
Maak je op voor enkele feitjes die je waarschijnlijk al wist!
Uit onderzoek door Detailhandel Nederland in 36 grote steden (hebben we zoveel grote steden in Nederland?) bleek dat de parkeerkosten tussen 2012 en 2017 met maar liefst 13 procent zijn gestegen. Gemiddeld betalen we nu 2,61 in plaats van 2,31 euro per uur. Parkeerkosten stijgen dan ook twee keer zo snel als de algemene inflatie.
Zoals je verwachtte blijft Amsterdam de duurste parkeerstad van het land. In het centrum van het centrum betaal je gerust vijf euro per uur. Utrecht volgt met een tarief van 4,63 euro per uur, Haarlem pakt met 4,20 euro per uur het brons en Rotterdam valt net naast het podium met een uurtarief van 4 euro.
Toch ligt de stad waar de kosten het snelst stegen ver buiten de randstad. In het altijd bruisende Assen is parkeren in vijf jaar tijd maar liefst 60% duurder geworden. Een schande, volgens Detailhandel Nederland. Er is al veel winkelleegstand en met het groeien van de parkeertarieven zullen alleen maar minder mensen naar het centrum komen.
Na Assen is het Haarlem waar de kosten het snelst stegen (53%), gevolgd door Zaanstad (34 procent) en Rotterdam (33 procent).
Foto: Maserati Levante krijgt prent, door @spotcrewda via Autojunk
Okay, in deze boze gewone mannen bingo blog gaan de volgende zaken worden genoemd:
Zuurverdiende centjes;
Roverheid;
Automobilistje pesten;
Boomknuffelaars;
Geitenwollen sokken;
GroenLinks gekkies;
En kansloze parkeerpolitie. Ben ik iets vergeten?
@pomoek: parkeerwachters
@banaan7: laat maar, ben net wakker…
@pomoek: wat is je punt?
@str8six: Dat dit een blog is waar veelal vanuit de onderbuik wordt gereageerd?
@fanboy: wil je daarmee zeggen dat kritiek op deze praktijken onzin is?
Het is gewoon het zoveelste verdienmodel wederom over de rug van de automobilist. En het is nog eens schadelijk voor de lokale middenstand ook. Groot gelijk dat men één of meerdere van bovenstaande termen gebruikt dus…
@lekbak: In de kleinere steden denk ik zeker dat het schadelijk kan zijn ja.
In Amsterdam is het niet echt schadelijk heb ik de indruk, de winkelstraten zijn vol zat met al het volk dat er loopt.
Maar het is een methode om het leefbaar te houden. Ik heb zelf in zo’n wijk gewoond, met goedkope parkeervergunning. Als de prijzen daar niet zo hoog waren zou ik als vaste bewoner dus niet zo makkelijk een plek kunnen vinden.
En het is ook gewoon kansloos dat mensen dan in zo’n wijk gaan parkeren, waar je alsnog niet in het centrum bent. Park & Ride werkt hartstikke goed daarvoor.
De gemiddelde autoliefhebber heeft ook een onrealistisch beeld ervan. Dat je overal maar naar toe moet kunnen rijden en makkelijk/goedkoop/gratis moet kunnen parkeren. Ook in een oude stadskern die er totaal niet op gebouwd is.
@fanboy: De hoogte van de parkeertarieven hebben helemaal geen invloed op de omvang van het tekort aan parkeerplaatsen en/of jou kansen er te parkeren; de vraag overstijgt het aanbod zo enorm, dat het gewoon pure melkerij is….
@lekbak: ohja, verdienmodel, die was ik nog vergeten. Ik had D66 rechters ook nog wel verwacht, maar misschien komt ie nog.
@pomoek:
“Het is allemaal de schuld van Rutte”
@faalhaas: de bekende leus: “”rutte rot op”. Zo kansloos…
@pomoek: jan met de pet
@pomoek: graaicultuur
@pomoek: vluchtelingen hoeven geen parkeergeld te betalen
@esprit84: die hoeven sowieso niets te betalen
@pomoek: landveraders en nsb’ers
@audicoupe84: mag ik zeggen: een wat trage reactie?
Je zou toch verwachten dat ze bij Detailhandel Nederland mensen hebben werken die enigzins geleerd zijn…
Ten eerste staan parkeertarieven niet in relatie met het aantal bezoekers van een stad.
