Deze CX heeft meer gereden dan alle anderen bij elkaar

Auteur: , 60 Reacties

Da's een puike prestatie voor deze Franse sloep uit 1985.

Sommige dingen verwacht je niet zo gauw. De paus die de seks met condoom aanmoedigt bijvoorbeeld. Of Donald Trump die alle Mexicanen welkom heet in zijn land. Vettel die een race NIET klaagt. Iemand die de waarheid spreekt op Facebook. Een Audi die geen olie verbruikt. Koning Willem-Alexander die belasting betaalt. Een Chinese auto die slaagt voor een crashtest. Windows dat niet vastloopt. Een Fransman die niet arrogant is. Feyenoord met de kampioensschaal op de Coolsingel. Dave Roelvink die een meisje naar huis brengt, haar een nachtzoen op de wang geeft en dan nuchter naar huis fietst. Donald Duck die de loterij wint. Max Verstappen die wordt ingehaald. Een Apple product waar je minder voor betaalt dan voor zijn voorganger. Rutte die 1000 euro uitkeert. Een Volkswagen waar niet mee gesjoemeld is. Een zomer met gemiddeld 29 graden in ons land. Het Nederlands Elftal dat een finale WEL wint. Een avond zuipen en dan de dag erna geen kater. Een Zwitsers uurwerk dat niet op tijd loopt. Een Duitser met humor. Een Alfa zonder roest. Een goede cd van Gordon. Een realistisch plot in Goede Tijden Slechte Tijden. Een objectief verhaal in de Telegraaf. Griekenland met een begrotingsoverschot. Een pinguïn in de Sahara. Een gezonde Big Mac. Een Italiaan die eerst nadenkt voordat hij iets roept. Een Citroën CX met 592.346 km op de teller.

Wacht even. Dat laatste voorbeeld is wel heel erg onrealistisch, hoor ik je denken. Maar toch is dit nou juist het enige voorbeeld wat wél waar is. Er staat namelijk een origineel in Nederland geleverde CX met bovengenoemde kilometerstand te koop. 592.346 km inderdaad.

En dat is knap. In een tijd waarin de Franse autobouwer nou niet bepaald bekend stond om zijn kwalitatief hoogstaande producten een auto te maken die verder rijdt dan menig Mercedes. Petje af.

Volgens de verkoper is het een afgelezen stand en rijdt de wagen verder perfect. Voor 1695 euro is ie van jou. En daar kun je hem toch eigenlijk niet voor laten staan, toch?

