De reden waarom parkeren duurder gaat worden

Auteur: , 35 Reacties

Maar natuurlijk. Waarom niet?

McLaren 657LT Spider

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je moet nog even snel eieren halen voor de pannenkoeken. Omdat je maar één item nodig hebt, zet je de auto neer en ren je meteen naar binnen. Vervolgens springt er een parkeerwachter uit de bosjes om een bon uit te schrijven. Had je maar een (duur) kaartje moeten kopen.

Maar parkeren wordt nog duurder. Het ziet er namelijk naar uit dat gemeenten btw moeten gaan heffen over parkeerdiensten, zo meldt kwaliteitspublicatie De Telegraaf. Dat komt door een advies van de bondscoach advocaat-generaal. Dat is in Nederland de hoogste juridisch adviseur. De Hoge Raad hoeft dit advies niet op te volgen, maar dat komt zelden voor.

Het zit namelijk zo: de gemeente hoeft in principe geen btw te heffen over hun ‘diensten’. Echter, de advocaat-generaal vindt dat niet helemaal correct als het aankomt op parkeerbelastingen. In dat geval is de gemeente aan het concurreren met andere bedrijven die ook parkeerruimtes in de aanbieding hebben. Deze bedrijven moeten logischerwijs gewoon btw rekenen. Daarmee verschaffen de gemeenten zich dus een voordeel ten opzichte van deze bedrijven.

Maar komen ze daar nu pas achter? Eh, ja. Een ondernemer uit Groningen kreeg een parkeerboete. Deze ondernemer wilde graag een factuur met btw, zodat hij deze kon verrekenen. Pas toen ging er een belletje rekenen.

Met dank aan Aladin en Myron voor het tippen!

Imagecredit: @Jorisveen via Autojunk35 reacties

Tuurlijk! Gewoon, omdat het kan toch?! En we in Nederland wonen,..
Dus die ondernemer verpest het weer voor de rest.
@susp1cious: Ja precies mijn gedachte! Of het nou wel of niet bewust was. Zijn kop moet rollen;).
Volgens mij gaat het niet alleen om de boetes, maar ook om de tarieven zelf. In dat geval zou het namelijk iets logischer zijn wanneer ze de link leggen naar concurrentie met particuliere parkeerdiensten.
Ik koop tegenwoordig geen kaartjes. Ik gebruik meestal de app.

Tegenwoordig weet je niet of je een boete hebt gehad. Ze rijden met autos die alle kenteken checken. Zag ze paar keer rijden iedergeval in rotterdam, delft en den haag
@kimhung: Als die waggi je heeft gescand komen ze op de scooby om die boete onder je wiper te setten.
@e36thuglife: Uhhhh nee…. het zijn ambtenaren.
@e36thuglife: Nee hoor, veel gemeentes schuiven helemaal geen bonnetjes meer onder je ruit … :(
@e36thuglife: deze boy is lit
@kimhung:

Ik gebruik Roemeense platen ..
@lincoln: ook geprobeerd. ze geloofde met niet met mijn Aziatische hoofd. Probeerde het nog af te schuiven op discriminatie maar ik viel keihard door de mand toen ik vloeiend Nederlands sprak
@kimhung: 😂
Stichting aap eist graties geld ..
@lincoln: Je bent terug!!!!🤹🏻‍♂️🗽🎢🏕🏡
Ey mang volgens mij gaat het niet alleen om de boetes! Het gaat om alle parkeer doekoe dus volgens Telediggy.
En welke ondernemer was dat precies… Manmanman…
De redenatie klopt wat mij betreft niet. Ik vind, een mening dus, dat de overheid verantwoordelijk is voor de leefbaarheid van de openbare ruimte. Dus probeer je het aantal geparkeerde auto’s in een straat te beperken. Dat is volgens mij de reden dat overheden betaald parkeren hebben ingevoerd. Althans, dat zou de reden moeten zijn. Parkeerbedrijven leveren een dienst. Ze verhuren plekken waar je auto’s kan parkeren. Het is voor hen niet van belang of de leefbaarheid van de stad daar iets mee opschiet. als de parkeergarage vol staat is het business model in orde.

