
De jaarlijkse lijst van auto’s die fabrikanten laten gaan is hier: deze modellen gingen weg in 2024 en zien we in 2025 niet meer terug.
Automerken zijn heel kil en meedogenloos tegen hun modellen. Elk model is immers bedacht om een stukje markt te bedienen en wanneer de rek eruit is (of er nooit in heeft gezeten) is het klaar. Al hebben wij het gevoel dat het tegenwoordig lopende bandwerk is, vrij letterlijk. Sentiment en/of iconische statussen, daar heeft een merk niks aan. 30 jaar de markt perfect bediend maar in 2024 volledig ingekakt? Zeg maar dag met je handje.
Deze betaalbare auto’s hebben ons verlaten
Uiteraard zegt dat niks over de betaalbare auto’s die er wel zijn, en natuurlijk nieuw komen. Dat laatste heeft collega Bas jullie eerder vandaag alles over verteld. Dat brengt ons bij een iets minder leuke lijst, namelijk die van auto’s die weg gingen in 2024. Zoals altijd een bonte mix van modellen die maar niet van de grond wilden komen, het zo lang mogelijk uitmelken van een ooit populair recept of auto’s die simpelweg een nieuw model in de weg zaten. We zetten er ook bij wat wij denken dat je nu moet kopen, of wat het merk denkt. We richten ons eerst op de goedkope(re) auto’s (en ja dat is een wat rekbaar begrip) en uiteraard kijken we ook nog even wat er weg is gegaan in de wereld van dure auto’s.
Audi A4/A5 (B9)
De Audi A5 stond vorig jaar ook al in deze lijst, maar dat was enkel de coupé. Met de komst van de Audi A5 als de algemene benaming voor het middenklasse model van Audi, viel nu ook het doek voor de A5 Cabriolet en Sportback. Omdat de naam A4 wordt bewaard voor de elektrische invalshoek voor dit segment, is ook dat na 25 jaar niet meer de benaming voor de middenklasse Audi-sedan. Die zijn opgevolgd door de A5 en S5 (Avant) en een coupé of cabrioversie daarvan staat niet op de planning.
Wat moet ik nu kopen?
De nieuwe Audi A5 sedan, of als je een coupé of cabrio wilde niks en je huidige A5 B9 oprijden.


Citroën C3
Bij Citroën wordt er middels de nieuwe (ë-)C3 slim gebruik gemaakt van het compacte Stellantis-platform dat je ook kent van de Grande Panda. Het enige nadeel: het wordt automatisch een soort crossover. Daardoor valt de C3 Aircross logischerwijs ten faveure van de nieuwe C3 Aircross, maar eigenlijk is die een maatje groter en is de normale C3 nu wat de Aircross was. Daardoor valt er één model echt weg en dat is de standaard C3, Citroëns nuchtere en toch verrassend funky inslag in het B-segment. Deze mini-Cactus stond als een dapper dorpje, maar moet nu helaas op het lijstje van auto’s die weg gingen in 2024.
Wat moet ik nu kopen?
De nieuwe C3 en als je allergisch bent voor crossovers een fiets.

Fiat 500
Bij de Fiat 500 zou je juist zeggen: eindelijk. Het model werd uitgemolken zoals alleen Sergio Marchionne dat kon vroeger. Met een milde facelift was dit model al sinds 2007 in productie en zelfs toen de opvolger in de vorm van de 500e er al was, bleef Fiat de originele 500 als Hybrid nog verkopen. Grappig genoeg nu het doek is gevallen en de nieuwe 500e tegenvalt, wordt er nu gekeken om dat model te produceren met een benzinemotor. Als dat besefmomentje eerder was gekomen, had de Fiat deze lijst waarschijnlijk niet gehaald.
Wat moet ik nu kopen?
Een Fiat 500e, binnenkort dus waarschijnlijk met benzinemotor. Of een Panda Hybrid.

