Deze parkeergarage is het mooiste gebouw van Nederland

Auteur: , 45 Reacties

Bij parkeergarage's denk je misschien direct aan lelijke steenklompen met een muffe geur en krappe bochten die niet gemaakt zijn voor je W140 of Jaaaag XJ. Het kan ook anders.

Sinds 2006 organiseert de Branchevereniging voor Nederlandse architectenbureau’s een verkiezing voor het architectonische hoogstandje van het jaar. Vorig jaar ging Rotterdam CS met de eer aan de haal, maar wat werd de opvolger van dit Fyra-paleis?

De keuze is wederom gevallen op een gebouw met een 010-esque tintje, want het is namelijk een parkeergarage geworden in Katwijk, geboortegrond van vermaard Feyenoorder Dirk Kuyt. Uit 125 inzendingen werd de creatie van Royal HaskoningDHV beloond met de titel ‘Best Building of the year 2016’. Als klap op de vuurpijl won het gebouw ook nog de publieksprijs dankzij meer dan 5.000 stemmen. Het is de tweede keer in korte tijd dat een Nederlandse parkeergarage een prijs in de wacht sleept nadat deze tijdelijke auto-opslag in Rotterdam vorig jaar uitgeroepen werd tot beste Europese parkeergarage.

Waar Den Haag een stad is, achter de duinûh, is de parkeergarage in Katwijk een stad voor auto’s die voornamelijk onder de duinen ligt. De garage gooide onder andere hoge ogen omdat deze zo goed geïntegreerd is in het Nederlandse duinlandschap dat die bak water die er achter ligt een beetje in bedwang houdt. Jury-hoofd Hanneke Groenteman brengt het als volgt onder woorden:

“The underground parking is ground breaking not only because it is an exceptional building, but it also illustrates how the Netherlands have to be innovative in its approach when it comes to protecting our coastline for the future.”

Tsja wij Nederlanders houden er natuurlijk van als iets meehelpt het water buiten de deur te houden. Wil je na dit bericht een keer parkeren in deze über-garage dan kan dat. De garage is in februari 2015 geopend en biedt plaats aan 663 auto’s. Vergeet niet een ticket te halen bij een van de betaalpalen.45 reacties

En toch… zo’n betonnen beest is denk ik vele malen goedkoper en als ik naar een kunsttentoonstelling wil dan ga ik naar het Ferrari museum of iets dergelijks. Dit heeft nul noppes meerwaarde.
@peug206: Dat denk je nu nog, totdat je over 50 jaar in een betonnen rusland-stylo bunkerstad bent belandt. Er zal in elke industrie veel geld worden gepompt in esthetica maar ik zou het geen weggegooid geld noemen.
@tuutertuuter: maar ehh… Dit zit ondergrond dus daar kijk je dan toch niet tegenaan
@hummer95: Ik doelde voornamelijk op de bovenkant/buitenkant, zoveel duurder lijk thet beneden ook niet. Een paar glaspanelen en ledstrips, het is niet alsof ze 3 wereldkunstanars ingehuurd hebben om hier even een levenswerk van te maken ofzo :p
@peug206: precies dat!
@peug206: als ze zon ding naast jou huis neerplompen piep je wel anders.
@bouwvakkert: ik heb een tijdje in de stad gezeten vanwege een minor. Halfjaar ertegenaan moeten kijken maar dat was geen probleem, gezien het schoon dat er soms tegenover mn huis stond ;)
@peug206: hmm ik vind het wel fijn als iets er prettig uit ziet. Door dat alle architecten over de eeuwen heen dat vonden hebben we nu zulke mooie historische gebouwen in Nederland.
@dutchdriftking: en door architectonische luiheid vele volstrekt uitwisselbare vinex wijken door heel het land vol met moderne “jaren 30 woningen” met spuugleijke erkers aan alle kanten…
@mashell: hear hear!
@peug206:
Hengelo (Overijssel) is gebouwd volgens jouw redenatie . En dat is de lelijkste en meest depressieve stad die ik ken……
@peug206: lekker klagen op internet. dat helpt!
@peug206:
Complete roeptoetermening, de ambiance is prettig als ik zo die foto’s zie.
Vooral vrouwen voelen zich onveilig op dit soort van got verlaten plekken, dit is mooi, ruim, overzichtelijk en warm aangekleed.

Jammer dat de aloude DDR ter ziele is gegaan, dat was een oord naar uw hart geweest, grauwe, deprimerende betonnen bunkers en kazernes wat men een stad noemde !

