Criminelen kopiëren kentekens met gestolen drukpersen

Auteur: , 45 Reacties

Kom je binnenkort een identieke auto tegen met exact dezelfde kentekenplaat? Dat zou zomaar kunnen, want criminelen persen de platen tegenwoordig gewoon zelf.

Wie kopieert deze plaat?

De afgelopen tijd zijn er namelijk 30.000 blanco kentekens gestolen, terwijl er ook twee persen ontvreemd zijn. Dat blijkt uit een intern politierapport, dat in handen is van RTL Nieuws. Het is met die ingrediënten een koud kunstje om zelf elke denkbare plaat te maken. Handig, vooral als je ‘werk’ het daglicht niet kan verdragen en je onder de radar wilt blijven.

Uit het rapport blijkt dat het niet om een enkeling gaat die af en toe een valse plaat gebruikt. Dat zou namelijk elke nacht ‘wel ergens’ gebeuren tijdens een overval, inbraak of een andere criminele activiteit, zoals drugshandel. De criminelen blijven vaak lang buiten beeld, omdat (in tegenstelling tot een fysiek gestolen plaat) niet direct duidelijk is dat er gefraudeerd wordt.

De schade zou jaarlijks zo’n 60 miljoen euro bedragen, dus wat ons betreft wordt er toch eens gekeken of hier niet iets aan gedaan kan worden. De nietsvermoedende automobilist is namelijk de dupe van bestuurlijk falen en we hoeven je niet te vertellen dat je van het kastje naar de muur gestuurd wordt, zodra er iemand met jouw kentekenplaten rondscheurt. Iemand een suggestie?45 reacties

Tijd om de flitskasten en trajectcontroles weer af te schaffen.

Gewoon ouderwets aanhouden, de bestuurder aanspreken en identiteit controleren. Dat werkt
@melkkoe: stel je voor dat ze echt moeten gaan werken!
@sacha: stel je voor dat ze 5% van de bon op hun salaris krijgen. Als ze een aanhouding doen. Ik zie kansen…… droomt lekker verder.
@xiran: kansen op corruptie ja
@melkkoe: stimuleert wel de werkgelegenheid, de porsche weer toevoegen aan het wagenpark. Het is leuker om te zien dan al die standaard volkswagentjes en zat mensen willen bij de wouten omdat ze in zo’n porsche willen rijden ;).
@melkkoe: gewoon je kentekenplaten van je auto halen en bovenstaand gebruiken als excuus dstbje bang bent dat t bij jou gebeurd. Geen flitsboetes en waarschuwinkje van agent.
@melkkoe: identiteitsfraude is anders ook een aardig issue aan het worden. En dat valt ‘op straat’ nog moeilijker te ontdekken helaas.
Kijk hier niet raar van op!

Lijkt mij iets wat iedereen al lang weet dat dit gebeurd.
Enige optie is een persoonlijke plaat, die niet aan de auto gekoppeld is..
@room850: niet voor buitenstaanders te zien iig (kentekencheck enzv)
@room850: Want? Die zijn toch net zo goed na te maken op een matchende augo?
Acid!
Maar dan wel goed oppassen dat je geen kenteken kopieert van iemand die nog een maandje omzetbelasting moet betalen. Want dan ben je alsnog de sjaak, harder zelfs dan wanneer je ergens gaat inbreken.
Ja. Koren op de molen voor Ivo. Kentekens met chip! Rfid! Blackbox! Alles waar uiteindelijk de burger de lul mee is, al zijn het enkel de kosten die verdere indammen van ‘criminele activiteiten’ ten goede zou moeten komen, maar feitelijk elke burger verdachte maakt. (enige privacy was er toch al niet meer sinds de anpr). Den echte crimineel lacht de politie recht in t gezicht uit.
Ik ken een brezan eigenaar waar jaren geleden zo’n pers is gestolen die nog maar recent was aangeschaft. Het zal in de kringen wel snel bekend zijn waar die persen ‘verkrijgbaar’ zijn.
Onbegrijpelijk dat we het Engelse voorbeeld van breekbare platen nog niet hebben gevolgd…
@Jochempie: Hoe zou dat hier dan tegen geholpen hebben? Dat helpt alleen tegen het jatten van platen vanaf auto’s.
@Jochempie: Die maak je toch net zo hard na en plak je op je gestolen RS4?
@Jochempie: als je heel voorzichtig bent komen die er ook heel vanaf. Het is wel moeilijker.
Ja, da’s best kut.
Het schijnt ze tijdens de diefstal nog even een plaat hebben geperst voor de vluchtauto.
Tijd voor een op afstand uitleesbare chip in elke auto.
@trustmeiamanengineer: Nee dank je
@robert110: @sydney: Wat is er op tegen? Zou niks anders moeten zijn dan een digitale kentekenplaat, dus alleen een identificatienummer. En dat zou wellicht wat minder makkelijk te vervalsen zijn, dan alleen dat stukkie blik voor en achter.
@trustmeiamanengineer: ho, digitaal op afstand, wellicht als in: 40 procent van de Nederlandse ondernemers is afgelopen jaar slachtoffer geweest van cybercrime, volgens een schatting van de politie.
@trustmeiamanengineer: Vanavond stond Obama te speechen over cybersecurity, terwijl een groep die beweert te zijn aan IS te zijn gelieerd het YT kanaal en twitter account van CENTCOM heeft gehackt.En dan onze overheid die nog geen rijdende trein kan bestellen of een fatsoenlijk paspoort of OV chipkaart kan laten maken,of het illegaal ANPR gegevens doorspelen aan de belastingdienst ook nog even dit op een veilige manier gaan regelen? Sorry, maar daar heb ik geen vertrouwen in.En als ik al zie wat er voor dagelijks gezeik is met de RDW wbt APK afmelden,tenaamstellen en/of vrijwaren al helemaal niet.
@trustmeiamanengineer: Omdat het net zo diefstal gevoellig is als het huidige systeem alleen is bij het huidige systeem de pak kans aanzienlijk groter.
@trustmeiamanengineer: Doe maar niet.
Het zal je maar overkomen dat je kentekenplaat gekopieerd wordt en er met eenzelfde auto verkeersovertredingen begaan worden, tanken zonder te betalen en whatever. Dan ben je zo een jaar verder voordat je alle instanties overtuigd hebt dat jij onschuldig bent.
@moveyourmind: Als het goed is flik je dat geintje maar 1x met iemand anders zijn kenteken. Daarna registreer je dat kenteken toch gewoon als gestolen?

