Debtscan fotografeert uw kenteken zonder vergunning

Auteur: , 52 Reacties

Niet alleen de belastingdienst fotografeert lustig kentekens in Nederland, ook particuliere toko's spelen tegenwoordig met je privé. Het probleem in het geval van Debtscan is dat zij hier helemaal geen vergunning voor hebben.

Scann0n!

Dat je als automobilist in Nederland steeds meer onder een vergrootglas ligt mag geen verassing zijn, maar het zou wel fijn zijn als de controle zich dan in ieder geval beperkt tot overheidsinstanties. Maar helaas: net zoals beveiliging al lang geen exclusieve overheidstaak meer is, worden er nu ook naar hartelust door iedereen kentekens op de foto gezet.

Een bedrijf als Google blurt je kenteken nog op zijn Streetview-dienst, en we mogen maar hopen dat er verder niets mee gebeurt. In de wereld van de incassobedrijven heeft de kentekenscan zijn intrede inmiddels ook gedaan. Heb je als deurwaarder nog een appeltje te schillen met iemand, dan kan je Debtscan inschakelen. Het bedrijf rijdt rond, fotografeert, en als er een match is dan spelen ze dit door aan het incassobedrijf.

De belastingdienst houdt zelf regelmatig scanacties, of zet in samenwerking met de politie fuiken op waarbij controles worden uitgevoerd (waarbij tegenwoordig trouwens ook wel eens deurwaarders aanwezig zijn). Ok, van een overheidsinstantie verwacht je zoiets, en ook zij zijn aan regels gebonden (justitie mag bij scans trouwens maar 4 weken de kentekens bewaren), maar zodra Jan en alleman maar aan het fotograferen slaat wordt het misschien eens tijd naar de privacyregels te kijken.

Nu is het in beginsel niet verboden voor particuliere partijen om dergelijke activitetiten uit te voeren, maar ze moeten dan wel geregistreerd staan als gegevensverwerkende instantie. Debtscan is dit niet. Tegenover Webwereld laat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) weten dat er pas gisteren een aanvraag is gedaan. Ze zijn dus iets te hard van stapel gelopen, zou je denken, maar in een reactie laat Debtscan weten “dat de verwerking van strafrechtelijke gegevens, zoals aangevraagd bij het CBP, horen bij activiteiten die in de toekomst ontplooid gaan worden“.52 reacties

Beste mensen hier,

Ik geef toe dat ik schaamteloos heb zitten F5-en, om als eerste een reactie te hebben.

Waarom? Wel, zo staat mijn 5000ste reactie ( sinds het wordt bijgehouden natuurlijk),
wat meer in het licht, want daar heb ik wel even over gedaan, om aan die hoeveelheid te komen.

Wou dat mijn 5000ste reactie eens iets totaal anders was,
en zou van de gelegenheid gebruik willen maken, om de mensen van autoblog te danken ( wordt te weinig gedaan ),
om het niveau van de site dat ze hebben weten op te bouwen over de jaren,
en vooral om te zeggen dat jullie zeker moeten blijven voortdoen zoals het nu is, want zou het niet anders willen.

Ook mede-reaguurders bedankt ( vooral degenen die er van in het begin zijn ),
en hoop dat ik nog vele mooie bijdrages mag zien verschijnen hier, en zal af en toe ook proberen dit te doen voor jullie.

Op naar 10.000 reacties?
@SimonMc: en op mijn beurt wil ik jou bedanken voor de hoge hoeveelheid zinvolle en nuttige reacties die je hier geplaatst hebt. Vooral voor de reacties die je geplaatst hebt in de tijd dat ik hier mee lees (2009) en de tijd dat ik hier ben aangemeld (2012). Discussies met inhoud zijn altijd welkom en daar ben jij goed in.:)
-edit: nutteloze bijdrage-
-=edit: ip-ban=-
@SimonMc: 5000? Nice, ik zit pas op 1425 met deze… K reageer dan ook niet zo snel. Blijf vooral goeie reacties posten.. Succes!
@SimonMc: No life
@Fidenza: Omwille van de 5000 reacties? Valt erg mee hoor. In april 2009, kon je voor het eerst een profiel aanmaken hier ( er even van uit gaan, dat sinds dan het aantal reacties werden geteld ).

Dus dan heb ik op 4,5 jaar tijd ( ongeveer he ) 5000 reacties gepost, dus 1111 per jaar.
Op het einde van het jaar, geeft autoblog een top van meest geposte reacties per jaar, en vorig jaar stond op één, iemand met 5842 reacties.

