8 auto’s met behoorlijk misleidende namen

Auteur: , 91 Reacties

Autofabrikanten schuwen pretentieuze teksten doorgaans niet in hun folder, maar soms gaan ze verder door hun model een nogal ehh... misleidende naam te geven. Deze acht voorbeelden zijn andere auto's dan je op basis van hun naam zou verwachten.

Opel Corsa

Opel Corsa
Opel had in het verleden de gewoonte auto’s naar rangen in het leger te noemen. Admiral, Diplomat en onderaan de Kadett. Toen ze met een nog kleiner model kwamen, bleek er geen rang meer onder Kadett en moesten ze opzoek naar een andere naam. Waarom ze toen in hemelsnaam voor het Italiaanse woord voor ‘wedstrijd’ hebben gekozen…? Sloot lekker aan bij de Monza waarschijnlijk. Het is dat de Corsa ondertussen gemeengoed is geworden, maar eigenlijk zouden ze Italiaanse typenamen moeten verbieden voor niet-Italiaanse fabrikanten.

Pontiac Le Mans
In de jaren ’60 en ’70 verkocht Pontiac grote sloepen onder de naam Le Mans. Dat is al discutabel, zeeschepen vernoemen naar ’s werelds bekendste autorace, maar het kan nog erger. In 1988 keerde de Pontiac Le Mans terug, maar was het een gerebadgte Opel Kadett. Deawoo verkocht hem ook, als Daewoo Racer (de voorloper van de Nexia). Zulk een misleiding zou strafbaar moeten zijn.

Suzuki Mighty Boy

Suzuki Mighty Boy
Het klinkt een beetje sullig, maar het betekent toch echt ‘machtige jongen’. Ik weet niet wat jij je voorstelt bij een machtige jongen, maar deze Suzuki voldoet er in ieder geval niet aan.

Lincoln Towncar

Lincoln Town Car
Bij een stadsauto denk ik aan een Smart, Fiat 500 of Aygo, maar niet aan een sloep van vijf meter. Toch is dit volgens Lincoln blijkbaar dé auto die je wilt hebben binnen de bebouwde kom.

Hyundai Excel

Hyundai Excel
Excelleren deed deze compacte middenklasser van Hyundai op geen enkel vlak, het reed en was goedkoop. That’s it.

Ford Mustang II Cobra

Ford Mustang II Cobra
Kwam al eens eerder aan de orde in een artikel met de naam ‘je raadt nooit hoeveel pk deze Mustang II Cobra heeft‘. Als je het antwoord 88 gaf, dan ging je door voor de koelkast. Het is alleen niet bepaald wat je verwacht bij zo’n naam (en uiterlijk).

MINI

MINI
Zo bekend dat je wel onder een steen moet hebben geleefd om je nog te laten misleiden. Toch blijft het onzinnig, een MINI van 4,28 (de nieuwe Clubman), daar waar de oude 3 meter kort was, of 30 centimeter langer als Van.

Citroen Xsara Picasso

Citroën Xsara Picasso
Of je het nu mooi vind of niet, Picasso’s schilderijen waren ontegenzeggelijk origineel. De Xsara Picasso was dat zeker niet, dat was gewoon een kopie van de Renault Scenic. Xsara Van Meegeren was een betere naam geweest.91 reacties