Ten tweede neemt de leegstand al weer een tijdje af en de hoeveelheid stad bezoeken toe.
En zeiken over parkeergeld betalen…
Tjaa, dat soort mensen zeiken over alles. Vooral vanuit hun eigen beperkte belevingswereld.
@reactief: Mwah. Ikzelf zou best wat vaker de hoofdstad willen bezoeken, maar doe het niet vanwege de idiote parkeertarieven. “En het OV dan?”. Daar wens ik me zo min mogelijk in te verplaatsen. Dus parkeertarief heeft weldegelijk invloed op hoeveel mensen er naar een stad komen, ookal is die invloed maar minimaal.
@racerx: als jij echt naar de hoofdstad zou willen, dan ga je gewoon hoor.
Als jij je laat tegenhouden door een paar euro (extra) parkeergeld… En de de rest wat daar duurder is dan? Want het kopje koffie en het biertje zijn ook duurder he! Of dat er moeilijker een plekje gevonden kan worden… Speelt geen rol, alleen het parkeertarief!
@reactief: Eigenlijk wel ja, als ik mijn (vind ik) mooie wagen fatsoenlijk weg wil zetten ben ik al gauw €50 (of meer) kwijt voor een dag. Doe ik liever wat anders mee. Als ik echt wil ga ik inderdaad, maar dat is minder vaak dan wanneer parkeren niet zo duur zou zijn. Dit is precies mijn punt, waarmee je nogal ononderbouwde stelling dat parkeertarief 0 invloed heeft op stadsbezoeken, volledig nat gaat. Sorry.
@racerx: Mijn punt is dat er veel meer factoren zijn die bepalen of iemand naar de stad gaat of niet.
Gratis zal parkeren niet worden, en terecht, want ruimte in de stad is schaars en duur, dus het verschil tussen veel betalen of iets minder is minimaal.
Maar stel dat het gratis zou worden in Amsterdam. Dan loopt het dusdanig vol als iedereen zoals jij ineens wel met de auto naar de stad wilt. Vervolgens gaan die zelfde mensen weer klagen dat er geen plek is, en daarom gaan ze vervolgens niet meer naar de stad, omdat het te druk is. Resultaat: Er komen ongeveer net zoveel mensen…
@reactief: En mijn punt is dat wanneer het parkeren wat goedkoper zou zijn, ik vaker naar Amsterdam zou komen. Daarmee klopt je argument dat het parkeertarief geen invloed heeft op de aanwas van mensen per definitie gewoon niet. Het voorbeeld dat je aanhaalt over gratis parkeren begrijp ik overigens volledig, maar gratis parkeren hoeft van mij ook niet. Met parkeergeld wordt een gemeente in staat gesteld om goede dingen te doen, en binnen de grachtengordel mag het ook goed aan de prijs zijn. Echter, op enigszins loop afstand parkeren van het ‘centrum’ is al achterlijk duur. Dat zou niet hoeven vind ik.
@reactief: welk een onzin… natuurlijk heeft het parkeertarief grote invloed op het aantal bezoekers…
waarop bezeer jij deze kortzichtige mening (als schrijf je hem op, als ware het een feit)?
als het niet zo zou zijn… is het eigenlijk nog erger.. dan is parkeergeld innen dus alleen maar geld trekken..
@hans75: zo is natoer.. iemand die in Amsterdam geen paar euro aan parkeerkosten wil betalen (hoevaak gaat een gemiddelde NL’er nou naar Amsterdam – als hij/zij/het er niet werkt/studeert?), is ook niet gewild in Amsterdam.. Dan neem je alleen maar ruimte en zuurstof in beslag die een toerist, of andere NL’er die ff een meijertje komt spenderen in..
Ook dit is gewoon vraag- en aanbod. Next.
@hans75: Mwah, ga maar eens op de te drukke kalverstraat lopen. Ik durf te wedden dat die voor 90% met het OV zijn gekomen.
Het is ook vrij kansloos als je persee in het centrum moet parkeren. Al zou het gratis zijn, je gaat echt niet zo snel een plek vinden. Dat is ook niet zo gek, voor een oude stad die gemaakt is voor mensen en wat paardekarren en natuurlijk boten.
Al die mensen die daar vaker komen shoppen weten dat en komen met het OV, of alleen het laatste stukje met OV. Park & Ride werkt bijvoorbeeld prima.
