Deze Doble E-20 uit 1925 rijdt 210 km/u op stoom [video]

Auteur: , 10 Reacties

Rijden op stoom is zo gek nog niet, deze Doble E-20 is bijna 90 jaar oud en gaat je moderne Bluemotion gemakkelijk voorbij.

Doble E-20 uit 1925

Niemand minder dan autofanaat Jay Leno is in het bezit van zo’n stoommobiel (en een turbine auto). Hij vertelt ons in onderstaande, half uur durende video hoe onpraktisch en onwijs cool zo’n ding wel niet is.

De Doble E-20 stamt uit 1925 en wordt aangedreven door een 4 cilinder die met 400 graden Celsius heet stoom wordt gevuld, onder een druk van 52 bar. Dat is goed voor 150 pk en -schrik niet- 1350 Nm koppel!

Volgens Jay is het starten van de auto een 13 stappen procedure, niet heel handig dus. Maar als-ie start dan is het een geweldige ervaring. De eerste eigenaar van de E-20, Howard Hughes, reed de auto op zijn topsnelheid van 212 km/u. Bizar snel voor die tijd, dat komt vooral door het hoge koppel dat een stoommotor produceert. De auto heeft geen transmissie en gaat net als een elektromotor in één klap door naar zijn top, ‘gas’ geven gaat met een hendel aan het stuur.

Om de auto wat veiliger te maken heeft Jay zijn Doble wat gemoderniseerd en monteerde hij onder andere remschijven, want de remmen van 90 jaar terug zijn op zo’n hoge snelheden niet meer heel effectief.

Waarom we tegenwoordig niet meer op stoom rijden? Voornamelijk omdat het zeer inefficiënt is. Veel energie gaat verloren in warmte in plaats van aandrijfkrachten.10 reacties

Een stoom motor heeft een 42% effecientie.
Een benzine verbrandingsmotor gebruikt zo’n 25%-30% om het voertuig vooruit te krijgen
Een moderne commonrail diesel kan tot 50% gaan.

Zo inefficient is het niet hoor. Snel vertrekken kan je wel nooit. Beetje onhandig.
@Bartholomeo:
42% als je eenmaal stoom hebt ws, en dan nog afhankelijk van omgevingstemperatuur uiteraard.
@Bartholomeo:
De motor kan wel zo efficiënt zijn. Maar de ketel dan? De ketel van een elektriciteitscentrale is heel goed geïsoleerd en heeft zeker twee economisers en een oververhitter in de uitlaat zodat er zoveel mogelijk energie aan de uitlaatgassen worden onttrokken. Maar zo’n klein keteltje in een rijdende installatie…
Ik vind het een stoer waggie. Zou em wel als old timer willen hebben. Maar ben bang mijn spaarvarken dat niet toelaat…
@jerry: + dat
Fascinerende auto, prachtige techniek. Stil en snel, zeker voor een auto van bijna een eeuw. Leno zegt ergens in de video “you wonder what they can do with steam with modern technology, with computers”. Dat begin ik me ook af te vragen..
@jelmer: Met de huidige stoomtechniek voorzien ze 99% van alle elektriciteits-vraag in de wereld.
Gaaf! Zo vind ik de Woods dual power in het louwman museum ook mooi, hybride in 1917..
Hebbe, hebbe, hebbe …
Rijden op water.Wil je sneller gooi je er racewater in,haha.Wel supergaaf dat hij altijd het hele verhaal achter een auto kent en dat met ons deelt.Had hij niet beter een autoprogramma kunnen beginnen(doet hij hier al,weet ik)ipv een talkshow?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).