Hmm geen 159?
@v60polestar: Ja, ik denk ook steeds dat er een 1.5 liter 9-cilinder in ligt.
@granlusso: nu begin ik te twijfelen, was er voorheen zeker van dat het de topsnelheid was
@v60polestar: heb denk ik te lang de reacties niet gelezen, maar nu zie overal 159 staan. Kun je even uitleggen wat ik heb gemist? :)
@bmwalpina: gtwillem heeft een aantal keren de Alfa Romeo 159 aangehaald als onderschatte wagen of als alternatief in het item persoon zoekt auto voor xxx budget. Daarmee heeft hij (en dat had hij zelf waarschijnlijk ook niet verwacht) een ware trend (lees rage) ontketend op Autoblog.
@potjak: even off topic, weet iemand waarom we al enige tijd niets meer horen van gtwillem?
Het wordt wat saai zonder ons auto-orakel. Ik mis hem best wel, eigenlijk.
@sabrerator: hij is er nog altijd, nu onder een andere naam @willeme
Beetje stom, maar nooit opgevallen dat Opel zo de rangorde aangaf met haar auto’s.
@granlusso: en het verhaal van MINI is wel bekend, dus daar hoeft niemand meer over te zeuren nu
@granlusso: Ja maar daarom zitten we op autoblog, om te zeuren over auto’s. Als mensen daar geen zin in hebben dan moeten ze maar met de baas TLC gaan kijken.
@granlusso:
Best wel fout eigenlijk voor een duits merk.
@granlusso: Dizono is nooit in dienst geweest. Opel had Senator en Diplomat uit de plitiek, daarnaast Admiral, Kapitän en Kadett uit de marine. En in diezelfde tijd had je toch ook al de Rekord?
Leuk dit.. Ik verbaas me er zelf al enige tijd over dat Mitsubishi de naam Space Star tegenwoordig gebruikt voor een klein stadsautootje.
@bfh84: Dit komt puur doordat ze bij Mitsubishi de rechten over de naam Colt voor Europa zijn kwijtgeraakt.
@suzikubelona: zal best, maar waarom dan maar Space Star? Het is nu niet echt de peoplemover van voorheen. Maargoed, ze zullen de naam inderdaad wel over hebben gehad door de Grandis niet Space Star te noemen.
@suzikubelona: Nee, in de rest van de wereld heet ie Mitsubishi Mirage maar in Europa is deze naam vastgelegd door Gemballa. Daardoor moest Mitsubishi de naam aanpassen.
@suzikubelona: volgens mij omdat ze de naam Mirage niet mogen gebruiken omdat deze al bezet is (Gemballa). Deze generatie Mirage/Space Star is wat kleiner dan de Colt en wordt niet als opvolger te zien.
@suzikubelona: de Colt had hier ook niet misstaan in het rijtje, je verwacht een revolver, krijgt een auto
Citroen DS ook in het rijtje graag..
@norge: verklaar uw nader?
@cadrez: De DS serie van citroen heeft toch niks met een DS te maken?
@norge: ah zo. Ja. Inderdaad klopt. Het is gewoon een benaming voor de sjieker uitgeruste modelletjes. Heb je helemaal gelijk in . Maar zo zou de vlieger dan ook kunnen opgaan voor de audi S1 en zo zullen er nog wel een paar zijn. Maar merken willen soms nu eenmaal een beetje nostalgisch doen in de hoop zo beter te gaan verkopen.
@cadrez: Nostalgie is ook vaak een reden, al denk ik dat dat niet het geval was bij DS. De S1 die je noemt is meer omdat het de meest praktische oplossing is. Maar goed, BMW heeft er bewust voor gekozen om de M versie van de 1-Serie 1M te noemen en geen M1.
@mercedesclk350: inderdaad. Merken en naampjes. Soms maken ze er wel een soepje van.
@norge: nintendo DS?
@cadrez: Het nieuwe merk DS (voorheen de Citroën DS serie) die allemaal best gaaf zijn maar niet te maken hebben met de DS uit de jaren ’50.
@norge was sneller. jammer.
@mercedesclk350: je vatte hem ;)
Bmw 330i is tegenwoordig ook aardig misleidend
@super: BMW en Mercede spelen vaker vals :) (de facelift e39 520i had een 2.2, de e46 318ci een 2.0, en noem maar op…)
@super: klopt. Dat ding heeft helemaal geen 330pk. Bij een 316 is dat overigens nog erger!
Als je héél ver gaat zou je nog kunnen zeggen dat er nog wel wat Italiaanse invloeden in de Corsa zitten, hij staat namelijk op een platform dat door GM en Fiat is ontwikkeld.

