Deze 14 Ferrari’s zijn het mooiste als ze niet rood zijn

Auteur: , 63 Reacties

Autoblog gaat Viva-style: vandaag hebben we het over kleuren.

599 en FF spelen buiten

Zelden is een merk-kleur relatie zó innig als bij Ferrari. Ze moeten rood zijn. Ondanks dat Ferrari’s eigenlijk geel waren is Rosso Corsa de meest iconische kleur die bijna iedereen bestelde. Nu is dat op zich logisch. Als je jarenlang droomt van een Ferrari denk je vaak aan een rode en het moment dat je de kleur mag uit kiezen ga je toch voor rood.

Althans, dat was vroeger zo. Tegenwoordig neemt de belangstelling voor Rosso Corsa af, ongeveer 35% is nu in deze kleur gespoten, dat was bijna het dubbele. Sinds de introductie van de California is de kleurkeuze een stuk diverser. Ook is het opmerkelijk (maar logisch) dat de V8 modellen in meer opvallende kleuren worden gespoten, terwijl de grote V12’s vaak in een zilver of grijstint worden afgeleverd. Omdat Ferrari zo veel mogelijk handel per verkochte auto wilt binnen halen, bieden ze ook diverse custom kleuren aan, zelfs voor een matte lak kun je bij Ferrari aankloppen. De horror.

Vandaag beperken we ons niet tot enkel moderne Ferrari’s, maar die van de afgelopen jaren.

Kleur: Blu Chiaro Metallizato
Model: 356 GTB/4 ‘Daytona’ (1972)
Veel stijlvoller dan een Daytona gaat het niet worden. Die lange neus, die korte achterkant en met name die perspex lampenwinkel. Enzo Ferrari had wel een punt dat een V12 super mooier is met het de motor voorin.

Daytona

Kleur: Bianco Avus
Model: Testarossa (1986)
Deze moest er natuurlijk in. De Testarossa zal niet de geschiedenis in gaan zijnde de mooist ontworpen Ferrari aller tijden, maar het is wel een van de meest iconische. De enkele spiegel van de vroege model, de 5-ster Speedline velgen en natuurlijk de heldenrol in Miami Vice. Een linnen colbertje aanschaffen is verplicht, uiteraard. @CasperH doet het  graag voor.

Testarossa

Kleur: Blu Tour de France
Model: 456 GT (1994)
Een van de meest elegante Ferrari’s aller tijden. De opa van de FF was nog een raszuivere beauty, zonder te schreeuwerig te zijn. De mooiste kleur was Blu Tour de France, wat van oorsprong eigenlijk een Lancia kleur is. Zeker met een ivoorwit interieur nog altijd een van de mooiste GT’s ooit gebouwd. Het epistel van @Larssb is verplicht leesvoer.

456GT

Kleur: Verde Inglese
Model: 550 Pininfarina Barchetta (2001)
Of de open versie van de 550 echt mooi te noemen is, is even de vraag. Het is wel een ontwerp dat zeer afhankelijk is van de kleur om het te bepalen. Giallo Modena of Rosso Corsa zijn veel te schreeuwerig en laten duidelijk zien dat het ontwerp niet helemaal in balans is. Daarbij zijn die kleuren ook nog eens te opvallend. In Verde British komt het geheel klassieker over. En daarmee mooier.

550 Barchetta

Kleur: Nero Daytona
Model: Enzo (2002)
De Enzo was een buitenissige auto qua styling. Ondanks dat het een Pininfarina ontwerp was, werd de auto getekend door een Japanner. De meeste exemplaren zijn uiteraard in een roodtint afgeleverd, maar zwart kleedt de Enzo helemaal af. Het is tevens de keuze van Jay Kay. De frontman van de britse Funkband Jamiroquai moest op aandringen van de dokter dringend afkicken. Dat was nogal wat, want dankzij het gebruik van verdovende middelen schreef meneer Kay net even wat makkelijker. Zijn nieuwe inspiratiebron: zijn zwarte auto, of zoals hij zelf zong: Black Devil Car. Veel beter dan een roze Enzo

Enzo

Kleur: Giallo Modena
Model: 360 Challenge Stradale (2003)
De beste road-racer van Ferrari? Epische V8: check. F1 transmissie die klappen uitdeelt: check. Briljant weggedrag: check. Maar misschien wel het meest geslaagde aan van de 360 CS is wel het uiterlijk. De standaard 360 was aardig, maar was lang niet zo mooi als zijn voorganger. De aangezette bumperpartij komt er nog het mooiste uit in een non metallic kleur, het liefst een lichte. Giallo Modena it is.

