Ferrari Testarossa: Autoblog classic rijtest en video

Auteur: , 82 Reacties

Één van de meest iconische Ferrari's ooit is de Testarossa. Omdat rode Ferrari's te mainstream zijn, reden wij met een witte.

De naam Testarossa, oftewel “roodhoofd”, verwijst naar de rood geverfde kleppendeksels van dit Italiaanse raspaard. Die kleppendeksels zitten op een twaalf cilinders tellende boxermotor (of V12 met 180 graden blokhoek) met een inhoud van 4,9 liter die goed is voor 390 pk en 490 Nm koppel. Daardoor kan je, als je goed overweg kan met de vijf voorwaartse versnellingen tellende handbak, in 5,3 seconden de honderd kilometer per uur aantikken. Een theoretische topsnelheid van 290 kilometer per uur zou mogelijk moeten zijn voor mannen met ballen van titanium. De naam verwijst ook naar de Testarossa’s van eind jaren ’50.

Ferrari Testarossa 1988 rijtest en video
De Testarossa was de opvolger van de 512 BBi en werd een stuk groter dan zijn voorganger. Breder, langer en ook iets hoger om de binnenruimte en bagageruimte te vergroten. Het interieur is typisch jaren tachtig Italiaans: het lijkt een beetje bij een bij elkaar geraapt zooitje, met name de middenconsole. Even goed uit je hoofd leren welk knopje waarvoor is dus, laten we dat karakter noemen.

Ferrari Testarossa 1988 rijtest en video
Het ontwerp kwam van Pininfarina. Meest opvallend zijn daarbij de luchtinlaten op de zijkant, die niet alleen bijzonder opvallend zijn, maar ook een daadwerkelijke functie hebben. Door de lucht via de zijkant langs de motor te leiden en vervolgens boven- en achteruit de auto te laten stromen was er geen achterspoiler nodig voor extra downforce. Daardoor kon de achterkant relatief clean ontworpen worden.

Ferrari Testarossa 1988 rijtest en video
De allereerste Testarossa’s uit 1985 hadden een wielmaat van 16,33 inch, waardoor er alleen speciale Michelin TRX banden te monteren waren. Na ongeveer een jaar lang klachten van klanten te hebben ontvangen besloot Ferrari in de loop van 1986 om de wielen te verkleinen naar 16 inch. Beide wielen hadden een vijfspaaks ontwerp met centrale wielmoer. Later kreeg de Testarossa wielen met een standaard setup met vijf mielmoeren.

Een bizar detail is dat de auto zo ontworpen is dat de hele aandrijflijn en achterwielophanging in één geheel verwijderd kunnen worden om de distributieriemen te vervangen. Zo’n beurtje kost al snel een eurootje of 7000 overigens. Maar dat is wel inclusief vloeistoffen, waterpomp en wat andere snuisterijen.

Ferrari Testarossa 1988 rijtest en video
De Ferrari Testarossa maakte gehakt van vrijwel alle concurrenten in vergelijkende tests. Het maakte de Testarossa voor velen de ultieme supercar van de jaren ’80, in ieder geval totdat de F40 op de markt kwam in 1987. Er is één officiële Testarossa Spider gebouwd, die gebouwd werd voor Gianni Agnelli. Destijds was Agnelli het hoofd van Fiat. De Testarossa Spider was uitgevoerd in zilvergrijs met wit leer en een witte cabriokap. Hoewel veel klanten vroegen om een Testarossa Spider, nam Ferrari het ontwerp nooit in productie omdat dit teveel ontwerpuitdagingen met zich meebracht. Er waren wel een paar bedrijven die een aftermarket conversie konden uitvoeren, waarvan de bekende 80’s-tuner Koenig er eentje was. Een ander bedrijf die de conversie deed was Straman, dat een zwarte Testarossa cabrio bouwde voor Pepsi, voor een reclame met niemand minder dan Michael Jackson in de hoofdrol.