@hans75: Kortzichtige mening. Tjaa… Je mag je eigen betoog nog eens nalezen en in de spiegel kijken.
Maar doe je best eens op deze website bijvoorbeeld om een onderzoek te vinden die bewijst dat parkeergelden invloed hebben op het aantal passanten in een stad:
https://scholar.google.nl/
Ik ken er namelijk velen die het tegendeel bewijzen. Maar goed, een simpel onderbuik gevoel van onrecht ten aanzien van parkeergeld betalen is natuurlijk een betere onderbouwing dan daadwerkelijke onderzoeken…
Ow.. en over je opmerking dat parkeergeld alleen maar geldtrekken is. Heb je enig idee wat een stukje grond kost in een centrum? En wat het onderhoud ervan kost? En dat er in die stad mensen daadwerkelijk wonen en hun auto enigzins in de buurt willen parkeren? Etc etc etc….
@reactief: ik vraag me echt af wat een geitenwollensokkenvriend en OV-reptiel hier op deze site doet…. je kunt onderzoeken wat je wilt.. zolang je vooraf weet wat er uit mijn belasting/parkeergeld gesubsidieerde flutonderzoek moet komen voegt dat niet zo veel toe.. bottom line is dat ik, en met mij vele anderen, plaatsen met hoge/vervelende parkeerkosten gaan ontwijken.. en andere steden of online gaan winkelen… daar heb ik geen onderzoek voor nodig.
@hans75: lol. Meteen in gaan vullen wat voor persoon ik ben. Ik ga gewoon met de auto naar de stad, woon zelfs midden in het cetrum, en betaal bij een vervangende auto met plezier parkeergeld.
Maar blijf lekker geloven wat je wilt. Stuiverschraper!
@racerx: Dat de parkeerkosten in Amsterdam heeft ook wel zn goede kanten. Juist door die parkeerkosten is de stad enigszins bereikbaar. Stel dat het gratis was, was het in de grachtengordel helemaal onmogelijk een parkeerplek te vinden als je het ECHT nodig hebt. Er is simpelweg niet genoeg ruimte voor meer parkeerplekken. Er zijn genoeg P+R’s rondom de stad. In het weekend kan je zelfs gratis parkeren op veel plekken net buiten de ring.
@wijsneus: Ben ik ook wel weer met je eens, het gevolg van een historisch centrum. Parkeren op straat in het centrum mag ook best hoog belast worden. In parkeergarages en vlak buiten de historische kern zou het best wat minder kunnen.
@racerx: Ik woon mijn hele leven in Amsterdam en het is de afgelopen jaren op met name zaterdag zo bizar druk geworden dat ik er alles aan doe om het centrum te mijden. En als ik wel het centrum in moet, dan zie ik auto’s in een bijna stilstaande optocht door de stad rijden, met name op de grachten en bij parkeergarages, iedereen op zoek naar een parkeerplek. Stel je voor dat het goedkoper zou zijn om te parkeren, dan zou het tig keer erger zijn. En ook op andere dagen dan zaterdag is het nooit makkelijk om een parkeerplaats te vinden.
Persoonlijk boeit het mij niet meer. Als ik met de auto het centrum in ga omdat ik geen zin in OV of fiets heb (wat best vaak voorkomt), dan neem ik de kosten voor lief. Door Parkmobile “voel” je het niet direct meer tenminste ;) En als je weet waar de grenzen van de parkeerzones liggen, kan je jezelf ook veel geld besparen door soms letterlijk aan de andere kant van de straat te parkeren.
@deuxani: Begrijpelijk, die bizarre drukte is sowieso reden dat ik liever niet in de randstad woon.
@racerx: Stadscentrum van Amsterdam bedoelt hij (wordt inderdaad erg druk), dat is wat anders dan de hele randstad :P
@racerx: Je hebt denk ik een beetje gebrek aan zicht op het grotere plaatje.
Jij wenst je niet met het OV te verplaatsen, maar wel in je eigen mooie bolide. Die moet dan op de grachten kunnen worden geparkeerd voor maximaal 1 euro per uur zeker? En dan moet er gewoon makkelijk een plekje te vinden zijn?
Dat is hetzelfde als mensen die wel een appartementje op de grachten zouden willen kopen voor 100.000 euro. Het is gewoon kansloos en onrealistisch.