CS

Kleur: Grigio Silverstone
Model: F430 Spider (2005)
Dit is typisch zo’n auto waarbij een wat saaiere kleur goed uitkomt. Ten eerste vanwege het feit dat het een open Ferrari is. Je valt heus wel op, daar heb je geen felle kleur voor nodig. Maar het is wel een Italiaan. Waar een rood interieur bij een Mercedes nogal fout is, komt een Ferrari er mee weg.

430

Kleur: Rosso Dino
Model: FXX (2006)
Ok, we zouden geen rode kleuren behandelen vandaag. Maar ergens doet ons Rosso Dino meer denken aan onze nationale kleur dan aan de kleur van Marco Borsato zijn pennen op de administratie. Als je dan toch wilt opvallen met je trackday speeltje, doe het dan meteen helemaal goed. Kan niet tegen water, trouwens.

FXX

Kleur: Blu Pozzi
Model: 612 Scaglietti Kappa (2006)
Een natuurlijk schoonheid als de 456 GT was de 612 Scaglietti niet, helaas. Maar na een paar jaar kwamen er diverse uitvoeringen die een stuk prettiger op het netvlies lag. De Kappa uitvoering was gespoten in Blu Pozzi, een kleur die al heel lang leverbaar is. Op de 612 ziet het er geweldig uit, helemaal in combinatie met het oranje interieur. Er is slechts één exemplaar van de Kappa, helaas . Je kan hem herkennen aan de grotere luchtinlaten.

612

Kleur: Azzuro California
Model: California (2009)
Als er een kleur niet goed staat op een California, dan is het wel rood. Zeker het eerste type was nogal, ehhe, apart. Met de huidige (rijtest) is het grotendeels opgelost. Ergens komen alle lijnen er niet goed uit. In deze lichtblauwe kleur komt het geheel al veel beter uit de verf (pun intended). Altijd doen: de velgenupgrade zoals bij onderstaande afbeelding. Toont een stuk beter.

California

Kleur: Blu California
Model: Ferrari FF (2011)
Ook de FF is niet direct een mooie auto te noemen, alhoewel het wel een design dat tot wasdom moet komen. Vanwege het enorme formaat van de auto is een donkere kleur de beste keuze, maar in het grijs of zwart wordt het wel een heel massief ding. Blu California verhelpt. Haalde ondanks een straffe nieuwprijs niet eens de top 10 in dit lijstje.

FF

Kleur: Bianco Fuji
Model: 599 GTO (2010)
Bij de 599 GTO had de klant keuze tussen enorm veel verschillende kleuren en kleurcombinaties. Zwart en grijs waren populair net als rood, uiteraard… Ook was er een optie om het dak mat zwart te kleuren en dat werd helaas te vaak gekozen, evenals de zwart gespoten wielen.. Een andere keuze was deze combinatie: Bianco Fuji (pareleffect wit) met blauwe accenten en gesmede 20″ wielen.

GTO

Kleur: Grigio Titanio Metallizzato
Model: F12berlinetta
Wederom een voorbeeld dat een rustige kleur beter werkt op een drukker ontwerp. In het rood is de F12berlinetta (rijtest) net zo’n angstinboezemende auto als in het grijs, gelukkig. Jammer dat je nog niets kan doen aan die rare lip op de achterkant. Daarom een afbeelding van de voorkant.

F12

Kleur: Blu Corsa
Model: 488 Spider (2016)
Opmerkelijk eigenlijk. Op Rosso Corsa en Giallo Modena na zijn de meeste kleuren van Ferrari relatief ingetogen. Dit in tegenstelling tot bij concurrent Lamborghini. Felgroen, knaloranje, babyblauw: de lolbroeken uit Sant Agatha gaat niet te ver. De 488 Spider bracht hier verandering in, want de introductiekleur was dit spetterende blauw. Niet naar wens? Hier kun je je eigen combinatie samenstellen.

