Coureurs in actie voor bosbranden Australie

Auteur: , 40 Reacties

Coureurs dragen hun steentje bij voor de bestrijders van de bosbranden in Australië

(Brandweer)helm te koop


In Australië woeden al geruime tijd hevige bosbranden. Deze zijn het gevolg van hoge temperaturen in combinatie met ernstige droogte. Links en rechts starten er inzamelingsacties om de bestrijding en bestrijders te ondersteunen. Zo veilt motorcoureur Jack Miller zijn helm, doneert Hamilton een half miljoen dollar en trekt Max Verstappen de portemonnee voor de koala’s.

De Australische coureur is geboren in Queensland. Een van de zwaarst getroffen gebieden. Hij wilt dan ook graag wat voor zijn thuisland betekenen. Middels een Facebook-post maakte de 24-jarige Miller bekend dat hij zijn 2018 MotoGP helm ging veilen. De AGV helm werd aangeboden via veilingsite 32auctions. Er zijn 22 biedingen gedaan op het item. De veiling sloot op 10 januari met een bod van $18.000 AUD (meer dan 11.000 euro) op de botsmuts. Jack Miller heeft aangeboden de helm eventueel te willen signeren of er een persoonlijke boodschap op te willen plaatsen.

🔊 4 hours to go!Bid on my 2018 Helmet, all funds going to the NSW Rural Fire Service👉🏼 https://bit.ly/2tMtObS

Geplaatst door Jack Miller op Donderdag 9 januari 2020

Niet alleen Miller zet zich in tegen de bosbranden. Lewis Hamilton uitte al eerder zijn zorgen over het klimaat en het welzijn van de dieren. Op Instagram schrijft Lewis aangeslagen te zijn door de situatie in Australië.

“Het maakt me verdrietig dat er meer dan een miljard dieren in Australië aan een pijnlijke dood sterven. Ze kunnen niet ontsnappen en het is niet hun schuld.

Hij doneert dan ook een half miljoen dollar (onbekend of dit Australische of Amerikaanse dollars zijn). Lewis Hamilton spoort ook zijn volgers aan te doneren.

Daniel Ricciardo koos er buiten doneren ook voor om een item te veilen. Ricciardo veilt het racepak dat hij vorig jaar tijdens de Australische GP droeg. De Aussie roept via een emotionele videoboodschap op Instagram zijn fans op om ook te doneren.

Onze eigen Max Verstappen besloot de koala’s te steunen, vertelde hij aan de Telegraaf. De Formule-1-coureur zag beelden waarop de diertjes levend verbranden. Dit greep hem aan. Hij heeft een geldbedrag overgemaakt naar een fonds dat gewonde en uitgedroogde koalaberen probeert te redden.

De natuur heeft flink te lijden onder de hevige bosbranden. Prima dus die donaties. Alle beetjes helpen zullen we maar zeggen. Had jij liever de helm van Miller of ga jij bieden op het racepak van Ricciardo?40 reacties

Lekker makkelijk om een helm ofzo af te staan. Dat houdt dus in dat iemand anders de donatie namens jou doet!!
De inkoopwaarde van de helm valt in het niet tegen de veilingwaarde.
Geef dan gewoon geld.
@hubert: Als je de video van Ricciardo bekijkt zie je dat hij zegt gedoneerd te hebben aan het Rode Kruis en Wires Wildlife Rescue, zonder daarbij bedragen te noemen. Daarnaast probeert hij anderen aan te sporen ook te doneren, door zijn racepak te verloten onder donateurs. Dat is toch meer dan prima? Er zullen genoeg mensen zijn die geen 5 euro doneren omdat Australië toch aan de andere kant van de wereld ligt, maar wel voor diezelfde 5 euro een lootje willen kopen waarmee ze het racepak van Ricciardo kunnen winnen. Dat is dus een behoorlijk slimme zet.

En datzelfde geldt natuurlijk voor Jack Miller. Je weet niet of hij persoonlijk geld heeft gedoneerd, enkel dat hij zijn helm ter beschikking stelt om middels die veiling andere mensen aan te sporen ook te doneren.
@Edge: Ik vind het sowieso onzin om maar met bedragen te gaan roepen, is toch een soort van: “ik ben met Australië begaan, kijk eens hoe goed ik ben en hoeveel ik doneer,, het is top dat ze doneren maar soms lijkt het alleen maar om te laten zien hoe goed ze zijn
@bbjorn: Het probleem is dat je het als celebrity eigenlijk nooit goed kunt doen. Doneer je in stilte, dan roepen mensen dat je niks doet. Maak je bekend dat je gedoneerd hebt, dan willen mensen meteen weten hoeveel. En weten ze hoeveel je gedoneerd hebt, dan is het niet genoeg. Of mensen gaan, soms terecht, soms onterecht roepen dat je het alleen maar doet voor de PR.
@Hubert: wat voor een troosteloos grafleven heb jij? Miller zet zich in voor de bosbranden door een collectors item te veilen zonder er een cent aan te verdienen, roept mensen op om te doneren en heeft ongetwijfeld zelf ook nog gedoneerd. En het enige wat jij erover kan zeggen is dat ie niet genoeg doet? Man man man, wat zielig zeg.