Het 5-voudige dus…
@Fidenza: Kun je wel zeggen ja…
@SimonMc: 5000 reacties geplaatst? Uhh… ik zeg ff niks maar denk veel… Toch gefeliciteerd!
@SimonMc: beetje raar om daar een heel lulverhaal over te houden.
Ik kom hier om over auto’s en gerelateerde zaken te lezen, niet om te lezen wat voor ‘mijlpaal’ je hebt bereikt in je leven.
Maar aangezien je er schijnbaar trots op bent; gefeliciteerd!
@SimonMc: Ik pink een traantje weg, wat een emotie, prachtig!
Beetje jammer dat je dan geen taart naar ABHQ stuurt. Daar heeft de ploeg wel wat aan.
@swaffelaer: Wie zegt dat dat niet het geval is ;) .
@SimonMc: ik heb nog niks gezien ;)
@swaffelaer: Moet het niet andersom zijn…?
@SimonMc: gefeliciteerd met deze dubieuze mijlpaal.. ;)
Maar wel gefeliciteerd hoor! ;-)
als je niet wilt dat mensen je kenteken zien moet je geen auto kopen.
@meneer: *facepalm*
@meneer: *kuch* modder *kuch* haarspray *kuch*
@meneer: goh! Eerste reactie die over het artikel gaat!!! Topper!
@meneer:

Haha dan lukt dat niet meer nee haha!
Ach, als je niets te verbergen hebt is er toch geen probleem?
@keesje1987: gefeliciteerd! Je bent de eerste met de eeuwige dooddoener! Dus jij pleurt ook gewoon je afschriften bij het grofvuil, geen gordijnen voor de ramen hangen en iedereen mag in je papieren kijken en alles van je weten?
Ik vraag mij af hoe ze aan je gegevens komen. Wel eens van identity theft gehoord? Geef mij je gegevens maar even, zal ik je een paar leuke manden bezorgen, je hebt toch niks te verbergen?
@keesje1987: Jou type zochten ze enkele 10 tallen jaren geleden in Europa ook al, toen noemde ze de “stazi”. Sorry maar ik heb weinig sympathie voor mensen die privacy weglachen.
@driescuit: Typisch, dat mensen die schrijven dat ze er geen moeite mee hebben gelijk worden afgezeikt hier!

Als ik geld van iemand tegoed zou hebben dan vind ik het prima als op deze manier mijn geld geïnd wordt. En als bedrijven hun geld kunnen krijgen zodat ze niet failliet gaan of criminelen worden gepakt om hun schuld in te lossen, dan juich ik het alleen maar toe! Of vinden wij het normaal dat fraudeurs hun gang mogen gaan? Alsof hun op een eerlijke manier aan de spullen of geld zijn gekomen.

Waar ik het wel mee eens ben is dat het allemaal wettelijk moet zijn geregeld.
Dus wat debtscan doet is willekeurig kentekens en locaties registereren, die kenteken met de lijst door deurwaardersgezochte kentekens vergelijken en bij een overeenkomst de deurwaarder vertellen waar ze dat kenteken gezien hebben? Dat is inderdaad een inbreuk op de privacy van de schuldenaar die de auto (en of zichzelf) uit de handen van de deurwaarder probeert te houden. Probleem is natuurlijk dat de schuldenaar er nooit achter komt hoe ze hem gevonden hebben en dus nooit een klacht kan indienen bij de jongens van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).
@mashell: Ze beweren nu dat ze dat nog niet doen (in hun reactie), maar ik vraag me af wat ze dan met de gegevens doen. Alvast een database aanleggen om dan zodra de vergunning binnen is alles meteen door te jassen wellicht.
@sir_smokalot: ze zullen de opsporingswerkzaamheden voor deurwaarders misschien niet zien als iets strafrechtelijk. In zekere zin zijn schulden ook meestal niet strafrechtelijk. Ze nemen het blijkbaar dus niet zo nauw met de privacy wetgeving (zodat ze denken dat voor de huidige activiteiten geen vergunning voor nodig is) en zijn blijkbaar van plan om in de toekomst nog een stapje verder te gaan (wellicht ontsnapte gevangenen/TBSers, benzine dieven etc op te sporen met dezelfde techniek).
@sir_smokalot: Het zou mij niet verbazen als ze het kentekenbestand ook gewoon even doorspelen naar de belastingdienst. Schijnt mode te zijn tegenwoordig.
@mashell:

CPB ..

is dat die toko die af en toe net moet doen of ze tegenwicht bieden aan Opstelten en de belastingdienst zodat het sukkelige stemvee zich “beschermt” voelt ??
@lincoln: het is inderdaad helaas de Chiwawa onder de waakhonden.
@mashell:

nee mijn beste ..
dat zijn geen waakhonden .. dat zijn “stromannen” .. gewoon hooipoppen ..

want wat keken we vreemd op onze neus toen bij eurodusnie (Leidse krakersbeweging) ineens 70 rooitjes op de bankrekening stond (ongevraagd gekregen van Balkenende) om maar vooral tegen de Euro te demonstreren ..
Er is dus een particulier bedrijf die kentekens scant + locatie + tijd zonder dat we weten wat er met die data gebeurt en hoe goed het beveiligd wordt.