Het zijn vaak oude stadscentra die totaal niet op de auto’s gebouwd zijn.
@fanboy: Ik woon in het centrum van Breda, eveneens een historische stad. Het totaalplaatje snaai ik dus echt wel, foute aanname van jouw kant. Een euro per uur is natuurlijk onzin, je snapt denk ik ook wel dat dat niet is wat ik bedoel. Langs de grachten parkeren vind ik een voorrecht van bewoners en mensen die daar werken, maar het parkeren in een daarvoor bestemde garage hoeft toch niet zo achterlijk duur te zijn?
@racerx: Er zijn toch ook niet zomaar overal parkeergarages te bouwen voor weinig geld? Onder de grond is een moeilijk verhaal in Amsterdam, en het kost allemaal bakken met geld. Boven de grond parkeergarage bestaat bijna niet, omdat het al is volgebouwd.
@reactief: Leuke conclusies. Ook ergens een bronvermelding die je kan aanhalen?
@unknown234: Hier heb je er eentje:
https://www.crow.nl/kennis/bibliotheek-verkeer-en-vervoer/kennisdocumenten/elf-waarheden-over-parkeren,-mobiliteit-en-retail
@reactief: idd… typisch voorbeeld van een links door mijn belastinggeld betaald onderzoek, waarvan eindbaas geitenwollensok zijn slechte kennis van de wereld en statistiek, gelardeerd met moeilijke woorden probeert te vertalen naar feiten die niet kloppen…
@hans75: vooral niet voorbij je eigen tunnelvisie kijken. Het leuke is dat je elk onderzoek naar de prullenbak wijst zonder ook maar één feit te benoemen waarom jij gelijk zou hebben!
Maar dat zal wel te moeilijk zijn, omdat jouw feiten opgeborreld worden in je onderbuik. Zoals bij de meeste mensen die alleen maar klagen over anderen en de overheid, maar nooit naar zichzelf durven te kijken en gewoon gelukkig te zijn.
Adios Amigo! Ik ga weer verder, want hier schiet niemand wat mee op.
Het is wat in Assen, een dagkaart in voor een parkeergarage kost 6 hele euro’s. Geen stress over een minuutje te laat, behalve als de boel dicht gaat natuurlijk. Die 60% heeft betrekking op het op straat parkeren. Maar dit kopt natuurlijk beter.
De roverheid doet niks anders dan automobilistje pesten door mijn zuurverdiende centjes in te pikken. En die boomknuffelaars met hun geitenwollen sokken -lees: GroenLinks gekkies- met hun bakfietsen moeten ook eens worden aangepakt door de parkeerpolitie.
@nicolasr: score! :-)
@nicolasr: Herstel: door de KANSLOZE parkeerpolitie.
@nicolasr: en dat in één uitbarsting! Chapeau!
@nicolasr: Haha ik ga lachend het weekend in! Ohnee, ik begin pas net met mijn werkdag.
@nicolasr: haha, nice!
Laten we een keer onze auto staan, kunnen we er alsnog voor betalen… Ik ga toch ook niet naar de Wallen om een kamertje binnen te gaan en te betalen voor het niet uitkleden van een Oost-Europese vrouw?
Daarom doe ik hier alles met de fiets, is niet alleen sneller maar ook een stuk goedkoper. Dus je kan stellen dat het werkt…
In wijken rondom een drukke winkelstraat hier is het betalen van 07:00 tot 21:00 savonds, zes dagen per week… Dat vind ik dan wel weer bizar, want op 5 van die 6 dagen zijn de winkels om 6 uur dicht…
Wanneer je de uurprijs voor parkeren in Amsterdam terugrekent naar vierkante meters…Is het duurder dan een kamer in het Okura Hotel.
Daar kan je best je vraagtekens bij zetten toch?
@jorden: Ik heb het ff nagerekend en je hebt nog gelijk ook !
Okura kost vanaf €210,- per nacht. Maximaal van 15:00u tot 12:00u op 28m2 = +/- 36ct per m2/per uur.
Centrum straat parkeren is €5,- per uur / ongeveer 12m2 = +/- 42ct per m2/per uur
@jorden: Logisch… op die vierkante meter in het Okura zijn wel tien kamers op elkaar gestapeld. ;)
Geen problemen met betaald parkeren in de stad, en hoge parkeertarieven in het stadcentrum zijn een logisch gevolg van vraag en aanbod van parkeerruimte.