Inmiddels vindt het het kennelijk volkomen normaal dat gemeentes als bedrijven fungeren en parkeerinkomsten, en boetes, als inkomsten zien. Dat is denk ik een fundamentele denkfout.
@pomoek: ik ben tegen publieke ondernemingen voor parkeren in gebieden waar ook een parkeerbeleid is. Want parkeerbeleid is leefbaarheid en opbrengsten voor de omgeving. Daar zou een buitenlandse ondernemer niet NOG rijker van moeten worden.
Maar afgezien daarvan, is het niet ook zo dat de gemeente de parkeerondernemers een parkeer-kosten-range geven waar ze zich naar moeten gedragen? In DAT geval, heb je een punt dat ze kunnen zeggen dat dat dan oneerlijke concurrentie is.
@pomoek: De gehele overheid fungeert als bedrijf. Compleet met expansiedrift, bezuinigingen op de werkvloer maar uitbreiding van het management, structurele verhogingen van de werkdruk en geen benul hebben waar het geld verdiend maar vooral verloren word. Ze voeren zelfs bezuinigingen door van een dubbeltje waardoor het er aan de andere kant met een euro uit vliegt. Er had zo Akzo, Shell of Phillips op het tweedekamergebouw kunnen staan…
Bedankt ondernemer uit Groningen!
@wildewesten:

Inderdaad, bedankt @viezefreddy!
@jack_abarth: Hoe kan je nou een Groninger met een Fries verwarren. Dat is als vuur en water, dat kàn toch niet!
@lekbak:

Maar net zoals water en vuur zijn ze sterk aan elkaar verbonden :P
Leuk hoe iedereen over de ondernemer struikelt. Puur een observatie, niks meer of minder. Doei
Bedankt hè
Ze zouden ook kunnen redeneren dat parkeertarieven inclusief 21% BTW zijn, dat is namelijk gebruikelijk in de handel met consumenten.
Als voorbeeld : Als je iets in de supermarkt koopt voor € 1,00 dan komt er bij de kassa ook geen € 0,21 aan BTW bij.
De advocaat – generaal (overigens een bijzonder slecht voetbaltrainer, maar alla) had ook die redenatie kunne volgen, zeker omdat ik ervan overtuigd ben dat het grootste percentage aan overtredingen door particulieren wordt gemaakt.
@desjonnies:
Dus om de schuld bij een Grunnings ondernemer te leggen vind ik bijzonder simpel, kennelijk is iedereen zo ontzettend murw gemaakt door ‘het systeem’ dat we dit wederom slaafs als zoete koek gaan slikken.
En lees ik hier nergens hoe ontzettend onredelijk de hoogte van de parkeertarieven zijn en dat de boetes cq belastingen ven een eveneens bezopen niveau zijn.
Maar goed, wie ben ik, ik betaal MRB net als ieder ander en moet daarbovenop nog eens gaan betalen als ik mijn wagen parkeer, ik vraag me af in hoeverre dat met redelijkheid en billijkheid te maken heeft, immers iedere gemeente krijgt van het rijk geld uit de MRB pot voor wegenonderhoud.
Maar goed in dit land is qua overheid de redelijkheid en billijkheid al jaren ver te zoeken, we zijn doorgeslagen en heet mooiste is dat we het nog normaal zijn gaan vinden ook.
@desjonnies: Je beredenering is hartstikke logisch, behalve vanuit overheidsoogpunt: want dit geeft de mogelijkheid tot meer melken (BTW introductie) en dus gaan ze daarvoor; fok inflatie of koopkracht of publieke diensten leveren (openbare parkeerplekken) …
@dawwg: De overheid is er voor de burgers, maar deze vind zelf dat de burgers er voor de overheid zijn.
@desjonnies: dit, terwijl de steden leeglopen, iedereen koopt online. Dit stimuleert eigenlijk helemaal niks.
“In dat geval is de gemeente aan het concurreren met andere bedrijven die ook parkeerruimtes in de aanbieding hebben”

Want die andere bedrijven leiden er ook onder?
Ik neem aan het ´lage´ tarief?
Oplichters! Zo’n grafhekel aan veel geld te betalen om ergens te parkeren.

Ben de laatste week op vakantie geweest aan de Cote ‘d Azure.
Het parkeren hier is vele malen goedkoper dan in Nederland.

Monaco, na 19.00 uur, drie uur geparkeerd. Kosten: €0,00 onder het Monte Carlo Casino.
Overdag 1ste tot 2de uur een tarief van €2,60, 3de tot 4de uur ook €2,60 en daarna een centen kwestie van ca. €0,60 tot €0,20.

Ik snap dat Monaco een “duur” land is kwa andere zaken. Maar waarom moet het parkeren zo duur zijn in Nederland en daar zoveel goedkoper?
675LT Spider in Heemstede. Nice!
als er BTW over wordt geheven, mogen we als ondernemer die ook van de belasting aftrekken incl. de rest van het bedrag, daaaaaaaaaag, ik ga tanken!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).