Deze Porsche heeft bizar veel kilometers gelopen

Auteur: , 56 Reacties

Alles is relatief, uiteraard.

Het is een veelgehoorde klacht: er wordt te weinig gereden met sportwagens. We krijgen de kritieken veelvuldig te horen wanneer er weer een blik supercars wordt opengetrokken voor een veiling bij RM Sotheby’s, Christies of de Apeldoornse Autoboulevard.

Auto’s met schrikbarend weinig kilometers in beter dan nieuwstaat. Auto’s waarvan je bijna bang word om ze te kopen en te rijden. Precies het tegenovergestelde van wat de bedoeling was. Nu zijn dit soort auto’s vaak een onderdeel van een collectie en je kan niet met tien auto’s tegelijkertijd op pad. Daarbij zijn het de postwagens met lage kilometerstanden die veel geld op brengen. Ideaal voor een veiling als je even vlug wilt cashen.

Porsche 911 GT3 (997) '07

Er zijn voldoende exotische sportwagens met hoge kilometerstanden, maar die staan nu eenmaal niet zo vaak te koop. “Als ‘ie toch niets meer opbrengt, houd ik hem zelf wel” is dan het adagium. Toevallig hebben we er eentje weten te vinden, dankzij Lucas, een oplettende Autobloglezer. Hij wees ons op deze Porsche 911 GT3. Zoals je kunt zien is het er een van de 997-generatie.

Porsche 911 GT3 (997) '07

De auto is origineel geleverd in Nederland, dus geen veel te jonge kentekenplaten voor deze auto. Nog een bijzonderheid is dat de auto afkomstig is van de eerste eigenaar en dat de auto altijd in onderhoud is geweest bij de Porsche dealer. Dat is fijner dan dat e auto wordt verkocht na 2 maanden en dat de boekjes ‘ergens moeten liggen’. De prijs van dit alles? Slechts 76.950 euro. Dat is voor een 911 GT3 niet bijzonder veel geld. Ligt er een anaconda onder het gras?

Porsche 911 GT3 (997) '07

Jazeker. De vorige eigenaar heeft de auto namelijk bedoeld waar hij voor gemaakt is: rijden. In de afgelopen twaalf jaar is er namelijk flink wat kilometers mee afgelegd. De kilometerstand staat nu op 241.900 km. Dat is omgerekend iets meer dan 20.000 km per jaar. De auto is nog helemaal standaard, op de Europipe sportuitlaat na. Dan hoor je de heerlijk intense Mezger net even wat beter. Kopen? Check dan eerst ons Porsche 997 GT3 aankoopadvies!56 reacties

Hier hou ik van. Niet verschuilen in een garage met een hypermodern klimaatregeling bla bla bla, maar lekker gebruiken dat ding.
@571ay: zoals het hoort! 👌🏼
Juist, en wat een mooie wagen is dit zeg.
Deze GT3 zal ook een stuk betrouwbaarder zijn dan de meeste garage-queens. Auto’s zijn gemaakt om te rijden, niet om stil te staan.
@erwh: ligt er helemaal aan of de persoon in kwestie elk weekend trackdays bezocht of gewoon elke dag naar kantoor ermee reed…
@erwh: Succes met de rebuild. Die komt er namelijk aan, dealeronderhouden en snelwegkilometers of niet.

Dan zou ik lekker voor iets meer een low mileage op de kop tikken. Motor misschien niet in betere staat, maar wel makkelijker door te verkopen.
@stefje: waarom komt er een revisie aan dan? Een motor slijt eigenlijk alleen maar als die koud is. Deze is een stuk minder koud geweest dan de gemiddelde Porsche.
@lekbak: ook als die warm is slijt t hoor. En hoe meer toeren hoe groter de slijtage.
Eens met t feit dat t bij koudere olie wat sneller zal gaan.
@maotje: het is niet een beetje meer slijtage. Een motor die altijd warm is zal bijna gegarandeerd de miljoen km’s halen. Het verschil is werkelijk enorm.