Op het nieuws had zelfs iemand aangetoont dat hij het niet was op basis van de velgen… want die zijn natuurlijk onverwisselbaar..

Iets met een mug en een olifant… media.. pff.. Straks gaat het kabinet nog vallen.
@flutterby: Als de platen van je auto gestolen wordt zie je dat ’s ochtends vroeg wel en kan je meteen aktie ondernemen. Worden ze gekopieerd zoals in het artikel dan kom je daar pas achter zodra de eerste bekeuringen op de mat vallen. Ben het wel met je eens dat het geen wereldnieuws is.
@flutterby: Als je bij de politie je kenteken als gestolen registreert, welk kenteken ga jij dan gebruiken om naar je werk te gaan?
@moveyourmind:
Mij is het overkomen. Had net een maand of 3 mijn nieuwe leaseauto en er begonnen bekeuringen op de mat te vallen van plekken waar ik niet geweest was, althans, niet op dat tijdstip. Bij opvragen van de foto’s bleek bij heel goed kijken dat de kentekenplaat op een andere wijze was vastgezet als bij mijn auto.
Het is gelukkig bij een aantal boetes gebleven en ze hebben de gestolen auto gevonden. Het heeft echt ontiegelijk veel moeite gekost om alle boetes te laten vernietigen. Pas toen de politie de betreffende wagen had gevonden ging het snel.

Een boete heb ik betaald: een parkeerboete op een dag dat ik thuis werkte. De gestolen auto had de boete in een straat vlak bij mijn huis gehad, terwijl mijn auto in de parkeergarage stond. Dat kon ik niet aantonen. Dus die auto reed ook nog in de buurt rond. Ik woonde toen in Spijkenisse, de auto is in Rotterdam gevonden.
Heel lastig. Als het ding nog nog in Maastricht had gereden was het simpeler geweest.

Maar je wordt er behoorlijk paranoïde van.

Tip: zet nooit je nieuwe auto trots op een forum met je kenteken leesbaar. Dat is waarschijnlijk de bron voor de criminelen geweest. Auto was verder een echte kloon, kleur en uitvoering waren gelijk aan de mijne.
Het is niet alleen zo dat de boefjes nu jouw kenteken kunnen namaken, zodat jij alle boetes en andere shit over je heen krijgt. Ze kunnen nu ook veel makkelijker jouw auto stelen en er een andere plaat op zetten.
In dit specifieke geval zou het niet helpen, maar ik ben voorstander van de Engelse platen.Niet gepersonificeerde, die zijn onzin en kosten in alles de samenleving veel teveel maar degene die afbreken bij het verwijderen.Nu is het vaak een kwestie van een platte schroevendraaier tussen kenteken en plaathouder drukken.Of desnoods de popnagels eruit boren.In allebei de gevallen 5 tellen werk.
Het rapport is al twee jaar oud…
@bennyyy: Ik vond het al vreemd dat ze er niet eerder mee gekomen zijn
@towi1989: ambtenaren
Ergens schandalig dat dit gebeurd. En dan heb je als automobilist ook nog last van de zg omgekeerde bewijslast. Dit kan en mag alleen als de overheid een sluitend fraude vrij systeem heeft bedacht.
Leuk voor de rs 6 eigenaars onder ons.
Nu zullen er wel veel meer gekloonde auto’s komen 15000 ongeveer schat ik
Lijkt mij heel verrot als dat met jouw auto gebeurt
Je zou iets van een persoonlijk stickertje ergens op de achterkant kunnen zetten. In iedergeval iets waardoor jou achterkant zich onderscheidt van de standaard auto.

Heb zelf gelukkig geen veel voorkomende auto en een custom dubbele uitlaat helpt ook een beetje.
@tpa80: Het beste is inderdaad een niet veel voorkomende auto te hebben.
Helaas zijn op kenteken tegenwoordig alle standaard kenmerken van een auto(type, kleur, bouwjaar) probleemloos op te zoeken, dus zul je je auto moeten voorzien van een uniek (liefst reflecterend) kenmerk als je een doorsnee auto rijdt…
@tpa80: Ik rijd gelukkig in een compleet bestickerde bedrijfswagen. Dat is niet makkelijk na te maken.
@azenomei: dan heb je inderdaad geluk. De busjes en vrachtwagens waar ik mee rij zijn meerendeels wit zonder bestickering.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).