Waarom heet dit ding dan een Albert?
Waarschijnlijk komt het omdat ondergtekende wel vaak Rail Away kijkt, maar niet naar het programma Blauw Bloed. Maar bij Prins Albert kunnen we denken aan zijn moeder (Grace Kelly!), Monaco, Formule 1, maar toch vooral de ‘Prins Albert’. Dat is de beschrijvende naam van een stuk metaal door een, eh, lid van van de koninklijke familie.
Dus als een merk als McLaren komt met de Albert, verwacht je iets met metaal, nietwaar? De Albert is een speciale uitvoering van de McLaren Speedtail. Mocht je ontgaan wat de Speedtail is, het is een van de vele super-bijzondere McLarens. De Speedtail heeft drie zitplaatsen (a la McLaren F1), wheelcovers voor de voorwielen een een behoorlijk strak en eenvoudig design. In vergelijking met andere modellen van McLaren, althans.
McLaren Speedtail Albert
De McLaren Speedtail Albert is een speciaal project van MSO (McLaren Special Operations). Het meest bijzondere is de lak, want daar zit een patroon in. Nee, niet metalen ringen met twee rare bobbels aan het uiteinde. Het is wel metaalkleurig, dat dan weer wel. De auto is gebouwd in opdracht van de McLaren-garage van Beverly Hills.
Voor de Albert zijn twee metaalkleuren gebruikt: Magnesium Silver en Ueno Grey. Het is een hommage naar de wrap die voor een prototype van de Speedtail gebruikt werd. Niet geheel ontoevallig had dat prototype de naam ‘Albert’ gekregen van de ontwikkelingscrew. In dit geval is het overigens geen wrap, maar ze hebben de boel afgeplakt.
MSO
Dat hele klusje kostte McLaren Special Operations zo’n 6 weken en meer aan 2 kilometer aan afplaktape. Vervolgens waren de heren ook nog eens 4 weken kwijt om de lak goed te laten drogen. In technisch opzicht is de Speedtail identiek aan andere Speedtails: dus meer dan 1.000 pk en een top van meer dan 400 km/u.
Dan nog even terug op de naam Albert. Daar kunnen natuurlijk altijd onsmakelijke (maar steengoede) grappen over gemaakt worden. De McLaren Speedtail uit 2018 kreeg die bijnaam als een hommage naar een prototype van de McLaren F1 uit de jaren ’90. Die had ook Albert als bijnaam. Niet vanwege hun voorliefde voor vunzige Prinsen, maar simpelweg vanwege het adres van de testfallus, eh, testfaciliteit van McLaren destijds: Albert Drive.
Meer lezen? Dit zijn 8 auto’s met misleidende namen!
pomoek zegt
Al heeft een aap een gouden piercing het is en blijft een lelijk ding.
Ik vind ‘m niet mooi.
plusjes voor de rail away shoutout!
berlinetta zegt
Ik begrijp niet zo goed wat McLaren met deze auto wil. Hij ziet eruit alsof het de snelste productieauto ter wereld moet zijn en dat alles zo ontworpen is met maximale prestaties in het achterhoofd. Echter, hij is niet niet de snelste. En de auto’s die sneller zijn (Chiron, Tuatara, Koenigsegg), zien er ook nog eens stukken beter uit.
Loek zegt
Dat is het lekkere van Albert Heijn!
dondeboer zegt
Respect voor ’t vakmanschap en ik vind ’t eindresultaat ook nog eens geslaagd. Jammer dat deze auto’s hooguit een keer op show te zien zijn, zou er graag eens één zien rijden.
reactief zegt
Die Speedtail is mijn inziens één van de mooiste supercars van de laatste jaren.
Jammer dat McLaren zoveel speciaaltjes heeft gemaakt, dat deze daardoor een beetje opgegaan is in de ‘massa’.
Deze livery staat hem ook nog eens waanzinnig goed. De spuitafdeling van McLaren is toch wel de top in de markt als je ziet wat voor speciale dingen ze kunnen maken in opdracht van klant.
mashell zegt
Dit is best wel een belachelijke karikatuur van een auto.
ttr6 zegt
Ha ha….Albert….weer wat geleerd
willeme zegt
@ttr6: tip: NIET een ‘Prins Albert’ googelen. Ik had net een broodje leverworst gemaakt. Nou, die heb ik even overgeslagen.
mashell zegt
om meteen naar de piercing winkel te gaan…
ttr6 zegt
Dank voor de tip!!
mmax zegt
Hoe gefocussed kan je zijn op bepaalde piercings zeg….