Ferrari Testarossa 1988 rijtest en video
Het rijden met een Testarossa is geen makkie. Zeker op lage snelheden is de bediening behoorlijk zwaar. De besturing, de koppeling, het schakelen, zelfs het gaspedaal voelt alsof het meer weerstand biedt. De beloning voor het harde werken is er echter ook, want eenmaal op snelheid is de Testarossa een fijne laagvlieger. De toeren kan je beter wel iets hoger houden, want ondanks het flinke koppel begint de auto toch wel een beetje tegen te stribbelen in de lagere regionen van het toerenbereik. Des te beter, de V12 klinkt toch het best in de hoge regionen.

Sturen voelt heel direct en de auto reageert eigenlijk prima op je input. Wel is het oppassen geblazen met gootjes en andere oneffenheden, want de brede banden zijn nogal gevoelig voor spoorvorming. Het is nogal een ervaring, maar dat hoort ook bij auto’s als deze. Een Testarossa is immers niet bedoeld als makkelijk te hanteren stadsautootje. Rijden met de Testarossa geeft je voldoening bij het uitstappen. Zo van “die klus heb ik ook maar mooi geklaard” als het ware. Zwaar, maar op een bevredigende manier.

Ferrari Testarossa 1988 rijtest en video
In 1991 kwam de Ferrari 512 TR uit, de tweede generatie van de Testarossa. De 512 TR was krachtiger en sneller. In 1994 werd de Testarossa nog een keer strakgetrokken in de vorm van de F512 M. Zelfs de klapkoplampen moesten verdwijnen en werden door conventionele glazen units vervangen, wat ik persoonlijk zonde vind. Ik snap de voordelen van vaste lampen achter een aerodynamisch glazen plaatje, maar die klapkoplampen horen gewoon bij een Testarossa zoals een gouden microfoon bij Lee Towers: het oogt érg fout, maar het past zo goed.

Ferrari Testarossa 1988 rijtest en video
De Ferrari Testarossa die wij voor deze video leenden van Gina Classics, is uitgevoerd in Avus Bianco, oftewel: wit. Het interieur is uitgevoerd in zwart leder. Dit exemplaar heeft 42.000 kilometer afgelegd sinds de auto in juni 1988 de fabriek uit rolde. Vroeger discussieerde ik altijd met mijn vriendjes op school over welke Ferrari het mooiste was, de Testarossa of de F40. De F40 was altijd mijn favoriet en blijft dat ook na deze indrukwekkende kennismaking. Maar het is een prachtig ding, zo’n Testarossa!82 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Supervet! Ook in het wit dat staat hem erg goed!!
@timjan365: gaan we nou echt de kledingkeuze van @casperh bespreken hier? 😉
@w0o0dy: lol!
@CasperH:
Vanaf nu noem ik je Sjonnie Kroket.
Ik kan alles onderschrijven Sjonnie, dit was nog een sportwagen die ook echt een sport was om te rijden. Een mooi vormgegeven fitnessapparaat met een mooier geluid dan je ooit in de sportschool zal vinden.
Mijn ervaring stamt echter wel uit een rode.

Top geschreven stuk, Sjonnie😉
@w0o0dy: haha nee daar had ik natuurlijk niet over…
Leuk om eens een keer een andere kleur dan rood te zien, maakt de auto toch net iets specialer
Legendarische auto! Ik wil er een. Een witte met rood interieur aub. Ok, als we echt à la jaren ’80 gaan doen, doe dan maar een wit interieur.
Haha lekker wit colbertje ook! sonny crocket!
Achja, wit is weer eens een keer wat anders dan rood… Én het draagt mooi bij aan het Miami Vice-gevoel!
Wat is het toch een heerlijke auto!
Leuk dat jullie zo vaak zulke leuke auto’s reviewen!
Maar wat is ‘ie lelijk met de lampen opengeklapt… Heerlijk 80s natuurlijk
@Autoblog hier moet toch echt Jan Hammer onder gemonteerd worden…
@w0o0dy: ja, iets met copyright, vandaar de muziek die het meest in de buurt kwam van het sfeertje die we wél konden gebruiken ;)
@CasperH: geen kennis met een casio keyboard?
@w0o0dy: ja! crockett’s theme
Lekker!
Een witte testarossa, waar heb ik dat nog gezien.
Wagen is ansich al zo fout dat je hem enkel in het blauw kan hebben.
@Hupke:
Naast dit exemplaar van Gina staat er ook een witte bij van Vliet.
Misschien dichterbij voor je, showroom licht langs de A20 van Rotterdam naar Utrecht. Zo’n 500m na de afslag Nieuwerkerk aan de IJssel aan de rechterhand. Staat ook een witte Murci.
@Hupke: laatst een bordeauxrode (of was het bruin?) met creme interieur op Viva Italia in Assen. Wonderschoon en chique vooral.
@Hupke: @noodles:
Bij de volgende bedrijven staat een witte Testarossa:
Gina Classics, Drachten
Classicmaster, Roosendaal
The Gallery, Brummen
VDM Cars, Enschede
@e1000bmw523i:
@noodles