Fisker Ocean
Een auto die in 2023 op de markt kwam nu al op het lijstje auto’s die weg gingen in 2024. Oei. Fisker leek de wind in de rug te hebben en de volgende fabrikant te zijn die het voorbeeld van Tesla kon opvolgen. En het was niet luchtfietsen, nee, de Ocean is daadwerkelijk gebouwd. En ironisch genoeg lag daar precies het probleem. In een dusdanig software-gestuurde auto moet die software top zijn, en dat was het helaas niet. De Ocean had allerlei kleine kwaliteitsissues die in het grote plaatje gewoon voor een ondermaatse ervaring zorgde. De PR, bijvoorbeeld hoe Fisker reviewers een zonniger plaatje dan de realiteit wilden laten zien, was ook niet geweldig. Kortom: de Ocean was een perfect idee met een matige uitvoering en de auto’s op de markt krijgen was geen redding voor het financiële plaatje. Het merk, de aankomende modellen als de Ronin en Pear en de overgebleven Oceans stierven een ongemakkelijke dood dit jaar. Als consument kán je een Ocean kopen, maar weet wel dat hulp krijgen bij de issues lastig gaat worden en software-support ook wel eens een lastige kan worden. Da’s een hele grote gok.
Wat moet ik nu kopen?
Een jaarabonnement op Holland Casino.

Honda e
Ach, nee toch? Honda’s superschattige elektrische B-segmenter heeft de pijp aan Maarten gegeven na vier jaar. Honda durft nog niet volledig in te zetten op EV en de e was een manier om een compacte EV toch aantrekkelijk te maken. Qua looks lukte dat, met een retro-achtig design met leuke ronde lampjes, min of meer geïnspireerd op de allereerste Civic. De e had ook tech aan zijn zijde, met cameraspiegels, een groot horizontaal scherm binnenin en ietwat uniek: een HDMI-poort met 230V-aansluiting, dus je kon net als de Max Power-auto’s van vroeger gewoon je PlayStation aansluiten. Leuk voor tijdens het laden. Daarover gesproken: dat deed je nogal veel met de Honda e, want de actieradius was realistisch zo’n 200 kilometer en dat was voor de vanafprijs van dik 30.000 euro nogal wat. Wanneer ze afschrijven naar pak ‘m beet 10.000 euro of minder best een leuke tweede auto, maar als enige auto eentje met te veel praktische nadelen.
Wat moet ik nu kopen?
Een Mazda MX-30 als het vinden van een niet zo indrukwekkende Japanse EV je doel was. Anders letterlijk alles wat je voor 30.000 euro elektrisch kan vinden, maar accepteren dat het geen Honda wordt.

Mazda 6
Na twaalf jaar is het voor Mazda tijd om de 6 aan de wilgen te hangen. De in 2012 gepresenteerde D-segmenter was samen met de CX-5 de eerste lichting van de breuk met Ford, dus zowel de designtaal als het platform als de gloednieuwe Skyactiv-motoren waren uniek voor Mazda. Met twee flinke facelifts hield de 6 het vol tot en met afgelopen jaar, waarna Mazda de auto uit de schappen haalde. De verkoop van D-segment sedan- en stationwagons is volledig ingezakt en Mazda wist de 6 eigenlijk nooit aantrekkelijk genoeg te prijzen om hem écht voordelig te maken, vandaar dat ‘ie hoort bij de auto’s die weg gingen in 2024. Jammer, maar dat maakt ‘m als occasion des te leuker. Overigens keert de sedan terug onder de naam EZ-6, maar dan als EV en ontwikkeld samen met het Chinese merk Changan.
Wat moet ik nu kopen?
Een jong gebruikte, want zo Mazda als dit wordt een D-segmenter niet meer. Anders een EZ-6. Heel eventueel een CX-5, maar met een 6 zeg je eigenlijk dat je dat expliciet NIET wilde.

Opel Crossland
Oh jeetje, ach gut, nee toch, meen je… oké, je hoeft niet te doen alsof je de Crossland gaat missen, de kans dat jij en je vrouw dezelfde ANWB-jas en fiets hebben is immers niet bizar groot als je dit leest. Dat was namelijk, ogenschijnlijk expres, wat Opel wilde met de Crossland. Omdat de Mokka een wat hipper model werd, moest er nóg een auto komen die de mensen bediende die een no-nonsense crossover zochten. Dat werd de Crossland. Eigenlijk is dat dan ook de directe opvolger van de net zo belegen eerste generatie Mokka. En voor ruimte komt er nog de nieuwe Frontera.
Wat moet ik nu kopen?
De Opel Mokka of Frontera.