Sorry maar daar ben ik dus niet blij mee. Ik vertrouw de overheid al niet met die informatie laat staan elke boeren l*l met een scanner.
whahahahaha ..
tuurlijk mag iedereen kentekens registreren ..

moet je alleen wel betalen ..
de vergunning naderhand betalen noemen we een “boete” ..
de boete vooraf betalen noemen we een “vergunning” ..

maar elke boerenlul mag gewoon registreren wat hij wil registreren ..
jullie spelen met mijn privé
Wat een onzin met dat gedoe, de “normale” mensen hebben toch niks te verbergen..
Ze mogen van mij ook weten wanneer ik aan het schijten ben thuis.
@markjor: en deze gedachte is gevaarlijk. Geloof mij, met dit soort activiteiten komen onze vrijheden steeds meer in gevaar.
@markjor: Je vergist je, eerst dient het weghalen van de privacy om de regeltjes te controleren, daarna je mening!
Deden we vroeger als kind al: “autonummers” opschrijven, onderweg naar Zuid-Frankrijk.
Vraag me niet waarom. Ok, Gameboys of Tablets bestonden nog niet, maar een stompzinniger spelletje kun je je toch niet voorstellen?!
@rovalo: jouw ouders zijn blijkbaar didactisch ingesteld en wilden je lezen en schrijven laten oefenen. De meeste ouders willen gewoon rust, die laten de kinderen zwarte Audi’s tellen en van al dat tellen hebben ze na een kwartiertje de achterbank in slaap.
Hier worden kentekens ingescand bij de de tolpasseringen die je hier bij elke grote stad hebt. Gegevens zouden niet bewaard worden zeiden ze toen het ingevoerd werd.
Toch mooi dat de politie nu heeft toegegeven dat ze maanden terug in de tijd kunnen gaan om criminele handelingen te volgen…..
Als je niks te verbergen hebt, whats the fucking problem?
@norge: Heee, waar heb ik dat eerder gehoord?
“Privacy” is echt een wansmakelijk slechte grap aan het worden in Europa.
Wat mij niet duidelijk is of het puur om de kentekens gaat, of dat er ook een RDW-koppeling aanwezig is. In het eerste geval heb je dus alleen de autogegevens, die kun je pas koppelen als het kenteken matcht met de ‘klantgegevens’… Van de rest van het land heb je dus alleen autogegevens, toch? Lijkt dan niet zo’n privacy-probleem in mijn ogen… Met de RDW-koppeling wel uiteraard wel.
@bluebird: Ik heb even de site van Debtscan gelezen: die weten precies wie je bent, waar je woont, welk kenteken ze zoeken enzovoort. Informatie komt van hun opdrachtgevers, niet uit de RDW database.

Of het een probleem is hangt af van hun bewaartermijn. Als ze de gescande kentekens + lokatie jarenlang bewaren is dat wel degelijk een privacy-issue. Een kenteken is (in heel veel gevallen) namelijk persoonsgebonden, en persoonsgebonden informatie mag je pertinent niet bewaren.
Een bedrijf als google blurt je kentekens.. klopt maar steelt daarna vrolijk je wifi gegevens dmv mac adress scanning en andere fratsen..

De europlese unie mag ook oprotten van mijn part en breek me de bek niet open over cjib en andere nazi instanties.

Ik zeg kom, we doen het net als egypte we zijn het er niet mee eens dus de straat op!

Ik zie die gypsies al roepen: “verbod op kenteken” -boehm!!- Allah achbar!
snap niet dat zo’n bedrijf bestaansrecht heeft.

Wanneer je gewoon de incasso procedure volgt (factuur, aanmaning, 2e aanmaning en ingebrekestelling), kan een incasso en deurwaarders bureau deze gegevens gewoon via burger service nummer opvragen bij de RDW zodra het vonnis is betekend. Dit wordt dan overhandigd door de deurwaarder. Het meest effectief is overigens loonbeslag, werkgevers zijn hieraan verplicht mee te werken. Bij een auto heb je nog kans dat hij nog van de financieringsmaatschappij/bank is.

Daarbij je kunt net zo goed op Facebook kijken, daar staat van bijna iedereen wel een foto met auto en kenteken op.

Dit lijkt mij alleen nuttig voor de mensen van http://www.knokploeg.nl
@frisian: er zijn stapels mensen die als de deurwaarder langs komt gewoon verdwenen zijn, die duiken ergens onder. Maar die zijn met kenteken scanners wel op te sporen.
Als ik in de VS had gewoon diende ik een aanklacht in, zou ik zo misschien wel eens flink wat geld eruit kunnen hebben gehaald.
zolang het de overheid geld op levert, mag je ALLES. hun betalen natuurlijk netjes hun BTW en dat kunnen ze makkelijk omdat ze 3x het bedrag verhogen op het volgend factuur, de 21% gaat netjes naar het kabinet :D iedereen blij… welcome to NL
het land hangt vol met camera’s, de politie en de belastingdiensten flitsen zich het heen en weer, nu komen er nog particulieren bij, binnen afzienbare tijd worden we gevolgd door drones, het gaat echt de verkeerde kant op, kwestie van tijd tot zelfs de mensen die niks te verbergen hebben door krijgen, waar het naar toe gaat. Dan is het te laat.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).