En zoals zo vaak ook nu weer bedankt voor de tip, Rachid!60 reacties

Die is net ingereden
@bertorelli: komt in de buurt van mijn Polar tellerstand. Ook net ingereden
@kennone: een Volvo is pas een Volvo na de 350ton
Het is slechts een tellerstand, uit een tellerbak van Franse makelij.
Dus aan de betrouwbaarheid mag getwijfeld worden.
@alcantara: @alcantara: de motoren waren voor dientijd erg goed. Een Mercedes Diesels haalde toen net aan 140km/u terwijl de Turbo Diesels van PSA over de 200km/u konden.
De CX-en die voor Telegraaf reden hadden meer dan 1 miljoen achter de kiezen. Deze auto’s reden erg hard over de wegen, rond de 150-160km/u.
Ook de benzine motoren waren oersterk en zeer degelijk. Electronisch ging er wel eens iets kapot, dat hadden de Duitse merken toen nauwelijks. En vergeet niet dat een Mercedes E klasse of een BMW 7 serie destijds flink duurder was. Dus logisch dat bepaalde dingen ook beter waren. Nu hebben de Duitse merken nog de naam, de prijs en zijn niet degelijker dan andere niet Duitse merken.
Mijn vriendin rijdt een Seat Leon, ik een Peugeot ( net zou oud, ong dezelfde km-stand) en de Seat is al flink vaker kapot geweest en mijn auto amper. (1 keer een lambda sonde, de Seat echt van alles)
Zo hé, en dan nog een GTI Turbo 2 ook. Vergeleken daarmee waren alle andere CX’en wonders van betrouwbaarheid. Ben stiekum wel benieuwd hoeveel er in de loop der jaren aan versleuteld is, en of alle elektrieke hulpjes het nog doen?
@potver7: tuurlijk niet, daarom zit er zoveel in dat je niet merkt dat het kapot is.
Ik heb inderdaad nog nooit een boot gezien die zo vaak rond de wereld is geweest!
Hahaha, topartikel!
Je vergeet er eentje: AutoWeek dat beter wordt dan Autoblog :)
Ghe ghe leuk geschreven!
Wat een heerlijk lijstje opsommingen van dingen die je niet verwacht of (waarschijnlijk) ooit mee zal maken!
O.T: toch een hele prestatie, bijna 6 ton op zo’n ouwe nukkige fransoos, zal wel een heel boekwerk aan onderhoudshistorie bijzitten
Over off topic, ik wil jullie wel een tip geven voor een artikel, er is in de nacht van 10 en 11 December een Grijze 911R gestolen in Munchen
“Zuig ze zo uit m’n mouw…”
@phaeton: Over alinea twee, dus.
@phaeton: en je schudt ze zo uit jouw duim ook zeker? :-)
gewoon vooruit gedraaid
@babybenz: het is geen VAG-je! Een VAG met bijna 6 ton had al zeker 6 motoren en 8 versnellingsbakken moeten vervangen.
wat een pauperfoto’s zeg
Ik kan ‘m wel laten staan hoor. Let maar eens op.
“Autoblog zonder Max artikelen”
Sylvana Simons die iemand laat uitpraten.
@wouterg: of iets niet racistisch vindt…
@560pkferrari: laten we dat mens alsjeblieft buiten dit forum houden, straks krijg ik nog commentaar dat ik mijn auto’s graag alles behalve zwart heb.
Zo meenemen. Wat kan er nou mis gaan, die auto is als nieuw onderhuids…
Ik ben niet heel verbaasd?
@volvo-s60-adept: precies :)
Reservewiel ligt er warmpjes bij! Als het een BMW was zou ik meteen aannemen dat het reservewiel onder de motorkap ligt ivm optimale gewichtsverdeling. Maar dit is een Citroën… Parce que??
@e36thuglife: jongmens (dat moet je gezien je vraag wel zijn), in vroeger tijden was het heel gebruikelijk om het reservewiel in de motorruimte op te bergen. FIAT claimde dat het een soort van veiligheidsvoorziening was (een vroege airbag) in de modellen 127 en 128. Nadeel was inderdaad dat de band na verloop van tijd behoorlijk kon uitdrogen.
@e36thuglife: Citroën deed er natuurlijk wel alles aan om het plegen van onderhoud zo lastig mogelijk te maken. Vandaar de vreemde positie van het reservewiel.
Wat een top kar! Reservewieltje in de neus, winterbandjes op staal eronder, deze is helemaal klaar voor klokje rond!
En het is nog niet eens een diesel ook, maar een gti!
@ehnl: GTi Turbo
Parce qu’il y a de la place?
Dat heeft hij uiteraard gehaald door hem de laatste 5 kilometer niet meer dan 1500 toeren te laten maken en vervolgens nog een kwartier stationair heeft laten afkoelen.. maar dat dat absolute noodzaak voor een turbo is weet toch iedereen?
Waar heb je een oudejaarsconference nog voor nodig? @nicolasr doet het voor ons
Het is lang geleden dat ik zo’n amusante verzameling generalisaties bij elkaar heb gezien…..

Maar ehm…

https://mysteryventje.files.wordpress.com/2015/06/verdwaald-1-1a-45457.jpg?w=660
@dracae: ah, da’s in Zuid Afrika, best mooi daar met die penguins. goed vermaak
Blok is nog wel gezond getuige de oliedruk.
Zoek eens op google op hoge km-standen… daar kom je dan een BX tegen op LPG met een km-stand van rond het miljoen. In tegenstelling tot de Duitsers en hun superieure motoren is voor een Citroën een half miljoen kilometers “net ingereden”
“Apparata met een negatief artikel over Apple.”
Ik zou die onderhoudskosten wel eens willen zien. Lijstje van hier tot Parijs denk… Wat een probleem geval was dat de CX.
@schellekens006: waar baseer je dat op? CX is niet per defenitie onbetrouwbaar
Ik heb in een BX 16RS (LPG) gereden met die km-stand, en met een XM TD12 met iets vergelijkbaars (werd nooit helemaal duidelijk; er stond 460.000 op de teller, maar die was teruggedraaid geweest).
Maar dat waren wel degelijker bouwjaren van het merk.
O ja, met van die notoir zwakke auto’s als de CX geldt: Dat soort problemen is er na 200.000 wel uit.
Mijn broer reed ooit een heel vroege C5 break. Ding heeft meer in de garage gestaan dan dat er mee gereden werd, maar na een jaar of twee was het ergste er wel af.
Ooit
Reed iedere kilometer- vreter Citroën.
Er was niets beter qua rij eigenschappen, wegligging en comfort.
Het enige uit die tijd wat gewoon beter was, waren producten van Mercedes maar BMW was gewoon een wagen even goed of slecht als deze CX
Maar Mercedes reed minder dan de grote Cit’s
Dat vertaalde zich onder andere dat kranten die toen echt nog per vliegtuig uit de VS kwamen, ‘ s nachts gedistribueerd werden in heel Europa door een vloot van CX Breaks die toen al goed waren voor meer dan twee ton kilometers per stuk.
Dus qua betrouwbaarheid valt het allesinds mee zo een CX
Helaas zijn de Fransen van het Franse concept van comfort, inventiviteit en eigengerijdheid afgestapt en proberen ze vooral Duitse auto’s te maken.
Geen idee waarom eigenlijk.
Rijd maar eens met een CX, eerst denk je dat’ ie dweilt over de weg, je remt en vliegt bijna door de ruit heen, de knoppen en dashboard configuratie. Maar het went snel en iedere petrol head zal het eigengereide karakter gaan waarderen.
@desjonnies: je hoeft niet per se kwaliteit te leveren.. zolang je de naam maar wel hebt