Betreffende de Xsara Picasso, dat die lelijke blob maar zo spoedig mogelijk uit het straatbeeld mag verdwijnen, een Multipla is er een schoonheid bij.
@knipperlichtje: Ugh inderdaad, een Multipla heeft nog enigszins karakter maar die Picasso echt totaal niet.
Ik mis Bluemotion, welliswaar geen model naam, maar misleidend zeker wel!
@C220AMG: Helemaal niet, je met blauwe rook verplaatsen, door sjoemelsoftware, past geheel bij zijn aanduiding.
@Orichy: Aha! Nou weet ik wat Blue Motion betekent!
@C220AMG: tfsi is dan ook misleidend, dat had tosi moeten zijn
@tjorque: die snap ik niet helemaal…
@toshtie: f=fuel o=oil gok ik zo…
Fiat 500L en 500X, wel leuk enzo maar het zijn beide geen 500’s. Ik vind dat de originele leuk was omdat hij zo klein is, en voor de huidige maatstaven is de nieuwe 500 ook wel lekker klein, maar die 500L en X zijn niet die kleine 500’s. Verkoop die 500L met een ander frontje als Multipla en verzin een leuke naam voor die X, probleem opgelost.
Prachtige bak die TownCar
@dutchcorvette: Absoluut, al ben ik meer fan van het model uit 1995/1996.
Hoop er ooit eens eentje in mijn bezit te kunnen hebben.
@Senne: zeker en oer solide.

De naam is overigens helemaal niet misleidend en eigenlijk heel goed gekozen. Town slaat niet op dorp of stad maar op Town als in downtown new york en dat is precies waar hij bedoelt voor is als luxe taxi. De straten en parkeerplaatsen zijn ook zo breed en groot dat de Lincoln er prima past.
@sketcher:
de naam is slechte vertaling van “coupe de ville” een franse benaming voor een luxe rijtuig voor in de stad (en ook de naam van een caddy model trouwens).
Wat dacht je van de Daihatsu Applause. Niet echt wat hij verdiende. De Daihatsu Charade was dan wel weer een mooi staaltje zelfspot van het merk. Misschien niet heel misleidend, maar ongelukkig gekozen voor de Spaanse markt: Mitsubishi Pajero (heet daar dan ook Montero).
@beefcake: hey, m’n meisje had een Applause van 600e, spik en span. Doodsaai uiterlijk maar waar je ook kwam, mensen klapten voor je…
En ik vind Captur van capture the moment al slecht…
2cv… Geen 2pk (OK, ik ken de geschiedenis, maar Desondanks aardig misleidend)

Mitsibushi Pajero… Dat laatse betekent ‘rukker’ in het Spaans en is deswegen daar ook onder een andere naam verkocht.
@pkgek: de Chevy NOVA (gaat/rijdt niet) is ook zo’n mislukte poging geweest…
Ach iedere keer als ik lees dat een autofabrikant een “shooting brake” heeft gemaakt gaat mijn hartje sneller kloppen. Tot ik er achter kom dat het vrijwel zonder uitzondering om een 4-deurs estate gaat (in plaats van een 2-deurs estate).
XJ, kan eigenlijk ook niet meer bij Jaguar.
Er is de laatste 5 generaties er weinig experimenteels aan.
Fiat kon er ook wel wat van, zo op z’n tijd…