Ik denk dat een zekere Sonny er ook mee rondreed op de beeldbuis.
@Hupke: Sonny? Ken geen Sonny. Weet wel dat er ene Don Johnson erin reed.
Aah wat moet ik toch terug denken aan mijn favoriete serie uit de jaren 80/90.

Vind dit wel een van de meest karakter volle ferrari’s, de F40 was beetje over de top voor mij doen, de testarossa (klinkt mooi) was altijd een chique verschijning….

Zou deze samen met de countach wel in de garage willen hebben
Dikke thumbs up voor het enthousiaste presenteerwerk ..
👍🏼👍🏼 ..
Vet! Duidelijk mag zijn dat er een flat12 in ligt, maar is het wel een boxer? Meende van niet namelijk.
@WoutH: daar verschillen de meningen dus enorm over (zelfs onder “specialisten”) vandaar dat ik beide naamgevingen benoemd heb ;)
@CasperH: lag het nou aan de microfoon of kraakt ie als een malle (zoals je van een auto uit 1988 zou mogen verwachten)?
@CasperH: strikt technisch gezien is het een platte V12, en geen boxer lay-out. De cilinders ‘boxen’ niet tegen elkaar. Maar het komt met name door de Amerikaanse/Engelse naamgeving, daar wordt een boxer vaak aangeduid als een flat-(cilideraantal). En het is wel degelijk een flat-twelve.

Desalniettemin, een erg aanstekelijk enthousiast geschreven artikel en de video is precies zoals die hoort te zijn!
@CasperH: het is geen boxer, per definitie zou ik zeggen. bij een boxer bewegen naastgelegen zuigers in tegenovergestelde richting (elk een eigen kruktap). Bij een 180 gr V delen 2 zuigers een kruktap en bewegen dus in dezelfde richting. De echte boxer is natuurlijk te prefereren, maar daarvoor moest je niet in Italie zijn! :)
@wouth: platte v12 inderdaad. Fout die veel gemaakt wordt. Dacht dat autoblog ooit een artikel had gewijd aan het verschil tussen een boxer en een platte V?
@Vincegail:
Doorontwikkeling van de 180 graden V12 uit de BB, dus de “specialisten” waar Casper op doelt zijn de ingenieurs van Ferrari zelf.
Zijn bouwde deze V12 om hem vervolgens onterecht Boxer te noemen.
Met instagram foto’s gemaakt?
@stfu: jep! XPROII met hashtag #miamivice en #okedoei
@stfu: check het filmpje nou naar eerst.
Casper met Gina Classic reviews maken mij altijd blij! Het blijft toch een van de meest iconische auto’s ooit qua looks. Of je de motor nou een Flat-12 of 180degree V12 noemt het is in ieder geval geen boxermotor.

Zeurmodes: de foto’s zijn niet heel mooi op sommige schermen door het hoge contrast/brightness.
Inderdaad een V12 met een blokhoek van 180 graden. Een boxer motor heeft een andere vorm van de krukas. Hierdoor is de Porsche 6 cilinder wél een boxer en geen V6.
Heerlijke eighties bak! Eind jaren tachtig zag je menig fout getjoende sjonnie bak met bodykit met dezelfde lamellen luchtinlaten.