Renault Mégane Grandtour
Ook hier was het afscheid van de Mégane hatchback al gebeurd, omdat die direct opgevolgd wordt door de Mégane E-Tech. Door diens sandwich-bodem om de batterij te kunnen plaatsen is dat een soort crossover geworden. De hatchback was in Nederland ook lang niet de populairste Mégane. Dat was de Grandtour, een compacte estate. Wie is er niet groot mee geleased? Voor jonge gezinnen en mensen die een voordelige en toch verrassend ruime auto zochten was de Mégane eigenlijk zo perfect dat de upgrade naar een Talisman bijna onnodig was. Vandaar dat Renault de Grandtour nog even bleef verkopen naast de Mégane E-Tech, want je topverkoper nekken is financiële suïcide. Helaas zijn die topverkoper-dagen achter de rug.
Wat moet ik nu kopen?
Een Renault Mégane E-Tech of Symbioz. Qua ruimte een Austral, maar qua prijs wordt dat geen pretje vergeleken met de Mégane.

Renault Twingo Electric
Raar maar waar: voor het eerst sinds 1993 verkoopt Renault geen Twingo meer. Het superhippe en bijzondere eerste model sloeg in als een bom en is nog steeds een cultauto van jewelste. Dat was echt een uniek model, terwijl de tweede generatie altijd een beetje heeft gevoeld als een mini-Clio, ook al is dat helemaal geen belediging. En bij de derde generatie maakte Renault weer een ommezwaai en werd de Twingo een auto die zijn platform deelde met de nieuwe Smart Fortwo en Forfour. Dat betekende dat de motor achterin lag en ook de achterwielen voor aandrijving moesten zorgen. Als benzinemodel liet Renault de Twingo al een tijdje in het verleden om nog tot en met 2024 de Electric als elektrische Twingo te verkopen. Een nobel idee, maar de Twingo kon net geen potten breken ondanks zijn prijskaartje van net iets meer dan 20.000 euro.
Wat moet ik nu kopen?
Niks, en even wachten tot 2026 wanneer een nieuwe Twingo E-Tech met retro-design komt.

Renault ZOE
Wat wel potten kon breken was het model boven de Twingo, die Renault ook op de lijst heeft gezet van auto’s die weg gaan in 2024. Dat is natuurlijk de ZOE. Renault had zo rond 2010 al grote ambities op het gebied van EV’s met de Fluence ZE, Twizy, Kangoo ZE en ZOE. Drie daarvan flopten volledig, maar de ZOE was verrassend aantrekkelijk. Renault begon met een constructie waar de auto qua kosten losstond van de accu (die kon je leasen) en zo was de accu, datgene waar iedereen het meeste vrees voor had, inwisselbaar wanneer deze teveel degradeerde. De ZOE kreeg vele updates om qua laden en actieradius steeds verder te groeien tot een punt dat je voor zo’n 30.000 auto gewoon een zeer nette EV had. Renault heeft misschien wel alles wat ze nu aan EV’s verkopen te danken aan de ZOE, waaronder de nieuwe 5 en die kan eigenlijk alles wat de ZOE kan, maar beter.
Wat moet ik nu kopen?
De nieuwe Renault 5 natuurlijk (dat moet je sowieso).