@gwnbmw: iemand op basis van een bericht van een paar zinnen als persoon veroordelen en daarmee gelijk de discussie doodslaan, dat is pas troosteloos
@smijsie: hypocriet much?
@gwnbmw: Hubert heeft zelf waarschijnlijk al royaal geschonken aan Australië en gaat de komende tijd nog meer schenken. Het gerucht gaat dat hij zijn vakantiegeld en eindejaarsbonussen nog gaat storten..
@gwnbmw: argument van @hubert blijft dus overeind. Miller veilt een helm die hij naar alle waarschijnlijkheid niet eens zelf heeft betaald en waarmee hij een leuk centje heeft verdiend met alle sponsoring die er op zit. En dan “doneert” hij die en laat een ander er veel geld voor betalen en gaat zelf met de “eer” strijken. Dan heeft het hem per saldo toch niks gekost en is het dus slechts een PR stuntje…?
@vroaaaaaaaaaar: het is natuurlijk wel zijn bezit en het maakt niet uit dat hij hem waarschijnlijk uit een sponsordeal met de fabrikant heeft gekregen en het maakt ook niet uit of hij aan de logo’s die er nu opzitten heeft verdiend.

Wat maakt het verder uit dat het niet Miller is die nu geld geeft aan het goede doel maar dat dit een ander persoon is. Zie het als een win-win situatie. Door de schenking van de helm, gaat iemand (liefhebber, fan, verzamelaar etc.) straks zo’n helm in zijn bezit krijgen en krijgt het goede doel ook nog geld. De vraag is of deze persoon dat geld anders ook aan dat goede doel zou hebben gegeven.
@sportevo: de vraag is waarom Miller niet zelf geld geeft aan het goede doel. Reclame maken voor jezelf en je sponsors door je helm te verkopen voor veel meer geld dan ie intrinsiek waard is, is niet hetzelfde als een donatie doen met je eigen geld.
@vroaaaaaaaaaar: Mag Miller misschien zelf bepalen wat hij wel en niet doneert? Misschien heeft hij al wel geld geschonken maar weten wij daar niets van. Ricciardo heeft ook geld geschonken en een overall dus waarom zou hij dat ook niet kunnen doen? Misschien boeit hem die hele brand in Australië niet en geeft hij op deze manier wat zodat het hem niets kost en er dan mooi vanaf is?

Maar aangezien ik dat laatste niet verwacht van Miller denk ik dat hij dit ook niet doet uit een soort eigen gewin voor hem en zijn sponsors. Publiciteit heeft hij sowieso wel, daar gaat hij zo’n veiling echt niet voor nodig hebben.

Bovendien: ik denk niet dat het überhaupt de vraag mag zijn want wie zijn wij om daar een mening over te mogen hebben? Geen idee of jij iets gestort hebt maar stel dat jij iets aan de koala’s hebt geschonken en ik dat vervolgens ga veroordelen omdat ik vind dat je het aan de wederopbouw moet schenken of dat het meer moet zijn. Daar heb ik mij toch helemaal niet mee te bemoeien?

Ik vind het daarnaast ook ondankbaar overkomen en een hele bekrompen gedachte dat iemand niet op andere manier het goede doel mag steunen dan dat het hem of haar financieel ook wat kost.
@sportevo: natuurlijk mag Miller zelf bepalen wat ie doet maar punt wat Hubert maakt, blijft steekhoudend. Als het hem echt aan het hart gaat, dan geeft ie toch gewoon geld zonder daar zoveel gewag van te maken? Fans aansporen mag ook, door het goede voorbeeld te geven. Waarom zou daar iets tegenover moeten staan, zoals een helm?
En om op je laatste vraag terug te komen: de enige remedie tegen dit soort natuurgeweld, is ophouden met activiteiten die de aarde te veel opwarmen… Dus daar steek ik mijn geld in, in plaats van symptoom bestrijding. De aarde kan prima voortbestaan zonder ons, dus wij doen dit onszelf aan.
@vroaaaaaaaaaar: En weer kom je dan terug op hetzelfde: wat als Miller al geld gegeven zou hebben en dit erbij doet omdat iemand hem vraagt of hij ook wat wil bijdragen aan deze speciale veiling? Waarom moet je die man dan nu zwart maken door te zeggen ‘lekker makkelijk, gaat een ander het betalen’ terwijl er helemaal niet bekend is of hij niet ook al geld heeft geschonken.