En de 512M wil ik bij deze meteen nomineren voor de meest mislukte facelift ooit.
@harrie: de opvolger, de 512 TR is dan wel weer vet vind ik
WAUW helemaal fantastisch deze auto, review en alles!! Miami-Vice altijd +100!
Het is inderdaad geen echte boxer (elke zuiger een eigen krukaspin) maar een 180 v flat 12 (2 zuigers delen in krukaspin).

Geweldige auto. Leuk filmpje ook. Als het niet vloeken in de kerk is: zoek ook eens op youtube naar harrys garage en zijn review van the Testarossa.

Dit model van Gina classics heeft overigens aan de linkerkant niet sluitende lamellen. De eena bovenste zit scheef. Schade geweest?!
Wel een icoon van een wagen, maar hij wint het niet van de F40 wat mij betreft. Het was wel even raar om een YT filmpje te zien met Engelse ondertiteling in plaats van een ABHD filmpje. Wil men internationaal gaan bij AB?
Haha die waas over het beeld en de 4:3 verhouding…heerlijk 80ies
Fantastisch filmpje. En wat werken die VHS-effecten top :-)
Een erg mooi filmpje van een roadtrip met een Testarossa, van Harry’s garage: https://www.youtube.com/watch?v=ZRjGN–R4pE
Puik filmpje mannen, top!

Over de wagen; altijd heel charmant gevonden. Een heel goed ontworpen sportwagen, goede proporties en toch met dat vulgaire randje. Zonder dat het “te” wordt. Wat bij de meeste Ferrari’s wel het geval is; “te”, maar bij de Testarossa is het dus precies goed.
Mwah dat witte verpest het voor mij.
Prachtige Ferrari. Vroeger dacht ik nooit wat een kleine velgen, nu valt het gelijk op. Tijden zijn veranderd.
@schellekens006:
Niks mis met die wielen. Formaat en ontwerp zijn precies goed.

Daarnaast staan grotere wielen gewoon niet, kijk maar:
http://ag-spots-2012.o.auroraobjects.eu/2012/07/08/c656908072012114702_3.jpg
http://www.srautogroup.com/wp-content/uploads/2013/07/TESTOROSSA_6IX_3.jpg
http://i290.photobucket.com/albums/ll255/Iamtheonlyreal1/testarossa/000_0002.jpg
http://www.2040-cars.com/_content/cars/images/82/539082/006.jpg

Is het aangluren niet eens waard….
@Rob: Klopt, grotere wielen maken het meteen (imo) een patserbak.. Doet geheel afbreuk aan de schitterende jaren ’80 styling.. Maakt het meteen een of andere foute rappers auto. Zonde die grotere velgen.
@Rob: Nee zo groot en niet origineel dat vind ik echt weer heel lelijk, maar bijvoorbeeld originele wielen 1 a 2 inch groter zou toch wel mooier zijn. Maar het moet niet opvallen.
Weer reclame voor Gina Classics. Natuurlijk weer een leuke auto. Maar wel heel veel reclame. Wilde eigenlijk een speciale account aanmaken zodat je geen reclame ziet. Maar dat heeft zo ook geen zin. Volgende keer dan meer eens vragen of Van Vliet ook een stukje wil hebben op deze mooie website?
@c70cabrio:

Je hebt maar een zwaar leven met zoveel opmerkingsvermogen ..

En die zwaar torderende rammelkast van je ..
@lincoln: waar baseer jij je opmerking op:
“En die zwaar torderende rammelkast van je ..”
@c70cabrio: ze zeggen dat ie bij Gina Classics staat. In ruil daarvoor kunnen ze dit filmpje malen. Prima deal toch?
@c70cabrio: wees blij dat ze reclame maken voor Gina in plaats van Jet Cars.
@alfablog: haha. Niet grappig meer. Gewoon niet. Steeds.maar.weer die klotegrappen over iemand die zijn brood wil verdienen. Ze bestaan nog steeds, dus wie is er niu gek? Hou daar nou eens mee op.
@c70cabrio: dan is elke rijtest reclame….
@c70cabrio Ach, ik ben al lang blij dat mijn geboortedorp Drachten eindelijk iets heeft om trots op te zijn, naast Zanger Rinus en de ’s lands grootste plaats met geneens een treinstation in de wijde omtrek te vinden.
@Darahan: Ik ken Drachten alleen van files en die houten bruggen boven de A7.
@awesome: Drachten?
@awesome: dat is Sneek toch?
@ghost: *SCHAAM* zo goed ken ik Drachten dus :)
@Darahan:
Vergeet de Champino niet! Destijds (begin jaren 80) de beste en mooiste uitgaansgelegenheid in Noord-Nederland. En de snackbar ernaast had goddelijke broodjes warm vlees.
Mooi verhaal. Nieuw stopwoordje vd dag: karakter ? Zie R5 post vandaag :-)
Tis al vaker geschreven, maar top stukje werk dit!