Croma (niet te vreten btw)
Bravo / Brava (hiep hiep hoera?)
Tipo (als of ze de echte naam van het blaadje hebben laten vallen)
en m.i. nog de meest vreemde: Panda. Waarom vernoem je een auto in godsnaam naar een frigide bamboe vretende wil-maar-niet-uitsterven knuffelbeer?
De Hyundai excel, excelleert dan toch op de prijs
Suzuki Wagon R, klinkt als race-bommetje.
@alcantara: De meeste Wagonnen die ik ken zijn juist saaie lange blokkendozen, wat dat betreft klopt de naam wel.
@martinus: Als er R achterstaat verwacht je gewoon een ultieme sleeper.
@alcantara:
Je vergeet het ‘plusje’ achter de R…
Vorige generatie c/e/s 63AMG
De naam Town Car was een knipoog naar Cadillac aangezien hij moest concureren tegen hun DeVille wat dan weer Frans is voor..
Wat te denken van de hedendaagse “coupés”, een vierdeurs auto van een tweedeurs auto die op zijn beurt gebaseerd is op een vierdeurs auto…
@m550d: op zich heb je een punt, maar zolang ze het een 4deurs coupé noemen laat ik het toe.
Of de Chinezen dan: GFD-1-Q5DFG V5 S3.
@pinut187: dat is toch gewoon een anagram van alle types waarvan ze details in het design gestolen hebben?
Ik mis de Kia Pride
Hyundai Pony, nog zoiets..
Bij IS 200H zou het trouwens ook prima over een wasmachine kunnen gaan.
@Poll: verdiep je ’s wat beter in de typenummers van wasmachines. Geen touw aan vast te knopen…
via iPhone app
Ik mis de Mitsubishi Carisma in dit rijtje. Als er iets is wat die auto ontbeert…
@apriliarsv: haha, inderdaad, en de Nissan Maxima heeft helemaal geen dikke kont!
Mercedes Sprinter
Audi A4 vind ik ook misleidend. Hij is veel groter, en lang niet zo plat.
@potver7: en de A1 komt gelukkig iets dichter in de buurt, maar toch nog niet helemaal..
Eigenlijk alle automerken die iets van ‘sport’ gebruiken…

Of Mercedes, met hun zogenaamde ‘coupes’ en ‘shooting brakes’…..
@Rob:
“sport” zou eigenlijk alleen toegestaan moeten worden voor wagens die aan circuiteisen (inclusief rolkooi en blusinstallatie) voldoen.
Die Pontiac, geniaal!
Ferrari F50?
@davelepeef: want?
@thomcarspotter: Was te vroeg voor het 50e jubileum…
MP4-12C. Je verwacht een printer, maar het is een supercar.
@berlinetta: en inkt dat die zuipt!!!
Nissan Sunny
Er is helemaal niets ‘sunny’ aan die Nissan….
Iemand moetz’n cultuur wat bijschaven voordat die over towncars gaat zitten vitten.
De Pony en de Pride???!
Opel Corsa is toch niet helemaal juist? Toen was er al de Ascona, en dus ook de Monza. Ook geen namen gebaseerd op leger-rangen. Maar Corsa is wel een naam eindigend op een A, wat de naam logica was van Opel (evenals Vectra, Calibra, Zafira, Astra enz.) en wat Opel lang heeft vol gehouden
@rrk147: Opel heeft dat met die namen eindigend op een A helemaal niet lang volgehouden. Net toen ze alle namen op een A eindigend hadden kwamen ze met de Monterey.
De Pontiac Le mans zag je hier in mijn woonplaats in de vroege jaren 90 ook met regelmaat rijden vanwege de luchtmachtbasis hier vlakbij die deels Amerikaans is/was.
Klanten een Alfa Arna verkopen onder het mom “In één klap ben je Alfist” terwijl je eigenlijk een Nissan Cherry kocht. Ook zo’n naam trouwens “Cherry”
Gaan we bij alle auto’s het over de typenaam hebben maar moet de merknaam MINI er ook nog even bij gesleept worden. Omdat MINI’s nu groter zijn dan in de jaren 60. The audacity, I’ll say!
Sommige auto’s zijn dan weer bijzonder logisch in combinatie met hun naam, zo was er de illustere Peugeot 1007, waarbij de naam stond voor het gewicht van de idiote deurconstructie. Man wat reed dat ding sloom met de astmatische motor waarmee m’n moeder ‘m kocht jaaaaaaren terug. Gelukkig een paar jaar terug ingeruild op een Up!!11!
Ik mis de EcoSport.

Totaal niet eco, noch sport.. en daarenboven ook eigenlijk geen SUV.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).