48863 reacties

Totaal niet mee eens!
Mooi artikel
Ik vind alle ferrari’s mooier als ze een alternatief kleurtje hebben. Het liefst zie ik blu tour de france
@ko4n: 612 in Tour de France blauw is prachtig! Ik ben wel een beetje biased (als eigenaar)
Als ik ooit in de markt zou zijn voor een Ferrari, dan zou het zeker geen rode worden.
Vaak vind ik Blu Pozzi nog altijd heel fraai staan.
Mis in dit lijstje ook wel die Blu Pozzi Ferrari F40, die is gewoon subliem.
@Dimglor: eens! Prachtig diepblauw, stijlvolle kleur! Net als Verde Pino voor de oudere Ferrari’s.

Zou zelf een F12 in Blu Pozzi nemen met deze antraciete sjenkie’s van Novitec; http://www.v10.pl/archiwum/tuning/ferrari/f12_berlinetta/THUMBS/THUMB_WIDE_ferrari_f12_berlinetta_novitec_rosso__1.jpg
@Dimglor: helemaal mee eens. Blu Pozzi F40 MOET er gewoon tussen staan, ook gezien de historie van die kleur op dat specifieke model. Komaan @willeme ;-)

En geel vind ik persoonlijk het mooiste staan op een 355 Spyder. Niet te versmaden. Smaken, twisten, daarom komen we hier!
@camber24: Blu Pozzi staat ook in de lijst! Het ging om de Ferrari’s die er beter uit zien wanneer ze niet rood zijn en laten we eerlijk zijn: de F40 ziet er schandalig goed uit in het rood.
@willeme: hee Willem, mee eens, maar.. De F40 ziet er altijd goed uit. Maar de F40 in Blu Pozzi, vind je dat ook niet de mooiste denkbare combinatie?
Elke keer als ik naar die 488 spider kijk, dan moet ik gelijk denken aan de nieuwe ford GT……. Ik niet begrijpen niet
@kimhung: dat heeft volgens mij te maken met de flying buttress’s die beide auto’s hebben. De grote gaten die de achterwielen een beetje losmaken van de rest van de carrosserie.
Denk trouwens niet of dit bij beide auto’s exact dezelfde functie heeft. Bij de 488 is het ook koeling voor de turbo’s, bij de Ford GT is het vooral voor downforce denk ik.
De Lamborghini Veneno heeft ook een beetje dat design voor de achter wielen.
@danone: even een verduidelijking op mijn eigen verhaal: een flying buttress is niet de grote opening/ of de airintake zelf maar de spoiler die de opening afdekt…net als bij een 599gtb.
Het is niet voor niks Testarossa ipv Testablanco
@jasbelle: Cilinderkop is gewoon rood hoor, ook bij een witte Testarossa.
Ik vind die la Ferrari en 599 ook wel heel mooi niet in het rood
Misschien ook leuk om wat meer te vertellen over de kleuren.
Zo denkt iedereen dat Rosso Corsa de Ferrari kleur is, maar is gewoon het racekleur van Italië.
Giallo Modena is meer het Ferrari kleur, want verwijst naar het schild van Modena.
En Blu Pozzi was dan naar het schijnt de favoriete kleur van Enzo Ferrari.
@Dimglor: klopt helemaal! Ben ooit in Maranello met een oudere man aan de praat geraakt over de tijd dat Enzo Ferrari nog leefde. Hij vroeg me mee te gaan naar zijn huis. Daar liet hij tientallen Dia’s en fotoboeken zien! Prachtige oude platen. Hij vertelde me ook dat van ieder productie model minimaal 1 Blu Pozzi gemaakt moest worden omdat Enzo dit zo mooi vond.
@eferrari:
Prachtige kleur ook ;-)
Ferrari 599 in het donkergrijs graag met beige/bruin-zwart interieur.
Ferrari F355 Berlinetta in het donkerblauw.
Ferrari 308 GTB in het traditionele Rossa Corsa.