Mercedessen waren in de 90s ook bijna onverwoestbaar, je ziet je klant dus dan ook pas na 15 jaar weer terug, op die manier ga je het natuurlijk niet redden
@desjonnies: ja, geweldig die hydraulische remmen. Verrast me elke keer..
@desjonnies: Een paar maanden geleden heb ik eens met een CX mogen rijden, een Prestige Turbo uit ik geloof 1985. Man, wat werd ik verrast door dat ding. Hij was ruim, zat ongelooflijk lekker en het comfort vond ik verbazingwekkend. Wel moest ik heel erg wennen aan de auto. Het schakelen ging niet heel makkelijk en ik vergistte me telkens in de richtingaanwijzer. Je bent het gewend om je vinger langs de richtingaanwijzer te halen om richting aan te geven, maar bij de CX werkt dat natuurlijk heel anders. Af en toe had ik het niet door en reed ik kilometers lang met de richtingaanwijzer aan naar rechts toe. Maar ik heb genoten van de rit. Je zweeft als het ware over de weg en het comfort is fenomenaal. De hydraulische vering vind ik vandaag de dag nog steeds een meesterwerk en het verveelt nooit om de auto te laten zakken of te laten stijgen.

Voor de mensen die nog niet bekend zijn met hoe goed die vering was voor die tijd, moeten dit filmpje eens kijken. Met een rol van onder andere Mercedes, die het onderspit delft. Prachtig filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=Yl6EYKRdfu4
@viezefreddyw: yep, ongeëvenaard dat hydraulische systeem. Tot op de dag van vandaag als je het mij vraagt.

Ook opvallend wat een goede tweede die ouwe benz eigenlijk is in dat filmpje. Zoveel beter dan die Audi. Owja, fanboy alarm.
@lekbak: Fanboy alarm of niet. Het is gewoon een feit dat de W124 het daar een stuk beter doet dan de Audi. Mercedes maakte die jaren ook gewoon betere auto’s.
@desjonnies: alle kilometer vreters reden Citroën? Daarom is de w123 de best verkochte mercedes ooit. En was de w124 onverminderd populair in die tijd.

Ja, het zijn fijne auto’s. Soms zelfs best nog wel goed. Maar Citroën was slechts één van de merken waar veel mee gereden werd. De Zweden bijvoorbeeld konden er ook wat van. Zo was het een jaar of 8 geleden bijna onmogelijk om een 740 te vinden met minder dan drie ton op de klok. En ja, dat is een auto uit de zelfde periode als deze Citroën.
@desjonnies:

Over Citroën eigenaardigheden. Weet jij zo gauw het type Citroën met de dubbele achterruit te noemen? Die heeft een dubbele achterruit om de passagiers een plezier te doen wanneer de liftback geopend wordt. Volgens mij heeft Citroën ook ooit eens een auto uitgebracht met 2 kentekenplaten achter.
@jack_abarth: XM, ook zo’n heerlijk reismonster.
Je verwacht het niet indd. Leuke en grappige opsomming +1 .
Mooi verhaal weer zo:)
1695 eur was ook de nieuwprijs in ’85…

Heeft ie weinig afschrijving genoten ?
Het is voor audiblog even schrikken natuurlijk maar er zijn veel, heel veel citroens met + 500.000 km. Gek genoeg maakt de kwaliteit plastiek van het dashboard daar weinig voor uit…
@taxman: er zijn ook veel, heel veel audi’s met +500.000 km. En volvo’s, en alfa romeo’s, en Peugeots.
https://www.youtube.com/watch?v=-KnfVFQ3f6c
5:40 even kijken dan ;)

Vreselijke auto, mijn vermoeden is dat ze juist de kmsteller naar boven hebben bijgesteld om eens op te scheppen over een betrouwbare Franse Auto.
Ik heb in het verleden een CX gehad op LPG, die tot over de 6 ton heeft gereden, en het was een gewone met 2.0 benzine motor. Als je rustig en kalm met de CX reed, bleef als lang heel op LPG.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).