Nee de schoonheid van architectuur kan mij bekoren, modern ,oud jugenstil of bauhaus
renaissance of de moderne zakelijkheid, als er maar een idee achter zit !
@peug206: niet alles hoeft functioneel te zijn.
€1,70 per uur. €10,- per dag. Maak dat de kat maar wijks! Zondag gratis.
@fmgarcia: in Katwijk is hij op zondag gesloten gok ik?
@dutchdriftking: Zou je denken. Zocht het net op omdat we van de week parkeren in Amsterdam topic hadden. Dit zijn de prijzen en Zondag open, want het strand zal niet naar de kerk gaan.
@fmgarcia:

Katwijkers zijn “anders” ..
Zeker 50% leeft met en naar de bijbel ..
Mooi volk iig ..
@lincoln: veel zeelui. Ook veel drugs. Dat gaat samen kennelijk, kleine vissersdorpjes en drugs.
Mooie garage, relatief ruime vakken, geen palen op gekke plaatsen, ook met een verlaagde auto goed in te rijden.

Wat wil je nog meer?

Gratis parkeren? Ook dat kan, op zondag. Zo principieel zijn de kattukers dan ook wel weer.

Volledig terecht dus, deze overwinning.
En dat in nederland
@martijn11: vind je het wel een mooie kleur?
Een parkeer garage onder de grond ground breaking noemen…
@kilum: Niemand zegt dat het ground breaking is omdat het onder de grond is. De meeste grote steden in Nederland hebben ook een ondergrondse parkeergarage, zo bijzonder is dat niet. Wat er staat is dat het ground breaking is omdat het een buitengewoon gebouw is en ook nog eens op een ongebruikelijke locatie.
@bassx: Bedankt man. Die uitleg was echt nodig.
@kilum: blijkbaar wel he…
Als klein kind vond ik het al moeilijk om zandkasteel te maken met dat zand, vraag me af hoe ze het hier hebben gedaan…
@henkhupelschoten: een gebogen huisje maken en daar zand overheen gooien denk ik :)
Dat is knap gedaan. Zal hij vandaag vol met water staan?
Zonder meer een heel mooi gebouw.
Haha katwijk prachtig gedaan ja maar lligt er onder tussen wel al meer dan een jaar hoor en prima parking alleen bij ijzel stuk minder…
Dit is de enige plek waar ik zelfs de parkeermeter wil fooien ..
Absurd mooi gedaan ..
Functioneler gaat kunst niet worden .
@lincoln: De parkeermeter fooien. Haha, +1
@lincoln: functionele kunst=architectuur. Kunst is nooit functioneel (is ook niet erg).
Zo zeg, mooi project dit! Is ook een mooi filmpje van, kun je zien dat het onderhuids gewoon een rechttoe-rechtaan betonconstructie is. Prachtige oplossing!
https://www.youtube.com/watch?v=fwTxepG2TyA

Thanks Autoblog, voor het delen!
@Rob:

Met eindresultaat dat je vanuit een brandschone parkeerbunker via een prachtige lift gewoon op het strand staat ..
Mooie is ook dat de hele kustzone van Katwijk er van opgeknapt is. Omliggende gemeentes zijn er maar wat jaloers op. Het is eigenlijk een superdijk waar de parkeergarage ingekapseld in is met daarboven op een helmgras landschap. Heb bij het landschapsarchitectuur bureau stage gelopen toen hij bijna af was. ;)
@redbee5:

Nice job ..
In Katwijk zit veel meer geld dan in Wassenaar ..
En in de gemeente maken ze minder ruzie dan in Noordwijk .

Hele plaatje klopt gewoon ..
Een mooi architectonisch gebouw. En de kosten voor parkeren is niet duur
Meeste reagluurders missen de clou: het gaat niet om de parkeergarage zelf, het gaat niet om die paar koepels daarboven als ingang.
Maar het belangrijkste is dat de noodzaak om de kust te versterken is gecombineerd met een hypermoderne en mooi in het landschap passende parkeergarage…
@ewolthaus: He, he, iemand die het snapt.
Heel knap.

Ter vergelijking, de Belgische kust, ook gekend als de Atlantic Wall.

http://img.vandaag.be/tmp/450/350/r/articles/201107131006-1_giftige-kleine-pieterman-maakt-slachtoffers-aan-belgische-kust-.jpg

Betonblokken bewoond door mensen die off-shore windmolenparken tegenhouden met rechtszaken, omwille van “horizonvervuiling”. Dat wil zeggen, er zouden kleine stokjes in de verte staan, en dat verpest de kust voor iedereen natuurlijk. Hun blokken daarentegen zijn pareltjes van jaren ’70 Sovjetarchitectuur…
Prachtig! Als ik in de buurt ben neem ik een kijkje
Als Katwijker kan ik het er mee eens zijn. Het is een uitstekend ontwerp dat schitterend in de omgeving verdwijnt. Want een parkeergarage wil je eigenlijk niet zien, maar wel hebben.

Het beste eraan: geen zinderend hete auto meer als je van het strand afkomt. Geen verschroeide huid aan je stuurwiel of zo’n [email protected]#debiel zonneschermpje achter je voorruit moeten steken.
Moeten die parapluutjes al dat water tegenhouden?

Nee, heel mooi gedaan. Kunnen wij Belgen nog een voorbeeld aan nemen!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).