Smart Fortwo/Forfour
De Smart was eigenlijk briljant. Ja, we noemen het ‘de Smart’, want de Fortwo is het dichtst bij het originele idee waarvoor Smart ontstond wat er was. Smart was namelijk een project van Swatch om een trendy stadsauto te bouwen in de stijl van hun horloges. Toen dat allemaal uitdagender bleek dan gedacht, wilde Swatch de moed opgeven en nam Daimler de tent over om Smart een submerk van Mercedes te maken. De City Coupé, later Fortwo, had de proporties van een brommobiel maar de capabiliteit van een serieuze volwaardige auto. Smart heeft de Fortwo nog best lang kunnen verkopen voordat duidelijk werd dat je merk niet kan rusten op een one trick pony. Tevergeefs werd gepoogd de verkopen op te krikken met auto’s als de eerste Forfour en Roadster, maar na de derde generatie Fortwo die nog één keer een Forfour kreeg (het zustermodel van de Twingo) was het klaar. Ook beide modellen aanbieden als EV kon het merk niet redden. Nu is Smart een product van Geely en hoef je niks te verwachten behalve elektrische crossovers. Al schijnt een nieuwe Fortwo ’te komen wanneer de gelegenheid er weer is’.
Wat moet ik nu kopen?
Een Microlino of Citroën Ami, maar als je per se Smart wil blijven rijden zal je toch echt moeten leren fileparkeren.

Toyota Camry
De Toyota Camry op een lijst van auto’s die weg gingen in 2024, weet je zeker dat het geen typefout is en 2004 bedoeld werd? Nee hoor, de Camry maakte een verrassende comeback in 2018. Toyota verkocht al sinds de vroege jaren ’00 geen Camry meer in Europa, omdat de auto nogal Amerikaans georiënteerd was. De Avensis was een beter recept voor ons. Grappig genoeg werd de Avensis de das om gedaan en is het de Camry die onze prijslijsten weer kwam vergezellen. In één uitvoering, de 2.5 Hybrid. Geen daverend succes, zo schijnt het dat de verkopen in het eerste jaar min of meer exact het aantal Toyota-dealers in Nederland was. Als taxi is het overigens een populair model in vele Europese steden. Helaas is dat niet genoeg en verliet de Camry ons continent weer in 2024.
Wat moet ik nu kopen?
Een Lexus ES en als dat te premium is een Prius.

Volkswagen Arteon
Dan de auto die te cool was voor Volkswagen. De Arteon trekt de lijn door die Volkswagen begon met de Passat CC. Want wie een Passat te zakelijk vond, vond de sierlijke CC wellicht de oplossing. CC staat overigens voor Comfort Coupé en heeft niks te maken met het zijn van een coupé/cabriolet. De Arteon volgde de CC in 2017 op en deed precies hetzelfde, het was een veel gladder en spannender design dan de Passat. Technisch was het tweetal uiteraard vrijwel identiek. Na een facelift kwam de Arteon zelfs als Shooting Brake en als 320 pk sterke R. Volkswagen wilde hun aanbod sedans al stroomlijnen door de Passat B9 enkel als Variant te leveren en nu moet ook de Arteon het veld ruimen ten faveure van de ID.7. Overigens beloofde VW dat de Shooting Brake nog even bleef, wat in Duitsland ook zo is. Op de Nederlandse website is het akelig stil onder het kopje Arteon voor beide carrosserievormen.
Wat moet ik nu kopen?
Als het je nog lukt een Arteon Shooting Brake, anders een ID.7 of nieuwe Audi A5.

Volvo S60
De Volvo S60 is een stijlvolle sedan zoals niet veel merken dat kunnen of konden. Ooit was dit hét segment van Volvo, nu nemen de crossovers het feestje over. En dat is wel jammer, want het heeft de Zwedezen doen besluiten om de S60 toch maar uit productie te halen. Men koos toch sneller voor de V60 en nog veel sneller voor een XC60, of de prijstechnisch betere (X)C40. Helaas eindigt de S60 daardoor op de lijst van auto’s die weg gingen in 2024. Voor benzinesedans van Volvo wordt het zo een stil geheel. Letterlijk en figuurlijk, want veel van de S60 komt terug in de Polestar 2 en er gaan geluiden dat een elektrische ES60 de S60 moet opvolgen.
Wat moet ik nu kopen?
Een V60, XC60, Polestar 2 of even wachten op de waarschijnlijk geplande ES60.