Enige wat ik op basis van kleur zou kiezen.
Ben persoonlijk erg fan van een groene gekleurde FF! Briljante kleur! Lijk wel op prins bernard..
Maar ik wordt pas helemaal geil op de rode kleur van de Alfa-Romeo Disco Volante. Eerst goud gespoten en daarover een rode lak, en dat resultaat mag er zijn. Echt subliem! Benieuwd hoeveel zo’n lakje kost…
@henkhupelschoten: zoiets heet candy apple red
Wow die f12 met Grigio Titanio Metallizzato! Wat een plaatje
Kolere zeg, die 550 ziet er echt schitterend uit in die kleur! Prachtig! Eveneens wat de 612 Scaglietti betreft. Ik vind dat ding met de jaren echt mooier worden.
Zeker in deze kleur:
https://www.prinsesclusivo.nl/foto/59315/600/410/!crop!/files/Occasions/11251941-4.jpg

Overigens vind ik de rode kleur Rosso Monza mooier dan Rosso Corsa. Die kleur vind ik veel chiquer. Ook de 599 word daar mooier van.
http://www.autowereld.nl/images/auto/320/317/ferrari-599-599-gtb-fiorano-rosso-monza-vol-18013317-1.jpg
En ook de 458 staat het geweldig.
http://kroymans.nl/imagegen/476×0//images/hexon/11212119/11212119-0.jpg?constrain=True

En hier een betere foto van de 599 aangezien de vorige zo klein is. Zo is het goed te zien.
https://c3.staticflickr.com/4/3366/3482032746_52211d16f7_b.jpg

Prachtige kleur, dat Rosso Monza. Chique en stijlvol, zelfs op een Ferrari.
@viezefreddyw in het dorp waar ik ben opgegroeid woont een kerel met een 599 Rosso Monza. Schitterende bak. Heel chique om te zien.
@viezefreddyw: Dat Rosso Monza doet het inderdaad een stuk beter dan het felle Rosso Corsa. Echt heel stijlvol zo.
De meeste Ferrari’s zijn helaas niet mooi in het rood. Vooral de 456 en 250GTE zijn mooier in andere kleuren.
http://www.autoblog.nl/nieuws/laferrari-in-het-blauw-zo-zou-enzo-het-gewild-hebben-6984

Doe mij deze maar. Prachtig!
@dennisjuh95: Huhh. Als ik op je link klik kom ik niet op de pagina van de LaFerrari, maar over Alfa Spider Diesels..
@viezefreddyw: Ha! Ik zie het nu ook. Heel apart.
@dennisjuh95: Hier is ie helemaal: http://www.autoblog.nl/nieuws/laferrari-in-het-blauw-zo-zou-enzo-het-gewild-hebben-69841

Verder vind ik dit 1 van de mooiste LaF’s :)
@osmo: Schitterend. Volgens mij is het dak wel nog matzwart. Had liever singletone gezien.
Ik vind de enzo in het rood toch het allerbesten !
Nieuw zou ik voor Blu Mirabeau gaan, een mooie lichtblauwe kleur. Tweedehands kom je die kleur eigenlijk niet tegen, dus dan zou ik voor Rosso Monza gaan. Zoals @viezefreddyw al heeft aangegeven maakt die diepe metallic kleur een auto veel stijlvoller.
Die F12!
deze vond ik ook zo een schot in de roos, uit miami vice 2006
http://www.italiaspeed.com/2006/cars/ferrari/08/miami_vice/101.jpg

jammer dat het dashboard vandaag de dag ontzettend gedateerd oogt…
Op de FF na ben ik het met allemaal oneens. Ja, voor veel van deze is het standaard Ferrari rood niet de mooiste kleur maar net en tikkie anders rood staat ze zeker wel lekker. Een Ferrari hoort gewoon 9 van de 10 keer rood te zijn
Mijn favoriete kleur voor een Ferrari is Rosso Dino, daar best vind ik blu Mirabeau
Heb niet echt een fav kleur voor Ferraris.

Behalve dan dat ik geel op een 360 erg geslaagd vind. En natuurlijk dat de Testa zo af is, zoals op t plaatje

Verder maakt t mij niet zo uit welke kleur een Ferrari is, zolang t niet iets saais als zwart is.
Alles behalve rood.
@willeme: de mooiste kleur voor de 456GT is toch echt Blue Swaters. Een ode aan de eerste Ferrari-importeur, de Belg Jaques Swaters. En dan met een zwart/cognac-interieur en handbak…
Ik vind scuderia Rosso, de kleur van de f1 wagens, op bijna alle Ferrari het mooist. Zo fel rood. Heerlijk!
Serieus? 355 CS Geel? Aka mooiste Ferrari ooit. Krijgen we die afschuwelijke Modena. Faal artikel.
“ja maar… Over smaak valt niet te twisten”
De 355 overstijgt smaak.
@vondudenstein:

