuurt dat lollig direct. En bij gebrek aan gewicht voelt het onder de 80 best vlot aan. Bovendien kan ik wel blij worden van de bedieningsorganen. Simpel, hard plastic, maar best geinig ontworpen.
Als ik in het segment zou shoppen, zou ik er nog altijd de Panda naast houden, en sinds kort ook de Adam.
Rommel. 85k op de teller 2e koppeling, waterpomp vervangen, lekkage door niet geplaatste deurrubbers. Wat een ellendig hok
Zuurpruimen alert! Jongens toch, er is niks mis met zo’n C1/107/Aygo. De eerste serie had nogal wat kinderziektes, maar het model draaide bijna 9 jaar en de laatste bouwjaren zijn goed. Roesten doen alle goedkope auto’s, zelfs Honda Civic Hybrids rotten onder je kont vandaan. Gewoon bijhouden, schoonspuiten.
Hadden eerst een Aygo uit 2008 die in 4 jaar en 60000km alleen een nieuwe einddemper nodig had. Schoonouders met Aygo uit 2007 had vooral lekkages. Nu een Aygo uit 2012, laatste serie en in 3 jaar niks. Software update naar 80+pk op 870kg (gaat vlot nu) en het geluid is een mooie bonus.
Niet bedoeld voor elke dag naar Cannes of Groningen. Wel gemaakt voor goedkoop, leuk, direct en eenvoudig. Een goeie frietkraam ga je ook niet beoordelen volgens de Michelin ‘sterren-toekenning’. Zou nu voor een Picanto of Mi/Up gaan. Vindt de nieuwe C1/108/Aygo te duur en hun doel voorbij gaand.
@defteling: waar heb je het laten doen? Lijkt me leuk beetje extra power!
De aygo is/was altijd de slimmere keuze vanwege het extra jaar garantie.
Had ook het idee dat die stukken minder kwaaltjes had dan de franse broertjes ( afgezien van de achterklep… )
Erg fijn autootje maar ik kan er niet goed in zitten met m’n 1.86m.
Al na een ritje van een half uur al last van m’n rug…
Aangezien de yaris net wat ruimer en comfortabeler is heb ik die gekocht maar ik zou de aygo aan iedereen aanraden als startersauto.
Waterlekkage achter komt door de rubbertjes van de luchtkanaaltjes in t achterscherm, even je bumper lospakken lomp afkitten en t is verholpen
@ricksmits:
“Als ge het nie wit, dan doede ut mee kit”
Uitspraak die zich keer op keer weer bevestigd ;-)
Heb miin 107 biina klokje rond en buiten regulier onderhoud niets aan het handje..

Gewoon prima, basic spul..
@deladude: Yay! Autocorrect!

Overal waar “ii” staat moet uiteraard “ij” staan.

Wat een enorme lijst aandachtspunten zeg!!
Best leuke bakkies. Als je er met z’n 4en in zit is het ook nog enigzins beenruimte.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).