De eerste 20km van een rit veroorzaakt meer slijtage dan de 200km die daarna komt. En daar is echt geen woord aan overdreven. Daarom rijden taxi’s in sommige landen soms ook miljoenen km’s met dezelfde motor. Met de hele familie hebben ze 1 auto die rond de klok gebruikt word.
@lekbak: miljoenen… nog nooit gezien. 1x in een Mercedestaxi met 500k gezeten en wellicht deed de motor het nog maar alles was gaar: ophanging, bak, stuur, remmen etc
@fernie: dan moet je beter opletten. Zelfs in Nederland rijden er vele taxi’s met meer dan een half miljoen op de klok. Maar ik heb ze in Griekenland, Spanje, Italië, Tsjechië, polen, Roemenië en Turkije gezien. Dat waren de taxi’s met meer dan klokje rond trouwens. Ik denk niet dat ik op vakantie ooit in een taxi heb gezeten die minder dan een half miljoen had gereden. Misschien in de vs eens…

In Roemenië was het een Dacia logan 1.4 met meer dan anderhalf miljoen km’s met een ongeopende motor. Verder vooral Skoda Octavia, mb w201, w124 en w210.
@lekbak: in turkije istanbul rijd je een auto in als ze 5 ton hebben. Ik heb een fiat gezien met 1.3 milj km zelfde motor
@erwh: van stilstaan gaat die echt niet kapot.
@maotje: jawel. Een motor gaat gewoon stuk van stilstaan. Echt stuk.
@maotje: pakkingen, leidingen en keerringen drogen uit met lekkages als gevolg. Er kunnen afdrukken in de lagerschalen van de krukas komen te staan waardoor ook weer problemen ontstaan.
@sportevo: dus al die due supercars die te koop staan voor tonnen en ouder dan 10 jr met weinig kms op de teller
Daar mankeert wat aan? Dat is wat je nu beweert.
@maotje: ja, moet je wel weer rijklaar krijgen. Dus pakingen, benzine pomp (als die niet leeg was), riemen en olieen overal. Is niet kapot , maar kost wel een boel om weer mee te rijden
@maotje: ik zeg niet dat alle auto’s dat hebben, het is hoe je ze bewaard. Maar langdurig stilstaan is slecht voor een auto.

Voorbeeld: ik heb een oude M3. Die had een paar jaar niet meer gereden. Ik startte hem en kon hem meteen weer uitzetten en de brandstofslangen onder de motorkap vervangen.

Ander voorbeeld: iemand die ik ken kocht omstreeks 2003 een auto van eind jaren 80 met slechts 400km op de teller. Eerste wat hij kon doen: alle rubbers van de wielophanging en de slangen onder de motorkap vervangen.
@sportevo: nu praat je over auto die jaren stil hebben gestaan. Dan is t logisch. Maar je kan een auto makkelijk zo een halfjaartje stilzetten als je dat met enig verstand doet. Mijn m3 staat iedere winter minimaal 5 maanden stil en rijd verder ook niet veel. Max 2.000 km per jaar. Dus het ging mij om de argumenten die iedereen voert van een auto moet rijden en niet stilstaan. Dat is flauwekul. Tuurlijk is er ergens een grens.
@maotje: wat doe je precies als je M3 op stal zet?
@daniel1975: volledig schoon wegzetten. Ook de wielen. Mooiste is natuurlijk ook in de was gezet. En interieur ingevet (leer). Banden flink harder oppompen. Voltanken. Accu aan de druppellader of in mijn geval gewoon eruit halen. Vochtvretertje erin en klaar. Eens in de 2 maanden ff stukje naar voren
Duwen. Zodat de banden niet heel de winter op t zelfde vlak staan en eivormig worden daardoor. Heb je een betonvloer is t handif de banden een keer in de 2 maanden wat nat te spuiten met een plantenspuit ofzo. Beton trekt vocht aan. Zo voorkom je uitsroging van t rubber.
Nog altijd de mooiste als je het mij vraagt; de 997!
@ghost: zeker de 997.1
@ghost: FYI: je staat nu al op nummer 1 qua aantal reacties. Als je nu stopt met reageren, sta je aan het einde van dit jaar gewoon op nummer 1 :-D. Ik weet niet wat voor weddenschap je hebt afgesloten, maar dit is ongekend :-D
@willeme: laat hem toch lekker, wat boeit jou dat nou…..
@mark997gt3: Hoho, het is niet naar of vervelend bedoeld! Meer nieuwsgierig. (dus om jou vraag te beantwoorden, dat is het gene dat mij boeit :-D)). Ik ben vooral benieuwd naar de weddenschap. @Ghost heeft al laten weten dat het een weddenschap is, alleen nog niet welke. En wat de inzet is ;-).
@willeme: kom ik nog op terug.
@ghost: eens!
Dit is toch gewoon lekker? Zo hoort het. Schitterend exemplaar ook, met bijkomend voordeel dat ie tijdloos design heeft. Niks voor jou, @Wouter? 😉
Ik zou er geen seconde over twijfelen. Dat kan nog wel verdubbelen.
@Jochempie: koop m dan
@mart144: Om met Hans Teeuwen te spreken: “lalalala geld”
Top dat iemand er ook echt mee gereden heeft, maar de vraagprijs is toch wat stevig vind ik. Voor rond de €80.000 is er veel keus in Duitsland met toch heel wat minder km’s (en dus minder slijtage). Vraag me af of iemand zich dan een deze durft te wagen.
@sanderb: stuur maar linkje en tel daarbij de CO2-heffing bij op. Ik kom nl. geen 997 GT-3 tegen die veel minder kost. Overigens – maar das iets ander – kan je m.i. beter een 991 met X51-leistungssteigerungpakket nemen (430 pk, atmosferisch) of een GTS met dezelfde specs. Knalt lekker door tot over de 8.500 toeren en een genot om in te rijden.
@911targa: maar dat is een straatlegale circuit auto vergelijken met een auto die in de markt gezet is om te kunnen gebruiken als dagelijks gebruik. Dus mist wat emotie lijkt mij.
@911targa:
https://mobile.de/24H2K3 €69.911+ €2.500 BPM = €72.411
https://mobile.de/24H2K6 €75.000 + 2000 BPM = €77.000