Zodan, 7000 euro voor een beurtje met riem is geen kleingeld.
Ik heb 2 weken gelden in een testarossa mogen rijden. Een rode dan wel (natuurlijk). In verschrikkelijke staat trouwens. Maar het is nog wel een droom auto van mij! Ik had een glimlach om me gezicht van hier tot tokio!
*Spontaan Crockett’s theme neuriet*
@awesome Ik denk dat je Sneek (houten brug over de A7) en Joure (enige plek met regelmatige files, omdat ze daar nog steeds een rotonde in een druk knooppunt hebben) bedoelt. Fryslân boppe!
Modern talking uit de boxen, foute kleding aan en een witte (liefst een koenig) testarossa, 100% gegarandeerd spass
Ik dacht dat ie net onder de 5 sec naar de 100km/h ging, 5,3 is net sneller dan mijn ouwe M5. Die minder pk’s heeft, minder koppel en flink meer gewicht. Doet verder niks af aan de auto hoor. Prachtig ding, zeker in het wit. Wil ik nog een keer besturen, al is het maar een klein rondje.
@E34M5Touring:
Ik herinner me 5,9, Van 0/100 was hij in iedergeval.langzamer dan de Delta Integrale.
Nu is hij geduremde de looptijd steeds sterker geworden, de eerste waren we 390 pk sterk.
Nu zijn er natuurlijk altijd lieden die dat belachelijk moeten maken maar voor openbare weg is het rap zat. Zeker in een onoverzichtelijk slagschip dat de testarossa toch is.
@noodles: 5,9 zou betekenen dat ie net zo snel is. Dat deed de M5 ook wel. Maar dat is dan weer geen Ferrari. En dat is ook wat waard natuurlijk!
Een keertje mee gereden…zowat meest overroepen 80’s auto aller tijden….wat een tegenvaller…niet voorruit te branden (5,3 seconden right! Heb zelf ook een Porsche 993 die is volgens opgave 5,6 seconden naar de 100, nou geloof me nou maar dat die 993 dat ook echt doet, de Testarossa daarentegen…)… En ja ook zoals dit filmpje rammelde die kar langs alle kanten…niet normaal hoe slecht die italiaanse wagens destijds afgewerkt waren….ook heel rare zit en stuurhouding. Het enige wat dan nog overblijft zijn de looks en de stijgende waarde… Ik zou eerder voor de Magnum Ferrari gaan, de 308GTS…. Of de kar vd criminelen in Miami Vice….de W126 560SEC…
Trx banden lagen ook op BMW toen. prijs per stuk rond de 600 euro en geen korting mogelijk. Heb toen 4 bbs 17 ” gekocht ipv 4 banden en nog drinkgeld overgehouden ;-).
Het blijft een mooie auto!
Leuke auto, mijn buurman heeft er ook een en die gaat binnenkort in de verkoop! Ik ga de foto’s maken, zijn exemplaar heeft 16.xxx en is natuurlijk rood :-)
mooi filmpje! meer van deze klassiekerfilmpjes aub, casper!
maar wat is er mis met de beeldkwaliteit van foto’s en video?
Wat is die 12 cylinder toch gruwelijk!
Mooie wagen! In Monaco heb ik ooit een witte gefotografeerd, nog altijd een mooie plaat- al zeg ik het zelf: https://flic.kr/p/8njyqY

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).