Ik zou het stukje nog even goed lezen. Er staat namelijk dat de F355 mooier is dan de 360 Modena. Dus zijn we het wat dat betreft eens.
@willeme: mogen het eens zijn wellicht. Ik wil een eindbaas als de 355 niet lezen in een sidenote, maar zien. Al helemaal in een artikel over ‘geel’ in de context van ferrari + uiterlijk. Beeld > tekst. Die Modena. Doorn in oog. Maar goed, misschien ben ik de azijnpisser.
@vondudenstein: Ik denk dat je de context van het artikel wellicht verkeerd interpreteert. Het gaat om Ferrari’s die er beter uit zien wanneer ze niet rood zijn. De F355 ziet er uitstekend uit in het rood.

Gaat het om Giallo Modena, vind ik dat voor de 360 CS een grotere meerwaarde hebben, terwijl het mijn inziens bij de F355 wat detoneert.

Gelukkig dat smaken mogen verschillen. Hier een afbeelding van gele F355:

http://img.mota.ru/upload/wallpapers/2013/09/24/15/04/37429/sNl9IzB8h5-1680×1050.jpg
@willeme: nee context was helder. Dan zijn we het over dat gedeelte inderdaad niet eens want vind de 355 in geel absurd mooi! En in rood.. beetje saai. Maar vooruit in dat geval gaat smaken verschillen misschien wel op.

Ow mannekes als ik weer terug denk aan de achtervolgingsscene in The Rock. In een tijd waar niet alles van Michael Bay 100% poep is. Gooit al zn Transformers film vol met auto (veelal amerikaanse troep volgens mij) en niks komt ook maar in de buurt van de gele 355 in The Rock. Oke… Verlies me een beetje volgens mij.
@ willeme: wat houdt die velgen upgrade voor de California precies in? Ik weet dat er standaard twee soorten velgen zijn geleverd voor dit eerste type.
En wat betreft de Stradale heb je helemaal gelijk. Wat kleine wijzigen al niet kunnen doen voor het design.
@danone: De California had standaard een maat kleinere velgen van een ander design.

Het wat drukke ontwerp, met de zware achterkant, toont mijn insziens beter met de grotere en eenvoudigere vijfspaaks velgen.
Een 430 Spider in Azurro California svp, met cognac-kleurige softtop. Stond destijds zo in een test van de de Autokampioen of Autovisie. Nooit meer vergeten :P
Ik vond die groene van wijlen Prins Bernard wel mooi, die mis ik
De Mooiste kleur van Ferarri is toch wel Blu Abu Dhabi. Een mooi donker blauw dat een beetje paarsige gloed heeft. Ik vind het schitterend.

Hier op een FF

http://ag-log.o.auroraobjects.eu/11-2012/akvdrferrariff/7.jpg?last_change=1384439057
Le man blue?
Voor mij is het wel een beetje klaar na de 90’s. Gaat niks boven zo min mogelijk lijnen voor een mooi ontwerp. Net zoals een topgerecht geen 30 ingrediënten nodig heeft om het meer te laten lijken. O en een chromen schakelcoulisse please :)
Ik zag vanochtend bij ons in de wijk een donker blauwe 458 rijden, prachtig chique , dan wordt z’n Ferrari een stuk minder schreeuwerig.

La Ferrari in het geel mist alleen nog, verder klopt het rijtje!
Helemaal mee eens, sommige modellen zijn veel beter met een donker kleurtje om hun dik (lees: te mollig achterste) te verslanken. Zo vind ik, bv de 458 en Enzo veel gebalanceerder en minder zwaar met een donker kleurtje. Dat rood maakt in sommige gevallen te dik en niet in de positieve zin.
Ik kan hier een heel eind in mee gaan behalve voor de Enzo en kleine Ferrari’s (360 etc) die komen in rood gewoon het beste uit. Een 456 is in rood niet lelijk (kan ook niet want het is nou eenmaal de mooiste kleur in het spectrum) maar blauw staat op deze auto gewoon het beste.
Dit artikel is echt zo fucking accurate. Op een paar (rode!) kleuren na dan; die 599 GTO moet in rosso fuoco gespoten zijn, want gigantisch dik ontwerp dus rustige kleur werkt beter + dat rosso dino zou op iedere Ferrari verboden moeten zijn als je het mij vraagt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).