Maar het slaat nergens op dat je in sommige woonwijken, buiten het centrum, maar in de buurt van de stad (Utrecht), tot 23u ’s avonds moet betalen (voor de hoofdprijs). Dat heeft niets meer te maken met mensen ontmoedigen om met de auto naar de stad/werk te gaan en is ordinair autootje pesten. En de bewoners zijn de dupe.
@zelfrijikeenbarrel: Hoezo zijn de bewoners de dupe? Ik neem aan dat zij wel een parkeervergunning hebben. De bewoners worden pas de dupe als half Nederland voor een dagje uit/ avond stappen zijn auto bij jouw voor de deur neerzet omdat het gratis is. Voor die ene keer dat je schoonmoeder op visite komt, kan het wel vervelend zijn ja.
Ik vind het ook niet leuk, maar met onze historische binnensteden, chronisch gebrek aan ruimte en straatjes die berekend zijn voor paard en wagen is het helaas niet anders.
De tarieven stijgen met 13%, 2x de inflatie????
Sinds wanneer is de inflatie in Nederland 6,5%?
@lekkerlinksrijden: inflatie over vijf jaar is natuurlijk hoger. Als we uitgaan van 1% per jaar komen we op 1.01 x 1.01 x 1.01 x 1.01 x 1.01 = 1.051 oftewel 5.1%. Dat is iets minder dan 6.5%, dus de gemiddelde inflatie zal iets boven de 1% per jaar hebben gelegen en dat is best realistisch.
Nog een fijn weekend.
Wat zijn parkeersteden?
@esprit84: Steden waar je niet wil parkeren :D
Je moet gewoon gebruik maken van de opties die er liggen. Bijna alle grote steden met stedelijk OV bieden gereduceerde parkeertarieven aan als je op een P+R gaat staan en het laatste deel van je reis met het OV doet. Scheelt echt enorm in de kosten (dag parkeren onder de Arena en 4 metrotickets voor 8,-).
Verder heeft bijvoorbeeld Interparking gereduceerde tarieven op bepaalde tijden. Dinner Parking laat je voor 5,- van 18:00 tot 01:00 midden in het centrum parkeren als je je plekje reserveert. En je hoeft niet eens meer in de rij bij de betaalautomaten te staan want je rijdt meteen uit!
Je hebt dus gewoon geen excuus meer om niet naar de stad te gaan ‘vanwege de parkeertarieven’ als je gewoon handig meedoet.
Wauw ! XD de header foto is bij het mecc in maastricht met interclassics. Die levante was de eerste die ik had gezien.. wel grappig om dat tegen te komen hier
Ik mijd grote steden als de pest.
Niet zo zeer voor de parkeertarieven maar de hele verkeersinfrastructuur is verziekt .
Zelfs Parijs, het ooit door mij zo geliefde Parijs, waar je op de Champs Elysees je wagen kon parkeren, de taxi-standplaats op het midden, is voorbij, je kunt niet meer parkeren om naar de beroemde Pub Renault te gaan.
De boulevards waar ik ooit met de vrachtwagen overheen reed zijn niet meer 9- 10-of 11 rijen breed, al naar gelang het type auto maar compleet door paaltjes en voetgangers zones schier onbegaanbaar gemaakt.
Dus het parkeren in de stad, het mag van mij nog 5 keer duurder worden, ik bezoek Dordrecht centrum wel of Delft of Middelburg of Brielle wel, kleinere steden de grote ‘metropolen’ mag je van mij houden.
Dit zijn denk ik de parkeertarieven aan de straat? of een gemiddelde oid? want volgens mij zijn de parkings in het centrum van Ams bijv nog duurder! sterker de bijenkorf/nieuwendijk garage in t centrum kost 2 euro per 17min!
Ach als ik daar moet zijn ga ik tegenwoordig met de motor of pak ik een P+R garage.
@tvr1974: Schiphol ook trouwens (2 eu per kwartier ofzo)
Bijna elke zondag ben ik in Amsterdam Vondelpark. Gratis parkeren op zondag en altijd een plek rond het Vondelpark. In het slechtste geval max. 5 minuten wachten totdat er iemand weg rijdt.