Ook de opmerkingen dat hij het doet om te laten zien hoe goed hij begaan hij met de wereld is en het eigenlijk voor zelfverheerlijking is slaat gewoon nergens op. Ergens moet je daar ruchtbaarheid aan geven anders weet men helemaal niet van het bestaan van je veiling af.

En dan nog steeds, als hij nou eens helemaal geen zin heeft om geld te geven omdat het hem allemaal niet boeit (of zo’n zelfde standpunt heeft als jij hebt) en dan toch op deze manier iets doet, ook dan slaat de opmerking van Hubert nergens op want het is niet aan hem om daarover te oordelen. Linksom of rechtsom doet hij nu iets waarbij er uiteindelijk geld in het laatje van het goede doel komt. Daar gaat het om. Hij had die 11 mille misschien wel prima kunnen missen of misschien wel niet, punt is dat er nu 11 mille voor Australië is en er iemand een collectors item heeft kunnen kopen. Wat is het punt? Dat het Miller niets heeft gekost? Had het hem dan iets moeten kosten? Klinkt een beetje als een oude klant van mij die ooit korting wilde en ik hem toen een voorstel deed om de order direct te plaatsen zodat ik de bestelling bij onze fabriek kon combineren, dat was toch eerst niet zijn bedoeling want eigenlijk moest de korting mij gewoon marge (en dus geld) kosten.

Mijn laatste vraag was overigens geen vraag, maar meer een voorbeeld hoe bekrompen de opmerkingen over Miller zijn actie zijn.

@sportevo: natuurlijk mag Miller zelf bepalen wat ie doet maar punt wat Hubert maakt, blijft steekhoudend. Als het hem echt aan het hart gaat, dan geeft ie toch gewoon geld zonder daar zoveel gewag van te maken? Fans aansporen mag ook, door het goede voorbeeld te geven. Waarom zou daar iets tegenover moeten staan, zoals een helm?
En om op je laatste vraag terug te komen: de enige remedie tegen dit soort natuurgeweld, is ophouden met activiteiten die de aarde te veel opwarmen… Dus daar steek ik mijn geld in, in plaats van symptoom bestrijding. De aarde kan prima voortbestaan zonder ons, dus wij doen dit onszelf aan.
@sportevo: allemaal aannames! Jij zit ‘m alleen maar op te hemelen zonder een beetje kritisch te zijn. Pot verwijt de ketel…
En als het hem eigenlijk niet boeit is dat alleen maar meer bewijs dat ie het doet voor de goede sier en niet voor een goede zaak. Lekker voorbeeld, man!
By the way, wie is die Miller eigenlijk?
@vroaaaaaaaaaar: ik ga niet eens beargumenteren waarom, gezien jouw reacties hieronder denk jij dat alles alleen maar om geld gaat en dat er geen goede mensen meer op de wereld zijn.

Als Miller zelf $50.000 doneert zeiken mensen ofwel dat hij veels te veel verdient om dat zomaar uit te kunnen geven, of ze zeiken dat het niet genoeg is, of ze zeiken dat ie het prive had moeten houden. Houd ie t prive, dan krijg je van die droeftoeters zoals jij die zeuren dat ie niet genoeg doet en ‘alles voor de sponsor.’ Dat jij nou nergens het goede in kan zien betekend niet dat het niet bestaat.
@gwnbmw: als, als, als… feit is dat alleen bekent is dat Miller een helm veilt om een goed doel te steunen. De fan die de helm koopt, doet dat omdat ie graag die helm wil hebben.
Miller maakt goede sier zonder zelf geld te doneren en de fan geeft geld om die helm te bemachtigen. Mooi dat het goede doel een leuk bedrag ontvangt, maar niet onder de indruk van de mensen die er bij betrokken zijn.
@Hubert: wat een non-bericht zeg, als je Miller een beetje kent vanuit de racerij (een van de meest sympathieke rijders) had je deze onbenullige opmerking niet gemaakt. De man gebruikt zijn bekendheid om geld binnen te halen voor een goed doel, de helm is slechts symbolisch. Daarnaast steunt hij meerdere goede doelen en is hij ambassadeur van een stichting tegen neuroblastoomkanker bij kinderen, hij zal zelf ook vast gedoneerd hebben gezien zijn afkomst, maar hangt dit blijkbaar niet aan de grote klok. Is ook niet interessant overigens.
Als de coureurs zo begaan zijn met de wereld moeten ze ook maar eens stoppen met die burnouts.
@evdw: het enige wat nu een burn-out heeft zijn de bossen down under.
@evdw: want van burnouts vliegen bossen in de fik?
@bartteeuwen: Indirect misschien wel ja.
@evdw: niks had deze branden kunnen voorkomen. Ook een daling van de temperatuur of regen niet, dat was slechts uitstel geweest.
@lekbak: Onzin natuurlijk. Als het nu overal min 20 was geweest in Australië waren die bosbranden er echt niet geweest hoor.
@evdw: tegen de tijd dat het daar -20 is is de wereld ook vergaan.

