Deze nieuwe verkeersborden moet je volgend jaar kennen

Auteur: , 24 Reacties

Als trots autoblog-reaguurder laat je je er natuurlijk op voorstaan dat jij álle regeltjes in het verkeer van haver tot gort kent. Maar dan komt die dekselse overheid opeens weer met een zwik nieuwe borden op de proppen. Een bloemlezing.

bord

Oorspronkelijk stond de introductie voor de veertien nieuwe borden gepland voor januari 2015, maar deze werd volgens verkeerspro maar liefst vier keer met een half jaar uitgesteld. De reden voor het laatste uitstel was een in de Tweede Kamer aangenomen motie voor het afschaffen van milieuzones in gemeenten. Die illegale zones waren onderdeel van de wetswijziging waarin ook de verkeersborden stonden. Van uitstel komt echter géén afstel, want volgens het ministerie van Melanie is het op 1 januari 2017 dan echt zo ver en zijn de borden rechtsgeldig.

Dat betekent dus ook dat je ze als weggebruiker geacht bent te kennen en je eraan te houden, op straffe van dikke boetes. Alle veertien nieuwe borden zijn gebodsborden, omdat de overheid ons graag dingen oplegt die we dan moeten doen. Het zou kunnen dat je een of meerdere borden al eens gezien hebt. Enkele gemeentes hebben ze namelijk al hier en daar geplaatst. Op dit moment zijn die borden echter nog níet geldig, dus selfies maken terwijl je rebels precies datgene niet doet wat het bord je opdraagt te doen kan nog ruim anderhalve maand ongestraft.

Het doel van de borden is vooral het terugdringen van allerlei verschillende door wegbeheerders verzonnen borden in bepaalde standaardsituaties, zoals het eindigen van een busbaan. Kennelijk verzonnen de wegbeheerders zelf maar gewoon een zwikje borden omdat het huidige aanbod aan verkeersborden de lading niet voldoende dekte. Die borden moeten nu pas op de plaats maken. Check hieronder wat de officiële nieuwe borden zijn en wat ze betekenen.

Borden

Image-Credit: TSNed via Twitter24 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Dit plaatje aardig in m’n hoofd gestampt, nu de rest nog.
Nooit gedacht dat al die borden langs de weg een betekenis hebben, dacht altijd dat het is neergezet om de omgeving een beetje op te fleuren. En ja, ik kreeg mn roze pasje bij 4 kuipjes Blue Band die in de aanbieding waren bij de AH!
@raoufff: dat is ook wel de makkelijkste manier.
@raoufff: bij de nieuwe AH’s in België??
Als ik die foto zie is het eerste wat in me opkomt: ‘is dat het?’

van elk bord zijn er twee (begin-eind, links-rechts) dus eigenlijk zijn het er maar 7 en als je alleen maar auto en/of motor rijd veranderd er voor jou eigenlijk niet echt wat
@flevocarspotter: Klopt. Zelfs ‘verandert’ blijf je in dit geval gewoon met ern ‘t’ schrijven.
@henkp1: En ‘een’ met 2 ee’s….
Al heb je die borden nog nooit gezien, een downie op een driewieler kan nog bedenken wat deze betekenen. Een opfriscursus is niet direct nodig :)
@emilio89: Precies, de soort borden (gebodsborden) hoor je tenslotte te kennen.
Niemand neemt die troep toch nog serieus sinds de Pokémon borden ..
Wat moet ik mij voorstellen bij einde trambaan? Houdt dan de rails op?
@z3coupe: Haha, zou wat zijn.

Maar het is natuurlijk zo dat die baan niet langer UITSLUITEND voor trams is. Vanaf dat punt mag ander verkeer dus ook weer gebruik maken van de rijbaan.
@z3coupe: Daarna mag je er als automobilist ook rijden.
Dank. Goed om te weten.

Al zijn ze niet héél spannend.
Ik wil een waarschuwingsbord voor vliegende vliegjes. Zodat ik weet wanneer ik de ruitensproeiers en ruitenwissers aan moet zetten.
Altijd leuk, nieuwe verkeersborden! Ik zie hier ook elke dag nieuwe borden.. de een nog hipper dan de andere..
Is niet xo heel moeilijk, veel van deze borden zijn al jaaaaren te vinden bij onze oosterburen.
Dus als er een zonnende ringslang tegenkom die op de weg ligt. Moet ik stoppen en hem verplaatsen? HELL NO dat ik ook maar enigsinds in de buurt!!
@dailydriver: Je was er zo bang van dat je het laatste woord biet meer durfde te typen?
Wat een intens oninteressante borden.
@cpp1: of ze interessant zijn of niet daar kom je achter als oom agent je daar lokaliseert.
In nieuwegein ligt er al jaaaaa aren een strook die uitsluitend bedoelt is voor bussen en vrachtwagens om de doorstroom te bevorderen.
Prima toch, wat nieuwe borden erbij, wat oude eraf?
Wordt het niet stilaan tijd voor Europese borden? Ik kan mij voorstellen dat andere landen ook bus-, tram-, tractor- en camionbanen gebruiken…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).