En zo zijn er nog vele meer te vinden
@911targa: in die jaren ging de BPM nog over de cataloguswaarde van de auto, niet over de uitstoot. Al denk ik dat het in dit geval beide hoog is.
Een kilometerstand is slechts een combinatie van getallen. Zorg voor dragen, liefde voor hebben en gewoon gassen met dat ding! Deze beste eigenaar bewijst hoe het hoort!
20k per jaar betekent dat het zijn dagelijkse auto was. Echt stoer dat je gewoon rondrijdt in je GT3 alsof het een golfje is. In stijl je geld over de balk smijten, mooi man.
Gewoon kopen die handel! Fuck it!!
Tja, je koopt voor zelfde geld met veel minder km in duitsland zo langzamerhand… ik had het wel geweten, staat nu ook een witte 997 GT3 in nl tekoop voor zelfde geld, minder dna de helft aan de kms…
Deze heeft een verhaal, dat maakt het in mijn opzicht nog meer waard!
20k per jaar? Nog een paar meer dan had ie beter een diesel kunnen nemen…
Auto’s zijn gemaakt om te rijden, niet om stil te staan! Zo hoort het dus, lekker elke dag genieten. Porsche heeft niet voor niets zoveel R&D in zo’n wagen gestopt.
Zouden hier spacers onder zitten? Als ik het mij goed herinner lijken de wielen bij dit type altijd een beetje te diep in de wielkasten te liggen.

Ziet er echt keurig uit deze auto, mooi dat iemand zo’n wagen echt gebruikt. Goed getrainde ruggengraat na zoveel kilometers 😂
Er rijden 991’s rond met een nog veel hogere km-stand. Porsches zijn gemaakt om dagelijks in te rijden. Benieuwd hoeveel ferrari’s deze km-stand hebben
@soulmaster: Die zijn alleen zitten ze aan hun vijfde versnellingsbak :-)
@soulmaster: Ik vond een F430 met 253,453 km.

Vier keer een nieuwe koppeling. Het is dus niet zo erg als Porsche fanboys denken.

Niet altijd je beschonken oom geloven, als hij als trotse Passat B5 TDI eigenaar weer eens begint uit te varen over de discutabele kwaliteit van Ferrari’s. De goede man is gewoon gefrustreerd, niet zo gek als je elke dag in een walmende spijkerbak moet rijden.
Deze 997 heeft volledig rode achterlichten. Was dat een optie destijds? Je hebt ze namelijk ook in het rood/wit.
@e550: Ja, was een Porsche Exclusive optie. Bij de 997.2 kon je ze in het wit krijgen. Bij de 991.1 waren de optionele achterlichten zilvergrijs en bij de 991.2 juist zwart/grijs. Benieuwd wat het is bij de 992 eigenlijk!
@willeme: Ik zal vast de enige zijn, maar ik vond die optionele zilvergrijze achterlichten op de 991.1 echt heel mooi.
241 valt wel mee. Kan nog makkelijk 241 boven op als je hem goed onderhoud
Hulde! Fuck garage Queens!
Wat een held! GT3 als daily gebruiken…….
Da’s ook weer niet zoveel. Ik verwachtte bij het lezen een kilometrage te zien dat gelijk staat aan een retourtje maan. Niet gebruiken is ook slecht voor een auto. Als ie ‘m in NL heeft gebruikt, zal de koppeling heyt nodige te lijden hebben gehad. Dat zou ik preventief vervangen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).