Maar een temperatuur gelijk aan die van 100 jaar geleden, of nog iets kouder had dit niet tegenhouden. Met de opeenstapeling van brandstof (door gebrek aan gecontroleerde branden) was een lagere temperatuur slechts uitstel geweest. En dan was het daarna zeker zo heftig geweest want nog meer brandstof. En dan helpt ook een grotere hoeveelheid regen niet meer.

De klimaatverandering heeft waarschijnlijk wel invloed op de schaal van deze branden, maar heeft het zeker niet veroorzaakt.
@lekbak: Als iets van invloed is geweest kan je natuurlijk ook spreken van een (gedeelde) oorzaak.
@evdw: Slecht watermanagement, slecht bos management en de helft aangestoken door debielen heeft iig het meeste effect gehad.
DiCaprio, Leonardo levert tot nu toe de hoogste schenking, with some little help of his friends. Twatter/Twoeter/Twutter had het over 3 miljoen Europese Dollars na inflatiecorrectie!
@iphonistvongates: tweederangs acteur en dito wereldverbeteraar c.q. hypocriete moraalridder, kan aansluiten in het rijtje Bono,Sting,Cold play en Russel Crow allemaal volgevreten artiesten en nu “Jan met de pet” terecht wijzen op zijn verderfelijke gedrag.
Is natuurlijk verschrikkelijk wat daar gaande is. Ben ook wel benieuwd of het invloed heeft op de start van het Formule 1 seizoen.
@viezefreddyw: of wat dacht je van de Liqui Molly 12h van Bathurst die over drie weken is. Geloof dat die momenteel op losse schroeven staat.
@viezefreddyw: Ja, vooral luchtkwaliteit zal een dingetje worden. Albert Park zelf is omringd met kilometers en kilometers stedeijk gebied, maar als je leest dat zelfs Nieuw Zeeland aan de luchtkwaliteit merkt dat Australië in de hens staat, zal dat in Melbourne in maart ook wel te merken zijn.
Steek een kerk in de fik, komt er meer geld in het laatje!
@vtechlover: wat is je punt? Mensen mogen toch hopelijk nog wel zelf weten waar ze hun geld aan uitgeven?
@smijsie: Ja, mensen mogen dat zeker zelf weten, maar dat neemt niet weg dat het ergens wel triest is dat de mensheid meer begaan is met een gebouw dat alleen sentimentele en culturele waarde heeft, dan dat men begaan is met een Australië waar mensenlevens op het spel staan. En waar is die landelijke televisieactie? Je zou toch zeggen dat wij gezien onze prima verstandhouding met Australië best wat meer mogen doen
@edge: je zegt dat mensen het zelf mogen weten maar vervolgens komt er wel een uitgebreid verhaal dat het verkeerd is. Mogen mensen het nu wel of niet zelf weten?
@smijsie: Ja, absoluut. In mijn relaas had nog ergens “ik vind” gemoeden ;)
@vtechlover: hmm dus Hamilton moet nu ook een half miljoen overmaken aan Kika? Want ja waarom geeft ie geld aan een continent aan de andere kant terwijl veel dichterbij er kindekes hier in t ziekenhuis liggen. Ja echt belachelijk …. ik bedoel je opmerking…
Buiten het feit dat het natuurlijk heel mooi is dat er geld gedoneerd wordt is er meer nodig dan dat. Waar is de internationale hulp om de branden fysiek te bestrijden? Eskaders aan blusvliegtuigen, brandweerlieden en brandweerauto’s, graafmachines om sleuven te maken zodat het niet verder verspreid…
Pssssst @britt… hij wilT wat voot zijn land betekenen…

Die T… schrijvende “pers” zou beter moeten weten. In comments struikel ik er al vaak over, maar laten we dit soort missers niet in de blogs zelf toelaten…

Goed verhaal verder, maar die T’s… daar krijg ik rode vlekjes van…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).