De Arteon Shooting Brake staat ook in Duitsland niet meer in de VW prijslijsten.
Was de enige VW die ik begeerlijk vond.
De Mégane werd uit de prijslijsten geschrapt om de verkoop van de Mégane E niet te dwarsbomen.
Verschil tussen beiden was in landen buiten Nederland iets van 10K.
Luca de Meo denkt omdat veel klanten een SUV kopen dat Renault iedereen maar een SUV door de strot te duwen.
Gaat niet goed komen.
De Camry is begrijpelijk want geen auto voor Europeanen. In de VS word er iedere minuut van de dag een Camry verkocht! 12,466,000stuks in 36 jaar of gemiddeld 346,000 per jaar verkochte Camry´s wereldwijd.
Zal dus niet aan de auto liggen dat het in de EU niet verkoopt.
Zelf enkele jaren met een Camry gereden, ingeruild voor een Avalon en die ingeruild voor een FJ Cruiser. Spannende auto´s? Nee. Saai? Oersaai want er gebeurde nooit wat met die auto´s ondanks dat ik 7-8000km per maand rij.
Zo’n camry of lexus es lijkt mij eigenlijk wel wat. Juist omdat de auto een beetje uit de toon valt in NL vind ik het dan wel leuk.
Was ook een van de redenen dat ik voor de Camry had gekozen en heel veel Duitse taxi´s zijn Toyota Camry of Lexus ES. De reden is dat ze oerdegelijk zijn.
Modellen van de Duitse merken zijn er genoeg om over de problemen en torenhoge onderhoudskosten te zwijgen.
Jammer van die Volvo. Prachtige auto. Wanneer gaat die suv / crossover hype stoppen? Bijkomend nadeel: Kwam van de week een parkeergarage in met de m5. Die is t.o.v. een reguliere 5 iets van 30 mm lager. Dit die kaartlezer op suv hoogte…. Kwam er nauwelijks bij…
Nou voorlopig niet vrees is. Een suv of crossover is handig omdat de accu’s in de vloer kunnen, en zolang de elektrische auto’s aanhoudt, zal de crossover ook wel blijven. Anders vrees ik dat het à la BMW 5 en 7 serie wordt: een te hoge sedan, om alsnog de accu’s kwijt te kunnen, naar mijn idee geen mooie oplossing.
MPV achtige build gaat het nog makkelijker in, maar daar zijn mensen zwaar allergisch voor, ookal is het op ieder punt een beter concept. Ik snap er geen drol van. De huidige trend is:
Bejaardenhok dat er uit ziet alsof je off road kan: top.
Bejaardenhok dat nog ruimer, en daadwerkelijk gestroomlijnd is, en net zo min off road kan maar dat ook niet pretendeert: ielbah dat kopen we niet.
Best gek dat MPV´s een tijd niet aan te slepen waren en plots uit de gratie.
Een Espace of Voyager was een heel handig “busje”. In ieder veel handiger en uitgebreider dan een SUV
Julie hebben het over betaalbaar, en komen aanzetten met de Audi A4/A5, VW Arteon en een Volvo S60. Hoe is dit betaalbaar? Dat zijn auto’s van al heel snel €40k+ als het niet al richting de €60k gaat met een paar opties.
Als ik kijk naar de hoeveelheid BMW’s, Mercedes, etc. wat er rondrijdt dan valt toch ook de A4/5 voor velen onder betaalbaar/leasebaar..
@RiKe: vandaag komt de evenknie van deze lijst met de niet-betaalbare auto’s en dan snap je waarom we deze bestempelen als ‘betaalbaar’.
Is dit niet zeuren om het zeuren? Er staat zelfs een Twingo in de lijst.
nou, alle reNO’s en slopels mogen mij gestolen worden..
zowiezo auto’s uit landen waar ze lintjes geven aan mensen die journalisten doden mogen van mij op de boycot lijst komen.
dat de camry niet verkoopt laat maar weer eens zien hoe erg de nederlandse markt verziekt wordt door nog ziekere belastingen..
een prive auto kopen is net als een huis niet te doen… 400.000 euro voor een rijtjeshuis, 102.000 euro voor een toyota yaris, 1800 euro aan bruto bijtelling, en dan mag je als zzp-er niet eens meer werken omdat je het email adres moet gebruiken van de toko waar je werkzaamheden uitvoert? ik denk niet dat ze bij bank xyz het grappig vinden wanneer de SIEM mailtjes gaat sturen naar schuimbekje3@pleurop-fnv-subsidiespons.ruk…..
-edit:check-