Dagdromen veroorzaakt meer verkeersdoden dan bellen

Auteur: , 24 Reacties

Verzekeringsmaatschappijen in Amerika lieten onderzoeken wat de risico's waren van afgeleid worden van autorijden en wat blijkt: een telefoontje is lang niet de gevaarlijkste afleiding die je kan hebben onderweg.

Meisje achter stuur afgeleid doordat je naar haar kijkt

We hebben het er al vaker over gehad: mobiel telefoneren is lang niet zo gevaarlijk als dat de belachelijk hoge boetes ons willen doen geloven. Niet dat het verstandig is overigens, maar er zijn andere afleidingen die vele malen gevaarlijker zijn.

Afgeleid door bord over ongelukken?
Dagdromen en “in gedachten verzonken zijn” blijken namelijk in 62% van de dodelijke ongevallen als gevolg van afleiding de oorzaak te zijn, terwijl mobiele telefoons “slechts” 12% van de dodelijke slachtoffers eiste. En laten we eerlijk zijn: iedereen raakt wel eens in gedachten verzonken tijdens het dagelijkse ritje naar huis, toch?

Andere zaken die uit het onderzoek -dat gebaseerd is op politierapporten van dodelijke ongevallen- naar voren kwamen als zeer afleidend waren bewegende objecten (zoals huisdieren) in de auto, praten met passagiers, eten, en last but not least het zogenaamde “rubbernecking” ofwel het nastaren van die meid met dat leuke rokje langs de weg. Niet meer doen dus, hoe mooi ze ook is!

In Amerika is het deze maand “National Distracted Driving Awareness Month” om mensen bewust te maken van de gevaren van afleiding tijdens het autorijden. Één van de zaken die worden gepromoot door verzekeraars en de AAA (de Amerikaanse versie van de ANWB) is het “What if”-spel, oftewel: vraag je bij elke beslissing die je afleidt van het autorijden af wat de gevolgen kunnen zijn.

Hoe vaak ben jij afgeleid van het rijden? En hebben jullie goede tips om je aandacht bij het rijden te kunnen houden?24 reacties

Ja hehe, maar met ons dagdromen kan de overheid zijn zakken niet vullen. Hoewel ze vast wel met een manier zullen komen…
Mooie auto’s en mooie dames zijn afleidend, net als de radio. Ik ben niet zo populair dat de telefoon de hele dag roodgloeiend staat, dus bellen achter het stuur heb ik me alleen schuldig aan gemaakt toen ik bij een transportbedrijf werkte en mijn baas constant aan de telefoon hing om te klagen dat ik niet snel genoeg reed in de auto waar hij een ecobox in had gezet waardoor ik niet over de 2000 toeren kon in de eerste vier versnellingen :’)
@fant: Frustratie? Wil je hier meer over kwijt? Wat heb je me gemeld: dat ie zelf in zijn ^&%$-auto maar eens snel moet gaan proberen te rijden?
Ideale moment om te dagdromen is als je met een belachelijk lage snelheid door een trajectcontrole moet sukkelen op de cruisecontrol.

Ik ben op m’n scherpst als ik sneller dan de Fiscaal Acceptabele Snelheid over ’s lands wegen raas.
@wimpster: Amen! Als ik hier over de landbouwweggetjes scheur met het dak eraf blijf ik prima wakker. Dat moet ook, anders lig ik binnen een minuut bloedend met m’n hoofd tegen het airbagloze stuur. Zo’n 100-stuk op de snelweg val je bijna bij in slaap inderdaad.
Hoe kan je dit nou onderzoeken? Dodelijk ongeval veroorzaakt door dagdromen, de bestuurder kan dat niet meer vertellen namelijk.
@Robbert89: daar dacht ik ook meteen aan… Beetje vreemd
@Robbert89 tenzij de bestuurder iemand anders doodrijdt ipv zichzelf

Beste focus; harde muziek en (te) harde snelheid. Praten heeft dan geen zin, snelheid creert adrenaline, focus gaat omhoog.
Off topic, wat een lekker stuk op de foto. Jammer dat die hier nauwelijks in het wild voorkomen.
@midasracer:
Daarom gebeuren er hier dus relatief weinig ongelukken. Weinig afleiding, mede door een overweldigende hoeveelheid vormloos leaseblik ook.
@midasracer: Jessica Biel… Ziet er zeker niet op d’r best uit op deze foto imo. Sowieso niet mijn smaak, dus daarvoor zal ik niet crashen :P
@fant: Ha Jessica Biel. Dank, ik had het niet eens gezien vanwege de kleur haar. Ik vind haar een ongelooflijk lekker stuk. Even herinneringen ophalen:
http://youtu.be/uBksOqxU100
Een goede tip is trouwens om achteruit te rijden. Met je nek gedraaid kan je niet in slaap vallen.
@Robbert89: iets met DAF-jes…
Koffie.
Op rubbernecking zul je mij niet betrappen. Door mijn vrouw ben ik expert geworden in het stiekem kijken…
@Rick-dos: is stiekem kijken niet nóg gevaarlijker…? ;)
Flink boven de maximale snelheid rijden op de snelweg helpt nog wel een beetje om de aandacht bij het verkeer te houden. Bij genoeg snelheidsverschil netjes rechtsblijven betekent continue manouevres, en dat houdt de aandacht er bij…
http://static.autoblog.nl/images/wp2013/let-eens-op-de-weg.jpg
Ik weet niet of een echte mooie meid is maar ze staat wel erg ‘juicy’ op deze foto..
@BrutaalAapje: Van Jessica Biel ga je inderdaad een beetje dromen:

http://www.fropki.com/xlmpdt/Saurabh/Celebs/2008/December/26/jessica44.jpg
@T16: Jessica Biel… Dat had ik moeten weten. En dat is absoluut ern mooie vrouw…
Dat is nog niet alles… Zo zeggen ze slechte dingen over alcohol, maar weten jullie bij hoeveel procent van de ongevallen een van de bestuurders koffie gedronken heeft?!
Daar hebben ze nu toch al systemen voor die mensen wakker maken die ineens raar gaan rijden, omdat ze in slaap gevallen zijn of worden afgeleid door de buurvrouw?
Kortom: A2 is levensgevaarlijk…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).