Cool: vogels begrijpen snelheidslimieten op wegen

Auteur: , 18 Reacties

Vogels kunnen geen verkeersborden lezen maar ze hebben wel begrip van de geldende snelheidslimieten op verschillende wegen, zo blijkt uit Canadees onderzoek.

Vogel op de weg

Twee heren -Pierre Legagneux en Simon Ducatez- werkten samen aan een onderzoek in Frankrijk. Ze begonnen het gedrag van vogels te onderzoeken die ze onderweg in de auto tegenkwamen op de weg terug van het lab. Ze kwamen erachter dat op wegen met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur een vogel gemiddeld wegvloog als een auto vijftien meter bij ze vandaan was. Op een weg waar een maximumsnelheid van 110 kilometer per uur gold vlogen de vogels gemiddeld op een afstand van 75 meter weg. Opmerkelijk was echter dat de vogels geen rekening hielden met de snelheid van het aankomende verkeer: als een auto langzamer of sneller reed dan de maximumsnelheid bleef de afstand waarop de vogels het pad naar veiligheid kozen hetzelfde.

Dat wijst erop dat vogels een auto waarschijnlijk benaderen als een roofdier en dat ze beseffen dat sommige delen van hun leefomgeving een groter risico vormen om door zo’n roofdier aangevallen te worden dan andere delen. Ook opmerkelijk is dat de vogels in de lente auto’s dichterbij laten komen terwijl ze in de herfst juist eerder wegvliegen. De reden hiervoor is volgens de onderzoekers dat de vogels in de lente actiever zijn om hun jongen te voederen en de jonge dieren daarnaast nog moeten leren waar de grenzen van het gevaar liggen.

Fotocredit: Jason Hunken18 reacties

volgens mijn onderzoek missen de lamme en de blinde een derde dimensie en een basiscursus natuurkunde ..

aangezien vogels nogal goed diepte kunnen waarnemen ..
@lincoln:

Volgens mij moet je de tekst nog even opnieuw lezen om te snappen hoe zij tot deze conclusie gekomen zijn.
@TomRS6: misschien moet je zelf eens goed reageren alvorens je op en ander reageert!!?!?!?
@ckaka: lezen bedoel ik dus…
@ckaka:

@ckaka:

Volgens mij is het doel van het onderzoek op wat anders gebaseerd dan op het feit dat vogels diepte kunnen inschatten. Natuurlijk kunnen vogels afstanden inschatten, anders hadden we om de haverklap een nieuwe tsunami wanneer een slechtvalk een lekker hapje ziet lopen.

Duh..
@TomRS6: Als je niet elke letter letterlijk zou nemen, zou ons dit allemaal een hoop onzinnig gezever schelen…..dank u…
@ckaka:

Haha Henkie heeft liever dat we dom en inhoudsloos schreeuwen op stukjes van autoblog en voorbij gaan aan de strekking van een artikel!


Mooie kerel ben jij, haha!
@lincoln: Niet alle vogels kunnen goed diepte inschatten, sterker nog.. de meeste niet. Alle dieren met de ogen aan de zijkanten van de kop (de niet-roofdieren) hebben een enorm gezichtsveld, maar kunnen daardoor ook slecht diepte schatten. Roofdieren hebben juist een kleiner gezichtsveld, maar kunnen beter diepte schatten bij het jagen. Aangezien ik een duif volgens mij nog steeds geen roofvogel is, klopt jouw stelling dus ook niet. Cursusje biologie misschien? ;)
@vossie86:

Haha dat wist ik niet!

Leuk weetje btw!
Dit was toch al lang bekend? Als je in de stad loopt, vliegt een vogel ook minder snel weg dan in een rustig gebied.
Laatst een duif die was levensmoe denk ik, want hij ging helemaal niet aan de kant :) dus ging ik er maar precies overheen..
Op landwegen doen ze helemaal niets. Laatst nog achter een groep jonge eendjes gereden ik moets flink vaart minderen. En kon heel dicht bij rijden voordat ze ook maar probeerde weg te komen. Was wel een leuk gezicht.
@robert110: dan ben je wel een aantal punten misgelopen
De voorkant van mijn auto bewijst dat dit onderzoek niet van toepassing op vliegen, muggen etc.
Ze hebben die duiven in Amsterdam zeker niets gevraagd?
Die proberen pas weg te vliegen, als ze al 30cm onder je auto ‘zitten’…
Duiven zijn ook geen vogels, maar veredelde ratten.
Relevant: http://fumaga.com/i/pigeons-dont-give-a-fuck-animated.gif
@costyn: nou, precies wat ik zei, hier boven..
Die beesten zijn echt gek..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).